IZBOROM članova užeg tima za razgovore sa EU, Srbija je u potpunosti zaokružila svoju pregovaračku strukturu, a na poslovima otvaranja poglavlja biće angažovano više od 600 ljudi.

Oni su podeljeni u 35 pregovaračkih grupa, koliko ima i poglavlja. Međutim, broj ljudi koji će direktno ili indirektno učestvovati u ovom procesu, vremenom će premašiti nekoliko hiljada.

Prema rečima Jadranke Joksimović, ministarke zadužene za EU, u pregovore će praktično biti uključena cela administracija:

- Uži tim je pretežno sastavljen od eksperata koji mogu da koordiniraju i po nekoliko poglavlja, prate njihovo otvaranje i čitav taj proces. Ali, na ovom poslu radiće i zaposleni u skoro svim ministarstvima, vladinim službama i institucijama, predstavnici civilnog društva - kaže nam Joksimovićeva.

Ona naglašava da je teško napraviti računicu koliko će pregovori koštati našu zemlju i napominje da takvu računicu nisu imali ni Hrvatska ni Slovenija.

Joksimovićeva dodaje da će trošak, u svakom slučaju, biti minimalan u odnosu na korist koju ćemo imati kada svoju državu i društvo uskladimo sa evropskim standardima.

Država je prošle godine ukupno za sve evropske poslove izdvojila više od pet miliona evra, a slična suma predviđena je i za ovu godinu.

PLATA 90.000 DINARA

UŽI pregovarački tim, koji je Vlada nedavno formirala, ima 25 članova, a na njegovom čelu je Tanja Miščević. Plata članova tima biće u rangu državnih sekretara, oko 90.000 dinara.