- MI da gradimo zidove nećemo. Onaj koji ograđuje, ograđuje sebe, ne drugog. Oni koji ih zidaju moraće da ih i sklanjaju. Rešenje nije u zidovima, već u zajedničkoj i ozbiljnijoj politici zemalja EU, kojima zameram da nemaju dovoljno odgovornu i ozbiljnu politiku prema ovom problemu, ali i svih nas ostalih koji se nalazimo na tom tranzitnom putu - poručio je u sredu tokom posete prihvatnom centru za migrante u Preševu premijer Aleksandar Vučić.

Poseta premijera i četvorice ministara Vlade Srbije bila je u znaku rešavanja problema sa velikim brojem migranata, razgovora sa predsednikom opštine Preševo, ali i činjenice da je on prvi premijer koji je posetio ovu opštinu, pa su mu zbog toga domaćini uručili zahvalnicu. On je naglasio da je na sastanku bilo reči o svim temama koje su važne za stanovnike opštine Preševo, između ostalog o obrazovanju, teškoj ekonomskoj situaciji i izgradnji industrijske zone.

- Mi smo spremni da uložimo mnogo toga i mislim da ćemo polako početi da vraćamo poverenje jedni u druge i da budemo sigurni u zajednički miran život u budućnosti - rekao je Vučić.

Premijer je u pratnji ministara Zlatibora Lončara, Nebojše Stefanovića i Aleksandra Vulina obišao i vanbolničko porodilište u Preševu, koje je posle 26 godina ponovo počelo da radi i očekuje se da će se ovde rađati više od 500 dece godišnje.

Prilikom posete centru za migrante, premijer je ocenio da se ne može zaustavite jedan proces u kojem ljudi sa određenih teritorija centralne Azije ili Bliskog istoka dolaze ovde u potrazi za boljim životom, na putu ka Nemačkoj ili drugim zapadnoevropskim zemljama. On je konstatovao da je očigledno da "prva zemlja EU ne radi svoj posao na adekvatan način, već gleda da prebaci problem na sledeće, i onda Makedonija propusti migrante u Srbiju".

On je naglasio da zamera što neke zemlje EU nemaju dovoljno odgovornu i ozbiljnu politiku prema ovom problemu. Našu zemlju je to na dnevnom nivou do juče koštalo približno 15.000 evra, a sada više, sa dolaskom većeg broja migranata. To srpski budžet neće moći da podnese i zato će biti potrebna veća podrška EU, kazao je Vučić.

Vučić je rekao da Vlada Srbije preduzima sve mere da zaštiti svoju zemlju i da će u borbi protiv terorizma "naš otpor biti apsolutno nemilosrdan".