Skupština Srbije ratifikovala sporazum o statusu snaga NATO

Tanjug

07. 07. 2015. u 17:14

Skupština Srbije ratifikovala je sporazum država članica Severnoatlantskog ugovora i ostalih država učesnica u "Partnerstvu za mir" o statusu njihovih snaga, sa dodatnim protokolima

Скупштина Србије ратификовала споразум о статусу снага НАТО

Skupština Srbije ratifikovala je danas sporazum država članica Severnoatlantskog ugovora i ostalih država učesnica u "Partnerstvu za mir" o statusu njihovih snaga, sa dodatnim protokolima.

Poslanici su time završili 12. vanrednu sednicu u ovoj godini, na čijem dnevnom redu su bile i izmene Zakona o hipoteci, koje je parlament takođe usvojio.

Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je tokom skupštinske rasprave da je Srbija vojno neutralna zemlja i da ratifikacija sporazuma ne znači ulazak, niti približavanje Srbije NATO savezu.

Kako je poručeno tokom rasprave o ratifikaciji tog sporazuma, bez poziva Vojske Srbije nijedna druga vojska neće moći da prolazi kroz teritoriju Srbije, niti da koristi resurse naše vojske.

Ministar je precizirao i da država neće isporučivati pripadnika vojske državi u kojoj je protiv njega izrečena smrtna kazna, budući da smrtna kazna ne postoji u pravnom sistemu Srbije.

Ratifikacijom sporazuma će biti obezbeđeno korišćenje mehanizama međunarodne vojne saradnje kroz efikasnije sprovođenje procedure neophodne za učešće na međunarodnim vežbama u Srbiji i u inostranstvu.

Ratifikacijom, takođe, treba da bude obezbeđeno i nesmetano funkcionisanje i podizanje operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije zajedničkim angažovanjem sa drugim potpisnicama sporazuma u multinacionalnim operacijama, kao i ispunjenje međunarodnih obaveza Srbije prema Konceptu operativnih sposobnosti, u cilju priprema snaga za aktivan doprinos jačanju evropske spoljne i bezbednosne politike, kao i saradnje sa članicama "Partnerstva za mir" usmerene na podršku sistema odbrane i dostizanje interoperatibilnosti VS za omogućavanje obuka jedinica stranih armija u bazi "Jug".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

baba Simana-Joko Ono

08.07.2015. 13:08

Ima li neko pametan u ovoj Srbiji da iskreno objasni sta ovaj ugovor znaci, jesmo li kapitulirali i zaboli bratskoj Rusiji noz u ledja kao sto su to nama uradili crnogorci.

Milutin

08.07.2015. 16:04

Sa NATO fašistima nema dogovora. Ko vam daje za pravo u SNS da gazite po žrtvama I NEDUŽNOJ DECI koje su pobili Amerikanci, Nemci, Englezi, Turci i ostali. Uranijumske bombe su gore od svakog GENOCIDA. Gospoda iz SNS je našla za shodno da sa njima potpisuje dokumente i ugovore. Pa sve ste im dali. Ali upamtite narod nezaboravlja. SRAM VAS BILO. Ovo je gore od izdaje.