Predsednik Tomislav Nikolić: Zašto sam potpisao Zakon o NATO

Novosti online

20. 02. 2016. u 11:09

Zakon o potvrđivanju Sporazuma sa NATO nije u suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije. Autorski tekst predsednika Republike Srbije prenosimo u celosti

Председник Томислав Николић: Зашто сам потписао Закон о НАТО

AUTORSKI TEKST PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE PRENOSIMO U CELOSTI:


NAKON što je Skupština gotovo jednoglasno usvojila Predlog Zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Organizacije NATO za podršku i nabavku o saradnji u oblasti logističke podrške, od 12. 02. 2016. (sa 156 glasova za i 1 glasom protiv), osetio sam potrebu da sa javnošću podelim razloge zbog kojih sam potpisao taj zakon. Ne zato što postoji potreba da se opravdam, već zato što postoje brojne maliciozne i netačne informacije i interpretacije Sporazuma, koje želim da demantujem činjenicama i uklonim nedoumice. Zakonom se utvrđuju plan i program saradnje koji imaju savetodavnu ulogu i obezbeđuju iskustvo i stručnost, a sačinjeni su interesu Srbije i u saradnji sa Srbijom.

Zakon o potvrđivanju Sporazuma sa NATO nije u suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije. Zakon uspostavlja pravni okvir za saradnju, koja je otpočela još 2006. godine, potpisivanjem SOFA sporazuma. Vlada Srbije i Crne Gore, a zatim i Vlada Republike Srbije, su pre deset godina ušle u proces saradnje sa organizacijom NATO, na dobrovoljnoj osnovi, i u nju su bila uključena sva nadležna ministarstva i institucije RS. Vlada Republike Srbije, koju su tada činile Demokratska stranka i Socijalistička partija Srbije, je 2011. godine donela odluku o započinjanju procesa izrade IPAP (Individualni akcioni plan partnerstva), čiji su prioriteti: podizanje političkog dijaloga, vojne i odbrambene saradnje, javne diplomatije, naučne saradnje, saradnje u vanrednim okolnostima, kao i zaštiti poverljivih informacija. IPAP je usvojen 2014. godine. Pre nas su IPAP usvojile Gruzija, Azerbejdžan, Jermenija, Kazahstan, Moldavija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

Rusija ima uspostavljen institucionalni stepen saradnje sa NATO u formi Saveta (NATO-Russia Council), što je mnogo viši i razvijeniji oblik saradnje, kroz više od dvadeset radnih grupa i komiteta, a učestvovala je i u NATO misijama. Savet je trenutno suspendovan, a kao razlog su navedeni situacija na Krimu i, generalno, rusko postavljanje prema Ukrajini. Rusija je potpisala SOFA sporazum 2005. godine, a u Partnerstvu za mir je od 1994. godine.

Srbija stoji na čvrstim pozicijama vojne neutralnosti. Ni jedan potez državnog vrha Republike Srbije, niti bilo koji propis, od 2012. godine, nije doveo u pitanje takvu poziciju. Saradnja u oblasti bezbednosti, odbrane i borbe protiv terorizma, uključuje brojne međunarodne i regionalne organizacije i incijative.

Zakon o saradnji sa NATO daje pravni okvir koji omogućava Srbiji da koristi poverilačke fondove, kada se o njima dogovori sa NATO, kao i da uveća efikasnost logističke podrške i smanji naše troškove angazovanja u multinacionalnim operacijama, pod okriljem UN i EU, kao i budućeg angažovanja u borbenim grupama EU.

Srbija je inicirala osnivanje Poverilačkog fonda za delaboraciju i uništavanje viška ubojnih sredstava i unapređenje kapaciteta Tehničko remontnog Zavoda Kragujevac, novembra 2011. a isti je odobren od strane NATO sredinom 2013. godine. Tim fondom je predviđena ukupna donacija od 3,7 mil evra za Zavod u Kragujevcu i to za nabavku odgovarajuće opreme i obuku. Nakon završetka projekta, novonabavljena oprema ostaće u Zavodu i on će biti osposobljen kao regionalni centar za uništavanje viška municije i opreme koja postoji u velikom obimu u regionu (oko 150.000 t). Velika Britanija je vodeća država u implementaciji Projekta, a najveći donator za sada je SAD sa 500 hiljada evra. U projektu učestvuju kao donatori i partnerske zemlje, Švajcarska i Irska. Srbija učestvuje sa 450 hiljada evra, a očekuje se zarada od prodaje prerađenog materijala od oko 700 hiljada evra.

U okviru sporazuma je predviđeno uništavanje oko 2 hiljade komada zastarele i neupotrebljive municije koja predstavlja balast i opasnost za stanovništvo. Tu municiju ne možemo ni da koristimo, niti da prodamo, a neuslovno se skladišti. Ona može da prouzrokuje nesreću sličnu onoj u Paraćinu. Da budem potpuno jasan. Niko nas ne primorava da uništimo tu municiju. Mi nemamo ni mogućnosti ni sredstva da to učinimo i to se čini isključivo u našem interesu i na naš zahtev. Remontni Zavod Kragujevac već radi na uništavanju viška municije, ali s obzirom na veliku količinu zastarele municije (oko 8 000 t) i na staru opremu i tehnologiju i visoke troškove, trebalo bi puno vremena, uz ogroman bezbednosni rizik.

NATO je podržao ovu inicijativu u cilju povećanja regionalne bezbednosti. Inače treba pomenuti da su sa NATO već realizovani slični poverilački fondovi: uništavanje 28.000 komada viškova malog i lakog naoružanja, u vrednosti od 375 hiljada evra, tokom 2003. godine. Zatim 2005. godine, kada su uništene zalihe protivpešadijskih mina, (oko 1,7 miliona evra). Projekat se realizovao dve godine i uspešno je okončan u maju 2007. godine, sa ukupno uništenih oko 1,4 miliona protivpešadijskih mina.

Što se tiče odredaba Zakona, koje regulištu diplomatski imunitet, on jeste predviđen za pripadnike NATO koji se sa našom dozvolom nalaze na teritoriji Srbije i tu važi princip reciprociteta, odnosno, pripadnici naše vojske takođe uživaju diplomatski imunitet u zemljama potpisnicama. Pravila o imunitetu su uspostavljena osnivanjem Vojne kancelarije NATO, 7. decembra 2006. godina, što je potpisao ministar odbrane Zoran Stanković.

Što se tiče odredaba o oslobađanju od plaćanja carine i poreskih dažbina, na njih se takođe primenjuje princip reciprociteta ustanovljen Partnerstvom za mir. Predstavnici zemalja potpisnica Partnerstva za mir su oslobođeni dažbina u zemlji u kojoj izvršavaju određenu ugovorenu aktivnost.

Srbija veoma vešto nalazi balans u veoma kompleksnim međunarodnim političkim i bezbednosnim odnosima i smatram da podizanje tenzije u javnosti, oko dogovora koji se postižu u interesu naše zemlje, niukom slučaju ne doprinosi unutrašnjoj stabilnosti i težnji da se očuva bezbednost zemlje i bolji život svih građana. Naprotiv.

Inače, sa NATO je do sada potpisano 5 sporazuma koji su potvrđeni sledećim zakonima:


 • Zakon o ratifikaciji sporazuma između Srbije i Crne Gore i Organizacije Severnoatlantskog pakta(NATO) o tranzitnim aranžmanima za podršku mirovnim operacijama(4. novembra 2005. godine)

 • Okvirni dokument partnerstva za mir(14. decembra 2006. godine)

 • Zakon o potvrđivanju ugovora između Vlade Republike Srbije koju predstavlja Ministarstvo odbrane i grupe nacionalnih direktora NATO za kodifikaciju-Saveznički odbor 135(AC 135) o usvajanju NATO kodifikacionog sistema(9. maj 2011. godine)

 • Zakon o potvrđivanju sporazuma između Vlade Republike Srbije i Organizacije Severnoatlantskog pakta o bezbednosti informacija i kodeksa o postupanju(8. jula 2011. godine)

 • Zakon o potvrđivanju sporazuma između Vlade Republike Srbije i organizacije NATO za podršku i nabavku (NSPO) o saradnji u oblasti logističke podrške (19. februar 2016. godine) • Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

  Komentari (102)

  Alle Serben müssen sterben?

  20.02.2016. 11:19

  Нисам знао за онај 1 глас против! Мислио сам да у Скупштини нема ни једног Србина, нека ми онај један опрости!

  Skorpio

  20.02.2016. 11:22

  sve smo to mogli prodati...bez greske...samo oni koji su Vas i gosp.Vucica doveli na vlast ciste svoje rafove i njima odgovara Srbija bez vojske. Preciznije dvojica NATO generala napravili su sistematizaciju vojske tako da su rekli da nam camci ne trebaju...sve do poplava...tako nam sad ne trebaju ni protu pjesadiske mine...

  Има Бога!

  20.02.2016. 11:25

  Због она прва 4 закона, оквирна документа и споразума пале су на изборима претходне владе. Због овог последњег закона пашће и ова! Ипак међу грађанима Србије има највише Срба!

  Vladan Radovanović

  20.02.2016. 11:36

  "kao i budućeg angažovanja u borbenim grupama EU." ja ne želim da srpski vojnik učestvuje ni u jednoj borbenoj grupi osim ako ta grupa brani Republiku Srbiju i njen narod!

  momcilo

  20.02.2016. 11:40

  Nemojte samo reci da JNA nije imala delaboracnice, pa ja znam jednu , I to ne malu. Recite iskreno, narode nemamo para za nase plate I penzije, I posto su fabrike rasprodane, sada rasprodajemo suverenitet zemlje, posto neznamo napraviti strateski ekonomski plan razvoja.

  Novica

  20.02.2016. 11:51

  Interse drzave unistavanjviska oruzja, orudja, tehnike i municije? Nije to interes drzave nego NATOa. Konzervirano moze biti vijekovima. Kao nama u Srpskoj. Unistili pa ako treba moraju kupovati od njih njihovu otpisanu opremu po njihovoj cijeni. A nedao Bog nuzde narod moze kao u Karadjordjevo vrijeme da se brani pomoci motke (unistili su nam agrar pa nema ni kuka i motika) ili da goloruk otme. Zalosna prica.

  Operation Angel's mission of mercy

  20.02.2016. 11:58

  Није Србија више ни неутрална, нити је овом својом одлуком ушла у неки војнополитички блок! У Србији сада важи окупациони закон... "Грозан папир", рече пре само неколико месеци Аца за један од сличних докумената које нам подмећу са Запада. Овај сада је још бољи?

  Да ти кажем

  20.02.2016. 21:14

  @Operation Angel's mission of mercy - Рече да је "грозан", ал' га потписа!

  Mister No

  20.02.2016. 12:02

  Zasto lepo ne kazete da igramo kako oni sviraju na svim poljima. Bice nam svima lakse. Ispada da oni nama jos cine uslugu.

  PP

  20.02.2016. 15:52

  @Robert - Naravno. I Albanski. Mogu da siluju, pale i rade šta im je volja po Nišu, Kragujevcu ... - država Srbija ne sme da reaguje pošto sui im upravo dali imunitet.

  dorcol

  20.02.2016. 12:06

  vojvodo ne zanima me niti sam citao tekst ,samo znam da ne zelim da vidim nato u srbiji ,da li je to vama jasno iz vlasti

  maniks

  20.02.2016. 12:08

  U svom autorskom tekstu nisi napisao slucajno ili namerno da nam je NATO oteo 15 % teritorije, da je bombardovao skole, bolnice, vrtice i tom prilikom u ubio vise od 2500 ljudi i vise od 80 maloletne dece. Da je unistio privredu i naneo stetu koja se meri desetinama milijardi dolara, da je ta organizacija priznala otetu teritoriju kao nezavisnu drzavu. I sa takvom organizacijom si potpisao zakon u sustini okupaciju kad im se prohte. Ne vadi se na druge posle Milosevica ste svi isti.

  laza

  20.02.2016. 12:10

  Nikolicu, tako su i rusima unistili blck swann bormardere TU 160, nabolji strateski bomarderi, i to predtavili kao uslugu. Nunicia se lako unistava, dignes je u vazduh na poligon, li zatrpas u neki rudink napisteni van svega.

  Tomi

  20.02.2016. 12:12

  Nije najvažnije kada su raniji sporazumi potpisani, glavno pitanje je zasto nisu poništeni. Ne tražim odgovor, svi ga znamo.

  Председниче Николићу

  20.02.2016. 12:16

  Као председник сте требали да одбијете да потпишете тај споразум, Руски-хуманитарни центар и НАТО војни контигент није исто. Говорите о ДСС који је направио почетак увођења у НАТО, и за то је кажњен, а ви настављате да нас водите у том правцу, ИПАП сте потписали, сада смо на корак од чланства, и све то радите кришом мимо воље грађана. Моје поверење после овога више немате.

  BELKA

  20.02.2016. 12:21

  Zato sto nisi potpisao Zakon sa Ruskom Federacijom??? Zato sto Rusija nije bombardovala i pobila Srpski Narod!!!, i Zato sto Rusija nije unela sankcije Srbiji!!!, i Zato sto Rusija nije podrzavala albansku zutu kucu i njihovu internacionalnu eksport kompaniju Srpskih Organa!!!, i Zato sto Rusija nije silom stvorila svoje vojne baze na Srpskoj Teritoriji!!!, i Zato sto Rusija nije odcepala Srpske Teritorije!!! i Zato sto PRAVOSLAVNA RUSIJA STITI PRAVOSLAVNI NAROD!!!

  Mилош

  20.02.2016. 12:22

  Господине председниче, хоће ли Нато да уклони онај осиромашени уранијум што је просуо по Србији, па сада цркавамо ко зечеви. Ако неће, односно знам да не може, онда сваки облик сарадње са овом злочиначком организацијом је увреда за грађане.

  Frankica

  20.02.2016. 12:35

  Zar ovo poslednje ne znači da u slučaju da moramo da se naoružavamo, obavezani smo kao država da kupujemo njihovo skupo oružje? U svakom slučaju, od demokrata pa na ovamo okupirani smo...samo nekima na ne tako očigledan način.

  kondor

  20.02.2016. 12:36

  To ti je verovatno zadnji zakon koji si potpisao za Srbiju i njene narode . Ako ne verujes raspisi presednicke izbore pa se sam uveri . Gvozdje se kuje tog je usijano a ti si ga sada najjace usijao za svoju propast . Nije meni zao tebe , zao mi je Srbije i njenih naroda . Izvlacis se na NSS oni su svi tvoji ti si ih birao i okupio .

  Cerebrum morbo

  20.02.2016. 12:39

  Наравно да нећемо у НАТО! Овим окупационим законом само смо пустили припаднике НАТО снага да без икаквих ограничење и одговорности газе по српској земљи, слободније него у својим земљама, Хрватској, Немачкој, Америци...

  Sredoje

  20.02.2016. 12:42

   "Nije u suprotnosti s Ustavom"! Zna li taj sta sve nije u suprotnosti s ustavom? Ni kuvanje moje zene nije u suprotnosti s Ustavom pa mi se ipak ne svidja. Apostol Pavle kaze: Sve vam je dozvoljeno ali vam nije sve od koristi.

  mileva

  20.02.2016. 12:51

  tomo a dal si trazio da i nasa vojska dobije imunitet a bajcetinu jesi li zastitio imunitetom ili ce tu nato vojnici slobodno setati i dal se stidis male milice i hiljade pobijenih srpskih vojnika i hiljade obolelih od osiromasenog uranijuma od strane vasih prijatelja ali idu izbori

  Sinđelija

  20.02.2016. 12:52

  Pred izbore 2012. je obećavao 100 milijardi dolara investicija iz Rusije, Vučić je obećavao kupovinu MiG 35 i formiranje regionalnog centra za remont istih, kupovinu najmodernijih ruskih OVO sistema. Od svih tih obećanja oni potpisaše sporazuma sa NATO. Pa im ti veruj Srbine !

  hristina

  20.02.2016. 12:53

  Los pokusaj, lose opravdanje. Srbima se obracas, a Srbi imaju pamcenje a znaju i da misle. Srbe su bombardovali ovi NATO - zlikovci, Srbima su oteli srce drzave ovi NATO - zlikovci, i TI, svojim konacnim potpisom, im dozvoljavas da gaze Srbijom! Ne znam da li si ti mogao sinoc da zaspis, ja nisam. Osecam se prodana i izdana. I znam samo jedno - mojim sokakom OVI nece proci! NO PASARAN!!!

  apon

  20.02.2016. 12:56

  Samo jednu stvar vredi spomenuti. Dve najvece oruzane sile u ovom trenutku saradjuju, iako je zategnuta politicka situacija. Rusija ne bezi od saradnje sa NATO alijansom, kao ni alijansa od Rusije. Sto se tice Srbije ona treba da cuva svoju neutralnost, ali takodje da saradjuje sa institucijama NATO saveza, sa Rusijom i ostalim respektabilnim vojnim silama.

  Nikola82

  20.02.2016. 13:08

  a sto ne potpisete neki sporazum sa Rusijom o nabavci modernijeg naoruzanja?Nego radite isto sto je radio i Boris Tadic unistavate i to malo sto imamo i kazete to je zastarelo?Pa zasto i dan danas nasi vojnici koriste puske iz vremena Jna?Koje su stare i po 30 i vise godina.Sramota i tuga za Srbiju a vi politicari samo gledate vas dzep.

  Dragan

  20.02.2016. 13:10

  Drago mi je . Sada nece da nas bombarduju, sada ce da setaju srbijom jos cemo se sigurnije secati... Ovo je srpska vojna neutralnost - hvala na rasvescivanju!

  Владимир СМ

  20.02.2016. 13:11

  Значи наставили сте политику жутих, коју сте критиковали и тако дошли на власт?Зашто ти споразуми из 2006. и 2011. нису поништени?Не смете? Не можете?

  Mister No

  20.02.2016. 13:14

  Kaze Rusi imali mnogo visi stepen saradnje dok nije suspendovan,sigurno je nato imao slobodu kretanja po Rusiji i slobodan ulaz u vojne i privatne objekte.

  swed

  20.02.2016. 13:23

  Cekajte malo Nikolicu i Vucicu. Potpisali ste kao " Da zastitite srbe na kosovu" ko sto Vucic rece. Srbe na kosovu je stitila Srpska vojska od siptara i od NATO i oni koji su ih ubijali ce sad da ih stite?! Boze nisam neki veliki vjernik ali te molim posalji Srbiji jednog Normalnog vodju koji gleda svoj narod. E da je nama srbima jedan ko sto je tudjman bio Hrvatima dje bi nam kraj bio?

  Milica

  20.02.2016. 13:24

  Naša oružana sila ne može, Tači sigurno neće, pa neko mora da čuva naš narod i svetinje na Kosmetu. Taj neko je nažalost NATO.

  "Издржи, Александре"!

  20.02.2016. 15:14

  @Milica - Милице, оно твоје "нажалост" одаје оно што у себи мислиш, а све остало одаје твоју продану душу! Зар не знаш како су у ових 17 година НАТО и ЕУ чували "naš narod i svetinje na Kosmetu"?

  саша

  20.02.2016. 15:30

  @Milica - волео бих милице да живиш на Косову и Метохији и да тебе и твоју породицу чувају нато војници !!!

  Россиа

  20.02.2016. 13:56

  Докле ће више масакрирати физички и ментално овај народ ???? Докле вишееее????

  Drasko

  20.02.2016. 13:59

  Pa je li bolje da potpisujemo sa NATO sporazume o saradnji ili da kao 1999 sa njima potpisujemo kapitulaciju.

  Да ти кажем

  20.02.2016. 14:50

  @Drasko - Човече, Драшковићу, па управо овај окупациони закон је потписивање капитулације!

  DW

  20.02.2016. 14:07

  Posle 2008. kada je Amerika inspirisala i sponzorisala nezavisnost Kosova besmisleno je potpisivati bilo kakve sporazume sa njima.

  Srbin

  20.02.2016. 14:09

  To je kao u osnovnoj skoli kada ti pridje buzdovan i opali ti 3 samara dobra ,i onda 8 godina ga trpis jel si slabiji i nemocan na odnosu njega .

  Alex KG

  20.02.2016. 14:10

  Predsednice sto niste u vasem autorskom tekstu napisali koliko,u kojim oblastima, zasto... NATO ima kancelarija u sistemu odbrane ? Zasto je Srbiji oduzeta mogucnost adekavatne i brze odbrane ? Zasto se cuti o posledicama bombardovanja Republike Srbije ? Zasto su pojedine jedinice VS rasformirane ili stavljene na minimum kao sto je npr. inzinjerija svedena na nivo bataljona, a njena mts rasprodana ( ovim smo bili zateceni u vreme polava 2014.god. ) ?...

  Pera Zvrk

  20.02.2016. 15:17

  @Alex KG - Eh kad bi znali ono taj odgovor.Zasto su od 110 ooo vojnika sveli na 30 do 40 000 hiljada.Zasto je Nato oficir prisustvovao sednicama generalstaba u vreme Borisa Tadica?Zasto na cetvrtom spratu generalstaba NATO ima kancelariju?Zasto se ne pokrene inicijativa za odstetu zbog NATO bombardovanja?e Zato necu da glasam za SNS, nikada.

  sale

  20.02.2016. 14:16

  Pitajte Kostunicu neobavestenog, velikog srpskog nacionalistu,koji je najvise srpskih generala vezao i poslao za Hag...

  Vasa

  20.02.2016. 14:22

  Dobili ste vlast na izborima ne da nastavljate politiku predhodika nego da ispravljate njihove greske. Prestanite da se krijete iza odluka donetih u prostosti, istih tih odluka koje ste strasno pljuvali pre dolaska na vlast.

  Dinarska divizija

  20.02.2016. 14:35

  Al' botovčići lupaju minuse!Vaši šefovi prodadoše Srbiju za po neko milionče i funkciju, a vi za sendvič i sokić!Kukala vam majka!

  Koj si pa ti

  20.02.2016. 18:15

  @Dinarska divizija - Ja trebali bi da sve sa Dinare posaljemo na olimpijadu u brzom bezanju.

  Tomi

  20.02.2016. 14:55

  Volim bre ove botove, pa to ti je... Količina minusa koju dobijam je direktni pokazatelj da sam "uboo u centar", ds ne kažem "živac"

  Miki

  20.02.2016. 15:04

  Zakon o NATO je u suprotnosti sa ustavom republike Srbije zato sto pripadnike NATO snaga oslobadjanja od placanja poreza i carine, i daje im diplomatski imunitet tj oslobadja ih odgovornosti za bilo koja krivicna dela pocinjena na teritoriji nase zemlje. Sporazum treba odbaciti kao neustavan.

  Tirion

  20.02.2016. 15:59

  @Miki - Ti ocigledno nema pojma o cemu govoris. Ta ista prava dobila je nasa vojska koja sluzi mirovne misije u zemljama koje su clanice NATO alijanse. Ovim ugovorom smo dobili veca prava. DS i DSS su oni koje treba kritikovati jer su slican sporazum potpisali pre 10 godina a taj isti sporazum se krio tada od javnosti. Toliko o njihovom postenju i transparentnosti.

  Aleksa

  20.02.2016. 17:44

  @Miki - Misliš u one NATO mirovne misije gde treba da idemo kao topovsko meso?! Misliš da je u našem interesu dadajemo nekome ovakva prava u našoj zemlji za ista prava u Somaliji?! Da li pričamo o Alijansi koja nas je bombardovala ubijajući ljude i uništavajući infrastrukturu ove zemlje bez odobrenja SB UN?Sve ovo što pišeš mogu da razumem (ne i opravdam!) samo ako si toliko ubog da bez toga sendviča ne možeš da preživiš...

  Kiki

  20.02.2016. 18:33

  @Miki - A koje su to NATO zemlje u kojima srpska vojska sluzi mirovne misije?!?  A pre svega ne mozes da shvatis da srpska vojska nikada nece ni trebati diplomatski imunitet jer nikada nece ni krociti na teritoriju SAD ili NATO pakta dok oni zauzvrat dobijaju ono sto nisu dobili u Rambujeju i zbog cega su izvsili vojnu invaziju na nasu zemlju. Sledeci put kad nas napadnu, mi cemo mirno gledati jer napadaci i okuptsad imaju slobodne ruke da nas ubijaju i pljackaju.

  мрсимуд

  20.02.2016. 15:14

  Поздрав братском народу Русије и желим да вам поручим да ако желите добро Србији ПРИЗНАЈТЕ КОСОВО условно, а то значи; Ако не поништите споразум са НАТО ми ћемо прећи у фазу пуног признања Косова (размена амбасадора) и отказ Србији у помоћи у СБ УН, ако поништите наставићемо да вас "Бранимо у СБ УН као што смо то чинили од В.Британије прошлог лета у оној резолуцији. Браћо Руси имате алат да погужвате овај папир, само ако желите!!!.

  Coki

  20.02.2016. 15:22

  Najbolji sporazum koji je vlada donela. Da je donesen ranije mozda ovog tragicnog slucaja danas ne bi ni bilo.Sa Amerikom smo uvek bili saveznici i ispisivali najbolje stranice nase istorije.

  Sputnjik.rs

  20.02.2016. 20:12

  @Coki - @Coki. Saveznici kao 1999.? Ili možda 1944.? Ubistvo diplomata je samo tragičan slučaj?

  VEKI

  20.02.2016. 15:36

  A zašto smo održali prošle godine vojnu paradu u čast Putina i Rusije? Da li je Gašić smenjen, jer je organizovao tu vojnu paradu, pa nije podoban NATO-u? Zašto jedno pričate, a drugo radite iza leđa naroda? Zašto narod ne pitate u vezi NATO?Da li ono što NATO nije dobio bombardovanjem i ubijanjem civila, je dobio putem? Da li će te i dalje da sedite na dve stolice? Ko će da vam sada stavlja veto u UNESKO?

  Zoran

  20.02.2016. 15:37

  Objasni to roditeljima male Milice Rakic i ostalim Nato zrtvama i ovim jadnim ljudima sto su izginuli kao kolateralna steta u Libiji danas ustvari sta uopste pokusavate da objasnite i da opravdate kakav bre NATO i Amerika bolje da nas i nema nego sa tim zlom da saradjujemo!!

  perica

  20.02.2016. 17:35

  @Zoran - jel to ove nase velike patriote iz NS daju minuse kada su u pitanju stradanja Srba , sta trebalo je vise ljudi da pobije NATO ili sta vec?

  Јован

  20.02.2016. 17:35

  @Zoran - Драго ми је што ботови лупају минусе на овакав коментар, јер то показује да су они против здравог разума, а што говори да је њихова позиција неодржива.

  Srbin@ Kg

  20.02.2016. 15:53

  Uzas.... Ovo nije smelo da padne napamet nikom a kamoli da ga potpise... Ne razumem ove botine koje lupaju negativne komentare i podrzavaju Nato u Srbiji a da pocne bombardovanje ponovo prvi bi bili da traze ljudska prava onda bi se setili da kazu da nato bombarduje nas bez ikakvog razloga....

  ja

  20.02.2016. 16:09

  Kao gradjanin Srbije sam frustriran zbog toga sta nam i kako nam vlast radi. Verujem da moju frustraciju dele mnogi moji sugradjani. Toma ne treba nista da prica , jer je sve suvisno i nepotrebno

  marina

  20.02.2016. 18:57

  @ja - Pusti takve komentare bez argumenata. Nismo i necemo uci u Nato, ostajemo vojno neutralni.

  aleksa

  20.02.2016. 23:15

  @ja - o kakvoj ti neutralnosti pricas marinatesko nama sa zenama politicarimasve u ovoj zemlji je naopackevas front je dom i porodica, ostavi se gluposti

  pera

  20.02.2016. 18:38

  @Miki - koje Srbije botovi? kako vas bre nije sramota da za dnevnicu i sendvic lazete i sebe i druge?

  Vukica

  20.02.2016. 16:29

  Pitam se da li sam normalna? Otkako je pocelo sve ovo, u mislima su mi stalno tri recenice izgovorene u nasim filmovima:- Cini mi se da sam sve ovo vec video i doziveo... I ovu reku... I ove ljude... I ovaj autobus...- I Djura ce ti oprostiti sto te tukao!

  Baki

  20.02.2016. 17:47

  posto imaju imunitet i mogu ulaziti u privatne objekte ,kako da zastitim ukucane a da nebudu maltretirani ? Mislim da su ovi daleko ispred zutih !!!

  Seljak

  20.02.2016. 18:45

  Vučićevi botovi su došli i nalupali minusa na komentare, a zaboravili su da stave obrnuto pluseve na TOMIN tekst a trenutno je (DOPADA MI SE 24) > (NE DOPADA MI SE 507), ali javi će im neko da dotrče ponovo i da to isprave. Jasno se vidi da je izrazito nepopularno to što je Toma rekao u tekstu Novosti koje je proisteklo iz politike SNS-a.

  zaliv.co

  22.02.2016. 01:46

  @Barbara - Nemamo mi sta da potpisujemo sa NATO jer oni nemaju sta da traze na nasoj zemlji ! NAROD TAKO ZELI A VOLJA NARODA SE NE POSTUJE !

  Адонај

  20.02.2016. 19:07

  Zbog fenomena botova koja je počela u zadnje četiri godine, a to su oni koji stavljaju organizovano minuse njih nekolicina na tekstove gde se najviši zvaničnici politike kritikuju na javnim forumima, predlažem vam da komentare čitate one koje imaju najviše NE PREPORUČUJEM time ćete steći pravi utisak i duh koji vlada kod naših čitalaca.

  Jaroslav

  20.02.2016. 19:24

  Zakon o saradnji sa NATO je u kladu sa Ustavom, za svaki prolazak NATO snaga kroz Srbiju trebace im posebno odobrenje.

  Утеривач

  20.02.2016. 19:58

  @Jaroslav - Jaroslav : А када им "дозволиш" могу да раде шта хоће и никоме не одговарају, а и оружје да употреба? Осим тога да да им се " на захтев обавезно омогући приступ свим објектима укључујући и приватне"???? Јел ти то јасно?????

  "Грозан папир"

  20.02.2016. 21:42

  @Jaroslav - А приступ тајним архивама и "размена" (ха-ха-ха) поверљивих докумената? А контрола истраживачких радова? "Грозан папир", рече Вучић и потписа!

  Ђура Змај

  20.02.2016. 20:37

  Волео бих да нам Председник појасни будуће ангажовање Србије у "борбеним групама ЕУ": Какве и против кога су усмерене те "борбене групе".?! Чији синови ће бити у њима.?!

  Ђура Змај

  20.02.2016. 21:02

  Врховни команданте, У којим борбеним групама ЕУ треба да учествује Србија.?!

  На тараби пише

  21.02.2016. 01:01

  @baunti - Да, наша војска може да ради шта хоће на територијама НАТО чланица, без последица. Може да упада у државне и приватне објекте, не плаћа порез, може да приступа тајним архивама НАТО-а, да шпијунира истраживачке пројекте, не одговара кривично итд. Тако пише у споразуму, а да ли су НАТО земље то ратификовале и претвориле у закон (ха-ха-ха), не знам.

  naranca

  20.02.2016. 23:12

  '' kao i budućeg angažovanja u borbenim grupama EU. ''-----------Da li se to misli na USA vs EU???????????????????????

  naranca

  21.02.2016. 02:04

  NATO je oruzana organizacija I kao svaka takva organizacija je napravljena za rat.A dok je takvih I slicnih organizacia MIRA nece biti nikada!!!!!!!!!!!!!

  Ђура Змај

  21.02.2016. 15:11

  Господине Председниче, Где ћете ове године положити венац жртвама НАТО агресије, шта ћете рећи у свом обраћању Нацији - Сећате ли се шта сте рекли у Алексинцу 24. марта 2015. године.?!