Vučić o izbeglicama: Dobro lice Srbije

V. N.

27. 10. 2015. u 13:27

Premijer poriče tvrdnje da će kod nas ostati hiljade migranata: Nećemo podizati žice. Pravi problem ima Nemačka, a jadikuju neki u regionu

Вучић о избеглицама: Добро лице Србије

KATASTROFIČNA predviđanja o tome da će više stotina hiljada migranata ostati u Srbiji su obična glupost, rekao je u Moskvi premijer Srbije Aleksandar Vučić.

- Oni koji bi da šire paniku i pričaju gluposti da će ovde da živi više stotina hiljada migranata, ne žele da žive tu. Dolazi zima i morate da obezbedite ljudima ćebad i krov nad glavom. Dobro lice Srbije je kad pokažete da se ozbiljno i odgovorno ponašate i imate empatiju prema onima koji su nesrećni i moraju da pređu hiljade kilometara od kuće da bi preživeli - rekao je premijer.

On je za nemački dnevnik “Handelsblat” izjavio da je svejedno da li će Hrvatska podizati žicu na granici prema Srbiji:

- Moja vlada neće dizati žice na državnim granicama, takođe ni prema Bugarskoj, ni Makedoniji.

On je dodao da ne može da zamisli situaciju u kojoj bi to učinila Nemačka, jer u izbegličkoj krizi, ocenio je, “svi gledaju prema njoj”.

Vučić je naveo i da ne vidi negativan uticaj izbeglica na srpsku privredu i naglasio da u našoj zemlji ne vlada nervoza koja se može primetiti u regionu. A ovuda je prošlo duplo više migranata nego kroz Hrvatsku i Mađarsku.

Upitan šta očekuje u izbegličkoj krizi od EU, Vučić je rekao da nemačku kancelarku Angelu Merkel vidi kao “istinski vodeću ličnost Evrope”, da se divi Nemačkoj i skandinavskim zemljama, ali i da “mrzi poziciju nekih aktera u regionu”, gde se “svaki dan plače i jadikuje” zbog velikog broja migranata u tranzitu ka zapadu. Pri tome, izbeglice dolaze samo na dva do četiri dana, u Hrvatskoj jedva na dan, a u Makedoniji ni osam sati.

U Srbiju svakodnevno ulazi više hiljada izbeglica

S obzirom na to da u Nemačkoj nameravaju da ostanu, Vučić je priznao da su za nju i skandinavske zemlje izbeglice problem:

- NJima je potrebna podrška, ne nama. Srbija će, iako nacionalisti prave paniku, brinuti o migrantima, jer smo mi jedina zemlja na balkanskoj ruti koja nikada nije išla suzavcem na izbeglice. Uveren sam da će se njihov broj s dolaskom zime smanjiti.

Inače, u Srbiju je i u utorak ušlo više od 5.000 ljudi, a Ambasada Slovenije u Beogradu saopštila je da dnevno u tu zemlju uđe između 9.000 i 13.000 migranata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

suverenitetni ispravljc

27.10.2015. 13:48

Vazi to pravilo i za domace zbog vase politie, izbeglice? Ili samo za vase subsidirane izbeglice

sofronije

27.10.2015. 15:18

Srbija je pravi primer kako treba postupati sa izbeglicama, nasi susedi bi trebalo da se ugledaju na nas . . .

Sava

27.10.2015. 23:13

@maja - Samo što teret krize treba da u jednakoj meri podnesu sve države članice Evropske unije.

Sara

28.10.2015. 07:23

Srbija je na tranzitnom putu izbeglica ka zapadu, mi smo im samo usputna stanica.

dragan

28.10.2015. 11:49

Gosp.Vučiću samo da znate da imi izbegli i prognani iz Hrvatske imamo decu, a da se vi i svi predhodni ponašate prema tim ljudima kao da ste stretni što smo morali napustiti svoje domove i svoj zavičaj,ne poduzimate gotovo ništa a to traje više od 20 god.