Kaži ono što vidiš

Ratko DMITROVIĆ

23. 10. 2015. u 21:29

Zašto je problem da kažemo istinu, da je Kosovo okupirano, a da je Crna Gora Srbiji neprijateljska država

Кажи оно што видиш

Ratko Dmitrović

Iako lingvisti tvrde da Srbi imaju jedan od najsavršenijih jezika na svetu (ne računajući gramatiku), to Srbima skoro nimalo ne pomaže u životu, u politici pre svega, da stvari nazovu pravim imenom. Primera je bezbroj, ali hajde da bacimo pogled samo na one krupne i aktuelne.

Punih 15 godina lomimo jezik, i sebe u jeziku, pakostimo najbližima, uveseljavamo druge, najviše sopstvene neprijatelje, opisujući šta je ovo što sada imamo i gledamo na Kosovu i Metohiji. Iz te nedefinisanosti proizašlo je sve što smo knjižili kao loše na državnom i nacionalnom planu, od 1999. godine naovamo. A sve je jasno.

Ako neka oružana sila, u ovom slučaju NATO sila, upadne u jednu državu, u ovom slučaju Srbiju, zauzme deo njene teritorije (Kosovo i Metohija), poništi ustav i zakone te države, protera njenu vojsku i policiju, i većinu naroda, uvede svoje zakone i svoje oružje, kako se to stanje zove? Vojno, leksički, logički - okupacija. Nema drugog termina, ne postoji. Sve drugo je zametanje tragova, kukavičluk, strah, defetizam, sve... samo nije odgovarajuća definicija.

Da je Skupštna Srbije odmah po okončanju bombardovanja, ili nakon "oktobarske revolucije", donela takav stav, u međuvremenu bi se druge pesme pevale. Nakon toga Beograd je mogao gotovo rasterećeno da pregovara i s Briselom i s Prištinom, prihvata sporazume koji bi obezbedili koliko-toliko normalan život preostalih Srba na Kosovu, ide i preko s današnjeg stanovišta "punih linija", ali uvek bi iznad svega toga lebdela odrednica da je Kosovo i Metohija "privremeno okupirana teritorija". To bi i u svetu, uprkos sili, imalo dejstvo, predstavljalo branu ovolikom ponižavanju kakvom smo izloženi.

Dakle, već 15 godina odbijamo da kažemo šta nam je pred nosom ispisano. I plaćamo cenu za to.

Crna Gora, Slovenija, Hrvatska, Makedonija... priznale su "državu Kosovo", odnosno komadanje Srbije. Pre tri dana podržali su prijem te tvorevine u Unesko, poneli se prema Srbiji krajnje neprijateljski. Treba li da ih mrzimo? Ne. Da s njima prekinemo diplomatske odnose? Ni to. Treba samo da kažemo ono što vidimo, ono što jeste: da su Crna Gora, Slovenija, Hrvatska i Makedonija Srbiji neprijateljske države. Prijateljske nisu, neutralne nisu. Četvrto ne postoji. Da, imamo tamo i rodbinu i prijatelje, ali to ne menja stvar; to su Srbiji neprijateljske države.

Ne treba iz ovoga izvlačiti posebne zaključke, možda samo stav da je krajnje vreme za primenu pravila s početka teksta: čitaj kao što je napisano. U prevodu, kaži ono što vidiš. Okanimo se barem ovih zabluda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (109)

bebic 04

24.10.2015. 09:03

@Ja BL - sve je to tacno moj Ratko,a nisi pitao Vucica koji su njemu prijatelji:nemacka,amerika,hrvatska,c gora,makedonija,engleska,italija i sve one koje su ucestvovale u okupaciji KOSOVA I METOHIJE.

Milorad Micakovic

23.10.2015. 21:44

Apsolutno se slazem da sve stvari treba nazvati pravim imenom,hrabro i istrajno do kraja. I ostati iza onoga sto je receno. Do kraja. Kakav god on bio...

AntoniusBlock

23.10.2015. 22:01

Господин Дмитровић заслужује да води национални сервис (РТС),јер би се тек тада отвориле очи српском народу.Но, добро је и овако,на нама је да овај текст ширимо даље.

Miro Markovic

23.10.2015. 22:03

Svaka cast, postovani Ratko, na izrecenoj istini! Secam se da je patrijarh Pavle, na zasedanju Svetog sinoda SPC, jasno i glasno rekao da je "KiM okupirana teritorija i da Srbima ostaje da cekaju bolja vremena". To su "Novosti" objavile i iz njih sam tu vest saznao. Moj citat nije 100% tacan, ali sadrzina jeste. Sto se tice novonastalih "banana republika" oko Srbije, one su nasi najgori neprijateli, jer znaju da su vestacke tvorevine. Hvala ti, Ratko, na hrabrosti da to javno kazes!

Dragan

23.10.2015. 22:09

Po prvi put mogu da kažem da je tekst Ratka Dmitrovića odličan, što je inače gotovo uvek slučaj, ali i da tekstu ništa ne fali i da ništa nije višak. Posebno mi je drago što se ovog puta ničim ne ograđuje i ne pravda već stvari naziva pravim imenom

Милош

23.10.2015. 22:14

Тако је; Ратко! Јасно и гласно: Косово и Метохија је окупирана територија. Свим грађанима Србије треба то усадити у главу. А свакој окупацији, кад-тад, дође крај.

Vito Raski

23.10.2015. 22:24

Gospodine Dmitrovicu, sve sto ste izneli u Vasem pisaniju u povodu neprijateljskog okruzenja Srbije I okupatorskim, za mene naci-fasistickim porobljivacima, je u potpunosti tacno. Ali sta da se radi, da oproste citaoci "Novosti" a i Vi, na izrazu, kad nam iz d..... dodje u glavu, ali sa "malim" zakasnjenjem, eto od skoro dvadeset godina. Pa ako nam je merilo svega nase ne blagovremeno shvatanje, onda komotno mozemo reci da se tako I zato, I ophode , ne samo okruzenje vec I ceo svet prema nama.

Srb

23.10.2015. 22:32

Sa svima treba biti iskren podržavam taj stav. Sve države od Albanije do Amerike treba tretirati isto napr. aerodrom kada dođu šalter na kome piše neprijatelji Srbije . A za prijatelje Kineze Ruse Kubance itd. šalter prijatelji Srbije da se vidi i oseti razlika i nema drugih aršina ili ili. i tačka. Ko voli neka izvoli

Za ovo drugo ste mnogo pogrešili

23.10.2015. 22:44

Kosovo jeste okupirano, ali Crna Gora nije neprijateljska država. Crna Gora je bratska država, koju vodi odnarođeni režim.

Brana

23.10.2015. 23:36

@Za ovo drugo ste mnogo pogrešili - ...da dovrsim misao, Koju poslednjih 25 godina biraju gradjani Crne Gore.

Šumadinac

24.10.2015. 00:12

@Za ovo drugo ste mnogo pogrešili - I tako već decenijama, Crna Gora bratska i opet bratska? Šta to pričate, sve najgore što ste mogli da uradite vezano za Kosovo ste uradili. Sada i da promenite vlast to se ne vraća. I sa novom vlašću ako nešto loše krene sa vojvodinom isto će te uraditi. Za Srbiju je najbolje da se vlast u Crnoj Gori ne menja, sada bar znamo na čemu smo. Plašim se da će se nešto fiktivno desiti, doći će neko novi, zavarat će nas svojim "srbovanjem", a mi budale će mo kroz par godina opet da kukamo.

Kole

24.10.2015. 02:35

@Za ovo drugo ste mnogo pogrešili - Rekao je drzava i u pravu je. Narod i drzava to su dve razlicite stvari. Ne mesajte to.

PP

24.10.2015. 10:29

@Za ovo drugo ste mnogo pogrešili - A ko bira državu? Ko je toleriše? Vanzemaljci ili državljani? Tolerisanje diktatorskog režima više govori o samom narodu, nego o diktatoru. Nijedan diktator u istoriji nije pobedio narod kada se isti pobunio. Sve je gotovo za dan kada se hoće. Iza svih odluka jedne države stoji narod - nema tu mnogo diskusije. i U Srbiji i u CG i u Nemačkoj i u Rusiji i u SAD. Sve ostalo je (ponekad neophodna) manipulacija i pokušaj onih koji žele da budu vlast umesto vlasti da narodu olakšaju i operu savest.

Kојекуде

24.10.2015. 16:17

@Za ovo drugo ste mnogo pogrešili - Кад је Карађорђе затражио помоћ Црне Горе, са Цетиња је отишло писмо, али не у Србију, него турском султану, у коме му дају подршку и обећавају да неће слати помоћ Србији. Да ли је и тада био на власти однарођени режим? То писмо се налази у заоставштини кнеза Павла.

Meda

23.10.2015. 22:50

Bravo zemljače,Teroristiĉke zemlje i oni koji stoje iza tih nedela platiće svoja nedela. Terorisanje po zemljama više od pola sveta, sada posle ovih akcija RUSA svi će uvući svoj rep. Mnogima u svetu će svanuti kao i nama.

Arsenije Dangubić

23.10.2015. 22:58

Što se tiče Kosova i Metohije potpuno se slažem, ono je okupirano, ali se treba čvrsto nadati u Božju i vjerne braće i prijatelja pomoć i ono će biti sigurno oslobođeno i čvrsto u Srpskim rukama. Ali što se tiče zemalja u okruženju, ne slažem se sa konstatacijom za Crnu Goru i Makedoniju jer su u pitanju samo njihovi neljudski izdajnički režimi, a narod je listom za Srbiju i Srpstvo i Pravoslavlje, tako da samo treba dočekati promjenu režima i opet će biti naši najbolji prijatelji i braća.

Janko

24.10.2015. 09:20

@Arsenije Dangubić - Narod se plaši da menja stvari u politici, u okruženju, jer ne samo da nemamo nikog ko bi nam pomogao, već i zbog toga što ako smo i menjali nešto, uvek smo izvukli deblji kraj. Kažem tako jer nam je sve gore i gore ma šta menjali istina je tužna. Kao i uvek rado čitam vaše pisanje, gospodine Ratko, Mislim da je šteta da stojite po strani i ne umešate se u politiku ove zemlje, mislim da nama fale ovako istinoljubivi ljudi, koje treba postaviti na položaje koji će stvari nazvati pravim imenom.

Bane

23.10.2015. 22:59

Молим лист Новости да овај текст одштампа у седам милиона примерка и подели сваком становнику Србије да хладне главе да прочита! ЧИЊЕНИЦЕ И СУШТИНА!!!

nebojsa

23.10.2015. 23:09

Bravo gospodine Dmitricu konacno da se stvari nazovu pravim imenom,ja neznam vise ko su nam neprijatelji kad imamo ovakve prijatelje!!!

iver & klada

23.10.2015. 23:19

Neka ti je nazdravlje Ratko ! Vidi se da si od naše grane. Čast, ponos i dostojanstvo nasledili smo još 1693. u manastiru Komogovina od mitropolita Atanasija Ljubojevića. Hrabrost je da pogledaš istini u oči, a smelost da to kažeš makar i nebilo po volji uvetu gluvom. Iskustvo antisrpske kampanje u nas meri se vekovima - još od Tridentinskog Koncila, ali naši pređi znadoše kako da tom iskušenju odole. A šta sad možemo kad tu ti tvoji kažu da politika i ekonomija nemaju veze-mora da ti je tužno.

Ђура Змај

24.10.2015. 00:32

Не могу и неће да прогласе окупацију (што је неспорна чињеница) јер онда морају у сукоб са "партнерима", да руше ИПАП, да одустану од евроатланских интеграција - а и са чиме би ослободили окупирану територију кад су Војску уништили осим ако се не дигне голоруки Народ..?!

R.

24.10.2015. 00:39

I sada isto dobar tekst. Cekam petak,kasne sate da procutam sta je Ratko napisao a pise ono sto politicari ne smeju da kazu. Ovde bih uz pomenute zemlje dodao i nepomenute drzave iz EU kojr su uvek protiv Srbije i one upravo diktiraju ponasanje "bratskih" zemalja koje su formirane srpskim zrtvama. EU (Nemacka i Engleska (VB)) je inicijator raspada SFRJ i nije im dovoljno , zele da Srbije nema a mi to, izgleda podrzavamo i pomazemo.

GNJAVATORKA

24.10.2015. 01:33

naravno da bi iole ozbiljna zemlja povukla svoje ambasadore ,kao znak protesta , iz " bratskih " zemalja. pa 5. oktobar je između ostalog i projektovan da se kosovo transformiše u "izmišljenu " državu i laganim ustupcima vlade srbije uz neverifovane odluke od strane skupštine, stigne do kraja puta. zato je potrebno odmah napraviti referendum o eu a ne pričati o izborima. sada smo u pašićevom vremenu -" spasa nam nema propasti nećemo". ratkov komentar i stav je patriotski.

hadvao

24.10.2015. 01:50

a zasto novosti nekad ne stanu u zastitu srba u crnoj gori i iznesu nekim clankom aktuelne probleme koje imamo?..nas je skoro 200 000 i niko nece da uzme u obzir tu cinjenicu...zivimo ko u getu,dok milo preko muslimana uzima glasove..ne valja Srbiji da se odrice svog naroda van nje

Luka

24.10.2015. 03:29

Braco, i sestre. Moramo sve u svojoj moci svako ponaosob da ucinimo da se to nade u nasem Ustavu. Moramo. Nemamo vise vremena, zapadne hijene i ostali neprijatelji su poveli bioloski rat protiv nas ne samo ekonomski i vojni. Onda cemo znati sta i kako jer ce to pisati u Ustavu a niko na vlasti to nece smeti osporavati pod pretnjom odgovornosti za krsenje najviseg zakona zemlje.

tomo

24.10.2015. 03:49

Tacno gospodine Ratko,tacno je sve sto ste rekli ali ste zaboravili samo jos jedno da dodate a to je da od svih nastalih drzava i entiteta,a nadamo se da ce skoro i taj entitet postati drzava,jedini i najiskreniji prijatelj Srbije je bila i uvijek ce biti Republika Srpska ! I bas zate Srbija treba da je cuva ko zenicu oka svoga i da je uvijek na njenoj strani ! Jedino zahvaljujuci njoj u vasem spisku neprijatelja nema i BiH,samo zahvaljujuci RS !

dule trubica

24.10.2015. 04:23

E moj Ratko koliko ja ovo dugo govorim a niko nesme priznati a svi mi to znamo. Svaka drzava ima podrsku neke supersile samo mi vodimo politiku izmedju istoka i zapada. Sto je najgore gubimo ljude zemlju kulturu pritom moralno propadamo, farma,veliki brat, ponizavanje uslovi ucene EU jadno.

Zoran

24.10.2015. 06:50

To je Nusic u svojo Autobiografiji(cini mi se) lepo opisao. Dolazi muz, vojno lice, kuci zatice muske cizme, odlazi od kuce i ne vraca se danima, ubijajuci tugu po kafanama. A zena poslala aber: Mili moj, ono sto si video nije istina.

naranca

24.10.2015. 12:14

@Zoran - @zoran Ha ha ha ha ha.Besmrtni Nusic!!!!!!!!!Doduse to moze da bude tacno u Kvantnoj mehanici(Fizika sub -atomskih cestica) ali u realnom zivotu nikako.Ha ha ha.

Dusica

24.10.2015. 23:56

@Zoran - Zoran. I muz je zeni verovao prebaciv si sebi da ju je bez razloga osumnjcio za nesto cega uopste nije ni bilo.

Nesa

24.10.2015. 07:00

Slazem se da su nam ove bivse bratske zemlje vec poduze neprijatelji a ovima sto ih pravdaju time sto je na vlasti zli rezim kazem da nije rezim mimo naroda inace bi ga narod davno svrgnuo a sto do sad nije to samo taj narod zna. Ne trpim licemerje. Tako da i vi dragi komentatori nazovite stvari pravim imenom

David Pravnik

24.10.2015. 07:12

To je istina koja nesme da se precuti. KiM je okupirana teritorija Srbije od strane Nato Alijanse. To je tacno i to nesme da se precuti. Sve drzave koje su priznale nezavisnost okupirane teritorije Srbije su neprijatelji Srbije - I to je tacno. Zato svi pregovori sa KiM moraju da se odrze kao sa okupiranom teritorijom. Vecinu izbeglica u Srbiji treba tretirati kao izbeglice sa KiM.

Mister No

24.10.2015. 07:14

Recite vi meni, sta bi mi radili u ovom trenutku sa 2 miliona Siptara? Srbi se tamo sigurno ne bi vratili. To vam garantujem, bar ne u nekom vecem procentu. Pitam, jer ja to stvarno ne mogu da zamislim.

PP

24.10.2015. 10:13

@Mister No - Tih famoznih dva miliona je na Kosovu NELEGALNO! Zašto se Srbija miri sa činjenicom da je Albanija uz pomoć komunističke vlasti od 1941-1990 i uz otvorenu agresiju NATO pakta izvršila okupaciju Srbije a politikom genocida i etničkog čišćenja NASILNO promenila etničku strukturu? PRAVO SE NE MOŽE BAZIRATI NA NE-PRAVU, to jest ratnom zločinu i okupaciji. Svi koji su na KiM iz Albanije nastanjeni od 1941 naovamo i njihovi potomci će po oslobođenju MORATI nazad. To je oko 1.800.000 Šiptara na KiM.

Jupi

24.10.2015. 10:52

@Mister No - razmisli kako je 2 miliona Šiptara sa svojim zapadnjačkim tutorima rešilo pitanje 250000 Srba sa KiM.

Dragan P.

24.10.2015. 11:44

@Mister No - Mister No: Ono što je silom uzeto, silom će biti i vraćeno. Realno, za tamošnje albansko antisrpski nastrojeno stanovništvo takav scenario neće biti nimalo prijatan, pa će se i njegov broj, koji nikako ne dostiže tih 2 mil. o kojima govoriš, brzo i drastično smanjiti.

naranca

24.10.2015. 11:58

@Mister No - @Mr No U Pristini tzv''glavnom gradu ''tzv'' republike Kosovo'' zivi po njihovim! podacima manje 200 000 stanovnika.A u okolnim selendrama bi po tebi trebao da se smesti oko 1 800 000 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Neka imaju i 100 sela(a nemaju) .Onda bi u svakom selu trebalo da zivi po 18 000 seljaka!!!Mislim bez obzira na nacionalnu ili politicku pripadnost, ocigledan falsifikat.Njih Ima max 300 000.

hristina

24.10.2015. 12:24

@Mister No - Mister No, kada je poslednji put izvrsen popis stanovnistva na KiM?

Kојекуде

24.10.2015. 15:37

@Mister No - Мала исправка. Главни град "Репубљика Косово" је Бондстил, а државни органи су у Бриселу и Вашингтону.

Pero Peric

24.10.2015. 07:31

Pratim tvoje sve tekstove.Ovaj ti jemedju najboljima.To sto pises, da se kaze, treba hrabrosti da se ima.

zola

24.10.2015. 07:43

Gospodin Dmitrovic dobro i vesto pise. Za razliku od politicara gadja u srz i vesto nas navodi i nama prepusta da poentiramo umesto njega. I na njegove reci o okupaciji Kosmeta i katastrofalnoj reakciji nase vlasti: " -da je Skupštna Srbije odmah po okončanju bombardovanja, ili nakon "oktobarske revolucije", donela takav stav , u međuvremenu bi se druge pesme pevale-", nastavak bi trebao da bude da su, po pitanju onog sto su cinili (ne cinili) za drzavu i jedni i drugi bili pogubni za nju.

iz glave

24.10.2015. 08:10

od 1918 (do 1934 tajno) se ruši sve sagrađeno od 1804 i stečeno bar 1000g unazad. 5oktobarci i 6oktobarci imaju još 1 obavezu - da nestanemo, formalno, biološki, etnički, teritorijalno, jer samo tako nestaje ogromna i strašna vekovna krivična hipoteka za neljudska nedela naših "prijatelja" nad nama. I još nešto, pa recimo istinu kakva nam je elita.

Славиша Миленковић

24.10.2015. 08:36

”Новости” је накад читао мој покојни отац, а ја сад читам само оно што Ратко пише. Свако му слово вреди.

Miki - Zg

24.10.2015. 08:47

Svi znamo i znaju oni da je KIM defakto i dejure zločinačkim bombardiranjem i ratom otet ,trenutno okupiran ,od RS,a nikako izgubljen ,kako neki izdajnici u Srbiji ( čak državni ) i u svijetu tvrde .Da li se može povratiti ratom ,ne sada ,jači su ,znači samo diplomatski ,trenutno brojniji .Ne treba se junačiti na CG:i MAK .( neprijateljske su ) ,realne su zbog svojih Šiptara ,a englezima i amerikancima nemožemo ništa .Konačno da KIM nije srpski zašto svaki dan tjeraju da RS.prizna tu paradržavu

naranca

24.10.2015. 11:44

@Miki - Zg - @miki Kako to da su svi oko Srba blize I dalje ''realni'' a samo Srbi ''nadrealisti''.I kad na kraju pobedi Srpski nadrealizam svi se oni kesaju o vrat braci Srbima.''Realisti'' su bili I svi Kvislinski sistemi Evrope 41-45.Kako da Sovjetski vojnici nisu bili realisti I rekli Hitler je usao u Staljingrad ajd da se predamo pa da mirno zivimo u realnim Logorima.Kako to da Zapad nije realan pa da oceni da mu je bolje da su mu prijatelji 12 miliona Srba nego 300 000 Albanaca sa Kosova??????

Бранислав

24.10.2015. 08:50

А господине Дмитровићу, како се називају режими који сарађују са окупатором?

SRBIJA

24.10.2015. 13:29

@Port parol od Bradonje - @Port parol od Bradonj@ A ko birao i podrzava to rukovodstvo?

GALEB BIJELI

24.10.2015. 09:05

Po logici autora, srpski političari sami sebi skaču u usta! Jer- ako im je Crna Gora neprijatelj, onda je po analogiji to i čitava EU(osim Španjolske)! Takodjer i Albanija i Ukrajina,t.j. praktički čitava Evropa!Stoga- gospodo-javni radnici Srbije; zatražite sa ostalim faktorima HITNO odustajanje od približavanja Evropi! Podjite u savez sa Kinom i Rusijom! Ionako nećete skoro početi pregovore sa EU o ulasku ,jer ne ispunjavate obećanja! A onda do mile volje trubite kako je "Kosovo srce Srbije" !

Papanikolau

24.10.2015. 10:57

@GALEB BIJELI - Galebe dalmatinski, posle onoga što pišeš po fašističkim komentarima u Večernjem, nije te sramota da nam dolaziš ovde soliti pamet? Znamo mi jako dobro ko su nam neprijatelji ali moramo da trpimo i da se pravimo naivnima dok se malo ne promeni geopolitička situacija Imamo mi iskustva sa fašistima, ne brini.

naranca

24.10.2015. 11:31

@GALEB BIJELI - Bok Galebe.Ja nisam toliko sentimentalan za mene je BGD Srce Srbije.Ali je Kosovo 20 % teritorije.Recimo da tamo di stojis imas 5-to sobni stan.Zamisli da ti neko nasilno udje u stan I kaze ova soba je moja.Za sve bivse rep YU su se vodili ratovi,sankcije,bombardovanja,histerisanja ,vristanja da ostanu u ''Jajce granicama''Ako si principijelan onda I Kosovo mora da ostane u granicama Srbije.Mi nismo protiv EU(Ja jesam) ali smo protiv nepravde.A sto se tice Rusa''procvetale su jabuke I kruske':)

Dragan P.

24.10.2015. 11:40

@GALEB BIJELI - Sve zemlje koje su nas bombardovale 1999, ili makar otvorile svoj vazdušni prostor za NATO su agresori, ovo svakako važi i za Hrvatsku. Sve te zemlje naši su neprijatelji. Ovo važi i za sve zemlje koje su priznale tzv. državu Kosovo, gde opet spada Hrvatska, ali i CG. Slažem se da treba hitno da prekinemo sve EU "integracije" i naročito pregovore sa albanskim separatistima. A to šta ćemo da trubimo nije tvoja stvar, bolje brini o tome šta se kod vas sve trubi, tu tek ima svakakvih gluposti...

hristina

24.10.2015. 11:59

@GALEB BIJELI - GALEB BIJELI/ Tako je. U sustini, prvi put se slazemo! Sa nekim MALIM objasnjenjima: Srbi ne ispunjavaju NICIJE uslove i ne slusaju NICIJA naredjenja! KiM je srce Srbije i to ne moze promeniti NIKO! Od suda istorije i borbe homosapiensa(!) za pravdu, NIKO nije utek'o!!!

Pod ZAVETOM

24.10.2015. 13:59

@GALEB BIJELI - Nikada niti jedan Jevrejin nije nogom stao na rimski trg cara Tita Flavija Vespazijana koji je razorio Solomonov Hram već je svaki Jevrejin pričao: Da bog da mi se osušila desnica moja ako te zaboravim, o Jerusalime !!.Jel može tvoj ptičiji mozak da shvati poantu ZAVETovane reči : Kosovo je Srce Srbije !!?? ili malo duže: Kud god da krenem Tebi se vraćam ponovo - KO da mi otme iz MOJE DUŠE KOSOVO..!! ??. Naravno, pretpostavka je da imaš Dušu i Srce...i to veliko...da tako velika Svetinja stane !

naranca

25.10.2015. 01:45

@GALEB BIJELI - A sve se to lepo vidi u najspiritualnijoj Nacionalnoj Himni.''Boze pravde....''Ne kaze Boze pomozi da unistimo ove ili one.Pomozi da se prosirimo do daske.Da porobimo ove ili one.Ala smo lepi ,najlepsi smo na svetu......Mirno,hriscanski,spiritualno kaze .Boze daj nam Pravde.Ne kaze za Srbe.Sto podrazumeva pravdu za sve.A sta je ''Pravda za sve''?To je drugi naziv za Carsvo Nebesko. ja bih rekao I za komunizam.

hristina

24.10.2015. 09:06

Lepo, mislimo isto i govorimo ono sto vidimo. Ko ce to u ime nas da KAZE tamo gde treba i da odgovori? Zvanicno. Bojimse da cemo, umesto toga, opet slusati o tome da Srbija zna da oprasta, da se ne treba osvrtati na proslost, treba gledati u buducnost koja je svetla, graditi mostove prijateljstva,...Ne mozes graditi mostove kada sa druge strane ne postoji obala! Godinama govorimo i pisemo ono sto vidimo i evo, sta nam donese buducnost. Ako Srbe ne cuju Srbi, kako ce i cuti drugi!

viktor

24.10.2015. 09:18

dmitrovic je za sve u pravu, ali bih dodao, da smo mi sebi najveci neprijatelji, da kasnimo u reagovanju i prestrojavanju. Vecina se cesto poziva na titovo vreme, znate li gde je tajna titovog vremena? Pravovremeno prestrojavanje u zapadni blok, tj raskid odnosa sa rusijom, koju zadnjih 25 god velicamo i evo gde smo dosli. Koliki nam je rusija prijatelj, i u kolikoj je mogucnosti da nam to bude, e i to treba nazvati pravim imenom!

Gradjanin

24.10.2015. 09:19

Sve se menja. Srbiju treba ojacati ekonomski i vojno, jer za par godina geopoliticka slika sveta ce biti potpuno drugacija.

ALEX

24.10.2015. 09:34

Ratko,svaka ti je na mestu,Crna Gora je neprijateljska drzava te sve crnogorce u Srbiji treba tretirati kao strane drzavljane,naplacivati lecenje i skolovanje,jer ne moze se biti u Srbiji "veliki" Srbin u Podgorici "ponosni" Crnogorac i sve na stetu Srbije!Jos jednom bravo za komentar!

Jupi

24.10.2015. 10:58

@ALEX - dok su u Srbiji, oni srbuju. Kada se vrate kući, onda su crnogorčine. Gledaju ljudi šta je ekonomski isplativo, kao što su gledali oni koji su se svojevremeno poturčili.

Dusan Grujic

24.10.2015. 09:53

Komentar gospodina Ratka koji se odnosi na sustinu problema u vezi sa Kosovom . Mislim da nikada nije kasno, a najmanje danas, da Skupstina Srbije donese odluku i proglasi Kosovo okupiranom teritorijom. Postavlja se opravdano pitanje da li bi i koliko drzava i priznalo Kosovo da je ovakva odluka doneta ranije, ali mislim da bi i naknadno doneta odluka imala uticaja. Sigurno je da bi ovakva Odluka za Srbiju u ovom trenutku donela mnogo vise koristi od stete.

HitmanSRB

24.10.2015. 10:57

To sam samo čuo od Šešelja da je tražio da se KiM proglasi okupiranom teritorijom. Mada, za mene je to više od okupacije, ali da ne elaboriram. Elem, nijedna vlada naše zemlje od 05.10.2000. godine nije bila srpska vlada, tako da je to samo misaona imenica. Novo vreme će valjda doneti i neke nove ljude, jer je narod otvorio oči. A ako se sećate, kada bismo god odbijali nešto u vezi KiM, odmah bi se potezalo pitanje Šengena i lažnih azilanata iz Srbije. E, neka im sad ovi "pravi" azilanti tamo.

ВИДАН

24.10.2015. 11:18

У свим сферама српског друштва и државе, нажалост, господаре лажни „интелектуалци“ и „патриоте“ који оркестрирано воде политику самопорицања националног идентитета и самоодрицања националних интереса. Упорно се намће измишљена колективна кривица и ревизионистичке лажи, да би се Српско биће газило, а свест угушила, ради лакшег отимања и присвајања у чему суседне земље предњаче.

JOVAN MATIJEVIĆ VRBAS

24.10.2015. 11:25

Da kosovo je okupirano u pravu ste Ru si zauzeli (to se nije svidelo pojedinima)nato naprvio bazu okupirao Kosovo i šta dalje?

kad je reč o istini

24.10.2015. 13:07

@JOVAN MATIJEVIĆ VRBAS - Zato su ameri preuzeli i Niš. Zašto o tome ne pipete?

pater f

24.10.2015. 11:47

Cenim vaše komentare, u ovome opisu i okupaciji KiM sve je tako, al pogrešiste što strpaste u naše neprijatelje sav narod država Balkana,a to upravo odgovara nosiocima vlasti u tim državama .Ne slažem se tu sa Vama, moja iskustva su suprotna o proglašavanju neprijatelja.Pa šta onda da kažemo sponzorima za podstekače, razbijače i okupatore Nemačku,Francusku,V.Britaniju, SAD,Kanadu,Australiju itd.itd.

savesni naprednjak

24.10.2015. 13:25

@pater f - Ali zaboravljaš da zahvaljujući baš toj Nemačkoj, imamo danas nezavisnost !!

nezavisan & suveren

24.10.2015. 14:09

@pater f - Prva naša nezavisnost datira od 08.08.1217. kada je papa Honorije III priznao ZHUPANIUS MAGNUM Stephanos, Nemania filio za Rex Serbiae dokazavaši to svojom krunom. Onaj koji nas je pokorio 20.07.1459. taj izdaje dokumenat da nije više naš gazda i okupator-taj akt je potpisao sultan Mahmud II u Hatt-i-Šerifu od 06.02.1830. obznanivši svima da je "njegova provincija Srbija" nezavisna. Tu činjenicu verificirao je Berlinski kongres 13.07.1878. To je čin OBNOVE srpske Državnosti od 800 godina.

naranca

25.10.2015. 11:21

@pater f - @savesninap E vidis! Istu takvu I jos vecu, nezavisnost ja zelim Nemcima!!!!!!!!!!

pera

24.10.2015. 12:40

Najzad da neko kaze kako zapravo stoje stvari. jednom davno sam vam napisao da Kosovo treba proglasiti za okupiranu teritoriju. Moj komentar nije tada objavljen. Svi mi koji smo o pravom stanju stvari cutali godinama snosimo krivicu za sadasnje stanje.

Pavlović

24.10.2015. 12:43

Nije Crna Gora neprijatelj Srbije , nego je Srbija neprijatelj državama koje podržavaju i održavaju mafijašku vladavinu Mila Đukanovića i Ranka Krivokapića u Crnoj Gori . Režim u Crnoj Gori samo ponizno i poslušno izvršava domaće zadatke .

naranca

24.10.2015. 13:21

Jedna od definicija okupacije je i''Neprijateljski upad finansijskih organizacija na prostor druge zemlje.koristeci ekonomska I ne- eticka(poslovno), sredstva I pritiske''.

naranca

25.10.2015. 11:19

@naranca - @naranca U stvari ovo je definicija ''Finansijske agresije''.Okupacija je kad je to sve zavrseno I kad je neka ekonomija pod skoro potpunom exteritorijalnom kontrolom.U narodu poznato kao ''duznicko ropstvo''.Npr.Grcka.

Александар

24.10.2015. 13:35

Говори, пиши Ратко!Немој никада да заћутиш! Изгледа да у нашој несрећној Србијици нема више ко да каже!

Vera

24.10.2015. 13:48

100% TACNO!1) Podrzimo Albance kada krenu u otcepljenje dela CG.Ili bar CUTIMO2) Podrzimo Grcku oko ne priznavanja Makedonije i neulaska u EU. Kada i tamo Albanci krenu u otcepljenje dela Maked.drzave, podrzimo ih ili bar cutimo!3) Bojkotujmo sve kroatske proizvode i idimo na moreu Grcku!To bi trebalo da se radi prema tim nama neprijateljskimdrzavama!!!

Hleb & so

24.10.2015. 14:14

Srbija je jedina država na svetu koja svoje neprijatelje časti sa hlebom i soli, slatkim i vinom u želji da još više pokažu spremnost za kolonijalno eksploatisanje i iživljavanje u ponižavanju Srba, Srbije i svega srpskog. Da li su Srbi sado-mazohisti ili nešta, neznam šta , ali mislim da je kolektivno psihičko obolenje.

Павле

24.10.2015. 14:26

Гос. Дмитровићу текст вам је сјајан али на жалост одцнио и тешко да се сада било шта може за догледно време надокнадити. Све досадашње посттитоистичке власти су пре свега водиле рачуна да се допадну напољу а за свој српки народ, и онако стигматизован западном црном пропагандом, нико није марио. А кад смо већ код писма, молим вас да прво претпостављено писмо буде ћирилица и ја сам велики поклоник Новости изм. осталог и због ћирилице. Па кад то може Политика можете и ви!?

Mayfran

24.10.2015. 14:45

Za sve se slažem osim za jedno. U CG živi mnogo Srba koji su potpuno diskriminisani od strane izdajničkog režima. Nameću nam sad ulazak u fašistički Nato a neće da daju referendum jer znaju da narod to ne podržava. Nizašta se ne pitamo, sve je nametnuto. Ovo kažem kao neko ko živi tamo i ko ima uvid u realnu sliku. Nadrljaćemo bez braće Rusa, svi. Srbi svih zemalja treba da se podržavaju i ujedine a ne da ratuju jedni protiv drugih.

goran

24.10.2015. 15:16

U pravu ste za Crnogorce, samo sto je problem vracati im istom merom, jer time kaznjavamo i Srbe i one koji nas razumeju.

Д. З.

24.10.2015. 15:42

Тако је, Дмитровићу! А за истину увек је право време, раније или касније.

Џмрљ

24.10.2015. 15:52

ово око угрожених права Срба у ЦГ је чисто фолирање,погледајте како рапидно "пада" број Срба у Цг на папиру из године у год.,руку на срце и Мило је био Србин док му је требало

zk

24.10.2015. 16:25

Velika je steta sto ljudi kao Ratko ne vode ovu Srbiju nego sve neke prodane duse kojima je vaznije sta ce zapad da kaze nego da nama bude bolje. Ratko, izdrzi, budi bar ti covek kao do sada, a nije ti lako (sam protiv svih).

Шевић

24.10.2015. 16:33

Гледао сам "ту" емисију. Раткова логика је најмање десет пута јача од логике супротстављене стране. Нама који већ тако мислимо није требало много да разумемо ко шта заступа. Али плашим се да је водитељкина опструкција дала неке резултате када је у питању део неодлучних или људи са недовољно формираним мишљењем.Дакле, ништа није спорно са изјавом Академика Ковачевића. Једино, што то сви знамо и стога није било потребе исносити то у јавност јер се у овом тренутку води пропагандни рат пш том пита..

dejan

24.10.2015. 17:01

Nisam gotivio ovog coveka devedesetih zbog podrske tadasnjeg rezima i njegovog vodje-druga Slobe...ali danas je to sasvim druga prica..ili sam se ja promenio ili Ratko prica drugaciju pricu...ali sve u svemu u jednom dahu citam sve sto on napise i slazem sa skoro svakim njegovim misljenjem i komentarima.

вук

24.10.2015. 19:38

И да је актуелни режимчић у Београду - квислиншки.

vlada

25.10.2015. 00:06

Ako si za to - kaži ono što vidiš, što mi osporavaš da bude pročitano, pogotovo što je istinito i pristojno! Znam na šta misliš ali i moje je pravo da budem "bukvalan", bar što naslov proziva! A što se tiče vidokruga, ja još i osetim!

djura

25.10.2015. 09:28

povredjen je zakon o Drzavnoj Zastavi ,u Beogradu.Na koncertu dina merlina zabranjena je Srpska zastava. U tom udruzenom zlocinackom poduhvatu ucestvovali su dino merlin ,njegovi menadzeri i,organizatorske ekipe i obzbedjenje konerta.Inspekcija i drzavni tuzioc imaju puno posla, hitnog u vezi blokade svih para ,prekrsajnog i krivicnog. Imali zakona i ustva(ili obrnuto)

Bane

25.10.2015. 11:06

Vise puta do sada imao sam priliku da procitam tekstove gosp. Ratka Dmitrovic. Vrlo sam zadovoljan da sa razumom i odmerenoscu tumaci mnoge stvari koje drugi ne vide ili nece da vide. Sa postovanjem Bane

1217. Prvokrunisani Kralj

25.10.2015. 11:13

Političira moraju biti REALNI i da brinu o Srbima na KiM , ali i kako da sačuvaju teritorije koje je realno moguće sačuvati (Raška, Vojvodina, Srpska,..), jer u srcu svakog PRAVOG Srbina, pored Kosova, još važnije mesto zauzima Raška i svetinje iz tog vremena: Stari Ras, Petrova crkva, Đurđevi stupovi, Sopoćani, Studenica, Mileševa,..... gde je nastala prva srpska država Raška, koju su priznali i rimski Papa 1217. i carigradski Patrijarh 1220., krunisanjem Stefana Nemanjića za kralja.

dule trubica

25.10.2015. 13:40

Jos jedna okupacija u nizu balkanske istorije vreme ce pokazati koliko dugo ce trajati..

Ljubotan

25.10.2015. 23:34

Ratko,bas nista ne mogu ni dodati nit oduzeti! Sjajno,al gluvima ne mozes pricati,a slepima ne mozes im pisati!

Problem u glavi a ne u očima

26.10.2015. 08:07

Gospodin Dmitrović nam sugeriše da je "stvari" "jednostavno nazvati pravim imenom". Njegova formula je zaista veoma jednostavna: "Kaži ono što vidiš". Ima tu smo jedan mali problem, koji Dmitrović namerno previđa, a on lično je često bio u njemu. Neće neki ljudi da vide celinu određenih društvenih kretanja i njihovih posledica, nego iz te celine samo izvlače delove koji idu u prilog njihovim ideološko-političkim i dr. ubeđenjima, pa tek onda "kažu što vide".Oči sve vide, ali glava ne prihvata.

Дејан

07.11.2015. 01:43

Један од најбољих текстова у последње време.Кратко, ефектно и отрежњавајуће - назовимо ствари правим именом!