Skupština Srbije ratifikovala je danas sporazum država članica Severnoatlantskog ugovora i ostalih država učesnica u "Partnerstvu za mir" o statusu njihovih snaga, sa dodatnim protokolima.

Poslanici su time završili 12. vanrednu sednicu u ovoj godini, na čijem dnevnom redu su bile i izmene Zakona o hipoteci, koje je parlament takođe usvojio.

Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je tokom skupštinske rasprave da je Srbija vojno neutralna zemlja i da ratifikacija sporazuma ne znači ulazak, niti približavanje Srbije NATO savezu.

Kako je poručeno tokom rasprave o ratifikaciji tog sporazuma, bez poziva Vojske Srbije nijedna druga vojska neće moći da prolazi kroz teritoriju Srbije, niti da koristi resurse naše vojske.

Ministar je precizirao i da država neće isporučivati pripadnika vojske državi u kojoj je protiv njega izrečena smrtna kazna, budući da smrtna kazna ne postoji u pravnom sistemu Srbije.

Ratifikacijom sporazuma će biti obezbeđeno korišćenje mehanizama međunarodne vojne saradnje kroz efikasnije sprovođenje procedure neophodne za učešće na međunarodnim vežbama u Srbiji i u inostranstvu.

Ratifikacijom, takođe, treba da bude obezbeđeno i nesmetano funkcionisanje i podizanje operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije zajedničkim angažovanjem sa drugim potpisnicama sporazuma u multinacionalnim operacijama, kao i ispunjenje međunarodnih obaveza Srbije prema Konceptu operativnih sposobnosti, u cilju priprema snaga za aktivan doprinos jačanju evropske spoljne i bezbednosne politike, kao i saradnje sa članicama "Partnerstva za mir" usmerene na podršku sistema odbrane i dostizanje interoperatibilnosti VS za omogućavanje obuka jedinica stranih armija u bazi "Jug".