PREDSEDNIK Tomislav Nikolić boraviće u sredu i četvrtak u radnoj poseti Rusiji gde će ga u četvrtak, u Kremlju, primiti šef ruske države Vladimir Putin. Za ovaj suret, kako saznajemo, nije napravljen "tvrd" spisak tema, pa se očekuje da će dva lidera razmeniti mišljenja o odnosima naših zemalja, kosovskom pitanju, migrantskoj krizi...

Prema našim informacijama, Moskva nije potencirala da se na stolu nađe status zaposlenih u Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, ali nije isključeno ni to da Nikolić i Putin razgovaraju i o ovoj temi. Iako je ovaj sporazum, praktično, gotov, njegovo potpisivanje spada u nadležnost dveju vlada.

Nikolić će u sredu primiti priznanje Međunarodnog društvenog fonda jedinstva pravoslavnih naroda za 2015. godinu, za istaknutu delatnost na jačanju jedinstva pravoslavnih naroda i promovisanje hrišćanskih vrednosti u društvenom životu, što je i povod njegovog puta u Moskvu.

Predsednik će se sastati i sa patrijarhom Kirilom, predsednicom Agencije za poslove Zajednice nezavisnih država i dijaspore Ljubov Glebovom, kao i sa ruskom delegacijom zaduženom za poslove na oslikavanju Hrama Svetog Save.

Nagrada koja se uručuje Nikoliću, dodeljuje se i bugarskom patrijarhu Neofitu i predsedniku Državne dume Ruske Federacije Sergeju Nariškinu, dok su ovo priznanje ranije dobili srpski patrijarh Pavle, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, režiser Emir Kusturica, predsednik Crne Gore Filip Vujanović...