Smene u Vladi tek dogodine?

P. VASILjEVIĆ

06. 08. 2015. u 22:05

Смене у Влади тек догодине?
Rekonstrukcije u Nemanjinoj 11 neće biti pre lokalnih izbora. Prioritet imaju ekonomske reforme i pregovori sa Evropskom unijom

REKONSTRUKCIJA Vlade neće se razmatrati tokom ove godine - saznaju "Novosti".

Prema našim informacijama, vrh SNS definitivno je odlučio da kadrovske rokade u Nemanjinoj 11 dođu na stranački dnevni red posle lokalnih i pokrajinskih izbora koji se očekuju u decembru.

Naravno, ostaje pravo premijera, koji na svakih pola godine ocenjuje rad svojih ministara, da u slučaju negativnih rezultata i neispunjenih obećanja članova kabineta, sam preseče i smeni nekog od saradnika.

Ali, načelno, od četiri opcije za rekonstrukciju, koje je predsedništvo naprednjaka razmatralo još 15. marta ove godine, odabrana je ona da se ne ulazi u kadrovske promene do nove izborne vrteške na lokalnom nivou.

Naime, vrh SNS je u martu obelodanio da su pred Vladom četiri puta: promena koalicionih snaga, značajne rokade naprednjačkih ministara, promena na čelu Vlade ili odlaganje procesa dok se ne postave nove opštinske i vojvođanske vlasti.

Prema našim informacijama, na izbor te poslednje varijante uticali su i krupni i rizični nacionalni i politički izazovi koji su obeležili ovo leto. Naime, procenjeno je da briselski pregovori sa Prištinom, obeležavanje godišnjice zločina u Srebrenici i etničkog čišćenja u "Oluji", već mogu da utiču na stabilnost u zemlji, od koje zavise i ekonomski potezi koji se planiraju do kraja godine.

Kako nam je rečeno, prioritet u agendi izvršne vlasti do kraja godine upravo će biti ekonomija, a u fokusu su pre svega pregovori za što veću jesenju povišicu penzija i plata u javnom sektoru.

Što se tiče izbora, vrh SNS predlaže koalicionim partnerima da se na lokalnom nivou i u Vojvodini glasa 20. decembra, ali se pre toga moraju spremiti izmene zakona o lokalnoj samoupravi.


SOCIJALISTI NA TESTU

NA opstanak SPS u vladajućoj koaliciji i Nemanjinoj 11 mogle bi da utiču i kadrovske promene u rukovodstvu te partije, koje je Ivica Dačić najavio za kraj ovog meseca.

Naime, očekuje se da socijalisti izaberu potpredsednike u skladu sa njihovim programskim reformama koje "uvažavaju novu političku realnost" i koje su omogućile savezništvo sa naprednjacima. U tom slučaju, i njihov ostanak u vlasti biće obezbeđen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Stari iseljenik

07.08.2015. 07:14

Dragi Bože, koliko je neodlučan ovaj premijer! Smene u vladi najavljuje već ko zna koji put, a nikako da se odluči da to i učini. Od koga se on to plaši- od amedričkih ili nemačkih "savetnika"? Od naroda i svoje partije sigurno ne jer ne bi u krug svog delovanja uvukao toliko bivših "žutih". A da mnogi ministri loše rade i muljaju- to se zna. Najnoviji primer- Mihajlovićeva poklanja preko 2000 ha državne zemlje. I opet samo obećanja o smenama. A baš ona najviše radi protiv njegove popularnosti!

Marsupilami

07.08.2015. 09:20

Smene u Vladi su potrebne, jer postoje ministri koji se baš nisu pokazali kao osobe od velike pouzdanosti za mesto na koje su postavljeni, pa premijer mora da obavlja posao umesto njih... Što se duže čeka i odlaže, gore je po sve nas!

Kastro

07.08.2015. 13:06

Prvi na udaru rekonstrukcije Vlade treba da budu nesposobni ministri iz SPS-a. Rezultati njihovog rada su zalosni.

gogo

07.08.2015. 14:58

A šta ćemo sa ministarkom Mihajlović i aferom u Čajetini? Hteli su da oštete državu za par milijardi evra, ustupanjem zemljišta privatnom licu!!!Ta pod hitno da se smeni. Ona je uvreda za inteligenciju naroda u Srbiji!!