SPORAZUM o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i EU potpisan je u utorak u Strazburu, a ovaj prvi pravni dokument između Prištine i Brisela nisu potpisale zemlje članice pojedinačno, kako je to dosad bilo pravilo, već je potpisan direktno sa EU. Uz ime Kosova u SSP stavljena je i zvezdica, koja označava da se ovim sporazumom ni na koji način ne prejudicira status.

U tome je velika razlika u odnosu na dosadašnja sklapanja SSP sa, recimo, Srbijom, Hrvatskom, BiH i ostalima iz regiona.

- Tražili smo način da izbegnemo nesporazum - ističe za "Novosti" visoki izvor iz Evropskog saveta.

SSP za Kosovo čak neće ići ni na ratifikaciju kod članica EU, već će to biti učinjeno samo u Evropskom parlamentu. Ovaj aranžman, po svemu sudeći, smišljen je kako bi bile zadovoljene sve članice - i one koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i one koje to nisu. Drugačije će, međutim, biti kada na red dođe eventualno podnošenje zahteva za kandidaturu za članstvo Kosova.

- Odluke oko kandidature se donose konsenzusom. U slučaju Kosova bilo bi najpametnije da to ne rade sve dok se ne reši pitanje statusa, jer je jasno da pre toga neće biti saglasnosti - ističe naš izvor.

DOKAZ ČINjENICA da je sa Kosovom potpisan SSP na drugačiji način nego što je rađeno sa državama članicama koje su postajale kandidati ili su stupale u odnos sa EU, svedoči da Kosovo nije država - izjavio je Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM. Taj dokument Kosovo potpisuje kao pravno lice, a ne kao država, pojasnio je on za "Sputnjik".

EU I PRIŠTINA O SSP

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, koji su u ime EU potpisali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom, ocenili su da je to značajan korak u odnosima Unije i Kosova.

"Potpisivanje SSP sa Kosovom. Značajan dan za naše odnose", napisala je Mogerini na svom Tviter nalogu.

Han je takođe na Tviteru naveo da potpisivanje SSP sa Kosovom predstavlja "prekretnicu za naše odnose".

"EU Kosovo SSP: reforme, šanse za trgovinu i investicije, rast, radna mesta, naročito za mlade", napisao je Han.

Potpredsednica Evropskog parlamenta (EP) Ulrike Lunaček ocenila je da je potpisivanje SSP između EU i Kosova odlučujuća etapa u procesu približavanja Uniji.

Lunaček, koja je i izvestila EP za Kosovo, u saopštenju je pozvala na brzi postupak ratifikacije u EP i parlamentu u Prištini, kako bi SSP mogao što pre da stupi na snagu, dodajući da je neophodno, kao sledeći korak, usvojiti viznu liberalizaciju.

Kosovski premijer Isa Mustafa je istakao da SSP označava "početak dugog puta ... uz podršku naših građana i prijatelja", preneo je AP.

Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači naveo je na Tviteru da je potpisivanjem SSP, Kosovo i zvanično krenulo ka EU i da ga "niko ne može zaustaviti".