Svi bi izbore u istom danu

D. M.

21. 09. 2015. u 21:56

Сви би изборе у истом дану
Političke stranke podržale ideju Srpske napredne stranke o istovremenom glasanju na svim nivoima. Novo izborno pravilo ne zahteva promenu zakona

UZ objašenje da je krajnje vreme se prekine sa praksom gotovo neprekidnih političkih kampanja, građani Srbije bi od sledećeg izbornog ciklusa na glasanje za lokal, pokrajinu i republički parlament mogli da idu u istom danu.

Takvu ideju lansirali su naprednjaci, a najveće stranke vlasti, ali i opozicije načelno nemaju ništa protiv nje. A da bi se ustanovila ovakva izborna dinamika nisu potrebne radikalne promene zakonodavstva, već praktično samo dogovor među ključnim igračima u političkoj areni.

Šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije Zoran Babić kaže za "Novosti" da je Srbija predugo u "fazi neprekidnih izbora", jer se gotovo svakog meseca održava glasanje u nekoj od opština:

- Naprednjaci će na prvom jesenjem zasedanju Skupštine Srbije, u oktobru, izaći sa svojim predlozima reforme političkog sistema. Založićemo se da se izbori na svim nivoima održavaju istovremeno, a najverovatnije i da se broj narodnih poslanika "zakuca" na 150.

I lider socijalista Ivica Dačić poručuje da se ova stranka oduvek zalagala da treba uspostaviti ciklus redovnih izbora. Ovakav stav, tvrdi Dačić, nije posledica bilo kakvog straha od izlaska na birališta, niti je povezan s lošim prognozama izbornih rezultata.

I vodeća stranka opozicije, DS, nema ništa protiv istovremenog glasanja za sve nivoe, jer je, kako poručuju, u demokratskoj državi svejedno da li su izbori za lokal ili republiku posebno ili odvojeno:

- Borićemo se za takvu državu, koliko god prljavih kampanja, pritisaka i nasilja protiv nas bude bilo. A objedinjeni izbori, osim predsedničkih, jer mandat šefa države traje pet godina, pravno su mogući od sledećeg aprila. Tada padaju redovni lokalni i pokrajinski izbori, a njima se mogu pridružiti i vanredni parlamentarni, naravno, ukoliko Vlada Srbije podnese ostavku - kaže nam Bojan Pajtić, predsednik demokrata.


SMANJUJU SE I TROŠKOVI

ZA političkog analitičara Zorana Stojiljkovića objedinjeni izbori su dobro rešenje, jer, pre svega, smanjuju troškove za kampanju i organizaciju glasanja. On kaže da ovo izborno pravilo nije stvar koja bi se mogla obezbediti zakonom, već više pitanje političkog bontona i odgovornosti najvećih stranaka koje bi o tome postigle dogovor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Protestant

22.09.2015. 02:31

Član 100. Ustav Republike Srbije:"Народну скупштину чини 250 народних посланика, који се бирају на непосредним изборима, тајним гласањем, у складу са законом."Prema tome, Babić i SNS mogu da sanjaju o 150 poslanika.

KosTa

22.09.2015. 03:38

Budimo realni, u interesu svih nas je da se izbori odrzavaju u redovnim razmacima... Manji troskovi, manje davljenje svih nas predizbornim programima koji traju (kao npr. u slucaju DS-a koji mi je trenutno prvi pao na pamet) od poraza na proslim izborima pa do sada, a trajace i sutra, nazalost i svako sutra do sledecih izbora, a i posle toga... Ubija to u pojam, makar je to moje licno misljenje... A i manje poslanika znaci manje troskove za nas... Ovo je dobra ideja, samo da se sprovede u delo..

običan radnik

22.09.2015. 06:50

Ovi nas prave budalama, kao da ne znamo da im fašistička "eu" to organizuje.

komentar

22.09.2015. 07:37

Ne mogu biti Republički izbori na pola mandata vlade, svidelo se to kome ili ne. Ako DS i Pajtić u pokrajini su hteli da mandat iscrpe do kraja, a pri tom davno podršku izgubili, onda ovi koji uživaju ogromno poverenje građana nikako niti za to imaju potrebu da idu na izbore i na republičkom nivou.

preći tanku liniju politickog cilja

22.09.2015. 08:55

To će biti najskuplji izbori u historiji politike balkana, trajaće vrlo dugo, a neće stići do cilja.

dr Nis

22.09.2015. 09:35

Ne mogu više političari neprekidno da obećavaju bolje sutra zamorili se ljudi. Kad se malo zaboravi lakše prolaze razne priče o svetloj nam budućnosti, jer smo narod kratkog pamćenja.

blesav

22.09.2015. 10:04

ideja je dobra a bilo bi takodje dobro da se za gradonacelnike takmice pojedinci a ne partije da postavljaju svoje ljude koji nemaju kapacitet za tu funkciju.

Branko Bandić

22.09.2015. 10:27

Pa mi smo 2012. godine imali na svim nivoima izbore, ali zbog vanrednih parlamentarnih izbora 2014.godine, opet smo došli u situaciju da nam izbori ne budu u iastom danu.

Zli Porucnik

22.09.2015. 11:25

Bolje da budu odvojeno potrosili bi vise para ali bi baram znali gde je novac