Milanović Srbe nazvao varvarima; Montgomeri: Nečuveno da EU ne posreduje između Srbije i Hrvatske

Novosti Online / Agencije

24. 09. 2015. u 00:03

Vozila sa SRB registracijom ne mogu u Hrvatsku samo iz Srbije; Ostojić: Izbeglice na Horgoš, pa otvaranje granica; Srbija neće dozvoliti ulazak hrvatske robe na svim graničnim prelazima, a da dolazi kamionima, brodovima ili železnicom

Милановић Србе назвао варварима; Монтгомери: Нечувено да ЕУ не посредује између Србије и Хрватске

Foto Tanjug, AP

Srbija je spustila rampu za robu i kamione iz Hrvatske, pošto Zagreb do ponoći nije uslišio zahtev premijera Vučića da se za teretni saobraćaj otvori granični prelaz Batrovci.

Nezadovoljne kamiondžije iz Makedonije na prelazu Batrovci rano jutros blokirali su putnički saobraćaj na ulazu u Hrvatsku.

Na graničnom prelazu Bajakovo posle početka primene mera Vlade Srbije prema Hrvatskoj u tu zemlju onemogućen je ulaz svima koji imaju srpski pasoš, rekla je izveštaču Tanjuga srpska granična policija na Batrovcima. Neka vozila i autobusi posle ponoći vraćeni su sa graničnog prelaza Bajakovo u Srbiju.

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je rano jutros u Briselu da su kontramere koje je Srbija uvela Hrvatskoj smešne i najavio eskalaciju spora.


SRBIJA SPUSTILA RAMPU ZA HRVATSKU ROBU

Srbija neće dozvoliti ulazak hrvatske robe na svim graničnim prelazima, a da dolazi kamionima ili železnicom.

Srbija je spustila rampu za robu i kamione iz Hrvatske, pošto Zagreb do ponoći nije uslišio zahtev premijera Vučića da se za teretni saobraćaj otvori granični prelaz Batrovci.

To je upravo poručio ministar policije Nebojša Stefanović, koji je na prelazu Batrovci obelodanio kontra mere Beograda na trgovinski rat koji protiv nas vodi Hrvatska.

Prema rečima Stefanovića, Srbija je od ponoći primenila kontramere na jednostranu odluku hrvatske vlade da zatvori granice prema Srbiji, a one podrazumevaju zabranu ulaska hrvatske robe u našu zemlju.

On je na graničnom prelazu Batrovci rekao da se zabrana odnosi na ulazak teretnih vozila i bilo kog prevoznog sredstva registrovanog u Hrvatskoj i u bilo kojoj zemlji, a koje prevozi robu proizvedenu u Hrvatskoj.

Kako je precizirao, to se odnosi i na kamione, železnicu i bilo koje drugo vozilo na bilo kom prelazu, makar vozilom upravljala osoba iz neke treće zemlje.

Stefanović je rekao da Hrvatska nije ispunila zahteve i da ekonomskom agresijom nanosi štetu privrednicima obe zemlje, tako da je Srbija bila primorana da uvede kontramere.

Stefanović je objasnio da se to odnosi na sve granične prelaze i da predstavlja prvi od paketa vladinih mera, ali je precizirao i da se ove mere ne odnose na putnički saobraćaj i da će on normalno funkcionisati.

Ministar je istakao i da je Srbija spremna da u svakom trenutku opozove ovu odluku ukoliko Hrvatska postupi po pravilima EU i omogući teretni saobraćaj vozila, ne samo iz Srbije, nego i iz drugih zemalja.


NA BAJAKOVU NIJE MOGUĆ ULAZ SA SRPSKIM PASOŠEM

Na graničnom prelazu Bajakovo posle početka primene mera Vlade Srbije prema Hrvatskoj u tu zemlju onemogućen je ulaz svima koji imaju srpski pasoš, rekla je izveštaču Tanjuga srpska granična policija na Batrovcima.

Izveštač Tanjuga javlja da su neka vozila i autobusi posle ponoći vraćeni sa graničnog prelaza Bajakovo u Srbiju.

Autobus "Laste" na liniji Beograd-Banjaluka koji ima beogradske registarske oznake vraćen je sa Bajakova oko 1.30 sati, a putnici su rekli Tanjugu da ih nisu pustili u Hrvatsku.

"Kada smo došli na granicu vratili su nas sa obrazloženjem - ne može srpsko vozilo, niti srpski pasoš da prođe u Hrvatsku ni na jednom prelazu", rekla je putnica Draginja Živanović iz Smedereva koja je sa sestrom posla u Bosansku Gradišku.


STEFANOVIĆ PORUČIO KAMIONDŽIJAMA DA NE BLOKIRAJU PROLAZ

Stefanović je poručio noćas kamiondžijama da ne blokiraju prelaze, ističući da će mere Vlade naneti štetu hrvatskoj privredi i da će tu štetu naročito osetiti Roda, Ideja i Merkator.

Nezadovoljne kamiondžije su gotovo pola sata razgovarale sa Stefanovićem, pokušavajući da ga ubede da bi blokada svih graničnih prelaza sa Hrvatskom bila u interesu Srbije u ovoj situaciji, ali im je on rekao da se borba ne vodi na tom već na nekom drugom polju.

"Nadam se da će ove mere pritisnuti privredu Hrvatske da ona pritisne hrvatsku vlast, jer će njihova privreda sada trpeti - nama više robe ni za Rodu, Ideju i Merkator", poručio je Stefanović.


MILANOVIĆ: KONTRAMERE SRBIJE SU SMEŠNE

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je rano jutros u Briselu da su kontramere koje je Srbija uvela Hrvatskoj smešne i najavio eskalaciju spora.

"Žao mi je zbog ovoga, ali ove mere su smešne", rekao je Milanović novinarima nakon maratonskog samita lidera EU u Briselu i dodao da je Zagreb već spremio odgovor, koji će obrazložiti ministar policije Ranko Ostojić.

Izveštac Tanjuga sa prelaza Batrovci javlja da je Hrvatska, nakon što je Srbija uvela zabranu za uvoz hrvatske robe, prestala da propušta građane sa srpskim pasošima na svoju teritoriju.

"Mi ćemo imati malu štetu, a oni veliku", rekao je Milanović novinarima i dodao da neće biti rata i nasilja, ali da je ponašanje Srbije nenormalno.

"Ja sam veliki prijatelj Srba u Hrvatskoj, ali Srbijanci su nešto drugo", kazao je on.

Hrvatski premijer je optužio predsednika vlade Srbije da u dosluhu sa Mađarskim premijerom Viktorom Orbanom usmerava sve migrante prema Hrvatskoj.


MAKEDONSKE KAMIONDŽIJE BLOKIRALE PRELAZ

Nezadovoljne kamiondžije iz Makedonije na prelazu Batrovci rano jutros blokirali su putnički saobraćaj na ulazu u Hrvatsku, javlja izveštač Tanjuga sa lica mesta. Tri kamiona koja prevoze kvarljivu robu parkirali su vozila u međuprostor između Batrovaca i Bajakova nezadovoljni višednevnim boravkom na granici zbog čega im se roba pokvarila. Oni prete da će tu robu istovariti na samom prelazu, dok hrvatska policija pokušava da ih skloni.


POTPUNI PREKID SAOBRAĆAJA NA BATROVCIMA

Noćas od 03.00 časa u međuzoni između Hrvatske i Srbije nastavljena je blokada vozača teretnih motornih vozila, što je uzrok potpunog prekida saobraćaja za sve kategorije vozila na graničnom prelazu Batrovci, saopštio je Auto moto savez Srbije (AMSS).

Granični prelaz Šid otvoren je za saobraćaj putničkih vozila i autobusa, ali uz selektivni prolaz građana od strane hrvatskih vlasti, a svi ostali granični prelazi sa Hrvatskom su zatvoreni za saobraćaj.

Svi granični prelazi sa Mađarskom su otvoreni, a zadržavanje putničkih vozila se kreću u intervalima od 15 do 30 minuta, dok se teretna vozila na Kelebiji zadržavaju 240, a na Horgošu na izlazu iz zemlje zadržavaju oko 180 minuta.

Višesatna i duga zadržavanja kamiona su i na graničnom prelazu Sremska Rača sa Bosnom i Hercegovinom.


HAN: ZATVARANJE GRANICA NIJE NIKAKVO REŠENJE

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han pokušava da posreduje u sporu između Hrvatske i Srbije oko izbegličke krize i poručuje da zatvaranje granica nije nikakvo rešenje, a hrvatski analitičar Davor Đenero smatra da je hrvatski premijer Zoran Milanović svojim izjavama pokazao da Hrvatska nije zrela za EU.

"Uveren sam da ćemo pronaći rešenje. Radi se o proporcionalnosti mera i dobrosusedskim odnosima. Zatvaranje granica nije rešenje", podvukao je Han u izjavi bečkom dnevniku "Standard".

Kao i u slučaju Bosne i Hercegovine, kada Hrvatska nije propuštala robu, ova trgovinska politika ne šteti samo odnosima među državama, već i imidžu EU, konstatuje dnevnik koji navodi da je šteta ogromna.


OSTOJIĆ: ZABRANA PUTNIČKOG SAOBRAĆAJA JE ODGOVOR SRBIJI

Hrvatska je zabranila ulaz putničkih automobila i autobusa srpskih registracija, javlja televizija Nova, pozivajući se na izjavu hrvatskog ministra unutrašnjih poslova Ranka Ostojića, koji je rekao da je to "odgovor Srbiji".

Kako prenosi RTS, hrvatski mediji su ranije javili da je do zastoja u putničkom saobraćaju na granici sa Srbijom došlo zbog "problema sa računskim sistemom".


SELAKOVIĆ: BRUTALAN EKONOMSKI NAPAD

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da Srbija nije dala povod za mere koje je protiv nje preduzela Hrvatska i ističe da je time Srbija ekonomski brutalno napadnuta.

Gostujući u Dnevniku RTS, Selaković je rekao da Srbija ovu situaciju shvata veoma ozbiljno.

"Srbija nije srećna i nije neko ko se na ovakve stvari smeje i situaciju shvatamo vrlo ozbiljno. Ozbiljno smo shvatili situaciju i kada je počela migrantska kriza i pokazli smo kako treba postupati, mada smo u tome ostali usamljeni. Srbija je brutalno napadnuta od strane Hrvatske", istakao je Selaković.

Prema njegovim rečima, o razlozima zbog kojih je Hrvatska to uradila, može samo da se spekuliše.


DODIK: ŠTETU TRPI I RS

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je hrvatska blokada teretnog saobraćaja na granici sa Srbijom kršenje svih relevantnih međunarodnih sporazuma o kretanju robe i kapitala, što je napravilo ogromnu štetu Srbiji, ali i Republici Srpskoj.

"Hrvatska je to potpuno nepotrebno učinila. Neprihvatljivo je da Hrvatska na taj način utiče na robnu razmenu i privredne aktivnosti u regionu", ocenio je Dodik.

Predsednik RS je istakao da izbeglički i migrantski problem nije problem Srbije, koja kao tranzitna zemlja, trpi ogromne pritiske i zbog dnevnog boravka tih ljudi, preneo je RTRS.


VULIN: RASISTIČKA ODLUKA ZAGREBA

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin ocenio je danas da odluka Hrvatske da zabrani ulaz državljanima Srbije predstavlja rasizam, jer ne postoji nijedna druga reč koja se može upotrebiti za takav potez.

Sada smo dobili zabranu za određeni krug ljudskih bića. Skoro da su nacrtali ime, veru i naciju onih koji ne smeju da prelaze, rekao je Vulin novinarima u Beogradu.


OSTOJIĆ: IZBEGLICE NA HORGOŠ, PA OTVARANJE GRANICA

Hrvatska neće otvoriti granicu sa Srbijom dok prelaz Horgoš ne bude otvoren za migrante, izjavio je jutros hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

"Treba reći, to je odgovor na diskriminaciju koju je Srbija sprovela prema kamionima iz Hrvatske, dok ne otvore Horgoš nema ulaska za vozila sa srpskim registracijskim oznakama, ljudi mogu ući, to nije sporno. Očekujemo da otvore Horgoš", rekao je Ostojić za regionalnu TV1.

Ostojić srpske mere tumači ultimatumom Srbije Hrvatskoj i kaže da se ne može dgoditi da u Hrvatsku ulaze hiljade migranata, a da nema nijednog jedinog srpskog policajca.

"Neka to naprave prema Horgošu", ponovio je Ostojić i dodao da izbeglice ne padaju s neba, već da dolaze iz Srbije i Mađarske

"Ovo nije tihi rat između Hrvatske i Srbije, ovo je samo odgovor na njihove mere", rekao je Ostojić.


KOSOR: PROBLEM MOGU DA REŠE SAMO MILANOVIĆ I VUČIĆ


Bivša premijerka i nezavisni saborski zastupnik Jadranka Kosor smatra da novonastala situacija između Hrvatske i Srbije nije dobra i da nju mogu rešiti samo premijeri Zoran Milanović i Aleksandar Vučić. Ona bi, kaže, da je sada premijer, podstakla na sastanak s Vučićem.

"U ovakvoj situaciji postoje zajednički interesi, jer će Srbija i Hrvatska zauvek biti susedi te samo Milanović i Vučić mogu pronać rešenje za ovu dramatičnu situaciju", rekla je Kosor za regionalnu N1 TV.

Ocenila je da ovakve situacije nisu dobre i da je činjenica da jedna država ima mere, a druga protivmere. Za dva sata se, kaže, više niko neće setiti ko je prvi šta započeo.

"Rešenje se mora pronaći vrlo brzo - premijeri Srbije i Hrvatske moraju se što pre sastati, telefonirati nije dovoljno. Predlažem da se hitno sastanu negde uz granicu i da razgovaraju dok se rešenje ne pronađe", rekala je Kosor.


VUČIĆ:SRBIJA OČEKUJE REAKCIJU EU, HRVATSKA KRŠI SSP

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija očekuje da Evropska unija reaguje povodom odluke Hrvatske da zabrani prolaz teretnog saobraćaja iz Srbije, kao i ulazak državljana Srbije na njenu teritoriju, koja nema nikakve veze sa rešavanjem migrantske krize, već sa kršenjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Vlada Srbije spremna je da još više doprinese rešavanju migrantske krize i da, iako nije članica Unije, prihvati sugestije zvaničnika EU, rekao je Vučić koji se sastao sa evropskim parlamentarcima.


SA BAS-A OTKAZANI SVI POLASCI KA HRVATSKOJ

Sa Beogradske autobuske stanice (BAS) od jutros su otkazani svi polasci za Hrvatsku, uključujući i međunarodne linije iz Beograda koje makar delom saobraćaju kroz Hrvatsku. Šef stanice BAS-a Slaviša Predolac podsetio je u izjavi Tanjugu da su otkazani svi polasci za Hrvatsku zbog odluke te države da zabrani ulazak, između ostalog i autobusa sa srpskim tablicama.

"Otkazani su i polasci za Banjaluku, LJubljanu, Francusku i druge evropske države i gradove jer saobraćaju preko hrvatske teritorije", rekao je Predolac.

On je istakao da još nije otkazan današnji polazak za Zagreb u 16.15 časova, ali u toku dana se, kako kaže, očekuju informacije i putnici će na vreme biti obavešteni.


ER SRBIJA NORMALNO LETI ZA HRVATSKU

Aviosaobraćaj Er Srbije sa Hrvatskom se normalno odvija i putnici srpske avio kompanije na jutarnjem letu za Zagreb nisu imali nikakvih problema prilikom ulaska u tu zemlju, rečeno je Tanjugu u nacionalnoj avio kompaniji. Avion Er Srbije je jutros prema planu odleteo za Zagreb, a potom se vratio se nazad za Beograd sa putnicima iz Hrvatske.


DRŽAVLJANI SRBIJE MOGU UĆI U HRVATSKU KOLIMA SA STRANIM REGISTRACIJAMA

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske saopšteno je jutros oko 9 sati da državljani Srbije mogu ući u Hrvatsku, ali samo u automobilima sa stranim registarskim tablicama. Na GP Bajakovo na ulazu u Hrvatsku ne propuštaju se vozila srpskih registracijskih oznaka, osim teretnih vozila sa kvarljivom robom, poručuju iz MUP. Oko 11 sati iz MUP je saopšteno da je i granički prelaz Tovarnik otvoren za putnički i teretni prevoz, osim za vozila sa srpskim tablicama. Međutim, srpska vozila ipak u Hrvatsku mogu ući zaobilaznim putem. "Zabrana se ne odnosi na granične prelaze s BiH", poručuju iz MUP.


VOZILA SA SRB REGISTRACIJOM NE MOGU U HRVATSKU SAMO IZ SRBIJE

Hrvatska vlada saopštila je da vozila sa srpskim registarskim tablicama u Hrvatsku mogu ući iz svih drugih zemalja, osim iz Srbije.

"Mogu ući na svim prelalzima s drugim zemljama, osim na onima sa Srbijom", objavljeno je na vladinom tviter nalogu.

Nakon što je Srbija u ponoć Hrvatskoj odgovorila kontramerom zatvorivši sve granične prelaze za hrvatska vozila i promet roba kamionima, brodovima i železnicom, zvanični Zagreb je zabrnio ulazak srpskih vozila na graničnim prelazima sa Srbijom.


POTESTNA NOTA SRBIJE

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je danas notu Ambasadi Hrvatske u Beogradu u kojoj najoštrije protestuje zbog mera zabrane ulaska u Republiku Hrvatsku, koje nadležni organi primenjuju prema nosiocima putnih isprava Republike Srbije i vozilima srpskih registarskih oznaka na graničnim prelazima između Republike Srbije i Republike Hrvatske.

Ovakve i slične mere policijskih organa Republike Hrvatske, a posebno fizičko odvajanje nosilaca putnih isprava Republike Srbije od drugih putnika, nisu zabeležene u civilizovanom svetu. Po svom diskriminatorskom karakteru mogu se porediti samo sa merama preduzimanim u prošlosti, u vreme fašističke Nezavisne Države Hrvatske, navedeno je protestnoj noti. Ističe se da Hrvatska preduzimanjem ovih mera, grubo krši temeljne principe Evropske unije, Ujedinjenih nacija, Saveta Evrope i drugih međunarodnih organizacija čiji je član.


VUČIĆ: SRBIJA NEĆE ODGOVARATI NA NOVE MERE HRVATSKE

Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da Srbija neće odgovarati na nove mere hrvatske vlade.

"Na ekonomske mere može da se odgovori merama, na ludilo nikako", istakao je Vučić u izjavi za TV B92.

Premijer je kazao da su građani Hrvatske dobrodošli u Srbiju i da će uvek biti dobrodošli, bez obzira na mere hrvatske vlade.

Vučić je istakao i da ne razume mere hrvatske vlade, dodajući da je mislio da su davno prošla vremena kada je neko ulazio u autobus i probirao putnike, terao ih da napuštaju vozilo zato što imaju neki pasoš.

Nijedan hrvatski građanin, naglasio je, neće biti zaustavljan.


DAVENPORT: GRANICE TREBA DA BUDU OTVORENE

Granice treba da ostanu otvorene i njihovo zatvaranje ni u kom slučaju nije odgovor na izbegličku krizu, izjavio je danas šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport. On je na predstavljanju brošure "Pregovaračka poglavlja - 35 koraka ka EU" rekao da su to isto rekli komesar EU Johanes Han i visoka predstavnica Federika Mogerini. Devenport je podsetio da su sloboda kretanja robe i ljudi fundamentalna prava na kojima počiva Evropska unija.

"Kretanja ljudi i robe je fundaamentalno pravo i to je vizija EU, da ljudi i roba mogu slobodno da se kreću. To se jasno videlo i iz izjave Hana i Mogerini" rekao je Devenport i dodao da su oni, u direktnim kontaktima sa vlastima u Beogradu i Zagrebu, kako bi se taj problem rešio.


ZORAN MILANOVIĆ SE OBRAĆA JAVNOSTI - PRATITE UŽIVO:

- Vi ste čuli da sam juče u Briselu najavio da ćemo otvoriti granicu, pa ćemo je opet otvoriti. Želeli smo da ljudi budu mirni i da budu na jednom mestu, da ne spavaju na grobljima. Dogovor Evrope je bio da se ne preduzima ništa. U ponoć beogradska vlada donosi paket mera koji nije bio u dogovoru sa Evropskom unijom. To je diskriminacija prema hrvatskoj robi i hrvatskim kamionima.

Rekao sam pre dva dana “Šaljite ljude na Horgoš ili ih zadržavajte u Srbiji”. U osam dana primili smo 40.ooo ljudi. Ovo što se događa sa Srbijom je šteta samo Srbiji. To su srpska preduzeća. Ako Srbi naškode njima, naškodiće samo sebi - rekao je hrvatski premijer.

- Srpska država ne radi ništa osim što ih upućuje na ovu granicu. Zato ćemo danas privremeno zatvoriti granicu. NJihov premijer nije uradio ništa, gledao sam konferenciju.

Milanović je dodao da mu je “svejedno dok je pritisak na Hrvatsku kontrolisan” i istakao je da 40.000 ljudi prošlo kroz Hrvatsku.

I DALJE NA SNAZI ZABRANA ULASKA TERETNIH VOZILA U HRVATSKU

Zabrana ulaska teretnim motornim vozila na ulazsku u Hrvatsku na graničnom prelazu Batrovci, sem teretnih vozila koja prevoze kvarljivu robu i dalje je na snazi, saopštio je Auto-moto savez Srbije. Putnički teminali su na graničnom prelazu Batrovci otvoreni u oba smera, sem što u Hrvatsku mogu ući samo državljani sa srpskim pasošima, dok je i dalje na snazi zabrana ulaska vozilima koja su registrovana na području Srbije, piše u saopštenju.


MILANOVIĆ: DOGOVOR AKO SRBIJA USMERI IZBEGLICE KA MAĐARSKOJ

Hrvatski premijer Zoran Milanović kaže da je spreman za dogovor i saradnju sa Srbijom, te da bi spor na granici mogao biti rešen već danas pod uslovom da Srbija odmah deo izbeglica preusmeri na granicu sa Mađarskom. To nije ultimatum, rekao je Milanović na konferenciji za novinare i dodao da suprotno tome Srbija poslednjih dana skuplja izbeglice i usmerava ih isključivo ka Hrvatskoj, koja ih servisira i upućuje preko Mađarske u zemlje EU.

Hrvatski premijer je optužio Vladu Srbije da ima dil sa zvaničnom Budimpeštom, ali na pitanje novinara da objasni šta bi bila suština tog dogovora, on je rekao:

"Čudni su putevi gospodnji".


VUČIĆ: BESIMISLENO JE DA SU SE SVI UDRUŽILI PROTIV MILANOVIĆA

Premijer Srbije Aleksandar Vučić odbacio je kao smešnim izjave hrvatskog kolege Zorana Milanovića da su protiv vlade u Zagrebu udružile Srbija, Mađarska i opozicija u Hrvatskoj.

"Mogao je da doda da su se Vatikan, CIA, masoni, Srbija, Mađarska i hrvatska opozicija udružili protiv njega", odgovorio je on novinarima.


Vučić je poručio da Srbija ne želi da koristi takav govor i da je odgovorna država i da se kao takva i ponaša.

Istovremeno je naglasio da Srbija ne može da ukine svoju državu i odustane od reakcije na ekonomsku agresiju Hrvatske.

"To bi značilo kao da kažemo - uđite, gazite nas, mi smo muve, a vi orlovi", naglasio je premijer.


GERGINOV: NE UPUĆUJEMO NIKOGA PREKO GRANICE

Pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Ivan Gerginov odbacio je danas navode hrvatskog premijera Zorana Milanovića o organizovanom upućivanju izbeglica na područje te države.

Gerginov je Tanjugu rekao da taj Komesarijat ne upućuje nikoga preko granica i da oni samo rade svoj posao.

"Ja samo radim samo svoj posao i ne upućujem nikoga preko granica ...i uopšte ne znam o čemu se tu radi", rekao je on.

Milanović je ranije danas optužio vladinu Kancelariju za izbeglice za to a na pitanje s kojim ciljem, rekao je: "Radi izazivanja nereda".


HRVATSKI PRIVREDNICI: APELUJEMO NA OBE VLADE

Hrvatski poslovni klub u Beogradu uputio je poziv vladama Srbije i Hrvatske da što pre pronađu rešenje za nastalu situaciju na graničnom prelazu Bajakovo-Batrovci i da rade na normalizaciji privrednih odnosa dve zemlje.

"Napominjemo da ova blokada prometa šteti ekonomijama obe zemlje i ako potraje može izazvati nesagledive posledice za naša preduzeća pojedinačno, kao i za međusobnu trgovinsku razmenu, ali i za trgovinu i privredu u celom regionu", stoji u saopštenju ovog poslovnog kluba.


AUSTRIJA VRATILA VIŠE OD 5.000 IZBEGLICA

Austrija je vratila više od 5.000 izbeglica u zemlje Evropske unije kroz koje su oni prešli na putu do Austrije, rekla je danas ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner.

Pre tri nedelje, Austrija i Nemačka privremeno su izuzele ljude koji beže zbog rata u Siriji od pravila EU, koja zahtevaju da izbeglice zatraže azil tamo gde su ušle u EU.

Taj potez, navodi Rojters, naljutio je susedne zemlje, kao što su Mađarska, koja smatra da je takav potez ohrabrio dolazak većeg broja migranata.

"Mislim da smo više od 5.000 ljudi, a možda i 5.500, vratili iz Austrije, najviše u Bugarsku i Rumuniju", rekla je ministarka novinarima na jednom skupu u Nemačkoj.

"Za funkcionisanje sistema azila, neophodno je da se sprovodi politika vraćanja i još mnogo toga treba uraditi po ovom pitanju, posebno što se tiče afričkih zemalja", rekla je ona.

Prema njenim rečima, u Hrvatskoj i Sloveniji skoro da nije podnet nijedan zahtev za azil, što znači da migranti koji idu kroz te zemlje ne traže sigurnost, već žele da izaberu zemlju u kojoj je bolja ekonomska situacija.

"Ukoliko izbeglice dođu iz Slovenije i Hrvatske u Austriju i zatraže azil u Austriji, onda ćemo ih vratiti nazad u Hrvatsku i Sloveniju", rekla je ona.

Mikl-Lajtner nije spomenula Mađarsku gde je ponašanje prema izbeglicama austrijski kancelar uporedio sa nacističkim deportacijama u vreme holokausta, navodi Rojters.

Ona je rekla da je Austrija zatvorila 545 trgovaca ljudima i da će ove godine najverovatnije biti oko 2.000 suđenja tim osobama, što je dvostruko više nego prošle godine.

I PREKO BAJAKOVA U HRVATSKU SAMO PEŠKE

Granični prelaz Batrovci-Bajakovo građani sa srpskim pasošom mogu da pređu peške, dok je prelaz vozilima sa srpskim registarskim tablicama zabranjen, javlja izveštač Tanjuga.

Reporter Tanjuga je, naime, prešao u Hrvatsku preko prelaza Bajakovoo, ali je tom prilikom pogranični policijac morao da pozove svog nadređenog i proveri može li da propusti pešaka.

Policajca je interesovalo i gde ide i zbog čega pokušava da pređe granicu peške.

Vozilima sa srpskim registarskim tablicama, putničkim i teretnim, kao i autobusima zabranjen je ulazak u Hrvatsku, a sam prelaz za putnička vozila je, kako javlja Tanjugov izveštač, gotovo pust.

Osim teretnih kamiona koji su u dugoj koloni, na prelazu se može videti tek pokoje vozilo i autobus sa stranim tablicama koje dolazi iz pravca Srbije.

Vozila sa srpskim tablicama na prelazu i nema.

Na srpskoj strani granice, na prelazu Batrovci nalaze se i četiri cisterne sa vodom Vojske Srbije namenjene kamiondžijama koji su danima blokirani na prelazu.


PUHOVSKI: HRVATSKA, UPRKOS OBEĆANJU, MALTRETIRA SRBIJU

ZAGREB - Ekonomski analitičar Žarko Puhovski je, povodom novonastale situacije na srpsko-hrvatskoj granici, rekao da se Hrvatska ulaskom u Evropsku uniju našla u toliko dominantnoj poziciji spram Srbije, u kakvoj nikada nije bila i, iako je ranije obećala da Srbiju neće maltretirati, danas to čini.

"Bitno je da je Hrvatska u EU, a Srbija nije i to je jedino bitno, sve ostalo su detalji. Što god Srbija preduzimala, to je drugorazredni vapaj i žalosno je da se to tako koristi. Ali to je bilo pitanje samo trenutka. Hrvatska, iako je obećala da to neće činiti, danas maltretira Srbiju", naveo je Puhovski za regionalnu N1 TV.

Puhovski je napomenuo da, zbog poteza hrvatske vlade, vozači kamiona danima sede ispred granice a među njima je, kaže, svaki treći-četvrti kamion iz Hrvatske.

Puhovski smatra da javnost premalo zna o ovom sukobu.

"Hrvatski građani sada ne mogu normalno da putuju ni u Sloveniju, ni u Mađarsku ni u Srbiju. Vlada čini ono o čemu se HDZ usudio samo da fantazira", zaključio je.


PAUNOVIĆ: SRBIJA IMA EVROPSKO LICE, A NE MASKU!

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije Suzana Paunović izjavila je danas da je nedopustivo da zemlja članica EU krši osnovne standarde i principe na kojima EU počiva ocenjujući da je Srbija posvećena i svakodnevno pokazuje kako se poštuju te vrednosti i standardi.

- Za razliku od Hrvatske za nas je prisutno evropsko lice, a ne evropska maska. Srbija se toga pridržava u svom svakodnevnom radu što naravno mogu naši građani, a i druge zemlje članice Evropske unije svakako da posvedoče - rekla je Tanjugu Paunović.

Navodeći je kretanje ljudi, robe i kapitala predstavlja temeljnu vrednost Evropske unije, ona je ocenila da je nedopustivo da zemlja članica EU krši te standarde i osnovne principe na kojima EU počiva.

- Za Hrvatsku je očigledno poštovanje ljudskih prava i evropskih vrednosti važilo samo do trenutka dok nije postala član EU. Sada je pitanje poštovanja fundamentalnih ljudskih prava, evropskih vrednosti i principa pretvoreno u stvar dnevne politike, predizborne kampanje ili odluka i samovolje hrvatske vlade - istakla je Paunović.

Prema njenim rečima, to je nedopustivo i to je tema nad kojom pre svega treba da se zabrine Brisel.


SLOVENIJA: IRACIONALNI POTEZI HRVATSKE

LJUBLJANA - Slovenački premijer Miro Cerar i šef diplomatije Slovenije Karl Erjavec izrazili su danas zabrinutost zbog napetosti između Srbije i Hrvatske oko rešavanja izbegličke krize, i očekuju da će biti nađeno neodložno rešenje.

Erjavec je, navodi STA, rekao i da se "uočava da predizborno vreme u Hrvatskoj vodi ka nekim iracionalnim aktima Hrvatske".

Cerar i Erjavec su naveli da Slovenija već oseća ekonomske posledice zbog zatvaranja granica, a ministar poljoprivrede Dejan Židan rekao je da je u interesu Slovenije da su svi saobraćajni pravci u Evropi otvoreni i da će, ako se nastave tenzije između Srbije i Hrvatske, slovenački izvoznici morati da traže alternativne pravce.

Slovenija oseća "svaku komplikaciju, ukoliko nema dovoljno dobre koordinacije sa susednim zemljama, Hrvatskom ili bilo kojom drugom", rekao je Cerar.

Prema rečima slovenačkog premijera, važno je da Srbija i Hrvatska dobiju punu podršku za smirivanje situacije i dođu do dogovora, pronađu rešenje za kontrolisani ulazak izbeglica i otvaranje granice.

Slovenačka novinska agencija podseća da je Srbija, posle odbijanja Hrvatske da otvori njene granice sa Srbijom do srede u ponoć, proglasila zabranu ulaska teretnih vozila registrovanih u Hrvatskoj i onih koja prevoze robu proizvedenu u Hrvatskoj.

Hrvatska je potom odgovorila sprečavanjem ulaska srpskih građana i vozila registrovanih u Srbiji, navodi STA.

Šef slovenačke diplomatije je rekao da su slovenački prevoznici već upozorili da trpe štetu od tog spora, da je ona za sada minimalna, ali da će se ukoliko spor bude trajao, povećati.

"Voleli bismo da vidimo rešenje tog problema", rekao je Erjavec.

Slovenački ministar poljoprivrede se, takođe, založio za nalaženje rešenja, navodeći da bi traženje alternativnih saobraćajnih pravaca izazvalo poskupljenje proizvoda.

Prema rečima Židana, Srbija i Hrvatska treba da pronađu rešenje tako da izbeglička kriza ne bude više razlog za neprijateljske odnose.

"Međusobno onemogućavanje ekonomske saradnje nije izbegličko, već mnogo šire pitanje", kazao je ministar poljoprivrede Slovenije.

VOJSKA SNADBEVA VODOM GRAĐANE NA PRELAZU BATROVCI

Vojska Srbije uputila je jutros četiri auto-cisterne s vodom za piće na granični prelaz Batrovci, sopštilo je Minsitarstvo odbrane.

Pripadnici Vojske će vodom snabdevati sve građane koji su prinuđeni na dugo čekanje zbog zatvaranja prelaza.

Cisterne su iz Prve brigade Kopnene vojske i biće angažovane 24 sata dnevno, dok za tim bude postojala potreba, navodi se u saopštenju Ministarstva.


HRVATSKI PREVOZNICI: NE MOŽEMO DA RADIMO SVOJ POSAO

Udruženje hrvatskih drumskih prevoznika apelovalo je danas na Vladu Hrvatske da uloži sve napore kako bi se situacija u teretnom prometu sa Srbijom normalizovala.

"Vezano za nastalu humanitarnu krizu na teritoriji Republike Hrvatske, te posledično zatvaranje istočnih granica, apelujemo na našu vladu i sve nadležne institucije da promptno ulože maksimalne napore kako bi se ponovno normalizovao teretni promet i sprečila dalja šteta", navode prevoznici, a preneo je portal index.hr.

Oni su posebno apelovali na Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, koje, kako dodaju, uprkos činjenici da je resorno ministarstvo, još nije reagovalo na njihove upite, niti dalo bilo kakve uputstva oko rešavanja nastale situacije.

Hrvatski prevoznici upozoravaju da su potpuno onemogućeni u obavljanju svog posla, jer je za njih granica potpuno zatvorena.

"Zasipani smo upitima prevoznika kojima je zabranjen prelaz preko državne granice sa Srbijom, a odgovora od strane nadležnog ministarstva nema... Naglašavamo da smo svesni vanrednih okolnosti, no isto tako naglašavamo da hrvatskoj privredi prete veliki troškovi i gubici, a još uvek postoji prostor za reorganizaciju", navodi se u saopštenju Udruženja hrvatskih drumskih prevoznika.


STEFANOVIĆ I KORMAK O MIGRANTSKOJ KRIZI

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas, u razgovoru sa ambasadorkom SAD u Bosni i Hercegovini Morin Kormak, da migrantska kriza nije problem koji pogađa samo Balkan i da je potrebno doneti celovito rešenje na nivou Evropske unije.

Stefanović je sa Kormakovom u Beogradu razgovarao o situaciji vezanoj za migrantsku krizu i odnosima Srbije i BiH.

Ministar je istakao da u Srbiju nisu zabeleženi veći incidenti između migranata i srpskih državljana i da će naša zemlja, kao odgovorna država, nastaviti da se ponaša u skladu sa evropskih vrednostima uz puno poštovanje ljudskih prava, saopštio je Biro za saradnju s medijima MUP-a Srbije.

Govoreći o saradnji Srbije i Bosne i Hercegovine, Stefanović je ukazao da ministarstva unutrašnjih poslova dve države dobro sarađuju i da će u narednom periodu, posebno u obasti borbe protiv terorizma, ta saradnja biti dodatno unapređena.

Ambasadorka Kormak pružila je punu podršku naporima i saradnji policija dve zemlje u borbi protiv terorizma, ali i svih drugih oblika kriminala.

PRELAZ ŠID-BATROVCI FUNKCIONIŠE NORMALNO ZA PUTNICKA VOZILA

Granični prelaz sa Hrvatskom Šid-Tovarnik ceo dan je otvoren za putnička vozila srpskih i hrvatskih registarskih oznaka sa obe strane, dok jedino teretna vozila imaju zabranu prolaska.

Kako su Tanjugovom reporteru na licu mesta rekli pripadnici i hrvatske i srpske policije, taj granični prelaz funkcioniše potpuno normalno.

"Ja ne znam kakve vi to novinari dezinformacije pišete, ali ovde, osim teretnog saobraćaja, sve funkcioniše normalno", rekao je pripadnik hrvatske policije reporteru Tanjuga.

On je, zajedno sa svojim kolegama na tom graničnom prelazu, zadužen za koordinaciju prihvata oko 1.000 izbeglica iz Sirije i zemalja Bliskog istoka, koji se nalazi se na "ničijoj zemlji" kod pravoslavnog groblja.

O izbeglicama se staraju ekipe UNHCR-a i hrvatskog Crvenog krsta koje su im obezbedile kabanice za kišu, lanč pakete, ali i medicinsku pomoć, kao i poseban šator za majke sa malom decom.

Oko 18 sati na tu lokaciju stiglo je nekoliko policijskih marica hrvatske policije koje su počele da preuimaju izbeglice.


KARAMARKO: MILANOVIĆEVA BLOKADA ŠTETNA PO HRVATSKU

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko izjavio je danas da premijer Hrvatske Zoran Milanović vodi štetnu politiku i da blokada granice sa Srbijom dnevno košta Hrvatsku između milion i po i dva miliona evra.

On je dodao da je Milanovićevo "glumatanje" velikog rodoljublja u funkciji predizborne kampanje.

"Čini mi se da je gospodin Milanović, osim za te predizborne svrhe, generisao i proizveo rat koji nam u ovom momentu doista nije potreban", izjavio je Karamarko novinarima u hrvatskom parlamentu, prenosi Hina.

Po njegovom mišljenju, Hrvatska ima mnogo više drugih razloga za sukob sa Srbijom poput neraščišćenih definicija o ratu i "Oluje". "Kada govorimo o blokadi granice i onemogućavanju dolaska robe i ljudi u Hrvatsku, to košta između milion i po i dva miliona evra dnevno a ti troškovi se multipliciraju na niz drugih načina. Dakle, to je za Hrvatsku štetno", istakao je predsjednik HDZ-a.

On je podsetio da je HDZ od početka izbegličke i migrantske krize upozoravao na potrebu boljeg pokrivanja i osiguranja ilegalnih prelaza, kako ljudi ne bi masovno ulazili u Hrvatsku.

"Ulaze neevidentirani, ulaze na taj način da EU nema o njima prave podatke, a preko nas bi trebalo da imaju. Te livade, šume i polja su otvorena, a zatvoreni su službeni granični prelazi za prevoznike, kamione, hladnjače i gospodarstvo. Sasvim pogrešna politika", ocenio je Karamarko.

Zatvaranjem prelaza Milanović ne brani nacionalne interese, rekao je Karamarko i napomenuo da je u preporukama Evropskog saveta noćas da se moraju bolje osigurati spoljne granice EU.

"U ovom slučaju je sigurno spoljna granica EU hrvatska granica", istakao je on.

Na pitanje o tome misli li da Srbija organizirano transportira izbeglice i migrante u Hrvatsku, Karamarko je rekao kako je ovo evropski problem Evropa treba da zauzme stav prema Srbiji.

Hrvatska, kako je istakao, mora zašititi svoj interes na način da zaštiti svoje državne granice, a to znači da "ljudi koji ulaze u Hrvatsku budu evidentirani i da se dalje transportuju prema Austriji, Nemačkoj ili gde već žele."

MILANOVIĆ SRBE NAZVAO VARVARIMA

Hrvatski premijer rekao je da Srbija poslednjih dana skuplja izbeglice i usmerava ih isključivo ka Hrvatskoj i optužio Vladu Srbije da ima dil sa zvaničnom Mađarskom, a Srbe nazvao varvarima.

Milanović je na konferenciji za medije na pitanje novinara kakav je sadržaj dila između Mađarske i Srbije i šta Srbi dobijaju zauzvrat rekao da je to teško reći, jer su putevi gospodnji čudnovati.

"Čudnovati su putevi gospodnji, teško je to reći, kao što je teško reći zašto Mađarska gradi zid, ne možete to racionalno objasniti, pitajte Austrijance, njima ne pada na pamet da grade zid prema Mađarskoj. Mađarska gradi prema barbarima, prema Srbima, ne? Meni je to neprihvatljivo", rekao je Milanović odgovarajući na novinarsko pitanje.

Hrvatski premijer je rekao da je "srpska pasivnost" u pogledu propuštanja izbeglica sa Bliskog istoka počela da ugrožava hrvatski nacionalni interes i da su otuda došle i nove mere zabrane ulaska u Hrvatsku vozila sa srpskim tablicama.HRVATSKI AMBASADOR ODBIO DA PRIMI PROTESTNU NOTU SRBIJE

Hrvatski ambasador u Srbiji odbio je danas da primi protestnu notu Srbije zbog blokade granice, jer Hrvatska smatra da je srpska ocena da te mere mogu da uporede samo sa merama iz vremena Nezavisne Države Hrvatske uvredljiva i neprihvatljiva.

Opširnije možete da pročitate OVDE.

MONTGOMERI: NEČUVENO DA EU NE POSREDUJE IZMEĐU SRBIJE I HRVATSKE

Srbija i Hrvatska će dugo morati da se nose sa problemom velikog priliva izbeglica, izjavio je za N1 Vilijam Montgomeri, bivši ambasador Sjedinjenih država u Beogradu, dodavši da je pesimista po pitanju razrešenja krize.

On je ocenio i da granice neće biti onoliko otvorene kako je u početku obećano.

Prema rečima Montgomerija, i jedni i drugi su žrtve, a zbog uskih grla koja su stvorena, obe države su pod velikim pritiskom izbeglica, zbog čega su započeli međusobni konflikt.

"Ono što je potpuno nečuveno je to što se za ovih šest dana niko iz Evropske unije nije javno obratio i rekao, zaustavite to. Niko nije pokušao da posreduje. Niko se nije potrudio da kaže, ne brinite, oni ne moraju da ostanu kod vas, pomoći ćemo vam da ih izvedete iz zemlje”, smatra Montgomeri.

“Potpuni nedostatak liderstva od strane Evropske unije”, ocenio je bivši američki amabasador.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (303)

Doberman 1

24.09.2015. 00:13

Bravo bravo prepametni Vođo! I sta sad..? Ostadose migranti i dalje kod nas, suppeer...Goru vlast nikada nismo imali, gori ste od Slobe i žutih zajedno....

Вук-ЋИРИЛИЦА

24.09.2015. 00:15

Ко тебе каменом ти њега циглом.Око за око,зуб за зуб.

djoks

24.09.2015. 00:16

E neke su, imacemo i mi gubitke jos vece, al kad se prave pametni sad ce biti u 10x vecem deficitu. Stop uvozu iz hrvatske. Na svakom cosku je Idea

Milovan

24.09.2015. 00:16

Ionako ne ulazim u Ideu i Rodu, ispod casti mi je. I zelim da znam ko je prodao Frikom Hrvatima, imenom i prezimenom, i zasto je na slobodi.

Malo da se rasteretimo od hrvstkih proizvoda

24.09.2015. 00:16

Ko je verovao Milanovicu ovo nije trebalo da se desi. Pitam se u kojom jos procenama greši? Znamo da svesno laže kad priča da Srbija manipuliše kretanjem izbeglica. Da Bog da sutra vam doslo 50 hiljada njih. Nije da im želim da jadnici moraju da beže iz svojih domova da bi ostali živi ali Hrvatska kakvog premijera ima ovo itekako zaslužuje.

MS

24.09.2015. 00:17

Trebalo je to jos prvog dana a ne da se ceka da zlotvori napune radnje svojom robom. Samo mi nije jasno sta smo cekali ovoliko kad oni zavise od nas a ne mi od njih. Sramota za drzavu!!!

Плус, најзад!

24.09.2015. 00:19

Па добро... Најзад. А где нам је војска (да не будемо изненађени)?

Lusy Lu

24.09.2015. 00:20

Koji je bre djavo tim hrvatima? Na sva ova sra*a oni nasli da se inate sa nama...

King

24.09.2015. 00:20

Primili su mali broj izbeglica i odjednom su oni ugrozeni! Podrska za ovu odluku! Sto se mene tice zatvorite granicu zauvek takav narod u komsiluku nam i ne treba! Sramota!

Gnu

24.09.2015. 00:21

Избацити све хрватске лиге из кладионичарских понуда !

prelaz preko granice je zatvoren

24.09.2015. 00:32

Danas shvatas, uticaj voljen, i postovan kolega postize mnogo vise nego novac. A ti nemas ni jedno od navedenog sto zivot znaci.

SmederevacLjuti

24.09.2015. 00:32

Dosta mi je vise ne sposobnosti Srpskih politicara i njihovih promasaja! Srbija nema plan D ni plan E a on se zove transport robe za zapadnu Evropu Dunavom!Moramo da platimo cenu ne ulaganja u recne luke i ne investiranja u recnu flotilu! Ko kaze da je za Srbiju prioritet drumski transport i da je on najeftiniji?Srpski podunavski gradovi kao da ne treba da zive i ne trebaju da se razvijaju ono sto nam drugo more tj Dunav nudi!Zatvarajmo granice dok nam Arapi ne preotmu sve...

Popularni

24.09.2015. 00:34

E hvala Bogu da se neko seti da reaguje u ovakovj situaciji, nismo ni mi najgori pa da nas svako zeza , samo znam da ce sada da pricaju o tome kako se Srbija koska sa EU ali mislim da su hrvati oni koji vise tamo ne pripadaju zbog svog sebicnog ponasanja prema svima pozzz

Mladen Šuvakov

24.09.2015. 00:36

ovo je smešno,a kako bi i uneli robu kad ne prolaze kamioni??,,još jedna mahinacija g.vučića prema svojim građanima...g.vučiću jeli to ta velika odluka i kontra mera??zar samo to posle onolikih sastanaka državnog vrha???? UŽAS,UŽAS!!!, ZATO SE ONI TAKO I PONAŠAJU JER ZNAJU DA CILJATE IZ PRAZNOG ORUŽJA!!!! UŽAS!!!!

Србенда

24.09.2015. 00:37

Одлично, још да затворимо ИДЕУ и ЈАНА воду, Роду и остале хрватске глупости па да живимо као људи. Није ваљда да немамо ништа своје?

ман.сити

24.09.2015. 00:39

Коначно нешто право,увели смо санкције ЕУ а не РУСИЈИ.

Србенда!!!

24.09.2015. 00:40

Што би ми српски националисти рекли. Избацити све хрватске производе из лепе наше србије и да се опустимо. Вратити ћирилицу народу, традицију и културу. Па да уживамо максимално. Који ће нам хрвати и њихови производи типа јана вода са укусом јасеновца и остало ? немамо своје,шта?

Ja

24.09.2015. 00:43

Dosta je bilo ! Srbija je napokon pokazala da ima kičmu jer da smo Hrvatima kao dnu evropske unije dozvolili da i dalje brišu patos Srbijom, onda mi više ne bi bili ozbiljna država !

Jagodinac

24.09.2015. 00:54

Sve je to lepo i krasno ali Vucich i Dachich treba da znaju da je Hrvatska u Evropskoj uniji i da kao takva ima moguchnost da stopira ulazak Srbije jednog dana. Da sam na njihovom mestu tog jednog dana bih rekao NE dok Srbija ne nadoknadi svu stetu koju ce Hrvatska da pretrpi zbog ovog ekonomskog "rata". Jedno je sigurno zbog ovoga mozhemo imati samo stete. Ali Vucich i Dachich nece brinuti tu brigu tada jer ce biti samo deo istorije.

Duša

24.09.2015. 00:55

Ovim gestom Srbija jasno pokazuje ko je i šta je i pokazuje i to da se više neće savijati kako vetar duva već će imati jasne ciljeve.Ovo je dokaz za to.Sada neka se Milanović smeje dokle god mu je volja.

Natasa

24.09.2015. 00:56

Ako EU nista ne napravi do kraja nedelje, sa Makedonijom napraviti dogovor da se zatvori granica sa Grckom i napravi zid (ili mi prema Makedoniji, ako oni odbiju). Srbija nije u poziciji da je EU napada posto je napravila SVE, a nije dobila NISTA, stavise EU joj cak unistava ekonomiju bas jer se trudi oko ove krize. Trenutno smo u fenomenalnoj poziciji da se izvucemo iz ove cele price, sa najmoralnijeg moguceg stajalista naspram cele EU. Politicari, samo hrabro ali smireno.

Mickey

24.09.2015. 00:57

nema srece u ovim potezima nikako, ionako su odnosi losi. ali mozda po prvi put podrzavam represivne mjere. ne treba samo jedna strana da trpi.

stefan

24.09.2015. 00:57

Nema vise Seve,Magazin ,itd ,nista cedevita,nista podravka juhe... TOOOO!!!!!!!1

Marel

24.09.2015. 01:00

Kontramere su iznuđen potez, koji će dovesti do toga da će EU posredno zavrnuti uši Hrvatima i prisiliti ih da povuku svoju suludu odluku da blokiraju transport robe. Udariti na temelj moderne Evrope to mogu samo Hrvati. Još Evropa ne zna koga je primila pod svoje skute.

Mladen Šuvakov

24.09.2015. 01:03

koliko je robe ušlo za ovih 30-et i više sati od kada je veliki despot postavio ultimatum???? hoćemoli i imamo li prava na tu informaciju???pa naravno da nemamo pa mi smo građani drugog reda!!!!

Arsena

24.09.2015. 01:03

Moze jedna cedevita? Ne moze? Sto? a da zatvorena granica... pa nista ,onda dajte sok od maline !!

Goran

24.09.2015. 01:08

Moramo zaštiti svoje interese, i ovo je pravi odgovor na ustašku agresiju koju ispoljavaju na granicama!!!!

baunti

24.09.2015. 01:16

Nemojte više ni dizati tu rampu. Ne trebaju nam ni oni ni njihova roba. Milanović je jedna obični primitivac, gledajući kakav rječnik koristi. Nisam ljubitelj Vučića i Dačića, ali su ljudi kulturna gospoda u poređenju sa ovim gorštacima sa zapada.

cicili

24.09.2015. 01:26

Samo je trebalo da urade svoj posao i da puste namucen narod koji svejedno samo prolaze kroz njihovu zemlju.Danas je na zalost tesko biti i human.Evropo ,pokazi svoje lice.

Добро јутро

24.09.2015. 01:29

Добро сте се сетили. Сад сви Срби треба да се уједине у бојкоту хрватских производа, све по реципроцитету, како за српске производе нема места на њиховом тржишту, неће бити више ни њихових на нашем.

sabac

24.09.2015. 01:29

Ovoliki broj lajkova govori samo o tome koliko je ljudi spremno da udje ako treba i fizicki sukob sa Hrvatima,sa verom u Boga,za kralja i otadzbinu !

smb

24.09.2015. 01:38

jedno veliko bravo za ovaj potez vlade. dokle vise? mesecima napadaju srbiju za sve sto im padne napamet. vreme je da i hrvatski narod shvati da njihova zemlja sa srbijom osim geografije i ono malo izbeglickih problema nema nista. njihovi pregovori sa eu srbija nije dirala a ne prodje dan da srbiju zaobidju. ovo su dobri potezi vlade kad jedna clanica krsi ugovor dobija nazad. pozdrav.

Zdenko

24.09.2015. 01:47

I hrvatski privrednici su trazili od Milanovica da otvori granice, ali on se oglusio i na to. Neka sada njima objasni zasto ce imati milionske gubitke.

Данијел Ђурн

24.09.2015. 01:50

Слава Богу.то је одмах требало да се учини..

Јабре

24.09.2015. 01:55

Добиће неко срчку нисмо навикли да се владе боре за српске национане интересе !

Ljube

24.09.2015. 01:57

Uspeli smo se posvadjati sa svima u regionu jer Iračani, Sirijci,Avganistanci žele da žive u Nemačkoj!? Kakve budale, smejaće nam se deca!

думба

24.09.2015. 02:00

zatvoriti ideju, pevec, bojkot frikoma koji 51% hrvatski , bojkot 20% cementara i svega hrvatskog, cisto da vide ko im je kupovao robu do sad

Predragggg

24.09.2015. 02:09

Milanovica ima da privrednici hrvatske ujutro ocerupaju kao kokosku .

Gavrilo Princip

24.09.2015. 02:23

Dragi hrvatski političari! Sve negativno vam se iz dana u dan vraća.

H20

24.09.2015. 02:30

Najzad nesto pametno i od ovog Vucica. Sad slede kritike evrope, na nas racun naravno, posto Hrvatska to ima pravo a Srbija naravno nema pravo da se brani. Sto vise Sirijaca u Hrvatsku.

tatabata

24.09.2015. 02:39

Jednostavno: koliko Srbskih firmi u Hrvatskoj toliko Hrvatskih u Srbiji. Koliko Hrvatskih kamiona udje u Srbiju, toliko Srbskih da udje u Hrvatsku. Pa kako nam bude.

Goran

24.09.2015. 02:53

Ponašanje Srbije koja ne zeli da joj Milanovic komanduje da na silu usmeruje migrante ka Madjarskoj je nenormalno a ovaj čovek koji je upravo zabranio i ulazak gradjana Srbije u Hrvatsku je normalan. Ovaj svet je postavljen naopačke. Kako samo ne uvedose ovu zabranu kretanja pre letnjih odmora da svi oni iz Srbije koji im ostavljaju pare i jačaju ekonomiju barem malo uvide zasto to ne treba da rade. Hrvatska da nekada bude prijatelj Srbije, veoma naivno verovanje.

AlanFord

24.09.2015. 03:03

Nadam se da je HR shvatila da je Srbija država,čiji suverenitet treba da poštuju i zemlje EU !

HRvoja

24.09.2015. 03:29

Loše i za jedne i za druge. Vi u Srbiji nemojte sve slati u Hrvatsku, a mi ćemo se Milanovića ionako uskoro riješiti.

Miss

24.09.2015. 10:15

@HRvoja - Hrvoje, Vi ste vrlo podlozni manipulaciji ako mislite da "srbija salje migrante" na Hrvatsku, i da je to razlog zatvaranja granicnih prelaza. Srbija je po tom sablonu trebala da zatvori granice sa Makedonijom, a Grcka da se hermeticki zatvori sa svih strana. Vi mislite da je tako lako kontrolisti kretanje izbeglica, i da to sve zavisi od raspolozenja (neraspolozenja) jedne vlade? Srbija se urotila sa Madjarskom protiv Hrvatske? Neozbiljno! Toliko da ce se vec veceras odblokirati granice...

Bgd

24.09.2015. 03:34

Hahaha slusaj ovog ukicu , pa bice vam smesne nase mere kada vase firme budu pukle silne pare , ograniceni Hrvati ce ispasti kolateralna steta zbog EU al ako i treba !

utnapistim

24.09.2015. 03:35

Sta smo mogli ocekivati od Hrvatskih vlasti osim nesto ovakvo.Jer da vlast radi u korist svojih gradjana sigurno im ne bi zatvarala granice.To su male,potuljene,marionetske vlade.

Igor

24.09.2015. 04:02

Konačno kraj za hrvatske proizvode. Sad će oni da spuste rampu i našim proizvodima... kojih tamo inače i nema. Jedino što im uspešno izvozimo i nijedna rampa to neće sprečiti, je turbofolk u kome se dave, a kao ništa srpsko ne podnose.

Ivan Tasic

24.09.2015. 04:58

Koliko je to zagrezlo u nacizam pa to je prosto neverovatno! Srbija nikome ne govori na koju granicu da ide,izbeglice jednostavno idu onuda gde misle da ce proci. Iskreno mislim da ce sve ovo konacno unistiti utopiju zvanu EU,jer onda Srbija nece morati vise nikog da moli da se nadje u toj bolesnoj organizaciji.

Vladimir

24.09.2015. 05:06

Da nije zalosno bilo i smesno! Gospodo, i sa jedne i sa druge strane, ovo je 21. stoljece/vek, kada se brisu granice, istna izmedju normalnih ljudi, a kod nas, granice se blokiraju. O cemu to govori, prosudite sami. Sto je razlog za ovaj nepopularni potez sa hrvatske strane nikome nije jasno, bez obzira sto se Milanovic trudi da nesto dokaze, i sve ostaje na pokusajima. Srbijanski potez je reakcija na hrvatski postupak, i sve cestitke na doslednosti. Vucicu, dosta ste popustali.

ACO

24.09.2015. 05:14

Nisam ljubitelj ove vlade pogotovo Vucica, ali sada skidam kapu i sigurno cu im dati glas na izborima. Uostalom, cisti Balkan, jos su komsije u EU, ali djaba balkanska glava.

Деки

24.09.2015. 08:40

@ACO - Тако кратка имена имају само муслимани и чланови снс-а, тј. ботови.

Teodor

24.09.2015. 09:10

@ACO - Da im daš glas zbog ovog poteza??? To što nam je uništio zemlju, tj nastavio tamo gde su žuti stali, i što nas ceo svet ponižava nema veze, botino jedna naprednjačka.

toni bler -Savetnik

24.09.2015. 10:04

@ACO - ACO - Procitaj ko sam, Dali je dovoljno? ili da se latim Kosova i rasturanja srpskih institucija pomaganje osamostaljenja nase DUSE. Necu nije to tema, tema je odmah, sad, momentalno, ukinuti SSP sporazum, uzimaj carinu i vrati penzionerima 15%

ACO

24.09.2015. 05:23

"Ja sam veliki prijatelj Srba u Hrvatskoj, ali Srbijanci su nešto drugo", kazao je on. A gde su ti Srbi??? Mozes ih na prste izbrojati. Ne lazi nacionalisto, fasisto.

Jovan

24.09.2015. 05:54

Ovaj Milanovic je politicki nezrela licnost. Cestitam Vladi Srbije na politickoj hrabrosti i odlucnosti. Moja podrska.

Dumar

24.09.2015. 05:59

Posto su Hrvati u pitanju, trebalo je ranije preduzeti ove mere, nije trebalo racunati na njihov razum. Milanovicu je nesto smesno? Samo reciprocno, neka zna da sve sto radi, radi njima.

vojin81

24.09.2015. 09:37

@Dumar - Sa njima jedino moze i mora tako. Potez je diplomatski i na mestu.

VIKLER

24.09.2015. 08:15

@Le Mi - Miklanoviću je još smešno,Hrvatski kamioni i Hrvatske robe ne mogu preko Srbije ni u Srbiju,pa ni u kamionima drugih prevoznika iz drugih država.Hrvatskii gradjani gubiće dnevno više miliona evra.

FOKS - 40

24.09.2015. 06:16

Imali smo zaista strpljenja, ocekivali smo da ce se dozvati pameti ne zbog nas vec zbog njih samih, ali tako je to kada nekom udari ludilo u glavu, pa neije u stanju da shvati i razume sta cini. Tako da smo prinudjeni ne nasom voljom, nego njihovom smo prinudjeni da mi hrvatima kontra meru da udarimo, prestanemo da kupujemo u njihovim prodavnicama. Ako cemo realno oni su zaboli noz u ledja nihovom drzavljaninu Todoricu koji je stekao veliki kapital u nasoj zemlji.

DejanBL

24.09.2015. 06:17

Ne postoji "Bosanska Gradiška" već samo "Gradiška", ispravite grešku i nemojte nas vrijeđati.

Cipi

24.09.2015. 08:48

@Gavrilo Princip - Jos da najure hr tajkuna Todorica, oduzmu srpsku zemlju i pozatvaraju roda, merkator i ideju, rts da upozorava svaki cas da ako neko vidi prodaju hr robe da prijavi odmah...sagraditi kineski zid i pustiti aligarore u Savu! jednom zauvek rascistiti sa njima.

salle

24.09.2015. 09:33

@Gavrilo Princip - Milanovic se pokazao kao najgori Srbin u modernoj povjesti.

Деки

24.09.2015. 09:39

@Gavrilo Princip - Не, већ све због једног бившег радикала, који је засипао цвећем тенкове за Вуковар! Увек нам је други крив....

Hedona

24.09.2015. 06:18

Hrvatska nije ispunila zahteve i da ekonomskom agresijom nanosi štetu privrednicima obe zemlje, tako da je Srbija bila primorana da uvede kontramere.Tako i treba da i Hrvatska oseti koliko je njena ekonomija slabi. Što su tražili to su i dobili. Vraćamo im istom merom.

Darko

24.09.2015. 06:39

vaš auto put iz principa ne koristim, more ni slučajnonazdravlje vam sa takvom merom, ali bar ceo svet sad može da vidi kakve ste .....

crni Djordje

24.09.2015. 06:45

Zar se nesto bolje ocekivalo od Hrvata!?Mi nikako da naucimo da nam je Hrvatska najveci neprijatelj od kako i postoje!?Sada treba biti mudar i prekinuti sve odnose sa Hrvatima,zamoliti nase Srbe da dodju u Srbiju!Dati jedan normalan rok Hrvatskim firmama za iseljenje i totalno sve granice sa Hrvatskom zatvoriti...!Tamo gde se Cirilica skida i u travnjacima sade kukasti krstovi,ne mogu nama biti nikada prijatelji!

Lela

24.09.2015. 06:48

Treba na svim prelazima da im zabranimo covece . Ali Vucicu tebi bravo za sve odluke mudar si za sve nas.

Ahmed

24.09.2015. 06:53

Bajram serif mubarek olsun svim muslimanima a potom dajem podrsku mjerama srpske vlade da pokazu ovim neljudima dje im je mjesto. Da ista mogu pomogao bih ali u ovom sporu bezuslovno navijam za Srbiju.

pirocanac 100%

24.09.2015. 06:56

Da da bog da nikad hrvatska roba i ustasa ne u udje u nasu lepu zemlju Srbiju ,pa da budemo najsrecniji od svih na svetu.Zivela Srbija i R Srpska.

iz glave

24.09.2015. 07:00

sad još da onih 90% Srba prestane da kupuje robu iz Cro fabrika bilo da su u Cro ili Srbiji, dok ih u bescenje (tj po nabavnoj ceni) ne otkupimo

milan

24.09.2015. 07:13

Sada se vidi kako ce nam se obiti o lgavu stav vlade da se nekontrolisano pustaju izbeglice u Srbiju. Od te neracionalne odluke imacemo samo stete. Ovo je sada smesno teranje inata sa nase strane, jer je jasno da od ovakve blokade granice prema Hrvatskoj, Srbija ima veliki gubitak. Jos jedan los potez vladajuce stranke i premijera.

Bobi

24.09.2015. 07:13

Aj sad da vidimo pravo lice Evrope.Da 'l ce smiriti strasti i opametiti Hrvate il' ce i ovog puta biti krivi Srbi zbog sboje humanosti?

gvatemala

24.09.2015. 07:16

...ja bih sad nacionalizovao sve sto su hrvati kupili od firmi po srbiji - pa da vidimo - ko je orao a ko muha...

мрсимуд

24.09.2015. 07:20

Не морају ни да иду преко Кросаније нека иду преко Мађарске навикли смо кроз оне санкције да идемо преко исте. Овом Србијановићу треба поручити јасно да се не зеза са Србијом. Упамет ће њега Ангела Каснер Меркел кад га назове, биће мањи од миша, као и увек. Биће још срећан и радостан кад га назове. Није ми јасно како могу да буду овако глупи Кросани. Кад тад ће морати први да попу..(.)

Mirko Markovic

24.09.2015. 07:25

posle srbi idite i trosite pare u toj rodi, merkatoru i idei . Hvala bogu pa da su se ovi nasi sa vlasti pokrenuli a ne samo da se cude i govore kako nece nikome da se zameraju. Sa hrvatima jednostavno ne moze drugacije.

šmizla

24.09.2015. 07:28

istekao je Srpski ultimatum,nema dogovora,počeo je carinski rat,i dobili su kontra mere neka vide sad šta će i gde će da izvoze,bravo upravniče logora Milanoviću.stop hrvatskoj robi.

друг Чабор

24.09.2015. 07:40

искрено драго ми је да се напокон, после двадесет година односи са хр нормализују, полако се треба спремити за померање границе на своје место, односно Карлобаг,Карловац, Вировитица. Надам се да Београд никад више неће бити град нових идеа!

bogi

24.09.2015. 07:43

gospodo uvescete nas u rat.. kako ste krenuli osiono svi. Srbija bi trebala da protisne granicu sa Makedonijom jer ovo nece na dobro izaci. Kada imamo "saraj brate malo" premijera sa jedne i zvezdinog strastvenog navijaca sa druge... jadni svi mi.

Raca Vracar

24.09.2015. 07:44

Одлично , само много озбиљније би нас свет схватио , да је мера на десет година , са правом разматрања њеног повлачења тек за годину дана ! Овако , је као игра два детета у песку , ти пусти камионе , а ја ћу твоју робу . То смо требали одавно да урадимо , а не да им србијанци развијају стожер ! А треба и преиспитати имовину Хрватских ТАЈКУНА у Србији !

sasa

24.09.2015. 07:47

Dobra prilika.Treba proterati trgovacke lance iz hrvatske i Slovenije sa nase teritorije,kao i strane banke.AKO SMEMO.

kepri

24.09.2015. 07:59

E od kad sam ja pričao da treba prekinuti svaki vid odnosa sa njima,sem sa njihovim ženskim "spolom".

Сјеверина

25.09.2015. 00:15

@kepri - И да хоћете прекинут са хрватским љепшим сполом, не би вам успјело. Ваши нам дечки воле правит дјецу!

PP

24.09.2015. 08:03

Jedino trajno rešenje srpsko-hrvatskih odnosa su srpski graničari i tenkovi na liniji Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica! Za početak je dobro i ovo. Da se krene sa mrtve tačke.

Антибот

24.09.2015. 22:17

@PP - Не свиђа с твоја идеја ни Хрватима ни ботовима!

Boško

24.09.2015. 08:11

Nesmije niko da ulazi u te Hrvatske trtžne centre.Ko od danas tamo ulazi treba se izrugivati sa njim.

Vojislav

24.09.2015. 08:12

Nije da mi je Milanovic simpatičan, upravo suprotno. Hrvatske mere su skandalozne, ali ove naše kontramere su izgleda najviše pogodile upravo naše ljude i to običan narod koji ne može da mrdne iz zemlje kolima ili autobusima i koji je onemogućen da putuje. Za hrvatsku privredu me baš briga, ali ne mogu da razumem ni ove kod nas koji pišu hvalospeve o našim merama jer, razmislite glavom, u svakom trgovinakom sukobu i blokadama su uvek obe strane imale velike gubitke.

DYBLER

24.09.2015. 08:14

Vrlo je neozbiljan Hrvatski premijer Milanović,gubi vlast i vodi neprijateljsku kampanju protiv Srbij a šteta je velika i po Hrvatskom narodu,sve Hrvatske robe iz bilo kog pravca preko Srbije ne idu, propadanju mliona evra dnevno .

drug cabor

24.09.2015. 08:15

slazem se da je smesna mera, jer ovo milanovic ne radi bez saglasnosti merkelove. Prava mera bi bila najava izlaska iz spp sporazuma i sporazuma o readmisiji , plus obustavljanje pregovora o ulasku u eu,zatvaranje granice prema makedoniji , pa nek se onda amerikanci objasnjavaju sa milanovicem i merkelovom

GALEB BIJELI

24.09.2015. 08:27

Čudi me da ovo(zabranu) nismo uveli i početkom ljeta. Ionako ljetovanja od strane komšija za naš devizni prihod ne znači ništa!

Трол елиминатор

24.09.2015. 10:54

@GALEB BIJELI - "С**и, с**и, мој галебе бијели"... `Ајде пали бре већ једном, чак и за убогог тролчића у покушају исувише плитак и сморан...

Dragan, Niš

24.09.2015. 08:28

Nisam glasao za Vučića i SNS i neću ali bi bilo dobro da Srbi pokažu malo više patriotizma nego do sada.Predlažem da kao podršku merama naše vlade protiv ovakvih nerazumnih poteza hrvata mi građani prestanemo da kupujemo hrvatske proizvode u njihovim marketima.Ne da ne kupujemo ništa jer bi došlo do otpuštanja naših ljudi koji tu rade nego isključivo hrvatske proizvode.Pa onda neka se Milanović smeje,da vidimo dokle će?

Muva

24.09.2015. 08:36

Milanovicu je smesno. Neka se smeje. Orlovi ne love muve ali ce, ako ovako nastavi, uloviti nesto sto im se nece svideti. Konacno je Milanovic otvoreno pokazao sta zaista oseca prema Srbiji. Videlo se da je to do sada pokusavao da sakrije. Posto znamo da je Hrvatska dobar i poslusan vazal, ocito je da je Milanovic dobio instrukcije da se ovako ponasa. Inace oni nista samostalno ne rade. Ova situacija moze lako da eskalira u sukob, i zato Vucic mora da bude pametan, miran i lukav. Narocito lukav.

Bravo za vladu

24.09.2015. 08:37

Bravo Vucicu ! A sad pravac kod Putina na konsultaciju i ponuditi Rusima sve sto je stopirano od Eu i Hr za 10%-20% jeftinije . I PDNETI ZAHTEV ZA CLANSTVO U PRIVREDNI SAVEZ SA RUSIJOM i ostalim azijskim zemljama !

Ђоле

24.09.2015. 08:38

Први потез г премијера који ми се свидео.Бојим се само да ће морати некак да им се извини ... Народе,бојкотом хрватске робе отераћемо их без царине.Купујте домаће!

Деки

24.09.2015. 08:39

Добро, има ли неког нормалног у држави Србији, да заустави ово лудило? Како смо смешни, какви самоубилачки потези, каква промашена политика...Па зар не видите слепци, да Европа стоји иза потеза Хрватске? Добили смо отвореног и најгорег могућег противника, на путу ка ЕУ (што је једино добро), али овај проблем се не решава "псовањем мајке". Где су силни Вучићеви европски пријатељи, где је рајх-канцеларка, где је онај дерпе, где су сви они моћници, који су кркали код тате на вечери?Тако се решава!

Predrag

24.09.2015. 08:41

Sad nek Vucic posalje sve inspekcije od finansijske itd....po Hrvatske firme u Srbiji.....pa da vidimo kako postuju Srbske propise...

Игор

24.09.2015. 08:42

Тај ембарго треба Срби да уведу у своје главе пре свега.Ми из Хрватске не увозимо ништа неопходно што нема домаћу алтернативу.Увозимо воду,слаткише,сокове,зачине.....Када ми сами почнемо да купујемо нашу робу,Србија ће кренути напред.

ni smo sebi najveci neprijatelji

24.09.2015. 10:36

@Игор - U tome lezi zec, u domacu robu ne moze niko da se ugradi! Unistavanjem EI i samo ugovor o kupovinu strujomera iz Francuske je donela politickom vrhu dzeparac od stotine miliona evra, a da ne pricamo o svim ostalim granama industrije.

DEJANTOMA87

24.09.2015. 08:43

To je i onako bilo očekivano, samo je bilo pitanje vremena kada će Srbija to učiniti?

Sandra

24.09.2015. 08:48

Sećam se blokade i bojkota slovenačkih proizvoda devedesetih godina i... Ko je bolje prošao?

Jabre

24.09.2015. 23:35

@Sandra - Evo Slovenija je pred kolapsom jer nema tržišta, sve fabrike su ili zatvorene ili u stranim rukama.

prebacite pare za srbiju bankarski sistem nije blokiran

24.09.2015. 08:48

Zar nije to cudno, izabrali da zive sa srbima u bedi a ne sa svojima kao miliarderi.

stranac

24.09.2015. 08:52

Vučić,Dačić,Vulin,Toma grobar,Šešelj,političke likvidacije,hajke na opoziciju,medije i slobodno misleće ljude. Sve liči na 90-te od danas imamo sankcije a rat čekamo. Samo se pitam šta bi Mađarima da otvore granicu i proglase ludačku vlast za svoje velike prijatelje.

Op Ozi Cija

24.09.2015. 08:53

Pitanje za Vucica i botove. Zasto kontramere nisu primenjene u slucaju Madjarske? Nije dala gdja Merkel? Dobro, dobro znaci da je odobrenje za predizbornu kampanju dobijeno. A valja zabasuriti i Ugovor o Beogradu na vodi. Ma jasno je jasno.

oldlala

24.09.2015. 08:53

Dok u Hrvatskoj na izborima bude pobedjivao onaj koji javno iskazuje da mrzi Srbiju,a ne onaj koji ce nuditi resenja,nece biti bolje ni njima ni nama.

MRS

24.09.2015. 08:53

Sto se mene tice, ni do sada nisam kupovala hrvatske proizvode, a sada cu jos vise da vodim racuna o tome. Ni vegetu, ni sokove, ni Kras proizvode, a ni Stark proizvode, jer je to hrvatska firma koja radi u Srbiji. Na more da idem, jos manje. Ovog pravila cu se drzati ma kakvi odnosi bili izmedju dve zemlje. Jer, kada te neko toliko mrzi, ne moze te zavoleti na precac. Izmedju Srbije i Hrvatske nikada vise nece postojati prijateljstvo. Mozda nuzna saradnja, ali osecaj prijateljstva nikada.

beba

24.09.2015. 08:59

sto se tice hrvatske smrdljive robe ,moze da stoji koliko hoce ili neka je istovare ispred svih IDEINIH prodavnica ,jer pametni ljudi tamo i ne kupuju.Ali je zato trebalo ranije razmisljati o nasoj poljoprivredi

aki

24.09.2015. 09:00

pa ako nece EU da pomogne u ovom problemu mozda se treba obratiti Rusiji ? evo sve je ucinjeno da sa EU nesto pokusamo , a oni jednostavno nece pa nece

repus

24.09.2015. 09:02

на жалост вратиле се 90 када би пустили дневник ртс из 1991 исти политичари исти речник и завађање са комшијама зарад останка на власти доживотно нико да пише у беспарици нико о нама сељацима да смо дотакли дно важнпо је наћи нову аферу и замајавање народа које ћемо скупо платити новчано као оштету за затварање граница према хрваској али зар је то важно нашим политичарима њима је битан рејтинг и да се замаскира њихова жеља да никада не уђемо у нато и еу јел онда више неби они били на власти туга

srki

24.09.2015. 09:05

Tako je pocelo i devedesetih. Strasno. I jedni i drugi nemaju rezultata u vodjenju ekonomije svojih zemalja, pa tako skrecu paznju.

СВЕМИР

24.09.2015. 09:16

Заиста забрињавајуће асоцијално понашање хрватских власти, које грађанима Републике Хрватске у изборној години немају шта друго понудити сем народне и верске нетрпељивости према српском народу. Дубока мржња према Србима јесте узрок оваквог шизофреног деловања, у коме су једну хуманитарну катастрофу - миграцију људи злоупотребили у сврху економске дестабилизације Републике Србије, али и осталих међународних предузетника чија роба је заробљена на граничним прелазима. Бојкот хрватске робе!

idi begaj

24.09.2015. 10:28

@toni - A kad je pa ona zaspala, to sto mi vecito izigravamo neke kosmopolite i tako dozvoljavamo da nas vekovima svako kolje i proteriva ko stigne je nasa samoizabrana sudbina.

Milan

24.09.2015. 09:25

Da li je moguce da je neko ovoliko nenormalan? Zamislite da Srbija kaze da ne može da dozvoli da svi migrant koji prođu kroz Makedoniju završe u Srbiji, i dok se to ne promeni mi zatvaramo granicu. Kazemo im saraj malo, malo u Albaniju, malo u Bugarsku. Madjarska ne prima izbeglice posle nenormalnih Orbanovih mera i izbeglice su promenile trasu, ne razumem u cemu je problem. O izjavi "mislili smo otvoriti granice ali posle kontra mera necemo nego cemo jos da zaostrimo" ne vredi trositi reci.

4c

24.09.2015. 09:37

"МИЛАНОВИЋ: КОНТРАМЕРЕ СРБИЈЕ СУ СМЕШНЕ"...hahahha to care!!! mada nije toliko smjesno,naime izazivaju gadjenje i sram ko je sve na celu tkz. Srbije.Ni na blokadu njesu sposobni da odgovore na vreme,a tek sta se pravdaju,umjesto da poslusaju kamiondzije i totalno blokiraju saobracaj sa ndha.Milanovic ce to da dovede u red,Milanovica ili Dodiga za predsjednika Srbije!!!

Stole

24.09.2015. 09:40

Njemu smešno jer on svoju platu ne mora da zaradi. Njegov profit su glasovi koje misli da će dobiti po starom receptu-udri po komšijama iz svih oružja, zaoštri retoriku glupim doskočicama i to predstavi kao odbranu svoje zemlje a ne ono što ustvari jeste-saplitanje komšija makar i na svoju štetu.

zagreb

24.09.2015. 09:41

Milanović nije normalan ! Narcoidni tip koji se sa svima svađa i on uživa u tome.Ljudi i roba mora imati nesmetani protok. Zbog ovakvih odluka novac gube i Srbi i Hrvati, ljudi koji žive od svog rada. Političari ih u tome onemogućuju ali ipak morati ćemo im na kraju mjeseca platiti PDV, porez na dobit, itd. a za gubitke ne odgovaraju.Za izbjeglice bi trebali osnovati zajedničku avio kompaniju te ih prebaciti ravno u Berlin, Pariz i London jer su oni najveći ljubitelji arapskog proljeća.

Dolo

24.09.2015. 09:49

"Ja sam veliki prijatelj Srba u Hrvatskoj, ali Srbijanci su nešto drugo", ovde je otvoreno rekao da je prijatelj Srba a neprijatelj Srbijanaca...iako su u suštini Srbin i Srbijanac isto, tako da mu ova izjava ni nema smisla, jer između Srba iz Srbije i Srba iz Hrvatske nema razlike, i jedni i drugi su Srbi.

Steva

24.09.2015. 09:49

Sminka je to sve!?! Treba proterati svu hrvatsku robu sa rafova i firme iz Srbije pa jednog dana neka se sve uskladjuje na principu reciprociteta, a ne da hrvati vrsljaju po Srbiji kako hoce dok se srpskim firmama ne dozvoljava poslovanje u Hrvatskoj.

joka

24.09.2015. 10:00

Katastrofa. OVo sto Hrvatska radi je krajnje neozbiljno i neobjasnjivo. Ugrozeno je sve od privrede do slobode ljudskih prava na kretanje.

Baki

24.09.2015. 10:03

Carinski rat nema nikakve veze sa migracionom krizom, zasto unistavanjem privrede Hrvatska pokusava da resi problem sa migrantima kada te dve stvari nemaju nikakve veze jedna sa drugom?

Филип

24.09.2015. 10:05

U mnogim komentarima provlači se Milanovićeva priča o SRBIJANCIMA, a to je, vidite, priča iz XIX veka koju su izmislili AUSTROUGARI kao vid propagande protiv Srbije a i da izdvoje svoje AUSTROUGARSKE SRBE kao poželjne. Da li je moguće da u DVADESET PRVOM VEKU Srbi ne znaju da su Srbi ma gde da žive nego se dele na Švajcarske, Nemačke, Bosanske, Hrvatske Srbe i Srbijance. STRAŠNO!

Olivera

24.09.2015. 10:05

Ja bih licno volela da kontra mera Srbije prema EU bude nagovestaj prekida pregovora i postavljanja Ruske vojne baze u Sidu.Mislim da bi u tom slucaju EU naterala Milanovica da vozacima kamiona licno posluzi kafu i ratluk.

А где?

25.09.2015. 00:08

@VISOKI BETONSKI ZID... - Карлобаг, Огулин, Вировитица?

istina se ne zaobilazi

24.09.2015. 10:06

Kao Srpkinja , ali gradjanin sveta podržavam naše zapadne komšije u njihovoj odluci da se odupru islamizaciji, a to što je naša elita beskrupulozna to je naš problem, a ne njihov..mi smo ionako germanizovani, a srpski pasoš koriste oni koji u Srbiji glume Srbe, i šetuckaju naokolo s istima, a pri tome su večinom odnarodjeni bastardi...sirotinja i nema pasoš, a ako ima nema novca za put, tako da je Hrvatska udarila u elitu i za to im svaka čast... nema više Dubrovnika i Rovinja za njih i to je OK

Croata

24.09.2015. 10:59

@istina se ne zaobilazi - Konacno da se izmedju Srba /Srpkinja pronadje b arem jedna osoba a koja misli svojom glavom I ocjenjuje situaciju realno a ne onako kako "tata" kaze

Nini

24.09.2015. 15:16

@istina se ne zaobilazi - Ako hoćemo realno da mislimo ,Milanović misli loše o Srbijancima zato što su mu stvorili državu Hrvatsku inače bi Hrvatska bila ,kako reče hrvatski istoričar Tvrtko Jakovina ,mađarsku županija!!!

СВЕМИР

24.09.2015. 10:07

Неозбиљно јесте да се netko самопроглашава пријатељем српског народа у Хрватској, док за време његовог мандата никад јача није била изражена србофобија, на грађанском и државном нивоу. Шта очекивати од особе која користи део расистичког вица као вид политичког хумора, док за Србијанце (иначе назив који остали Срби користе за Србе у Републици Србији) говори да су "нешто друго". За мигранте користи ознаку "то" као да су предмети а не људи. Већ су користили сузавац, на реду су засигурно логори!

Marko Đorđević

24.09.2015. 10:09

Najgori su ovi Srbi što se sada predstavljaju kao h r v a t i, kao što je ovaj Milanović....

Stole

24.09.2015. 10:13

A što lepo ne pošaljemo sve izbeglice na ove granične prelaze kad ionako ne prolaze putnici i kamioni? Ako neće automobile i kamione eto im izbeglica po auto-putu.

Nauta Brodic

24.09.2015. 10:15

Ponasanje Milanovica kojim pokusava da ponizi Srbiju i kojim iskazuje neizmernu mrznju prema Srbima treba da nam otvori oci! Najvaznije bi bilo isterati Hrvate iz nase prehrambene industrije i prometa! Ne bih se zacudio da pocnu da nas truju, ako to vec i ne rade! A nas glupi narod hrli i kupuje njihovu robu!

Dejan

24.09.2015. 10:20

Pa idite Srbi i dogodine u Hrvatsku na letovanje! Od ’90 na ovamo nikad više! Nikad više u NDH!

idi begaj

24.09.2015. 10:25

Citam komentare, svi nesto pametuju, podrzavaju mere, onda ustanu i odu da kupuju u Rodu, Ideju i Merkator i time unistavaju domace privrednike. Uopste niste svesni sta radite! Ja nikad do sada nisam ni ulazio u te prodavnice niti cu ikada! Kao i sto nikada necu da krocim nogom u McDonalds ili da kupim Coca Colu. Ja da im finansiram uranijumske bombe sa kojima su nas gadjali? Jeste li vi normalni?

Vojvoda Micko Krstic

24.09.2015. 10:59

@idi begaj - Potpuno se slazem sa tvojim razmosljanjem ali covek sa malom svotom novca najpre gleda cenu,a onda sve ostalo.Najveci problem su stvorili oni koli su dozvolili da se u Srbiji otvore svi ti lanci marketa ciji su vlasnici iz Hrvatske i iz drugih nama "prijateljskih" zemalja.

Aleksej

24.09.2015. 11:09

@idi begaj - idi begaj, pa stoji to sto kazes, ali nije ni trebalo davati maloprodaju strancima, svakako ne u tom obimu, Idea, Merkator tj Roda, cak je i Maxi sad Delhaize, ko im je to dao uopste? Umesto domaci prodajni lanci, i sto vise domace robe, eto nam sad. Nasi politicari ko da veruju u bajke, ili bi i rodjenu majku prodali, niko da se zamisli nad interesom zemlje i gradjana u njoj.

El Pako

24.09.2015. 10:28

Od ustasa se nista drugo i ne moze ocekivati,sada se kriju iza Evropske Unije ali ne bi bili tako hrabri da nisu clan EU

dinarac

24.09.2015. 10:52

Sve što se dešava oko tih graničnih prelaza je u sklopu predizborne kampanje. Bivši komunisti sa jedne i sa druge strane granice predstavljaju se kao veliki rodoljubi i nacionalisti,a države i narodi plaćaju ceh njihove nesposobnosti.Pitao bi se čovek:ima li tu itko pametan?

Istina

24.09.2015. 12:24

@dinarac - Halo dinarac.Ti si jedan od onih što nanose štetu takvim stavovima.Kako se u ovoj situaciji izjednačavati Hrvatska i Srbija.I kakve veze sad imaju komunisti? Uostalom dok su bili komunist na vlasti tu nije ni postojala granica.To su oni što slave progon 400000 Srba, negiraju Jasenovac Jadovno itd.Opasulji se čoveče.

СВЕМИР

24.09.2015. 10:56

Човек да се прекрсти и левом и десном! Наставља се низ деструктивних бесмислица хрватске власти. Наиме, дозвољава се прелаз особама са српским пасошима, али не и путничким возилима (аутомобилима и аутобусима) са српским таблицама. Како дотични из Републике Хрватске замишљају да људи онда путују? На метли? Чаробном ћилиму? ....... Ово заиста превазилази границу разума.

jadan smo mi narod

24.09.2015. 10:57

Kamo te srece da te mere ostanu vecno, da ne mogu nasi izdajnici da trce na njihovo more, da im pune dzepove i daju im osecaj da su oni orlovi a mi muve. Ali sve je uzalud , sve dok domaci zombi, ciji su mozak isiale razne farme, Grand Parade i turske serije, i dalje trce u njihove prodavnice sirom nam ove preostale zemlje Srbije.

GP

24.09.2015. 10:58

Zamolio bih medjunarodnu zajednicu da se ne mesa samo pola godine, da jednom zauvek rascistimo sa ovim ustasama. Ako moze, samo pola godine,a mozda ne treba ni toliko.

Ха! Ха! Ха!

24.09.2015. 11:54

@mikac - Наравно. Исто као што је било "боље" и 2014, 2015...

Lazar Vučković

24.09.2015. 11:06

Ovo definitivno nije dobro ni za jednu državu ali jedino je dobro došao ovaj slučaj da bi sve maske pale....da bi se iza lažnog smeškanja proteklu deceniju i tobože super odnosa ponovo vratili u retoriku 90-ih i pokazali nam svoje pravo lice...sad kao kontra meru poterajte sve hrvatske tajkune koji su za 1 dinar pokupovali srpske fabrike pa neka vam onda oni kontriraju

Milojko

24.09.2015. 14:06

@Lazar Vučković - Glavno pitanje je ko je iz Srbije prodao sve za 1 dinar, jer bilo je i nasih tajkuna, ali su sigurno manje davali da bi mogli da pokupuju sve to u Srbiji. Dakla, da vidimo potpisnike ugovora, svakog ugovora jos od pocetka strnovljavanja srpske privrede .... Svi oni imaju imena i prezimena i funkcije s kojih su to ucinili ..... treba suditi svojima koji su te prodali, ....

vanja

24.09.2015. 11:39

@Nauta Brodic - do ovog stanja je doslo zbog bahatosti Milanovica i ona ima veliku stetu za sve zemlje u regionu...

Pantelija

24.09.2015. 14:00

@Nauta Brodic - Da, da.. Baš tako, samo najmanje štete ima Srbija. Kada bi ovo ostalo trajno stanje Srbija bi još mogla i da dobije sa ovakvim stanjem.

Dejan

24.09.2015. 11:32

Milanović sada može da se smeje koliko mu je volja, ali evidentno je da roba iz Hrvatske nece moći da uđe u Srbiju.

Kalisi

24.09.2015. 11:42

Najbolje da je doslo do dogovora, ali Hrvatska ga nije htela. Inace, Hrvati treba da znaju da sve te izbeglice prolaze prvo kroz Srbiju i bolje da su se lepo organizovali, nego sto zadaju niske udarce sa ciljem dobijanja jeftinih poena za izbore.

из главе

24.09.2015. 13:45

@Kalisi - a kda je to sa njima bio partnerski dogovor, kad god smo im ponudili ruku odsekli je

УЖАС !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

24.09.2015. 11:52

Ију, па шта ћемо сад??? Како да преживимо без вегете, цедевита - бућкуриша, подравкиних "јуха" из кесице, флаширане воде из хрваЦке, њихових подригуша и крџе из "Творнице духана Ровињ", кад се ништа од тога никад није производило у Србији??? Па то је права катастрофа, тешко си га нама!!! Ако нас све што смо до сад преживели није начисто сатрло, ово ће сигурно тотално да нас докусури!!!

Zoketa

24.09.2015. 12:09

Da su ove mere uvedene prema hrvatskoj bilo kada ali na najmanje 10 ili 15 godina - podržao bi ih 101%. Ali ovako... "Spremni smo da ukinemo naše mere istog trenutka kad to budu uradili i hrvati"... Kme, kme, kmeee... Sve je to najobičnije mlaćenje prazne slame. Samo još jedna u nizu jeftinih predstava za još jeftiniju publiku koja ne vidi dalje od sutra i od sopstvenog nosa. Nažalost.

Istina

24.09.2015. 12:12

Hoćemo li se ikad opametiti? Ne kupovati robu proizvedenu u Hrvatskoj, ni sadni za 100 godina.Kao što vidite jednostano je.Ako ne možemo bez njihove robe i mora, neka nestanemo.Koriste svaku moguću i nemoguću priliku da nam nanesu štetu i ponize nas.Zato kad udješ u prodavnicu pogledaj gde je proizvedena roba.Ne kupuj JANU već KNJAZA.Nije ovo nacionalizam nego očuvanje dostojanstva i podrška razvoju sopstvene privrede.Opameti se već jednom Srbineee.

Mija

24.09.2015. 14:41

@Istina - Bravo. Recimo nikada nisam gledala koja je voda, udjem zgrabim flasu i zdravo. Sve mi prijaju. Ali od sada, znam sta kupovati nikad vise necu. Dostojanstvo aman!!!!

Mali bata

24.09.2015. 12:35

Politika je nauka svih nauka i ako trazis resenje nije sigorno da ces da ga dobijes, i ako postoji.

blesav

24.09.2015. 12:39

samo se bojim tradicionalne srpske zaboravnosti. Za 5 dana stisace se sve i narod ce poceti da ide u Ideu! Ja n e c u !!!

lud

24.09.2015. 15:31

@blesav - Ti pa stvarno mislis da ce bilo ko odustati da i dalje kupuje po Ideji i Merkatoru, vecina i ne zna sta se desava, ne gledaju oni vesti, ne citaju novine, svaki minut provode uz farmu, parovi, veliki bratovi, grand parade, prostakluk sa pinka, turske serije, pretvorili se u zombije koje nista drugo ne zanima, sto je i cilj vladajuce hunte.

Bugi

24.09.2015. 12:55

Zatvoriti im i ambasadu, pa ako zele contakt sa nama neka se obrate Madjarima. Mozda im izadju u susret.

Kojekude

24.09.2015. 12:58

Ajmo srpski vrhunski sportisti i estrada na hrvatsko more. Tamo je "najlepse" a vasa imena ga cine jos skupljim. Promovisite Hrvatsku! Hrvatska ovako vraca. Ako vam dosad nije jasno ko su i ko ste, nece nikad ni biti.

МиланК.

24.09.2015. 13:06

Треба распоредити војску на граници са Хрватском...

pera

24.09.2015. 20:43

@МиланК. - Koju vojsku, ne sprdaj se. Ova igra se igra upravo trgovinom. Kroati su nam poslednjih 10 godina utrapili sve živo što proizvode zauzvrat prema njihovim trgovinama ne ide ništa srpsko. Bojkot njihove robe i bankrot svih njihovih trgovinskih lanaca. Zabraniti prodaju centimetra poljoprivrednog zemljišta ustašoidnoj vlasti Kroacije. Da se dokažu i izbore za paritete u trgovini.

Jasenovac

24.09.2015. 13:07

Vucic udara takve samare Milanovicu da ovaj nije ni svestan koliko je izgubio. Covek je jednostavno izgubio svu kontrolu. Vucicu i vladi Srbije svaka cast na potezima u nikako jednostavnoj ili lakoj situaciji. Pokazali su kako se vodi politika na najvisem nivou dok hrvati neznaju sta ih je snaslo a pogotovo ustasoidna politika. Djavo dosao po naplatu valjda?

Duletrubica

24.09.2015. 13:45

Svaka cast MIlovanovicu ti si pravi Hrvat dabog da se nikad vise ne otvorila ova granica i da nas trajno oslobodite svih HR proizvoda u Srbiji. Kakva ironija da bez tebe nismo mogli sami zatvoriti HR granice.....napokon.

СМОКИ

24.09.2015. 13:47

Ako Мађари и отворе Хоргош за мигранте не видим какве везе имају камиони и саобраћај на Батровцу са тим. Мигранти немају апсолутно везе са Хрватским изживљавањем што значи да Србија не треба да укине мере све док се не надокнади штета која је почињена поступком Хрватске. За убудуће пооштрити мере контроле све робе из Хрватске која улази или пролази кроз Србију.Увести тихи бојкот и царину на робу из Хрватске тако да не може бити јефтинија од домаће робе.Нека Хрвати извозе где им је воља.

Nauta Brodic

24.09.2015. 13:49

Nasa Vlada treba da razmisli: da li nam uopste treba roba iz Hrvatske i da li je dobro da su oni vlasnici fabrika i marketa u Srbiji! Ja mislim da je za obe stvari odgovor NE.

realni

24.09.2015. 13:51

Sve ovo je suludo,sta bi se desilo da Hrvatska postupi kao i Madarska pa napravi ogradu i neda ni jednom izbjeglici da ude u Hrvatsku zar da ostanu u Srbiji ,Srbija i Hrvatska se svadaju oko problema koji su im drugi nametnuli ,i obje drzave gube dok se drugi smiju,bolje da zajednicki zatvore granicu Srbije da izbjeglice ne mogu u Srbiju i problem resen,ako treba pustati onda malo u Srbiji pa ih regisrirati a malo u Hrvatskoj

DW

24.09.2015. 14:17

Uzrok je poznat - ilegalni migranti. Rešenje je jednostavno - zabraniti im prolaz preko naše zemlje. Dosta više sa politikom protočnog bojlera.

Nauta Brodic

24.09.2015. 14:18

Bez obzira na dalji razvoj situacije i vetovatno skoro otvaranje granice ka Hrvatskoj, u Evropu treba da putujemo preko Madjarske, ne treba da kupujemo hrvatske proizvode a nasa vlast treba polako da istera hrvatski kapital iz Srbije !

Dumar

24.09.2015. 14:21

Pa ima li neki psihijatar pri njihovoj vladi, ovaj Milanovic, zivota mi, nije pri zdravoj pameti. Daj izolujte ga bar na dan, mozda ce se dozvati. Inace, ko zna sta ce mu sad pasti na pamet. Naprosto ovakve ludosti zbunjuju normalne ljude. Ovakve reakcije nikad nisam cuo da su igde u svetu bile. Boze mu Ti pomozi.

Kabul

24.09.2015. 14:25

Srbija će braniti svoje nacinalne interese i neće dopustiti da se Hrvatska poigrava sa našom zemljom.

Malecka

24.09.2015. 14:26

Humano ih dočekujemo, pružamo im zdravstvenu pomoć, itd. Još najbolje da ih organizujemo i prevozimo tako gde nekim našim susedima odgovara. To nije naš zadatak niti naš cilj. Sami biraju gde hoće da idu i mi tu ne možemo ništa. Nisu oni nikakva roba da ih mi deportujemo po nečijim željama.

MUS

24.09.2015. 14:39

Mozda Milanovic misli da je ovo rialiti na tv, pa se zaneo. Kako drugacije razumeti njegovo ludilo.

MILE 011

24.09.2015. 15:01

Odmah uputiti sve moguce inspekcije u njihove objekte i drakonskim kaznama puniti budzet Srbije .

Деки

24.09.2015. 15:29

@MILE 011 - И отпустити све оне хиљаде српских радника у њиховим објектима! По две године робије, што су радили код Хрвата!

?!?!?!

24.09.2015. 16:03

@MILE 011 - Не, синовац. Не по две већ по 102 године тешке робије (и то без права на помиловање) велеиздајницима који су допустиил да та гамад уопште икада уђе у Србију, као и њиховим наследницима који такве самоубилачке потезе ни до данас нису ставили "под лупу".

Деки

24.09.2015. 15:45

Страначки прваци и обманути родољуби, одморите мало са бусањем у груди и страшним претњама из празног пиштоља. Ствар је врло једноставна, Хрвати су тотално неспремни за оволики број избеглица, да се то не би уочило (ближе се и избори), они су нашли жртву и сада купују драгоцено време. Видећете, за пар дана ће се све средити, граница отворити и тресла се гора-родио се миш. Живи били па видели! А тај патриотизам и бес на Хрватску, сачувајте за време које следи, требаће нам једног дана!

Koment

24.09.2015. 15:47

Svi ovi komentari su izvrsni. Pogotovu onaj o slanju vojske na granicu sa Hrvatskom. Što se ti Hrvati blesiraju ? Ima da slušaju kako im Vučić i ostali kažu. Što oni sebi misle ? Toliko.

Dragan

24.09.2015. 15:54

I dok naši i njihovi predstavnici opet prave predstave za narod i takmiče se čiji je veći, ekonomija trpi a samim tim i običan građanin. Opet se prave viši ciljevi za koje treba "stradati" i trpeti. Da li se neko pitao ko kod nas uzima pare za prijem izbeglica u nashu zemlju u ovom broju.. sve zemlje se trude da prime što manje izbeglica..samo ih mi ko magnetom privlacimo..zapitajte se da li je to narod mnogo saosećajan ili opet pojedinci izvlače korist - na svim stranama

Dusan BG

24.09.2015. 16:00

Sreca da Hrvati nestaju kao narod i da na njihovo mesto dolaze mladi i perspektivni Sirijci, oni ce nam biti dobre komsije. Hrvatska bice zemlja islamska.

Miki - Zg

24.09.2015. 18:30

@Dusan BG - Drugi predsjednik HR. Franjo Tuđman ( prvi Ante Pavelić ) je rekao i dokazivao da Hrvati potječu iz Irana i da nisu Slaveni .Dolaskom Sirijaca gradit će se džamije i to je to .Rušit će se crkve ,ali sada katoličke ..

Preusmerenje

24.09.2015. 16:13

A sto ne preusmeri na Madjarsku stranu nesto?Zato sto su Madjari cvrsti I nece da primaju ni jednog vise?E pa sad je I Milovanovic cvrst nece ni on.Ostala je Vuciceva politika koja nije racunala na reakciju Madjara I Hrvata koji stite svoje granice. Shah MatSad ima problem jer Vucic svojom igrom gubi partiju pa se ljuti I sad bi da promeni situaciju na koju nije racunao.Pa normalno je da ce Milovanovic da zatvori granicu, Ili svi pustamo ili niko. Vucic nije ocekivao svi ili niko.

nasmirenje

24.09.2015. 16:40

@Preusmerenje - Ok, gospodine Milovanovicu, drago nam je da ste nam to Ovako fino objasnili ali isto nam je jasno da ste pukli i da vam je Vucic ocitao lekciju finog ponasanja kao i lekciju vodenja politike jedne zemlje.

Darko

24.09.2015. 18:31

@Preusmerenje - @ Preusmerenje Orban zaustavio izbeglice a hrvati kamione, kapiraš razliku? Iskreno sumnjam

Nikola

24.09.2015. 16:16

Država prilično naivno postupa ... Postoje mnogo pametniji načini. Umesto što se uvode blokade, koje uzrokuju kontra blokade, treba u hrvatska preduzeća koja posluju u Srbiji (Frikom, Vital,Soko Štark, Mivela, itd.) poslati vandredne inspekcije za rad, za zaštitu životne sredine, proveriti strogo sva poslovanja, račune itd ... Pa bi se lepo državna kasa napunila od kazni, a država bi samo postupala po zakonu.

Rada

24.09.2015. 23:13

@Nikola - A faks deterdzent, ornel... Prepuni su njihovi marketi ovog deterdzenta od rode, Idee, merkatora....

Немања

24.09.2015. 16:44

Моја жена је прве године брака добила толико "црвених рукавица" када год би се ухватила за хрватски производ,да мислим да ће и унуци да ми се себају од тога :-) Више се не ратује пушкама,сада се ратује новчаником.Гледај шта купујеш и где купујеш,ако хоћеш јаку Србију.

Nauta Brodic

24.09.2015. 17:01

Cudno je zasto Milanovic ne promeni svoje srpsko prezime obzirom koliko mrzi Srbe. Inace mislim da je u ovom sukobu zaista dokazao da je glup, nezreo i nesposoban

Џмрљ

24.09.2015. 17:21

џаба се копрцаш Милановићу ,фалафел и шварма ће постати стандард на приморју,прихвати реалност

niksic

24.09.2015. 17:27

Ovo vam je ono, kad odrasli covjek namjerno posvadja dvoje djece. On uziva, a djeca se biju i biju. SAD, koje su najvise krive za aktuelnu situaciju, nimalo ne ispastaju, a mala djeca, poput Srbije, Hrvatske, Madjarske, Austrije, Slovenije i drugih se svadjaju i svadjaju. Oni su mali i ne smiju nista reci velikom covjeku, jer on ne prasta i odmah samara. Protesti pred ambasade SAD u svim drzavama i zahtjev da rijese problem, koji su napravili, a ne da samo nemilosrdno eksploatisu naftu.

Pravda

24.09.2015. 19:20

@niksic - Mi smo naivna djeca, ali hrvati su odrasni psiholoski bolesni, oni se svadjaju sami - niko njih ne treba huskati.

Михајло

24.09.2015. 18:09

Милановић говори као да је сада 1941 а не 2015 година, само што уместо срба, јевреја и цигана би у неке нове "ЛОГОРЕ" да шаље мигранте са блиског истока!! Знамо ми добро како су усташе логораше "санитарно чистиле"! (на снимку 9:58-10:15) "Али то захтјева организацију какву има Хрватска. То захтјева дакле кампове, логоре у којима ће људи бит прихваћени, који ће бит цијело врјеме чишћени санитарно уредни, који ће се празнити и пунити...!" На оваквом говору би му чак и Анте Павелић позавидео!

Turoperator

24.09.2015. 19:01

Hrvati se hvale da su ove godine imali pola miliona turista, i šta im smeta još koja hiljada.

sve se ponavlja

24.09.2015. 19:05

srbi - brzo zaboravljate i previše praštate dok jednom ne nestanete zbog toga. da li znate da je hrvatska tražila od srbije da dostavi podatke EU kako nemamo nikakve sukobe, tužbe i svašta još kako bi hrvatska lakše ušla u EU. srbija je pristala i sažalila se nad hrvatskom i dala EU sve potrebne papire kako se slažemo da su naši susedi zlatni i da nemamo sukobe sa njima. sada će hrvatska svim silama da se trudi da srbija NIKADA ne uđe u EU. i naravno da EU štiti svoje članice, to je neminovno.

Dobrocinitelj

24.09.2015. 23:40

@sve se ponavlja - Zapravo, najvece dobrocinstvo Hrvatske nad Srbijom bice upravo to sto zbog njih nikada necemo uci u EU.

sloba

25.09.2015. 02:53

@sve se ponavlja - To nije dobrocinstvo, jer oni misle da nam time cine zlo. Ali eto, i pored njihove volje, to zlo se pretvara u nase dobro.

Anastas Jovanovic

24.09.2015. 19:12

Ovo sa Hrvatskom je samo gubitak i besmislica i za Hrvatski Srbiju i to u neto i dugorocnom gubitku novca u eurima! Najjeftiniji nacin a bez mucenja maltretiranja i stradanja i gubitaka zivota izbeglica je da brodovima Dunavom budu prevezeni kanalom Rajna Majna do Nemacke i prema kvotama raspodele razlicitim clanicama EU i SAD. Umesto ledene severne Evrope gde spavaju na ledenim trotoarima Berlina, velika i nenaseljena Anadolija je prirodnije staniste za azijske islamske izbeglice!

Граничар

24.09.2015. 19:54

Руку на срце "па ни по бабу ни по стричевима". Ако једна држава као чланица ЕУ може самовољно да затвори своје границе, постави у њеној дужини бодљикаву жицу и подигне зидове како страни држављани без виза кроз њу не би могли да прођу, зашто то исто (или слично) нека друга држава и чланица ЕУ, не би смела да уради, макар се звала и Хрватска, и била усташка, и имала као председника неког бившег Милановића? Ако би Мађарска отворила пролазе, то би сигурно урадио и овај бивши.

Вук З-

24.09.2015. 20:17

А избеглице? Где су? Нема их ни у новинама, ни на ТВ. Нико на њих не обраћа пажњу. Затворили граничне прелазе, а они - кроз кукурузишта!

Ненад

24.09.2015. 21:52

Сто посто га је жена преварила са србендом,зато нас и обожава!!

Nele

25.09.2015. 10:06

@Ненад - I on je Srbin iz okoline Sinja.Srpska krv mu teče venama.Došli su negde od Bugojna iz Bosne pa se kasnije pokatoličili.Ali i ne tako davno.

ЗВЕЗДАН

24.09.2015. 22:08

"Барбари" нису имали логоре за децу у Европи и не славе прогон преко 500.000 цивила , уз "културно" - фолкорне манифестације где се позива на убијање и велича НДХ, за разлику од "netkih".

Сјеверина

24.09.2015. 22:26

А хрватске пјевачице? Да ли смију у Србију, да им српски момци праве дјецу? И нашој лијепој домовини обнове и оснаже српске гене?

4c

24.09.2015. 22:27

Ne odustaj Milanovicu!!!Ovi sa druge strane samo cekaju da se uvuku,tako da si ti jedina sansa da stvari dodju na svoje mjesto.

mira

24.09.2015. 23:10

Za svu ovu nevolju sa izbeglicama je direktno kriva Amerika.Bombardovala i unistila sve naftom bogate zemlje,ostavila ih na cedilu da gladuju,pa sad dolazi i ratom ugrozeno stanovnistvo i stanovnistvo drugih zemalja,pod dirigentskom palicom Amerike.Setite se,sve je nedavno pocelo,kada su Albanci poceli da beze sa Kosova,a onda im Ameri rekli STOP! Samo su odjednom krenuli po njihovom diktatu.Evropa ima isti cilj kao Amerika,a to je da Srbiju naseli musliamanima,kako bi unistila PRAVOSLAVLJE!

Ana

25.09.2015. 06:08

Haha ovi Hrvati su nevidjeni imaju problem sa izbeglicama iz Sirije, Avganistana i ko zna od kuda a oni zabranili ulazak Srbima hahhah.

broco htvati i sestre gdeste

25.09.2015. 07:51

Ovih zadnjih nedelju dana probija te neizmenicno hladan topal znoj?

Kosta Sokic

25.09.2015. 08:23

Pa ljudi poterali su vlasti narod koji je vekovima ziveo na tim prostorima kako ocekivati da prime te ljude. Bolo bi najbolje da dignu zid 10 m i nikad da se rusi pa neka uzivaju u svojoj lijepoj.

Kibura

25.09.2015. 08:23

Ne treba odmah ukinuti kontra sankcije cim ih Hrvati uklone.Treba da prodju godine ,ako ne vec decenije,pa tek onda razmatrati njihovo otvaranje.Ja licno ne bi otvorio nikada.Zasto uvek povlacimo kasnije potez nego ti zlikovci sa Zapada.Zasto treba da zavisimo od njihove milostinje i dobre volje.Pokazimo im da imamo karakter.

из главе

25.09.2015. 09:22

etnička grupa Varvari su zauzeli rim, te su ih vatikanci uveli u svoj, a potom i svetski govor kao metaforu za necivilizovane i divlje osobe i narode, a u stvari su bili na sličnom kulturnom nivou kao i ostali tog vremena, bar po pitanju odnosa prema suprostavljenima... slično je i za Vandale, čiji su potomci u Andaluziji.

krle - dron

25.09.2015. 11:32

To sto rece ova hrvatska komunjara za Srbijance je apsolutno tacno,Srbijanci su sasvim drugaciji jer su matica srbskog naroda i srbske civilizacije koja traje nekoliko milenijuma.Ti njegovi srbi iz hrvatske koje on obozava mozda malo lice na varvare,a kako i nebi kada su vekovima bili okruzeni najbrutalnijim varvarima ikad upamcenih,u belgiji i danas stoji tabla na kojoj pise CUVAJ ME BOZE CROATA,imig im je oduvek bio evropski pa su im u to ime podigli spomenik.

СМОКИ

25.09.2015. 14:00

Завршиђе се једног дана и овај сукоб али се искрено надам да ће Срби коначно прихватити истину да им ХРВАТИ нису нити могу бити пријатељски народ. Част појединцима . Срби бар они којима је стало до части и образа треба да бојкотују Хрватску као да не постоји. Да уче и подсећају своју децу на ЈАСЕНОВАЦ, на јаме и стратишта својих предак од стране Усташке Хрватске, на ОЛУЈУ и покољ недужног становништва.Заборавите ту јадну и уклету државу заосталу вековима у својој беди и мржњи.

Gavrilo Princip

25.09.2015. 14:41

Još malo pa će milanović biti politička prošlost jer najviše ispašta narod

Lili

25.09.2015. 16:52

ljudi, bojkotujte hrvatsku robu u Idei, Rodi i Merkatoru.Ja vec neko vreme tamo kupujem iskljucivo srpsku robu.

Аца

25.09.2015. 17:18

јао што би ја волео да се спроведе прави бојкот свега што има икакве везе са усташама. Заувек!

Gavrilo Princip

25.09.2015. 23:20

Milanoviću je bitno da Srbima crkne najmanje jedna krava, a što će njihove dve tri to nema nikakve veze