Rogozin i Dačić razgovarali o odnosima Rusije i Srbije

Beta

12. 01. 2016. u 17:23

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i potpredsednik ruske Vlade Dmitrij Rogozin razgovarali su danas o bilateralnim temama i izrazili nadu da će narednih godina ekonomski odnosi dve zemlje biti mnogo bolji

Рогозин и Дачић разговарали о односима Русије и Србије

Dmitrij Rogozin i Ivica Dačić

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i potpredsednik ruske Vlade Dmitrij Rogozin razgovarali su danas o bilateralnim temama i izrazili nadu da će narednih godina ekonomski odnosi dve zemlje biti mnogo bolji.

Dačić je na konferenciji za novinare s Rogozinom, nakon potpisivanja protokola zasedanja srpsko-ruskog komiteta, istakao tradicionalno prijateljstvo Srbije i Rusije, koje se "ogleda u konkretnoj političkoj saradnji".

"Ekonomski odnosi naše dve zemlje mogu da budu mnogo bolji. Oni su ispod nivoa političkih odnosa, iako je Rusija među našim najvećim i najznačajnijim spoljnotrgovinskim partnerima", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, spoljnotrgovinska razmena Srbije i Rusije u 2014. godini iznosila je 3,37 milijarde dolara, a u prvih 10 meseci prošle godine robna razmena je iznosila 2,1 milijardu dolara.

On je dodao da je cilj da u narednim godinama robna razmena Srbije i Rusije bude veća od četiri milijarde dolara.

Ministar spoljnih poslova Srbije kazao je da je značajna stabilnost snabdevanja gasom i pouzdanost isporuke, kao i "iznalaženje novih trasa isporuke" posle obustavljanja projekta izgradnje "Južnog toka", što je za Srbiju, kako je rekao, od životne važnosti.

"Mi smo se dogovorili da formiramo radnu grupu koja bi se bavila strateškom pitanjima razvoja odnosa u oblasti energetike", dodao je Dačić.

Dačić je kazao da će dve zemlje raditi dalje na liberalizaciji trgovine i podsetio da Srbija sa Rusijom ima potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini.

KOCIJANČIČ: ČUVATI STABILNOST Kao što je to nedavno potvrdio premijer Aleksandar Vučić, evropske integracije su strateški prioritet Srbije. Očekujemo da Srbija postupa u skladu i u saglasnosti sa svojom posvećenošću EU prema regionalnoj saradnji i stabilnosti. Ovako je danas za "Novosti" Maja Kocijančič, portparol visoke predstavnice za spoljnu i bezbednosnu politiku Federike Mogerini, prokomentarisala novi talas jačanja saradnje između Beograda i Moskve. G. Č.

"Imajući u vidu prijateljske odnose i činjenicu da se Srbija nije pridružila sankcijama koje su EU i neke druge zemlje uvele Rusiji, mi smatramo da sankcije nisu način rešavanja problema u međunarodnim odnosima, i takvu politiku ćemo nastaviti i dalje", izjavio je Dačić.

Rogozin je izjavio da je "tokom 10 meseci 2015. godine bilateralna razmena Srbije i Rusije rasla u fizičkom opsegu".

On je rekao da srpska privreda treba da "zameni tursku na ruskom tržištu".

"Za srpske proizvođače se otvara prozor mogućnosti kada je u pitanju tržište Rusije i ne treba gubiti vreme već je važno iskoristiti priliku", izjavio je Rogozin.

Rogozin je pozvao predstavnike srpske privrede i vlasti da prisustvuju Peterburškom ekonomskom forumu koji će se održati od 16. do 18. juna.

"Sa posebnom željom očekujemo posetu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, posle veoma uspešne posete našeg premijera i ministara iz vlade Moskvi", kazao je Dačić.

Dačić i Rogozin su danas u Beogradu predsedavali srpsko-ruskim Međuvladinim komitetom za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Јабре

12.01.2016. 20:11

Мање приче више рада већ 20 година слушам како треба трговати, улагати у пољопривреду а нико ништа о томе не предузима ...