Danijela Sremac: Srbima bliži republikanci

05. 02. 2016. u 14:26

Srpska dijaspora ima tendenciju da glasa u pravcu republikanaca zbog nekoliko razloga. Naš narod još pamti Klintonovu politiku tokom raspada Jugoslavije

Данијела Сремац: Србима ближи републиканци

Mr Danijela Sremac

Da li srpska dijaspora podržava demokrate ili republikance na predstojećim predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama?

Zašto je ovo pitanje uopšte bitno za Srbiju i Srbe na Balkanu? Zato što možda sa svojim iskustvima u Americi, srpska dijaspora daje odgovor na pitanje ko će više podržavati interese srpskog naroda na Balkanu?

Amerika je veoma specifična u vezi s tim kako se vodi domaća politika i spoljna i to utiče na partijski izbor. U Americi svaki građanin glasa za svog predstavnika u Kongresu, što znači da svaki član Kongresa ima direktnu obavezu prema građaninu svoje države, i ako ih ne predstavlja po partijskim stavovima zbog kojih su izabrani, onda gube svoju poziciju na sledećim izborima. Predsednik bilo koje partije mora da sarađuje sa Kongresom.

Druga velika razlika u Americi je da narod nije vezan za vođu kao što je tradicija na Balkanu, i struktura vlasti ne dozvoljava da jedna osoba dominira. Zato, kada se bira predsednik u Americi, osim ako nije neka izuzetno harizmatična osoba, narod glasa za partiju koja podržava njihove principe.

Srbi u Americi prate sličan kriterijum kao i drugi Amerikanci, ali bilo ko da je finalni kandidat za Republikance (Ted Kruz, Donald Tramp ili Marko Rubio) moje lično mišljenje je da srpska dijaspora ima tendenciju da glasa u pravcu republikanaca zbog nekoliko razloga.

Prvo, Srbi koji su se doseleli u Ameriku generalno veruju u slobodno tržište, ograničenu moć vlade, niske porezne rate, i smanjene birokratije - što podržavaju republikanci i na taj način favorizuju privrednike.

Drugo, srpski narod je većinom tradicionalan i ne podržava neke liberalne društvene stavove Demokratske partije.

Treće, tokom osam godina raspada Jugoslavije kada su demokrate sa Klintonom dominirale Vašingtonom, Srbi u Americi su svedočili o njihovoj lošoj politici i nepravednim stavovima putem kojih su se oduzele srpske teritorije.

U tom periodu dok sam se često pojavljivala na televiziji u opozicionom delovanju protiv politike Klintona, naš narod je to gledao i video da su republikanci na tim programima bili više uz mene i protiv bombardovanja na Kosovu. To je samo jedan u nizu primera. Nije slučajnost da danas u američkom Kongresu, Savet za odnose sa Srbijom vodi republikanac kongresmen Ted Poe iz Teksasa.

Što se tiče promovisanja srpskih interesa, Amerika je sastavljena od raznih etničkih grupa i svaka ima pravo da vuče američku politiku u svom pravcu. Da bi imala uticaj u Vašingtonu, potrebni su etničkoj grupi prisutnost i glas u tom gradu (što je cilj Srpskog instituta), ali takođe treba imati i građane koji glasaju i za jednu i drugu partiju da bi na taj način imali pristup svima i efikasno lobirali.

Međutim, ako Hilari Klinton vodi Ameriku i razmišlja o Balkanu, zna se kome bi se obratila za savete tokom diskusije uz ručak. Mužu, koji ima znatno iskustvo u ovom regionu.

Mr Danijela Sremac, predsednik Srpskog instituta u Vašingtonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

djordje L

05.02.2016. 14:45

I Ronald Regan (izraziti republikanac) pohvalno je govorio o Srbima!Podrska za republikance!

goran

05.02.2016. 15:08

svako u US ko ima pameti glasa za republikance. ostali glasaju za demokrate. nazalost, ti ostali su vecina. a ako cemo pravo republikanci odavno nisu sto su nekada bili. celom zapadnom svetu ukljucujuci Srbiju se ne pise dobro sa politickim sistemom u kome prosek i ispod proseka odredjuje vodju. izbor izmedju nesposobnog sujetnog pravnika i socijalistickog demagoga je rezultat toga. cak i da republikanac Trump pobedi, navala osrednjosti i bede je nezaustavljiva tamo gde svako ima pravo glasa

momcilo

05.02.2016. 15:38

@no difference - nije u pitanju za koga ce mo glasati, vec da smo organizovani, da imamo svoj jedinstven cilj , plan I program srpske dijaspore. Samo mi mozemo doneti dobro nama samima, svi drugi gledaju samo sebe.

momcilo

05.02.2016. 15:26

Beograd vise ne spominje dijasporu. SNS je izbrisao dijasporu iz knjige zivih. To je realnost, ko hoce da se laze neka se laze. Ako hoce srpska dijaspora da zivi, mora se samoorganizovati, oko novog (starog) centra Cikago. Treba organizovati kongres srpske dijaspore u Cikagu, na celu sa nasom kraljevskom porodicom I sa SPC.

cofi

06.02.2016. 01:52

@momcilo - Podrzavam sve osim dela s monarhijom.Ustajte braco trebate nam kao hleb nasusni!

boban USA

06.02.2016. 11:11

@vladimiris - kakva,kako ne razumes, dobra, znam da nece biti Blagojevic ,trebao je,bio je u posjeti Srbiji/vidio sto se radi/ pa probao srbin i u Americi,,hehe,,zaboravio se malo tek onako,,Lepa gospo vanjska politika ovdje se NE mijenja ,,princip je isti sve ostalo su nijanse,,nego obidjes li kada u DC Muzej u kome su slika i ikona koje je veliki srbin princ pavle prodao '40 godina proslog vijeka,P.S.Srbija treba da se prilagodi Americi a ne obratno,,koliko god guza bila lepa,ne ide na dvije stolice...

NN

05.02.2016. 17:50

niko nama nije tu blizi, samo su razliciti nacini na koje ce da nas gaze, ako mi malo ne promenimo putanju i zaobidjemo malo taj zapad

RakijaDoTokija

05.02.2016. 20:41

Postovani Momcilo i svi tebi slicni,jednom za sva vremena da upamtite ,MI NEMAMO KRALJEVSKU PORODICU,ovaj tzv.prestolonaslednik moze traziti samo jugoslovensku krunu,nikako srpsku,jer je njegov deda"ugasio"KRALJEVINU SRBIJU 01.12.1918.

Да ти кажем

06.02.2016. 13:55

@RakijaDoTokija - Али имамо СРПСКУ КНЕЖЕВСКУ ПОРОДИЦУ (кнез Александар Карађорђевић, чукундеда Александров).

ercov

05.02.2016. 21:00

E moja lepotice,nisu republikanci nista bolji od demokrata,dodje Kurta da uzjase Murta i sve tako do nadogled. Spoljna americka politika zavisi od Pentagona,CIA,Senata i samo americkih interesa u kojima se njihov predsednik najmanje pita tj mora sve to da ispostuje ako mu je interes da ostane u Beloj kuci. Sto se tice Srbije,mi smo im najmanji problem jer, prvo su nas demokrate zapocele da bi nas republikanci zavrsili.Ko je doveo DOS,ko je pstavio Tadica i Vucica,ko nam vodi politiku !?

gari

06.02.2016. 05:57

Za Srbe je sasvim nebitno ko ce da pobedi na predsednickim izborima u SAD !!! Predsednik je samo licnost za slikanje, davanje izjava, za prijem ... Politiku SAD vode velike korporacije, za koje je izabrani predsednik samo "PR", koje su ga i "izabrale" (finansiranjem predizborne kampanje, reklamiranje...) !! A najvise volim "strucnjake" koji prosipaju pamet, a nisu izasli iz Srbistana. Gospodja Sremac vise lici "PR-a" Republikanaca, nego ozbiljnog "analiticara", totalno neobjektivne procene.

goran

06.02.2016. 11:15

@gari - Za Srbiju je zaista nebitno ko ce da pobedi na izborima u USA. Ali za svet je vazno. Nije sve jedno hoce li milioni Muslimana biti naseljeni u Evropi i milioni Meksikanaca u USA. Politiku USA ne vode velike korporacije ali one imaju veliki uticaj posto zaradjuju puno novca, zaposljavaju puno ljudi i placaju veliki porez a zaista i potplacuju. Za Srbiju je medjutim vazno da shvati da od drugih pomoci nema sto je Republikanska osnova. Ko voli lazi neka slusa stranku ovoga koji je sada na vlasti.

4c

06.02.2016. 08:00

Pricam ti pricu ,glasaci ne biraju nego ispiraci mozgova i elita,a predsjednik radi sta mu se kaze.Republikanci =uplaseni,skrti,nehumani,bezosjecajni ,psihopate i velike patriote.Demokrate naivni,pomalo zlobni,bezosjecajni i uplaseni,skorojevici

Сремица

06.02.2016. 21:40

Данијела, препоручи Американцима да прочитају књигу R.W.Seton-Watsonа: "The Spirit of the Serb". Пронађи америчке пилоте из WWII које су Срби спасли и обезбеди им мало медијског простора, нека помену на чијој су страни били сви око Срба - Хрвати, Аустријанци, Мађари, Румуни, Бугари, Албанци, Италијани. Цитирај неке делове из зборника групе америчких званичника у БиХ 90-тих ("The Srebrenica massacre: Evidence, Context, Politics"). Причај Американцима о Барбароси и Немањи за трпезом, о Обилићу...