Poziv papi u Srbiju

D. R. Đ.

11. 09. 2015. u 14:35

Nikolić u petak ponovio želju da beograd ugosti poglavara Rimokatoličke crkve. Prethodno o tome mora da se izjasni i Srpska pravoslavna crkva

Позив папи у Србију

Foto Tanjug, AP

PREDSEDNIK Nikolić pozvao je u petak papu Franju, tokom susreta u Vatikanu, da poseti Srbiju, uz ogradu da o tome treba da se izjasni i Srpska pravoslavna crkva - saznaju "Novosti".

Time je šef države, u direktnom razgovoru sa poglavarom Rimokatoličke crkve, osnažio svoj poziv koji je pre više meseci uputio pismom.

Ovo je možda i najvažniji detalj Nikolićeve posete Vatikanu, uz čvrst stav pape, koji je preneo našem predsedniku, da Sveta stolica neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Papa Franja je preneo prvom čoveku Srbije i da se sa kanonizacijom kontroverznog kardinala iz doba NDH, Alojzija Stepinca - neće žuriti.

Nikolić je tokom susreta papi objasnio i zbog čega se Beograd protivi prijemu Kosova u Unesko.

- Čovek koji miri mnoge ljude i religije u svetu ovde je nepomirljiv u stavu da Rimokatolička crkva ostaje potpuno čvrsta po principu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti KiM - izjavio je Nikolić posle sastanka sa državnikom Vatikana.

DUŠANOV ZAKONIK NA POKLON PREDSEDNIK Nikolić poklonio je papi i Vatikanskoj biblioteci knjige "Hrišćansko nasleđe KiM" i fototipsko izdanje Dušanovog zakonika, dok je papa kao dar spremio zlatnu medalju izrađenu povodom treće godine otkako je izabran, kao i knjigu "Kroz istoriju medalja ispričana istorija pontifikata" čiji je autor. Srpski šef države sastao se i sa državnim sekretarom Vatikana Pjetrom Parolinom koga je odlikovao Ordenom Republike Srbije na lenti, za istaknute zasluge u učvršćivanju prijateljskih odnosa Srbije i Svete stolice.

On je dodao da papa Franja brižno i pomno prati sve što se dešava na KiM i da zna koliki je progon hrišćana i rimokatolika bio na Kosmetu:

- Papa Franja zna i koliko rimokatolici imaju mogućnosti da u Srbiji upražnjavaju svoju veru, običaje, tradiciju i kulturu. Zna kako izgleda današnja Srbija i potpuno je spreman na saradnju sa njom.

Nikolić je papu upoznao sa istorijom srpske baštine i istorijom hrišćanstva na KiM, manastirima koje su podizali naši vladari, kao i sa katastrofom koja se dogodila 2004. godine:

- Predao sam mu zapise i rekao da je to naše, da smo to mi i da ne postoji način da se toga odreknemo i da to priznamo. Papa Franja se apsolutno složio.

Kada je reč o kanonizaciji Stepinca, plan je da se uskoro uspostavi mešovita komisija SPC i Rimokatoličke crkve, koja bi razmatrala istorijske činjenice o njegovoj ulozi tokom Drugog svetskog rata.

- Rekao sam papi da je uloga Stepinca bila veoma loša. U najmanju ruku nije smeo da ćuti kada neko ubije više od milion građana samo zato što nisu katolici.Kako je za "Novosti" preneo Ivan Mrkić, Nikolićev savetnik za spoljnu politiku, razgovor predsednika i pape bio je krajnje nekonvencionalan i najmanje protokolaran:

- Bilo je reči o mogućem dolasku pape u Srbiju. Nastojaćemo, i mi i Vatikan, da se poređaju sve pretpostavke kako bi poseta mogla da se realizuje, nadamo se, u vreme pontifikata pape Franciska.

Posle susreta sa papom, Nikolić se u Rimu sastao sa svojim kolegom Serđom Matarelom, koji je ocenio da je ponašanje Srbije u izbegličkoj krizi primer celoj Evropi. Naveo je da je Italija spremna da pomogne u otvaranju prvih poglavlja u pregovorima sa EU.

MOST IZMEĐU MOSKVE I RIMA

NIKOLIĆ je rekao da bi Srbija, koja je most između Rusije i EU i Kine i EU, mogla da bude most između Ruske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve.

- Mislim da je ova poseta, iako jednom odložena, dobro pripremljena i služi kao priprema da dođemo jednog dana i do toga da odnosi između Srbije i Hrvatske garantuju da i poglavar Rimokatoličke crkve i patrijarh Irinej mogu da se sretnu i u Beogradu, Subotici, Prizrenu...Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (26)

čovik i po

11.09.2015. 16:07

na kraju zakonika piše----sve će biti kako dušan kaže-to je govorio moj profesor odbrane i zaštite,inače srbin,četnički nastrojen--koje li ironije-----zakonik----

Zika

11.09.2015. 16:47

@Dejan - Ko o cemu, nas Nikolic o Zakoniku. Bolje bi bilo da je Papi poklonio Tita i Jovanku.

Mile

11.09.2015. 16:19

Divna fotografija Pape Franje , koja nama koji smo se oduvek pitali , daje Odgovor zasto Premijer stalno drzi isto ovako Ruke !!!

Djole

11.09.2015. 16:34

Izdajica napretek, nemozes im vise ni imena stici popamtiti! Ubi nas Lazareva kletva, rdja nas izjede.

Suhoj37

11.09.2015. 16:35

Auuu!Nešto što se smatra kao prvi veliki zakonik u našoj zemlji i veoma važan dokument on poklanja Vatikanu,koji su uvek bio neprijateljski nastrojeni protiv nas, i papi kojeg je pre 2008 godine nazivao sotonom?!SRAMOTA!Nisam verovao da će ovo ikada izleteti iz mojih usta ali na sledećim izborima navijam za SRS!

Tikov

11.09.2015. 16:44

Stari? primerak zakonika Dusana silnog, sin cerke bugarskog cara, koji je hteo zauzeti Carigrad i postati car svih Romana i Grka ( po istoricarima naklonjeni grckom caru titula je bila Tribala i Grka ), kao poklon. po SPC je valjda ubio svog oca, onda hteo da predje u katolicanstvo, pa je i rimsku kuriju izneverio. to treba znati kao Srbin :)

Zika

11.09.2015. 16:59

Mogao je Nikolic da pokloni papi knjigu Viktora Novaka ,,Magnum krimen" gde je na najbolji nacin opisano delovanje katolicke crkve i alojzija stepinca tokom drugog svetskog rata!

djordje

11.09.2015. 17:20

i tako ,kada ce vatikan da nam vrati Srpska bogastva ,materijalna i nematrijalna, i kada ce Da ponisti bulu koju je doneo u vezi ukidanja Srpskog drzavnog prava na balknsku zemlju i aktivno ucestvovanje u Srpskoj propasti ,u zadnjih desetak vekova.

ТЛН

11.09.2015. 17:31

Манастири прелазе у надлежност ватикана, ово је све игра, због тога и нису признали независност и по ко зна који пут фалсификовање историје уз помоћ властодржаца!

Ђура Зма

11.09.2015. 19:01

У праву је Фрања, не журе они у ничему али константно иду ка једном: "Стога ваља настојати, али без влике галаме и вређања, да се тај илирски или рашки народ помало сједини са римском црквом... Наиме, ако се те привилегије већ не могу изменити или скратити, то нека се бар од речи до речи потврде али таквим тамним изразима и двосмисленим речима изложе које би се у разнавремена, могле сад овако, а сад онако разумети и тумачити; уз то ваљало би све тосамо привремено и ... (наставак у сл. коментару)

drugOstoja

11.09.2015. 19:23

Још један `Историјски` догађај за СНС! Четнички Војвода по први пут у Ватикану! И то на рођендан Патријарха Павла.Нека нам је Бог у помоћи!

sumadija

11.09.2015. 19:28

Ne procitasmo kako je presednik putovao,prosli put za malo katastrofa .Sada je ipak morao da ode na raport. Srbijo zemljo Dusanova.

nije bitno ime

11.09.2015. 21:37

O vi Velike patriote, ako ukljucite malo mozak i pogledate siru sliku od one koju vam pruzaju Farma i Pink, shvaticete da najveci izazov po Srpsku kulturnu i civilizacijsku bastinu dolazi od muslimana iz Azije koji nezadrzivo nadiru. U takvom istorijskom trenutku naravo da je Papa Franja jedan od mogucih saveznika Pravosavlja i Srbije. Patriotizam upravo i lezi u intelektualnom kapacitetu da se pronadje nacin za odrbranu nacionalnih vrednosti.

Рођа

12.09.2015. 00:16

@nije bitno ime - Упамти, да никада, али никада нити један једини папа од 1054. године није био пријатељ нити савезник вере Православне. Познате су нам веома добро њихове методе "учтивости и добромислија".

Аца

12.09.2015. 14:13

припррме морају одмах почети (нека свако тумачи како му воља)!

Радован С.

19.09.2015. 02:27

Сви ти што причају како "неће дозволити" да папа дође има да ћуте као беле лале кад буде дошао. Наш патријарх путује без проблема у католичке земље да посети Србе којих тамо нема ни један промил, а папа да не може да посети пола милиона католика у Србији. И још није само верски поглавар, него и поглавар државе Ватикан. Људи треба да гледају своја посла и да пазе кога зову у своју кућу, а да не тупе о државним пословима ако немају ништа паметно да кажу.