Branko Radun: Zašto je Zoranu naljutio Rogozin?

16. 01. 2016. u 09:30

Zorana Mihajlović pripada atlantističkom krilu Vlade koje smatra da je izuzetno opasno od Rusa uzeti moderno oružje jer bismo time naljutili nekog u Vašingtonu

Бранко Радун: Зашто је Зорану наљутио Рогозин?

Branko Radun

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović poručila je zameniku ruskog premijera Dmitriju Rogozinu, koji je rekao da bi se Srbiji mogao dogoditi “Keln 2”, da treba da vodi računa o svojoj državi, a ne o našoj. Rogozin je upozorio da bi se Srbiji u budućnosti moglo desiti isto što i Nemačkoj tokom novogodišnje noći, kad su migranti iz Afrike napadali žene. Ovo je bila jedna uzgredna opaska koja sama po sebi nije zavređivala komentar nikoga iz Vlade, a naročito ne ministarke čiji resor nema mnogo veze sa migrantima i potencijalnim problemima koji dolaze sa najezdom trećesvetskih masa na Evropu.

Zbog čega je onda ministarka tako oštro replicirala jednom od najbližih Putinovih saradnika? Ona je našla za shodno da daje takvu izjavu jer Rogozinove poruke shvata kao kritiku puta evrointegracija koji “nema alternativu”. Jer, eto, Srbija ide ka Evropi, a tu neki Rusi pominjanjem “Kelna” kvare našu idiličnu predstavu o EU. No, ozbiljniji povod je ponuda koju je Rogozin doneo - modernizacija srpske vojske savremenim avionima, raketama, helikopterima. Zorana Mihajlović pripada atlantističkom krilu Vlade koje smatra da je izuzetno opasno od Rusa uzeti moderno oružje jer bismo time naljutili nekog u Vašingtonu.

Kakav je izbor preostao Srbiji ako SAD naoružavaju Hrvatsku i prave albansku vojsku “Kosova” osim da i sama ojača i modernizuje svoju armiju? Takva jednostrana politika SAD gura Srbiju ka Rusiji. Tačno je da je odluka o nabavci ruskog oružja rizična i da to iritira mnoge na Zapadu, ali je važnije od toga da Srbija ne sme ostati nezaštićena i slaba. Srbija ne sme dopustiti da joj se ponovi 1941, kad je Hrvatska vršila genocide nad Srbima i prostirala se do Zemuna.

Branko Radun, politički analitičar

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Pisani i nepisani običaj važi

16.01.2016. 09:52

Jedna je stvar sta govoris a sasvim nesto drugo sta opisujes tvojim postupcima. Sa vasim Blisko Istocnim manirima niste postigli nista. Srbija pripada porodici starog kontinenta.

Горки

16.01.2016. 18:30

@Pisani i nepisani običaj važi - А теби ни Русија ни Руси нису у Европи него на Јупитеру.

Bela Lada-2

16.01.2016. 09:56

Odlicno ali tanko?Kako to da nema Vlade odgovorne Srbiji i gradanima?Zasto se politicka klika Srbije posle izbora ODREKNE naroda-drzave-Ustava, zasto se drze "bez alternativne" fraze kao pijan plota i njome masu umesto srpskom zastavom? Kome seu se zakleli, Srbiji ili tradicionalnim neprijateljima o cijim zlocinima nesme da se progovori a oni su genocidni i jezivi, zar zivoti Srbe nisu vredni ?

Сремац

16.01.2016. 10:06

Господине Радун, Хрватсака се никада није простирала до Земуна, па ни за време окупације већ су њој Немци, окупатори, као своме сателиту, само фактички, дозволили вршење полициске управе над Сремом. Међутим, искључиву власт над Сремом су имали домаћи Немци, фолксдојчери, у 80% насељених места, тако да је хрватска власт била пука форнмалност.А, и иначе све време рата отпор Сремаца је био такав да су се Хрватски зликовци плашили и своје сенке. Но опрез никада није на одмет!

pera

16.01.2016. 13:12

@Сремац - Da su Nemci upravljali Sremom ne bi samo u Mitrovici bilo streljano preko 6000 Srba. Hrvati zapravo ustase su ostavili nezaboravan trag u Sremu i to treba da je opomena. Ko je rusio i paloio fruskogorske manastire i gde se vecina opljackanih stvarii jos uvek nalazi, u Nemackoj ili Hrvatskoj ?

Душко Вукадиновитј

16.01.2016. 10:08

Његова Екселенција амбасадор Кирби поручио је да не купујемо оружје. Морала би Министарка да реагује поново, јер је и то, и још више, мешање у унутрашње ствари Србије, на шта, чак ни Кирби, нема право, зар не? Или нисам нешто схватио исправно, опет?

Sydneysider

16.01.2016. 11:17

Ma narode, Zorana je glasala za rezoluciju o genocidu u Srebrenici, a Rusi stopirali tu rezoluciju. Eto zasto je ljuta.

vojo

16.01.2016. 13:38

Gospodja Mihajlovic deluje po zahtevu vise nalogodavaca.Naravno pre svih to su njeni mentori I financijeri iz zapadnih zemalja,a potom I "nasi" iz vlade kojima nije u interesu da se zblizavanje sa Rusijom dogodi.Tako ona moze slobodno iznositi stavove koji su u suprotnosti sa zivotnim interesima srpskog naroda.Njen formalin sef nije g stave I sve je logicno.

O.

16.01.2016. 16:05

Па шта ако Запад иритира постојање руског оружја у Србији?! Њих иритира већ и само постојање Срба. Ми смо им криви што смо уопште рођени! Србија треба и мора што више и што чвршће да се везује за Русију. Свему руском отворити врата у Србији и то једном за свагда. Нека сав свет зна да су Срби руски народ и да је Србија руска земља.

Да ти објасним

16.01.2016. 19:25

@O. - Како "па шта"? Ако бисмо узели руско оружје и отворили наше војне базе за руске специјалце, Американци нам не би дозволили да уђемо у НАТО и ЕУ, а можда би са осталим Западњацима и отишли са наше свете земље ("што је сигурно, сигурно"). И шта бисмо ми онда, ха-ха-ха!

krle - dron

16.01.2016. 22:33

Jako glupa tema i naklapanje,za moderno rusko oruzje nemamo pare,ona maketa S300 ce i biti samo maketa,doduse to nam i netreba,za zapadno oruzje isto nemamo pare tako da to na kraju ispade kako treba,mozda ce doci neki BUK ili nesto remontovano rusko,ni croate nece dobiti balisticke rakete jer u njih mogu da ture samo smokve,municija papreno skupa a i oni su pred bankrotom.Drugo je problem,zasto je izvoz srbije u rusiju na nivou zemljoradnicke zadruge?

RRPANTELA

17.01.2016. 10:11

Htela ne htela Srbija mora da se sprema za novi rat ukoliko nema želju da ponovo bude pregažena i ponižena. Sa obzirom da nam je zapad uvek bio neprijatelj da su nas SAD uništile kao državu, NEMAMO šta da izgubimo. Treba prići Rusiji bar onoliko koliko ona to dozvoljava.Samo nas iole ravnopravni odnos vojne moći u odnosu na okruženje može spasiti. EU je neprirodna tvorevina i nema joj dužeg života.Zato nema potrebe po svaku cenu uništavati svoje resurse za rad EU. NATO skoro isto tako.