Pre budžeta brojao akorde

E. P. R.

02. 01. 2016. u 08:33

Пре буџета бројао акорде

Klasični rok svira Vujović (levo)

Među političarima rokerima ističe se i ministar Dušan Vujović. Prvi bend zvao mu se "Rubini za platu". Poslanici socijalisti i danas bi mogli da sklope ansambl

DA bi postao ministar finansija u Srbiji kandidat bi uz visoke ekonomske škole morao da nauči da svira i - gitaru!

Jer, posle Mlađana Dinkića, muzičara, kompozitora i višegodišnjeg "čuvara državne kase", i ministar Dušan Vujović je pravi virtuoz na žičanom instrumentu.

Gitaru svira od 12 godine. Danas određuje ko će koliku platu da ima u javnom sektoru, a pre skoro pola veka, leta 1967. godine, Vujović je svirao u pop-rok orkestru "Rubini za platu". Tih godina, promenio je nekoliko "vokalno instrumentalnih sastava" u Dubrovniku - "Sablasti", "Viktorija", "Grupa 70"...

- Odlaskom na studije u Beograd postavila se ispred mene ključna dilema: da li da nastavim da se bavim muzikom i budem osrednji student, ili da batalim muziku i svu energiju usmerim na ekonomiju. Pobedila je ekonomija - priča za "Novosti" Vujović.

Da je sklon bolnim ekonomskim potezima, videlo se već na faksu kad je prodao 1971. godine gitaru "Fender stratokaster" da bi imao novac za studije. Od početka devedestih do danas, Vujović je postao veliki kolekcionar gitara, ima oko deset električnih i isto toliko akustičnih. Još ređa akorde za svoju dušu i prijatelje, omiljeni žanr mu je klasični rok, a najdraže "kolege" muzičari su mu Henk Marvin, Erik Klepton, Džimi Hendriks, Džimi Pejdž...

- Figurativno rečeno, u vođenju ekonomske politike ideal mi je da budem kompozitor, dirigent i solista. Tu se moj hobi i posao na konceptualnom nivou savršeno poklapaju - priča nam ministar finansija.

A ako bi se u parlamentu birala ekipa za "politički bend", onda bi se najviše isticali socijalisti. U parlamentarnom timu SPS skoro svi članovi sviraju ili pevaju. U Dačićevoj "trupi" je i profesionalni muzičar Nenad Milosavljević, koji godinama vodi grupu "Galija". Tu je i reditelj Srđan Dragojević, koji je nekada bio deo pank benda "TV moroni" (na slici).

Poslanik SPS Đorđe Milićević je kao srednjoškolac svirao gitaru:

- Imam kod kuće dve gitare i sada često zasviram za svoju dušu. Bend nam se zvao "Luj 14". Nema nekog posebnog razloga za ovaj naziv. Morali smo brzo da damo ime grupi, negde smo pročitali "Luj 14" i to izabrali - priča nam Milićević. - Na repertoaru smo imali pesme grupa "Vajt snejk", "Kvin", "Ajron Mejden"... Čak smo planirali da se prijavimo na Zaječarsku gitarijadu...

I srpski ministar u kosovskoj vladi Ljubomir Marić više od dve decenije svira - trubu, a sa 16 godina učestvovao je i na saboru u Guči!

BORKO "SMEKŠAO"

BORISLAV Stefanović, bivši potpredsednik DS, a odnedavno lider Levice Srbije, kao 16-godišnjak sa prijateljima iz Novog Sada osnovao je pank bend "Generacija bez budućnosti". Prvi koncert održali su 9. marta 1990.

Iako je deceniju i po prašio pank, Stefanović danas gitaru retko uzima u ruke, a i kad se to desi uglavnom svira, kako kaže, "mekši zvuk" - "Jablane" od Azre ili nešto od "Partibrejkersa".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Vulin

03.01.2016. 02:45

Tamo je trebao i da ostane.Kao i Dinkic!Sve te genijalce,kojima pamet curi od 2000.godi treba dati subvenciju da zauvek napuste ovu zemlju,i odu.Da sa svojim "radom"i genijalnim izumima napreva zemlju dembeliju!Jedan obican servis gradjana i nista drugo!Svi po tamburu i kod sejika i Kirbija pa pokazite sav svoj "rad"i genijalnost u smanjivanju plata i penzija!Hvala sto ste krali!