Hrvati neće dobiti garantovana mesta

V. MIJATOVIĆ

02. 03. 2016. u 13:18

Male šanse Srbije da ispuni zahtev hrvatske zajednice da joj se omoguće sigurni mandati u parlamentu. Naši propisi manjinama nude prirodan prag od 15.000 glasova

Хрвати неће добити гарантована места

ZASADA ne postoje šanse da Hrvati dobiju zagarantovana mesta u Narodnoj skupštini Srbije.

Ovo bi, u najkraćem, bio odgovor vlasti na zahtev Hrvatskog nacionalnog veća u našoj zemlji da im se omoguće "rezervisani" mandati. Kako se procenjuje, to bi otvorilo i pitanje mandata za ostale nacionalne manjine, što je u ovom trenutku tehnički teško izvodljivo.

Poslanik i član međuvladine komisije za sprovođenje sporazuma o međusobnoj zaštiti nacionalnih manjina sa Hrvatskom, Aleksandar Čotrić, objašnjava da je Srbija nacionalnim manjinama obezbedila zastupljenost u Skupštini kroz pozitivnu diskriminaciju:

- Naši propisi predviđaju prirodni prag za ulazak u parlament za manjine, što znači da im je dovoljno oko 15.000 glasova, dok je većinskim listama potrebno oko 200.000. Hrvata u Srbiji imao oko 70.000 i ne bi trebalo da imaju problem da se organizuju i osvoje mandate.

Inače, mešovita međuvladina komisija Srbije i Hrvatske nije se sastala već dve godine. Predstavnici Srba u Hrvatskoj kažu da ni Beograd ni Zagreb ne poštuju sporazum i da se njihov položaj pogoršava zbog zaoštravanja odnosa dveju država.

Priču o sporazumu podgrejao je predsednik Hrvatskog nacionalnog veća Slaven Bačić, koji je rekao da Srbija nije ispunila dva ključna pitanja - garantovana poslanička mesta i srazmernu zastupljenost u organima vlasti na svim nivoima.

Saša Milošević, zamenik predsednika Srpskog narodnog veća iz Hrvatske i član međuvladine komisije, potvrđuje da obe strane nisu ispunile svoje obaveze:

- Hrvati u Srbiji imaju i problem sa udžbenicima i pristupom poslovima u javnim službama. Sa sličnim teškoćama srećemo se i mi u Hrvatskoj, a najveća je upravo nedovoljna zastupljenost u javnim službama. Nemamo mesta koja su nam zakonom zagarantovana - od zamenika u ministarstvima do lokalne samouprave.

Srbi u Hrvatskoj imaju garantovana tri poslanička mesta u Saboru. NJihovi predstavnici biraju se sa posebne liste i samo Srbi mogu da glasaju za njih. Osim u Hrvatskoj, srpska manjina ima garantovano poslaničko mesto u Rumuniji, dok u Mađarskoj imaju poslanika - portparola koji prisustvuje raspravi, ali nema pravo glasa. U Makedoniji trenutno imamo jednog poslanika, koji je ušao u parlament na listi VMRO.


ULAZ PREKO DS

U skupštinskom sazivu od 2008. godine Hrvati su imali jednog poslanika koji je bio na listi tada vladajuće DS. Milošević smatra da je to dobar način da se obezbedi prisustvo Hrvata u srpskom parlamentu, bez promene Ustava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Fas est et ab hoste doceri

02.03.2016. 17:58

У Мађарској Срби имају 1 посланика који нема право гласа! У Македонији се Србин провукао као Бугарин! У Хрватској је "prirodan prag" 1 посланик на 60.000 припадника националне заједнице, а у Србији мањине имају 1 посланика на сваких 15.000! Зашто и ми не усвојимо стандарде неких од земаља ЕУ, рецимо Хрватске или (још боље) Мађарске? Управо Латини тврде: "Право је и од непријатеља учити"!

Jura

02.03.2016. 20:10

@Fas est et ab hoste doceri - Samo opaska da u Hrvatskoj direktno ulaze tri srbska predstavnika makar ne dobili ni jedan glas pa se ugledajte na europsku Hrvatsku i stavite jednog Hrvata u parlament. Usput ta tri zastupnika imaju ista prava kao zastupnici kojima je potrebno da pređu neki izborni prag.

Danke Kroatia!

02.03.2016. 21:18

@Fas est et ab hoste doceri - У два рата побијено и протерано милион и по Срба цивила у ЕВРОПСКОЈ Хрватској. Имате разлога, госпон Јуре, да будете поносни!

EU standardi

03.03.2016. 12:57

Hrvati bi morali da imaju bar dva zagarantovana mesta (ima ih 80.000 u Srbiji), ali pod uslovom da na izborima izađu sa svojom strankama samostalno.