Sastanak državnog vrha, akademika i SPC: Ne damo Kosovo, nastavljamo ka EU!

D. R. Đ. - P. V.

20. 10. 2015. u 16:26

Vrh države, predstavnici SPC i SANU postigli jedinstvo o KiM i putu ka EU: Nastavak evrointegracija, uz unapređenje odnosa sa Rusijom i Kinom. Veze sa republikom Srpskom biće još snažnije

Састанак државног врха, академика и СПЦ: Не дамо Косово, настављамо ка ЕУ!

SRBIJA neće priznati nezavisno Kosovo, boriće se protiv njegovog članstva u Unesku i nastavlja svoj put ka članstvu u Evropskoj uniji, uz očuvanje veza sa Rusijom i Kinom.

To su strateški ciljevi oko kojih se danas saglasio državni vrh naše zemlje sa crkvenim velikodostojnicima i čelnicima SANU. Oni su tokom trosatnog sastanka u Predsedništvu definisali političku poziciju Srbije u teškim diplomatskim bitkama koje predstoje.

Na sastanku na Andrićevom vencu, koji je organizovao šef države Tomislav Nikolić, okupili su se premijer Aleksandar Vučić, patrijarh Irinej, predsednik SANU dr Vladimir Kostić, predsednica parlamenta Maja Gojković, vicepremijer Ivica Dačić, ministri Nikola Selaković, Nebojša Stefanović i Bratislav Gašić.

Među osnovnim zaključcima je stav da se "sve institucije i državni organi oštro suprotstavljaju prijemu "Kosova" u članstvo Unesko", a sa sastanka je upućen i poziv članicama ove organizacije da zahtev "Kosova" i zemalja koji ga podržavaju - odbace.

- Srpske crkve i manastiri na KiM pripadaju baštini u vlasništvu SPC i Srbije, i svako otimanje te baštine značilo bi nedvosmisleno ugrožavanje opstanka najznačajnijih religijskih, kulturnih i istorijskih spomenika srpskog naroda, evropskog i svetskog kulturnog nasleđa na KiM, ali i srpskog stanovništva - navodi se u saopštenju izdatom posle sastanka.

Predstavnici države i nacionalnih institucija su ponovili da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i boriće se za očuvanje nacionalnog, duhovnog i kulturnog bića srpskog naroda na KiM.

- Svesni teške realnosti na terenu, a posebno zbog pogleda u drugačiju i bolju budućnost kako za Srbe, tako i za Albance, Srbija, SPC i SANU smatraju da je neophodno sve probleme rešavati na miran način i uz dodatne napore za uspostavljanje boljih odnosa sa Albancima. Podrška stvaranju ZSO kao instrumenta zaštite kolektivnih političkih, ekonomskih, kulturnih i drugih prava srpskog naroda biće jedan od prioriteta državne politike.

Takođe, saopšteno je da bi dijalog u Briselu između Beograda i Prištine trebalo da se nastavi, a "srpska vlada i njena delegacija imaju punu slobodu, u okviru Ustava, da donose kompromisna rešenja, kojima bi Srbi i Albanci trasirali bolju saradnju i zajednički život u budućnosti".

Iskazana je i podrška Srbima i u regionu i istaknuta potreba još veće i značajnije saradnje i konkretizacije specijalnih i paralelnih veza koje Republika Srpska ima sa Srbijom.

Sastanku je prisustvovao i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. U delegaciji SANU bili su i akademici LJubomir Maksimović i Mihailo Vojvodić.

Premijer je poručio danas pre sastanka da manevarski prostor po pitanju evropskih integracija i KiM nije veliki.

KOSTIĆ GOVORI KAO NEKAD ĆOSIĆ

Posle nesuglasica i javnih prozivki, Kostić nije ni nameravao da dođe na sastanak na Andrićevom vencu, ali ga je danas i premijer Vučić lično pozvao. Onda se i akademik predomislio.

- Snaga Srbije je u tome što je tolerantno društvo, što postoje različite ideje - rekao je Vučić. - Ne moramo u svemu da budemo saglasni i siguran sam da Kostić ima dobre namere i da je zabrinut za celovitost Srbije. Slične stvari koje on govori nekada je iznosio i Dobrica Ćosić. Nisam saglasan sa sadržajem Kostićeve izjave, ali se moraju čuti ljudi koji misle drugačije. Različitost ideja i pristupa pre nego što se izađe sa konačnim stavom države dobra je i poželjna.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

јанко

20.10.2015. 17:19

Страшно је да Црква пружа покриће прогресивно издајничкој политици, испашће као да је све договорено а оно што ће уследити биће коначна издаја.

lule

20.10.2015. 17:33

Kada ce ovaj narod da sazri ? Da li nevidi ko vodi drzavu ! Covek koji je rekao istinu treba da se pravda. Zivecemo, mi dugu u zabludi, a mozda i bolje, naviklismo mi da nas takvi vode.

ranko75

21.10.2015. 00:10

@lule - Nije on samo rekao istinu nego sa polozaja prvog coveka SANU pozvao srbe na kapitulaciju oko Kosova.

неимени

20.10.2015. 19:39

Не може и јаре и паре. После ....ања нема кајања. Воде државу, Цркву и глуме академике, а ни толико не могу да разумеју.

GALEB BIJELI

20.10.2015. 19:56

E - komšije, komšije! Pa ZAŠTO ste onda potpisivali Briselski sporazum? U njemu ste se obavezali(pismeno) da nećete sprečavati učlanjenje Kosova u medjunarodne institucije.Dakle- nimalo ne držite do svojih obećanja!

bez dlake na jeziku

20.10.2015. 19:58

Sve vise sam ubedjen,nakog ovog "opsteg jedinstva" da je izjava g. akademika bila probni balon u predstojecem zaokretu srpske politike..

Mister No

20.10.2015. 20:15

Da li na opštini Prizren ima dvojezicna tabla, da li u policiji u Gnjilanu ima Srba, da li država Srbija ima bilo koji svoj organ u Uroševcu? O čemu mi pričamo, pola veka Srbi su prodavali kuće i imanja i selili se na sever, da bi ono malo preostalih proterali Albanci i kretenska srpska politika, i sta sad... kasno smo se setili prijatelji.

sava savanovic(prvi srpski vampir)

20.10.2015. 20:32

gde su se umesali popovi nema tu leba bre!koji bre eu kakvi bakraci o tradicinalnim dobrim odnosima sa rusijom kinom?ajde bre vec jednom poslusajte nas fukaru koja oce u eu koja je gladna koja je svoju decu slala na ratista 90 koja je gledala a i gleda sada ove jadne izbegle srbe koji grade vile kupuju stanove izdaju stanove nama fukari dosta bre vise bajki ode bre kosovo 99 i nema njega!idite popovi vi prvi na kosovo i tamo usred pristine pricajte urlajte da je kosovo svetinja srpska!

Ђоле

20.10.2015. 21:22

Нећу у ЕУ.Нећу! Руси нам нису помагали кроз историју, али нам нису ни наудили. А ЕУ? Само зло и невоље...Није давно била 99.Убијали су нам децу, уништили инфраструктуру, повукли границу са Косовом. Није давно био ни други светски рат, ни први...не толико давно да бисмо заборавили западно зло. Нећу у ЕУ!

ХЕРЦЕГОВАЦ

20.10.2015. 22:35

@Ђоле - Пријатељу, ко тебе слага да нам Руси нису помагали кроз историју?! Та неистина се поприлично укоријенила међу Србима, наравно онима који са националном историјом благе везе немају! Али, иако не знају ни када је био Први српски устанак, они ето, неким случајем ипак знају да нам Руси "никада нису помагали"! А не само да постоји безброј примјера како су нам све помагали, него су нам често помагали више него што смо ми сами себи помагали! То је случај и у данашње вријеме!

Таман

20.10.2015. 23:32

@Ђоле - Нису помагали? Само ћу рећи: Цар Николај II Романов

боре

21.10.2015. 09:20

Не видим да су обећали да ће се трудити да по сваку цену врате привремено окупирани териториј Косова и Метохије у уставно правни поредак Републике Србије.

4 УСЛОВА

21.10.2015. 12:55

Предлог за 8. тачку : Косово може да буде члан свих удружења и организација, ПОД УСЛОВОМ да се потпише споразум, и уз гаранције ЕУ и НАТО, обезбеди : 1). заштита свих националних права Србима који су остали да живе на КиМ , 2). право да се Срби орагнизују кроз Заједнису српских општина. 3). заштита свих српских манастира и цркава, 4). право контроле реализације споразума од стране заједничких органа Србије и ЕУ.

blesav

21.10.2015. 15:09

kada brod tone nema se vremena ni luksuza za "drugacija misljenja"!Nastavak puta ka EU vodi kroz mocvaru ucena i zrtvovanja interesa!Nije dobro!!!

Врач

21.10.2015. 16:22

Ви још увек косово не дате а цела се Србија бори да јој га врате.

мика

21.10.2015. 18:51

O Боже, има ли те? Какве то владаре имамо? Данас критикујемо (оправдано) истакнуту личност, због антидржавно деловања, а сутра му се извињавамо.Пословица каже: какав смо народ- такву власт и заслужујемо! Зар је могуће да смо тако лош народ ?

vlada

21.10.2015. 19:20

Kostić je svoje rekao, i ne menjajte ,u mišljenje! Otpisan! Samo ne demaskirao višegodišnju pasivnost SANU!