Pupovac: Ovako nikada nisu pretili

D. R. ĐORĐEVIĆ

28. 07. 2015. u 12:48

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac o usponu nacionalizma u Hrvatskoj i sve težem položaju naših sunarodnika: Obeležavanje "Oluje" bez zvaničnih predstavnika Srba

Пуповац: Овако никада нису претили

Milorad Pupovac

NIKO u proteklih 25 godina u Hrvatskoj nije tako glasno i javno sprečavao Srbe da se prisećaju svojih žrtava u Drugom svetskom ratu, niti je pozivao da se srpski predstavnici u Hrvatskoj proteraju ili da im se oduzme državljanstvo. Te pretnje, zasad, stižu od marginalnih desničarskih grupa, ali je postalo veoma teško da se odaje počast srpskim žrtvama i da se ukazuje na srpsku ulogu u antifašističkoj borbi na prostoru Hrvatske.

Ovo za "Novosti" kaže Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća, povodom dešavanja od pre dva dana u Srbu. Tada mu je tokom obeležavanja Dana ustanka, uz ustaške povike, grupa hrvatskih pravaša zapretila da mu je to "poslednja proslava".

- Učešće i stradanje Srba u NOB u Hrvatskoj se osporava, kao što se negiraju i žrtve Jadovna. To je ozbiljan problem za Srbe u Hrvatskoj - ukazuje Pupovac.

* Šta je kreiralo atmosferu u kojoj sve to "prolazi"?

- Nacionalizam u Hrvatskoj je ojačao u protekle tri godine. Ako EU, čija je Hrvatska članica, ne reaguje, to znači da je prostor otvoren. Tu su i optužbe opozicije na račun vlasti da je "nedovoljno hrvatska".

GLAS IZ BRISELA * Nameravate da otvorite predstavništvo Srba iz Hrvatske u Briselu. Šta je cilj? - Kada smo videli da Brisel gubi interes za Srbe u Hrvatskoj i kako Zagreb ispunjava obaveze iz ugovora sa EU, odlučili smo se za kancelariju kako bismo briselsku administraciju obaveštavali o vlastitom položaju i uznemiravajućem trendu u Hrvatskoj. On narušava ono što smo u proteklih više od 10 godina gradili sa strankama različite orijentacije u Hrvatskoj. Otvaranju kancelarije posvetićemo se u ranu jesen.

* Hoće li biti Srba na kninskoj proslavi "Oluje"?

- Na proslavama u Kninu i Zagrebu neće biti Srba koji pripadaju glavnim srpskim institucijama u Hrvatskoj. Zamenik kninskog gradonačelnika je prethodnih godina učestvovao u polaganju venaca i hrvatskim i srpskim žrtvama. SNV ima svoj program sećanja na egzodus i stradanje, koji će trajati od 31. jula do 5. avgusta.

* Ovogodišnju paradu jedni u Hrvatskoj doživaljavaju kao blamažu za vlast, drugi kao "operetni događaj"...

- Videćemo kako će proći. Svih ovih godina nije bilo prostora za prisećanje na stradanje Srba. Ne znamo da li će se ovog puta krenuti u tom pravcu, ali mi ćemo učiniti sve da posledice "Oluje", koje su domaćoj javnosti nedostupne i kojih nema u hrvatskim političkim govorima, budu podeljene sa građanima Hrvatske.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

otkrivam igru osecanja

28.07.2015. 13:11

Covek koji nema cilj i samostalno misljenje, kad a svi okrenu ledja njegovom karakteru i idejama dobije osecaj da svi prete.

Trebamo se okrenuti buducnosti

28.07.2015. 13:28

Srba u Rvatskoj vise nema, a ti sto se prestavljaju kao Srbi jos nisu shvatili da su, ustvari, Rvati.

Jasenovac

28.07.2015. 15:58

@Trebamo se okrenuti buducnosti - Hrvatski fasizam i genocid traje već 100 godina i budite sigurni da ce đavo doći po svoje a pitanje je samo kada? Osveta ce biti stravicna!

ox

28.07.2015. 16:03

@Trebamo se okrenuti buducnosti - Mozda sam i glup, ali bio sam na izborima za manjine u Zagrebu, i kada je utvrdjeno na osnovu liste biraca, glasao sam kao Srbin jer mi je bilo usput a meni je u Zagrebu i pomalo dosadno.

Nikola

28.07.2015. 13:54

Potrebno je delovati aktivnije kako bi medjunarodne institucije koje brinu o ljudskim pravima prepoznale problem koji ima drzava Hrvatska sa neofasizmom usled kojeg se Srbima uskracuju osnovna prava. Podrska Pupovcu, hrabrom i civilizovanom, nazalost i prilicno usamljenom, borcu za normalan zivot Srba u Hrvatskoj.

munja

28.07.2015. 16:45

Nešto nije kako treba? Srpski lideri-političari se ne snalaze u svetskim okvirima, to je veliki problem.Hrvatski političari očigledno imaju podršku.Znači da su uticajni u svetskoj politici. Dakle, pored očiglednih nacionalističih, fašističkih i šovinističkih ekcesa , EU toleriše.Da se tako šta događa u Srbiji, padale bi NATO bombe.Autobiografski hrvatski i srpski političari u smislu nacionalni stavova su isti, ali hrvatski uspevaju a srpski tapkaju u mestu.Nerazumem srpske političare .

realan

28.07.2015. 17:36

Nema pravne osnove da se otvori nekakvo službeno "predstavnistvo" Srba iz Hr u Bruxellesu. Mogu jedino kao neka nvo ići na svoj račun...

Branko

28.07.2015. 18:11

Ljudi, da li ima istine u tome da: Što je lepša priroda to su slabiji ljudi? Pogledajte malo ovu našu Zemljinu kuglu, pa zatim našu Evropu i na kraju nama neizbežni Balkan. Gde vlada iskreno gostoljublje a gde oholost i nadmenost? Ovog puta Hrvatska i Hrvati nisu objekat već samo povod mog pitanja.

Оживеће РСК

28.07.2015. 21:38

Без обзира на подршку грађана Србије, ако очекујеш помоћ од Вучића и Дачића, пакуј на време ствари и пали трактор... А боље да се угледаш на Додика и обратиш се и Русима.

Nikolae

28.07.2015. 22:50

Valjda je sada svima jasno da će bez jake Rusije položaj Srbije i Srba biti sve ugroženiji. Hrvati su tradicionalno saveznici Nemačke soldateske, i juče i ubuduće. Nas tretiraju u EU kao neprilagodljive i neće odustajati od pokušaja da nas slome i potčine.

čaruga

29.07.2015. 11:37

Srba u Hrvatskoj je ostalo u istočnoj Slavoniji i tamo odolevaju svim napadima i opstaće na svojim vekovnim ognjištima svidelo se to nekome ili ne. Prodanih duša je uvek bilo, ali 99% Srba u istočnoj Slavoniji sačuvaće svoj identitet, ma koliko bilo teško, sačuvaćemo se. Svaka iskrena podrška i pomoć nam je dobrodošla.

Čaruga

29.07.2015. 11:50

Gosin Pupovac jeste dobar orator, ali da bi i praktično nešta učinio morao bi otvoriti profesionalnu pravnu kancelariju za prava Srba koja bi pravnim putem i pravnim sredstvima zaista praktično delovala. Beše jedan advokat Miletić koji opljačka Srbe i prevari ih , a zastupajući ih, to je javna tajna u Vukovaru. Velik broj Srpskih penzionera prevari u Vukovaru. Sada vozi avion, može mu se.