KAO što za sve u Bosni i Hercegovini vladaju izvrnuti stavovi, tako je i u ovom slučaju. Verujem da gospođa Mihajlović uopšte ne razume suštinu o čemu se tu radi i ne verujem da bi Srbija zbog referenduma u Republici Srpskoj mogla da ima problema, ili ja bar ne znam za to.

To je u sredu, za "Novosti", poručio Milorad Dodik, predsednik RS, reagujući na izjavu potpredsednice srpske vlade Zorane Mihajlović "da referendum u Republici Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH nikako ne bi odgovarao Srbiji".

Ostavljajući mogućnost da je Mihajlovićeva pogrešno interpretirana, Dodik tvrdi da je izneti stav "nešto što prvi put čuje, a da je došlo iz Beograda":

- Ono što je do sada bio stav Beograda jeste mišljenje da Srpska treba da razmisli o održavanju referenduma, ali da odluka treba da bude naša. Ovo bi, ako je tačno, bio prvi put da neko na taj način iznosi drugačiji stav.

Lider RS ističe da Srbija nije nikada pokazivala interes da se meša u unutrašnje stvari u BiH, pogotovo u Srpskoj, mada, kako je rekao, u Srpskoj vole da čuju stavove Srbije.

- Nama bi bilo žao da Srbija ima bilo kakve posledice u tom pogledu, ali ako je neko u Srbiji nešto preduzeo po tom pitanju, ja samo mogu da kažem da ćemo mi o tome samostalno odlučiti i sagledati sve stavove. Referendum će se jednog dana sigurno održati i u tom pogledu je najvažnije da se ne krši Dejtonski sporazum, a neka narod odluči - kaže Dodik.