URS i JUL duguju RTS-u 100 miliona

I. M. - S. S. R.

29. 12. 2015. u 09:35

Javni servis će od naredne kampanje unapred strankama naplaćivati spotove. Najveći neplaćeni ceh imaju liberali, pa se vodi i sudski postupak zbog duga od 87 miliona dinara

УРС и ЈУЛ дугују РТС-у 100 милиона

DVE partije, JUL i URS, otišle su u političku istoriju, ali su iza sebe ostavile dug od skoro 100 miliona dinara za spotove emitovane na RTS. A, zbog poduže liste dužnika s političke scene, direktor javnog medijskog servisa Dragan Bujošević odlučio je da uvede nova pravila za sledeću predizbornu kampanju: reklamira se samo ko unapred plati.

U ovom trenutku najveći neplaćeni ceh ima LDP, slede URS, JUL, radikali... LDP nije platila 87 miliona za objave predizbornih spotova, RTS je pravdu potražio na sudu, ali proces ne mrda. Očekuju da sud reši slučaj u njihovu korist.

Portparol liberala Jovan Najdenov kaže za "Novosti" da ta stranka sve svoje dugove vraća u ugovorenim rokovima i da će i RTS sve biti vraćeno.

U javnom servisu kažu da od stranke na čijem je čelu nekada bila Mira Marković potražuju 40 miliona dinara:


TELEVIZIJE ODREĐUJU PRAVILA Uputstvo Radiodifuzne agencije i Zakon o oglašavanju predviđaju da mediji mogu da odrede pravila igre, ali da ona moraju da važe za sve stranke podjednako - navodi Nemanja Nenadić, iz "Transparentnosti Srbija". - Mediji mogu da daju popust partiji i to se tretira kao donacija. Rok od 30 dana posle proglašenja rezultata, daje se partijama da podnesu finansijske izveštaje i on se ne odnosi na vraćanje duga.

- JUL nam to duguje iz perioda pre 2000. godine. Imamo sudsku presudu u našu korist, ali ne i način da dug naplatimo, jer stranka više ne postoji.

Slična situacija je i sa URS. NJihov dug je 58 miliona dinara, a u RTS navode da su potpisali sporazum o regulisanju i da su zauzvrat dobili menice kao garanciju.

- Puštamo te menice, ali ne možemo da naplatimo, jer su svi računi prazni ili blokirani - navode u medijskoj kući, i dodaju da su tužili i SRS zbog neplaćenih 15 miliona dinara.

Parlamentarne stranke, objašnjavaju u RTS, plaćaju uredno svoje obaveze. SPS je potpisao reprogram za dugovanja iz vremena pre 2000. godine i sad uredno izmiruje rate.

Komentarišući uvođenje oštrijih pravila za "nastup" na RTS, poslanik SPS Đorđe Milićević kaže nam da se socijalisti neće mešati u politiku poslovanja te kuće:

- Na poslanicima i na Vladi je da obezbede najbolji model finansiranja javnog servisa građana. Socijalisti ni u prethodnim kampanjama nisu imali pompezne spotove koji su mnogo koštali.

Predstavnik DS Aleksandra Jerkov tvrdi da nije sigurna da li je ova najava RTS po zakonu, jer "stranke imaju rok da sva dugovanja isplate 30 dana posle proglašenja rezultata":

- DS će poštovati pravila RTS. Uzeli smo kredit da bismo vraćali dugove iz kampanje.

Konstantin Samofalov, iz SDS, smatra da nova pravila idu naruku vladajućim strankama "koje raspolažu neograničenim prilivom novca". On navodi da bi, zbog fer utakmice, oglašavanje stranaka tokom kampanje trebalo da bude besplatno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Džudža

29.12.2015. 09:39

Kada dugove plate stranke tada ću i ja uplatiti 150 dinara,a ima li podataka za vladajuću SNS.

Кнез

29.12.2015. 09:59

Разлог више да не плаћамо претплату,нека се финансирају сами !Ова "симболична" цифра од 150 дин. је само почетак,подићи ће тај износ чим се почне са наплатом,што да не и уз рачун за фиксни телефон ??!

Marko

29.12.2015. 10:48

Placacu pretplatu kada procitam da je ovim koji su ojadili i drzavu naplatili dug.

Dragan

29.12.2015. 14:51

@Marko - Marko u pravu si,da sve ovo naplate,možda ne bi trebali uvoditi pretplatu.

Pekmez

29.12.2015. 18:02

Divota, ja cu svaki mesec da izdvajam novac za nesto sto ne gledam, ali zato propale stranke duguju milione evra. Svaka cast Bule!

Gedza

29.12.2015. 19:23

Kako bre nemozete da naplatite??? JUL - koliko para je inkasirala BABA JULA, prodajom knjiga preko Kompanije Novosti?!? Vila na Dedinju,za koju ne placa nikakve dazbine!!!??? URS - njihov lider i bivsi minisrar finansija je u Srbiji, ziv i zdrav,sada vam "svira i kompomuje muzicke hitove" .... verovatno uspavanke pa ga nemozete naci ???

Ђура Змај

29.12.2015. 19:54

Пошаљите Динкићу извршитеље да му узму стан, намештај, ауто, штедњу...

Славко

30.12.2015. 13:06

@Ђура Змај - A зашто само Динкићу? Управо због оваквих ставова и јесте тако како јесте!