Falsifikovani potpisi na listama: Maja Nikolić na saslušanju

E. V. N.

11. 04. 2016. u 22:17

Policija proverava ko je odgovoran za falsifikovanje 5.900 parafa za izbore. Pevačica Maja Nikolić navodno povezala republikanca Jelikića i "Rusa" Marića u vazi sa prikupljanjem potpisa

Фалсификовани потписи на листама: Маја Николић на саслушању

POLICIJA će zbog afere sa falsifikovanjem potpisa za izborne liste Republikanske stranke i Jedinstvene ruske stranke saslušati republikance Nikolu Jelikića i Nikolu Sandulovića, kao i pevačicu Maju Nikolić, inače članicu ove partije - nezvanično saznaju "Novosti".

Ispitivanje sumnjivih potpisa pokrenuto je po nalogu Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu, a na osnovu izveštaja Republičke izborne komisije u kojem je traženo da se proveri verodostojnost podnetih potpisa za dve sporne liste.

Afera je otkrivena kad su u RIK primetili "čudne pečate" Osnovnog suda u Šapcu na izbornoj listi Jedinstvene ruske stranke. Sumnja se probudila, jer je bilo 5.000 identičnih overa. Kasnije su isti otisci pečata, njih 900, uočeni i na listi republikanaca koja je već proglašena. Jedinstvena ruska stranka je u međuvremenu povukla listu.

Policija je veštačenjem utvrdila da su sporni pečati na obe liste odštampani laserskim štampačem. Zbog toga je najpre saslušan nosilac liste JRS Zoran Marić. On je u policiji izjavio da potpise nisu sakupljali sami, već su za to angažovali direktora Republikanske stranke Nikolu Jelikića, koji im je, navodno, za to uzeo oko 4.500 evra.

NJih dvojicu, prema Marićevoj izjavi, spojila je pevačica i članica Republikanske stranke Maja Nikolić.

Kako "Novosti" saznaju, Marić je inspektorima ispričao da se on Nikolićevoj požalio da ne može da sakupi dovoljno potpisa za izbornu listu. Na to mu je ona, navodno, odgovorila da ima rešenje i upoznala ga sa Jelikićem.

NJega policija juče nije locirala, ali on, saznajemo, planira da danas sa advokatom ode u policiju.

Nikola Sandulović

SANDULOVIĆ: NEMAM NIŠTA SA TIM

LIDER republikanaca Nikola Sandulović kaže za "Novosti" da on podržava da istražni organi otkriju istinu i da se privedu pravdi odgovorni, ako je neko falsifikovao potpise:

- Kao predsednik stranke nisam se bavio tehničkim stvarima oko sakupljanja potpisa, tako da ne znam da li je nešto neregularno. Ne treba bacati ljagu na celu stranku. Sumnju na "slučaj" baca to što je naša lista prihvaćena 4. aprila, a "problem" je nastao tek 11. aprila. Mi imamo nespornih 10.000 potpisa i odbijanje naše liste bilo bi bezakonje.

RIK: SPORNI I REPUBLIKANCI

BEOGRAD(Beta) - Policija je potvrdila da je među potpisima građana koji su podržali izbornu listu Republikanske stranke bilo oko 900 falsifikata, ali ipak nije isključeno da ona neće učestvovati na izborima, izjavio je večeras predsednik Republičke izborne komisije Dejan Đurđević.

Sa tih 900 falsifikovanih potpisa oni padaju ispod 10.000 potpisa koji su potrebni po zakonu, kazao je Đurđević novinarima, i dodao da je otežavajuća okolnost u tome što je lista već proglašena i pravosnažna, i istekli su rokovi za žalbu.

Prema njegovim rečima, RIK će ipak razmotriti da li u izbornom postupku postoji mogućnost da se iskoristi vanredni pravni lek proglašenje rešenja ništavnim.

"Tokom noći i sutra razmatraćemo tu mogućnost" kazao je Đurđević.

Na pitanje da li je i pored falsifikovanih potpisa moguće da se ta lista nađe na zvaničnom biračkom listiću, Đurđević je odgovorio da je to ipak nažalost moguće.

On je kazao da su o svemu obavešteni nadležni organi i da će povodom potpisa koji su dokazano falsikovani biti postupano u skladu sa zakonom.

Zbog ovakvog razvoja situacija dvojica predstavnika Republikanske stranke u proširenom sastavu RIK-a Slobodan Ignjatov i Ivan Radošević podneli su ostavke na svoje članstvo u tom telu iz moralnih razloga.

RIK je na današnjoj sednici odbila da proglasi izborne liste "6.oktobar za sve nas", kao i izbrone liste "Dokazano - prof.dr Danica Grujičić-Vlaška stranka".

RIK je do sada proglasila 18 izbornih lista, a još osam se razmatra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

leon

11.04.2016. 22:32

Maja Nikolić je verovatno pomislila da je u rijalitiju ,za ovo ako se uspostavi da je kriva morala bi da odleži makar šest meseci....

Nazalost vracaju nas u proslost

11.04.2016. 22:32

Od takvog sam uverenja da politiku ni oni koji zele politikom da bave se ne shvataju, politiku ozbiljno. Trebalo bi ozbiljnije mere primeniti i uvesti i za najmanju sumnju ponistiti listu.