PROVOKATIVNI grafiti u kojima se Vojvodina poredi sa španskom pokrajinom Katalonijom koja teži otcepljenju, posle Novog Sada, pojavili su se juče i u Zrenjaninu, Kikindi, Pančevu, Kovačici i Opovu.

Ovu secesionističku provokaciju potpisuje takozvana organizacija Mlada Vojvodina od koje peru ruke i vlast i opozicija. Premijer Srbije Aleksandar Vučić smatra da je to nečiji pokušaj da u pokrajini napravi lošu atmosferu.

- Nisam se nimalo nasekirao zbog toga, zato što je Srbija čvrsta, snažna država koju takvi poduhvati ne mogu da ugroze - rekao je predsednik srpske vlade.

Premijer je ocenio da je reč o nastojanjima nekih da sebi obezbede jedan odsto više glasova i da se ne bi začudio pokušajima da se to pitanje internacionalizuje.

U LSV kažu da nije tajna da oni podržavaju ideju da Vojvodina bude republika, ali smatraju da se za zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, izvorne prihode i imovinu garantovanu Ustavom, treba boriti kroz institucije, a ne grafitima.

- Sve ostale aktivnosti idu na štetu vojvođanske autonomije i ideje Vojvodine, jer se na ovaj način daje municija ili oružje protivnicima - rekao je Bojan Kostreš (LSV).

SPREMAJU ŠETNjU, TRAŽE IZMENU USTAVA

Dok se još nagađa ko zapravo stoji iza "Mlade Vojvodine", neparlamentarne organizacije Vojvođanska partija i Vojvođanski klub najavili su za ponedeljak protestnu "šetnju za Vojvodinu" povodom godišnjice "jogurt revolucije". Tokom šetnje zatražiće izmenu Ustava u kojem bi pokrajina unutar federalne Srbije trebalo da ima status republike.