Vučić: Dolazak stranih državnika na vojnu paradu u Zagrebu shvatili bismo kao uvredu

Tanjug

petak, 17. 07. 2015. u 13:06

Вучић: Долазак страних државника на војну параду у Загребу схватили бисмо као увреду

Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

Premijer Aleksandar Vučić zamolio Dodika da razmotri odluku o raspisivanju referenduma. Vučić kaže da bi Srbija doživela kao uvredu odlazak stranih zvaničnika na vojnu paradu u Zagrebu povodom 20. godišnjice Oluje
BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić kaže da bi Srbija doživela kao uvredu odlazak stranih zvaničnika na vojnu paradu u Hrvatskoj povodom 20. godišnjice Oluje.

"Neki ministri su nas pozvali i pitali da li bi to Srbija doživela kao uvredu. Ja sam lično rekao da bismo to doživeli kao uvredu jer mi smatramo da tog dana nema šta da se slavi", rekao je Vučić na konferenciji za novinare, komentarišući da pojedini strani predsatvnici izjavljuju da neće doći na paradu.

Srbija može da razume unutrašnje motive Hrvatske, dodao je premijer, ali ne može s tim da se saglasi i ne može da opravda.

"A šta bi bio motiv, recimo, Mađarske da u tome učestvuje, na dan koji je najtužniji za Srbe, kad su stotine Srba ubijene, a stotine hiljada proterane. Šta je tu lepo, šta je tu dobro", upitao je Vučić.

Konstatujući da su predstavnici nekih država odustali od odlaska u Hrvatsku Vučić je primetio da je Srbija ovog puta uspela da se njena reč čuje i nešto više poštuje u odnosu na ono što je bilo ranije.

Premijer je podsetio da su vlade Srbije i Republike Srpske na zajedničkoj sednici donele odluku da se 5. avgust ubuduće obelezava kao Dan sećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojnoj akciju "Oluja".

"Oni (Hrvati) planiraju veliku proslavu, za nas je od ove godine pa zanavek dan žalosti koji je proglašen odlukom vlade Srbije i RS na zajedničkoj sednici. Za nas ne postoji, teško je pronaći, tužniji dan u srpskoj istoriji", rekao je Vučić.

VUČIĆ ZAMOLIO DODIKA DA RAZMOTRI ODLUKU O REFERENDUMU
Vučić je zamolio predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da još jednom razmotri odluku o raspisivanju referenduma, ukazujući na širi kontekst tog problema.

"Iako nisam na otvoren način postavljao to pitanje, radi se o suverenoj odluci RS. Zamolio sam u ime Srbije da samo još jednom razmotre odluku. Zahvalan sam što poštuje to viđenje Srbije za koje mislim da je u ovom trenutku celovito sveobuhvatno i ozbiljno", rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka s Dodikom, zahvalivši mu što je ostavio prostor za razgovor o referendumu.

Dodao je takođe da je spreman da, ukoliko Dodik to bude tražio, "pomognemo u iznošenju dodatnih argumenata koji bi doprineli lakšem sagledavanju celokupne situacije. Spreman sam da to uradim i ako treba pred poslanicima u RS".

"Srbija nikada i ni na koji način se nije mešala u unutrašnje stvari BiH, kao ni interne političke stvari u RS. Ali sam danas na moju inciijativu, zahvalan Dodiku što je prihvatio ovu vrstu razgovora", rekao je Vučić primetivši da bi "Srbija teško postojala bez RS, a i RS ništa manje teško bez Srbije".

Vučić kaže da je za njega važno da Dodik poštuje stavove Srbije i da je spreman na razgovar, a priče o tome da Srbija na nešto prisiljava RS smatra glupostima.

"Mi da vršimo pritiske na način na koji je to nekada neko radio...priče o Miloševiću - Karadžiću... to su takve gluposti da nemam reči. Niti ću ja to da radim niti bi Dodik na to pristao", rekao je premijer.

Primetio je i da kao neko ko voli RS smatra da ima pravo da ukaže na ono što vidi.

"Mislim da, iako nosim naočare, s vremena na vreme ih menjam, ali dioptriju ne, ponekad dobro vidim celinu odnosa, kompleksnost i složenost situacije i da je u skladu s tim i zbog zaštite interesa i Republike Srpske i BiH potrebno da više razmišljamo i zajednički donosimo odluke", objasnio je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u vezi s referendumom u RS.

Konačna odluka je, ponovio je, na RS.

Tema razgovora bio je i događaj u Srebrenici, te su se Vučić i Dodik saglasili da se tamo desio pokušaj destabilizacije regiona, ali i da je neophodno uspostaviti i održati mir kao i punu stablizaciju u regionu i BiH.Vučić i Dodik razgovarali su danas i o otpočinjanju radova na mostu Bratunac-Ljubovija, kao i robnim kreditima i modelima infrastrukturnog povezivanja.

DODIK: U POTOČARIMA BIO I ORIĆ, PRERUŠEN HUŠKAO MASU
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da se u Srebrenici desio pokušaj atentata na premijera Aleksandra Vučića i dodaje da ima informacija da je u Potočarima bio i "prerušeni" Naser Orić.

Navodeći da se uvek pred velike odluke konsultuje i razgovara s rukovodstvom Srbije, što je bio slučaj i danas u Beogradu, Dodik je na konferenciji za novinare s premijerom Srbije rekao da jedino što je u Potočarima bilo spontano jeste "spontani linč i edukovanje mase da se izvrši atentat".

Policija RS radi na tom slučaju, dodao je, ali iz Federacije hoće da preuzmu sve i oduzmu nadležnost i u tom smislu kaže da je samo jedan u nizu slučajeva koji pokazuje kako se to tamo radi, a s namerom da se sve premesti na nivo BiH, što je, podstio je, urađeno i sa Naserom Orićem.

Prema informacijama koje stižu i iz Sarajeva, kako je rekao, Orić je prisustvovao komemoraciji, bio prerušen i podsetrekivao je masu na nerede.
Zbog svega toga, smatra Dodik, Izetbegović ne može da govori o politici pomirenja, jer "on želi da ukine RS i stvori BiH po odredbama islamske deklaracije njegovog oca Alije Izetbegovića".

Kako je rekao, Vučić je došao u Srebrenicu, pružio ruku pomirenja, pokazao ličnu odgovornost državnika, a uzvraćeno mu je tako što mu nije garantovana bezbednost..

On smatra i da je događaj u Potočarima politizovan čemu je, smatra, dokaz i i to što je reis Kavazović, koji to nije znao, pokušao da smiri "razularenu masu".

Dodiku je najbolji utisak ostavila pozitivna reakcija "Majki Srebrenice", a napad na Vučića u RS je, kako kaže, doživljen kao napad na "svog premijera i institucije".


VUČIĆ: RADUJEM SE DOLASKU ČLANOVA PREDSEDNIŠTVA BiH
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se raduje dolasku članova Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) u Beograd, i poručio da se u prošlosti ne živi.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa najavljenim sastankom s članovima Predsedništva BiH 22. ili 23. jula, a imajući u vidu napad u Srebrenici, Vučić je ponovio da to što je prošao u Potočarima nije bilo nimalo lako, ali da se ne živi u prošlosti.

"Naše službe bezbednosti imaju potpuno sklopljenu sliku, ali ćutimo i čekamo da vidimo šta će reći organi BiH... To nam je nauk za budućnost, u prošlosti se ne živi. Radujem se susretu s članovima Predsedništva. Verujem da ćemo u otvorenim razgovorima razmotriti zajedničku budućnost i šta možemo da uradimo u saradnji dve zemlje", rekao je Vučić.

Kako je istakao regionu je potreban mir i to je "nasušna potreba svih naših naroda i ključni uslov ekonomskog napretka".
"To je ključna stvar da bismo mogli da govorimo kako ćemo da menjamo sopstvene navike, šta još treba da uradimo. Imamo mnogo važnih i dobrih razgovora da uradimo. Sastanak ćemo iskoristiti za pripreme za nastavak Berlinske konferencije u Beču, za nastavak razgovora sa Merkel...", rekao je Vučić.

DODIK: AKO NE BUDE DOGOVORA, BIĆE REFERENDUM

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik spreman je na dijalog o pravosuđu i tužilaštvu u BIH, ali ako dogovor izostane ostaje pri odluci o referendumu.

"Mi nismo za unulilateralne akcije, ali smo protiv poniženja", rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka s premijerom Aleksandrom Vučićem.

"Sud i tužilaštvo su pod direktnim uticajem SDA i Bakira Izetbegovića. Očekujemo da sud bude nezavistan a ne pod uticajem Orića ili Izetbegovića ili britanske i američke ambasade", rekao je Dodika.

On je istakao da je RS sprema za dijalog za svima, ali da je za nju od izuzetnog značaja da se konsultuje sa Srbijom.

Najavio je da će sa srpskim rukovodstvom još jednom u septembru razmotriti situaciju u vezi sa referendumom.

Upitan da li je to nagoveštaj mogućnosti odustajanja od referenduma, Dodik kaže da ako ne bude napretka po pitanju zahteva koje ima RS onda će se ići na referendum.

"Ne odlučujemo mi više o referendumu. Ako ne bude pomaka mi idemo na referendum i mi ćemo to dobiti. Ali mi više o tome ne odlučujemo, nego drugi, i neka se ne skrivaju iza toga", rekao je on.
Upitan koji je to vremenski rok u kojem bi moglo da dođe do održavanja referenduma Dodik je rekao da se radi o minimum dva-tri meseca, imajući u vidu proceduru koja mora biti ispoštovana.

On je, međutim, dodao da očekuej da u tom periodu dogovor bude postignut.

Dodik je rekao da ni Ustav BiH ni Dejtonski sporazum ne predviđaju da BiH ima sud i tužilaštvo:

"Može da postoji sud i tužilaštvo u ingerencijama BiH, ali on ne može biti usmeren samo na jedan narod - Srbe, niti da preuzima slučajeve iz RS", rekao je on, dodavši da i međunarodni zvaničnici priznaju da pravosuđe nije savršeno.

"Šta je tu nedemokratski? Kakvo pozivanje na rat? Mi ne pozivamo na rat već na demokratsko izjašnajvanje", poručio je Dodik.

On je naglasio da je visoki predstavnik u BiH glavni krivac za situaciju po pitanju pravosuđa i tužilaštva, a da je najveću štetu naneo Pedi Ešdaun.

DODIK: OD SRBIJE OČEKUJEMO RAZUMEVANjE I POSTOVANjE DEJTONA
Dodik je izjavio da od Srbije ne očekuje ništa osim rezumavanja za Srpsku i podrške Dejtonskog sporazuma.

On je na konferenciji za novinare posle susreta sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem u Beogradu, na pitanje šta ako se od Srbije bude tražilo da se distancira od referenduma, kazao da ne odgovara na spekulacije.

"Nikada Srbija nije ništa tražila od Republike Srpske, nije se mešala i poštuje Dejtonski sporazum. Ne očekujem od Srbije ništa drugo osum razumevanja i podrške Dejtonskog sporazuma", podvukao je Dodik.

VUČIĆ NEĆE NIKOGA KRIVIČNO GONITI ZBOG NAPADA U POTOČARIMA
Vučić je rekao da nikoga neće krivično goniti zbog napada na komemoraciji u Memorijalnom centru Potočari, jer veruje da će nadležni organi Srbije, RS i BiH obaviti posao koji im je propisan zakonom, te da će počinioci odgovarati.

"Ne tražimo ni pravnu ni političku osvetu", poručio je Vučić na konferenciji za štampu posle razgovora sa predsednikom RS Miloradom Dodikom.

On je naglasio da ga ne interesuju nikakve građanske parnice ni zahtevi za nadoknadu građanske štete.

"Kao učesnik događaja u Potočarima nekako kada prođe određeno vreme, motate slike po glavi, pokušavate da suzbijete gnev zbog svega što se dogodilo i odnosa mnogih ljudi, čudnih odgovora koje sam slušao u poslednje vreme, neverovatnih teorija, a sve je bilo tako jednostavno i očigledno za svakog ko je bio tamo", naveo je Vučić.

VUČIĆ SPREMAN DA RAZGOVORA S RADNICIMA STAKLARE
Vučić je poručio je danas radnicima Srpske fabrike stakla u Paraćinu da je spreman da razgovara s njima, ali da neće dozvoliti da tajkuni "trpaju pare u džep na račun države".

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara u Vladi Srbije, rekao da voli i poštuje radnike te fabrike, da razume njihove zahteve i želju da sačuvaju posao, ali da ne razume bezobrazluk menadžmenta i vlasnika.

"Vlasnik je privatnik. Mi mu kao Srbija dajemo vaš novac, naš gas, našu struju. Dužan nam je više od dve milijarde kao državi. Hoćemo da EPS i Srbijagas budu profitabilni, teramo ljude da plaćaju struju i isključujemo ih, a ti si tajkun, vlasnik, praviš profit. Zarađuješ odlično, a hočesh da opljačkaš Srbiju", rekao je Vučić.

Kako je objasnio Srpska fabrika stakla ove godine nije platila nijedan račun za struju u 2015.

"Je l' znate da nijedan dinar za struju nisu platili ove godine. Nijednu uplatu nemaju u 2015. Ssta hoćete od mene - državu ili banditsku i razbojničku tvorevinu. Ja u ovom drugom neću da učestvujem", poručio je Vučić.

On je rekao da su ga pogodili novinski napisi u kojem se insisira na tome da se dužnici prave žrtvama.
"Nigde nisam pomenut u lošem kontekstu, ali me je pogodilo, jer je to paradigma naših neuspeha i nerazumevanja, života u prošlosti, prevarama, opsenama, paradigma urušavanje države prethodnih 30 godina", rekao je premijer.

Vučić je naglasio da blokranje auto-puta neće biti dozvoljeno.

"Objasnite mi šta hoćete. Da oprostimo nekome 20 miliona evra da bi on bio uspešan i mogao da bude bogat i bahat, a mi svi budale. I ako se to ne desi izaći će na auto-put. E nećete izaći na auto-put. Ja vam kažem da nećete", poručio je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (42)

BMStalker

17.07.2015. 13:19

Kako to "u ime Srbije", a bez referenduma? Onda je to u licno ime, ne treba tu mesati Srbiju, jer ako se narod za nesto i upita, premijer ce biti u soku.

Мићо

17.07.2015. 13:21

Никоко ми нје јасно чије интересе засупа премијер...Србије ,РС-а или...?

Uca

17.07.2015. 15:47

@Мићо - Srbija i RS, to ti je skoro pa jedno te isto. I mi moramo zastupati njihove interese i oni nase.

Zoran

17.07.2015. 16:40

@Мићо - Da,čije interese zastupa?Pitamo se da li ih uopšte zastupa ili se samo lično izjašnjava.

P.T.

17.07.2015. 17:25

@Мићо - Botovi su ti preokrenuli rezultat. Imao si 120:5. a sada imaš 133:165. Novosti moraju ukinuti glasanje, i objavljevanje botovanih nesuvislih komentara, ako im je stalo do ugleda.

Moje sigurno ne

17.07.2015. 18:52

@Мићо - a ja jesam gradjanin Srbije. Eh, kad bi me ovakvi zastupali... bolje da se ubijem.

lala

17.07.2015. 13:32

Referendum nije raspisao Dodik već Skupština RS, prema tome nema Dodik šta da još jednom razmisli. Skupština je donela odluku i ta odluka mora biti sprovedena.

BMStalker

17.07.2015. 20:28

@lala - Gledajući na "rezultat" ocena, botovi su ovde dokazali da ne znaju o ćemu je reć u komentaru @lala je izneo/la činjenicu ali za to je potreban malo više od palca na tastaturi

СВЕМИР

17.07.2015. 15:45

Хрватски геноцид над српским цивилима у Крајни, нити опраштамо нити заборављамо!

Bodjani

17.07.2015. 15:49

Niko normalan ne slavi ubijanje i dan kada je isterao ljude iz rodjenih kuca i pri tome ubijao kako je stigao..

Bend

17.07.2015. 15:51

pa nisu valda tolike budale da idu da slave krvavi ustaski pir, kada su proterali neduzne i ubijali u koloni koja je bezala i decu i starce, genocid..

Milos Lazic

17.07.2015. 16:00

briga nekog dal smo mi srbi uvredjeni i povredjeni,sta lupetate,nego zapad nece vise da se zamara sa bivsom SFRJ jer cilj je ostvaren,raspad sfrj!

nastasja

17.07.2015. 18:50

@Milos Lazic - NIko ne LUPA, samo razmenjujemo misljenja, koja mogu biti razlicita. ali ih opet treba uvazavati.

Pjer

17.07.2015. 16:03

Proslava "oluje" u Hrvatskoj je utoliko "dobra",što ćemo moći da vidimo ko su nam prijatelji ,a ko ne !

legitimno

17.07.2015. 16:30

Ako Srbija i Republika Srpska usklađuju politiku razgovor o referendumu je legitiman. A ako je Orić stvarno bio u Potočarima, BiH nema kredibilitet da sebe naziva pravnom državom. Naime, Orić ima sudsku zabranu kretanja i nije smeo da se pojavi na komemoraciji.

Zoran

17.07.2015. 16:38

Hoćemo li biti uvređeni ako se na toj paradi pojave predstavnici iz Prištine?Može li se biti uvređen i zatim nastaviti pregovore sa njima?

мики

17.07.2015. 18:32

@Zoran - Још увек званично, хвала Богу, Приштина је у свету представник Србије (сетите се протеста западних земаља због "азиланата из Србије" - Албанаца са КиМ) и зато Србија треба да спречи могућност коју ти помињеш. А преговоре уопште и не треба водити са Шиптарима.

uvređen

17.07.2015. 16:52

Uvreda je što umesto da odaju počast žrtvama Oluje oni je slave verovatno kao dan pobede.

Hrvat...

17.07.2015. 21:18

@uvređen - Kako ne? Odat cemo počast hrvatskim vojnicima palima u Oluji i u svim bitkama za oslobodjenje domovine.

stefan24

17.07.2015. 17:46

Oluja je zločinački poduhvat i slavljenje ovakvog događaja je uvreda za Srbiju, poniženje prognanih i nepoštovanje stradalih.

febo

17.07.2015. 18:04

Parodija u reziji Mileta!Stvar je veoma prosta"EU je pocela da uvodi reda u BIH.Miloradu Dodiku sada gori pod nogama, on ima u saci pravosudje RS, ali nema moci nad sudom BIH.On bi pod plastom referenduma da onemoguci djelovanje suda BIH u RS.

Само питам

17.07.2015. 18:09

Осам различитих текстова и промењених наслова у једном чланку! Чему онда оно "Допада ми се/Не допада ми се"? Шта да оценимо?

Zagreb

17.07.2015. 18:37

Da nije bilo Slobe, general staba SFRJ , da su se postivale granice 1991 kao sto su usaglasene 1995 ne bi bilo Vukovara, Srebrnice, Gospica, Bihaca, Sarajeva, Kosova, bombardiranja Srbije . Kako sad mozemo biti u miru ? Ljudi u Srbiji moraju shvatiti da ne nesto krenulo po zlu iz njihovog dvorista. Danas sam bio na rucku sa jednim srpskim poduzetnikom koji zivi i radi u RH. Pitam ga ima li problema a on meni kakvih ? Dok imas para nemas nigdje nikakvih problema .

Hasan seckati

17.07.2015. 19:32

@Zagreb - Srbi su organizovali Maspok, trazili Kosovo republjik, doneli Ustav iz 1974 i da ne nabrajam ostatak? Nisu Srbi izbacivali Hrvate iz Ustava nego je bilo obrnuto. Nisu Srbi u BiH preglasavali Hrvate i muslimane nego je bilo obrnuto. Uvek me je odusevljavala ta lakoca Hrvata da svoje etikete nalepe nekom drugom.

Insajder

17.07.2015. 19:17

@Dušan - A lopova ima u SNS-u, samo što su se na loše mesto sakrili, kreće čistka.

DED

17.07.2015. 23:45

@Dušan - Još jedan kec premijera Srbije u rukavu, on očigledno može ako želi da otkaže referendum u Srpskoj ali za to postoji i politička cena koju traži Srbija.

Dario

17.07.2015. 19:26

mozda se Oric pretvorio u nekog starog dedu kako ga niko ne bi dirao i nemao kontakt sa njim.

maki

17.07.2015. 21:20

Mi postujemo nevine zrtve rata bez obzira sa koje su strane ali neki nase ocigledno ne.

Ćure

17.07.2015. 22:06

Pa da, nama običnim smrtnicima seku struju za 2000,00 dok drugi ne moraju da plaćaju i još nameštaju radnike da ih spašavaju. Eee, Srbijooooooooooo!

familija

17.07.2015. 23:49

Jasno je da se vrši pritisak sa zapada na Republiku Srpsku. Treba pomoći braći da zaštite svoje interese.

Mali bata

18.07.2015. 09:16

Sta je to a svo vreme, poentira demokratski proces, a rezultat ne vidise. Paradoks u svemu tome kad se sastavi, ima tri dimenzije.

Milan_P

19.07.2015. 01:09

Tuzno je to ako su Orica poslali da huska narod na premijera, iako ima zabranu kretanja, EU treba konacno da otvori oci i pocne da osudjuje a ne da trazi izgovore.