NIKO u proteklih 25 godina u Hrvatskoj nije tako glasno i javno sprečavao Srbe da se prisećaju svojih žrtava u Drugom svetskom ratu, niti je pozivao da se srpski predstavnici u Hrvatskoj proteraju ili da im se oduzme državljanstvo. Te pretnje, zasad, stižu od marginalnih desničarskih grupa, ali je postalo veoma teško da se odaje počast srpskim žrtvama i da se ukazuje na srpsku ulogu u antifašističkoj borbi na prostoru Hrvatske.

Ovo za "Novosti" kaže Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća, povodom dešavanja od pre dva dana u Srbu. Tada mu je tokom obeležavanja Dana ustanka, uz ustaške povike, grupa hrvatskih pravaša zapretila da mu je to "poslednja proslava".

- Učešće i stradanje Srba u NOB u Hrvatskoj se osporava, kao što se negiraju i žrtve Jadovna. To je ozbiljan problem za Srbe u Hrvatskoj - ukazuje Pupovac.

* Šta je kreiralo atmosferu u kojoj sve to "prolazi"?

- Nacionalizam u Hrvatskoj je ojačao u protekle tri godine. Ako EU, čija je Hrvatska članica, ne reaguje, to znači da je prostor otvoren. Tu su i optužbe opozicije na račun vlasti da je "nedovoljno hrvatska".

GLAS IZ BRISELA * Nameravate da otvorite predstavništvo Srba iz Hrvatske u Briselu. Šta je cilj? - Kada smo videli da Brisel gubi interes za Srbe u Hrvatskoj i kako Zagreb ispunjava obaveze iz ugovora sa EU, odlučili smo se za kancelariju kako bismo briselsku administraciju obaveštavali o vlastitom položaju i uznemiravajućem trendu u Hrvatskoj. On narušava ono što smo u proteklih više od 10 godina gradili sa strankama različite orijentacije u Hrvatskoj. Otvaranju kancelarije posvetićemo se u ranu jesen.

* Hoće li biti Srba na kninskoj proslavi "Oluje"?

- Na proslavama u Kninu i Zagrebu neće biti Srba koji pripadaju glavnim srpskim institucijama u Hrvatskoj. Zamenik kninskog gradonačelnika je prethodnih godina učestvovao u polaganju venaca i hrvatskim i srpskim žrtvama. SNV ima svoj program sećanja na egzodus i stradanje, koji će trajati od 31. jula do 5. avgusta.

* Ovogodišnju paradu jedni u Hrvatskoj doživaljavaju kao blamažu za vlast, drugi kao "operetni događaj"...

- Videćemo kako će proći. Svih ovih godina nije bilo prostora za prisećanje na stradanje Srba. Ne znamo da li će se ovog puta krenuti u tom pravcu, ali mi ćemo učiniti sve da posledice "Oluje", koje su domaćoj javnosti nedostupne i kojih nema u hrvatskim političkim govorima, budu podeljene sa građanima Hrvatske.