Filimonova: Britanci guraju prst u oko Rusiji

Tanjug

petak, 03. 07. 2015. u 09:50

Филимонова: Британци гурају прст у око Русији

Ana Filimonova

Koliko god puta Britanci menjali tekst rezolucije o Srebrenici on će uvek biti "guranja prsta u oko" ruskoj, srpskoj i uopšte pravoslavnoj civilizaciji, smatra naučna saradnica Ruske akademije nauka Ana Filimonova
BEOGRAD - Koliko god puta Britanci menjali tekst rezolucije o Srebrenici on će uvek biti "guranja prsta u oko" ruskoj, srpskoj i uopšte pravoslavnoj civilizaciji, smatra naučna saradnica Ruske akademije nauka Ana Filimonova i kaže da joj ruski predlog deluje mnogo uravnoteženiji i dobronamerniji, jer uvažava sve žrtve.

Tolika usredsređenost na Srebrenicu danas, 20 godina kasnije, govori o neospornoj važnosti dešavanja iz jula 1995. godine za celokupnu međunarodnu javnost i sama ta važnost bi zato nalagala uravnotežen i odgovoran pristup, a takav, nažalost, ne prepoznajem u britanskom predlogu rezolucije, kaže za list Danas Anja Filimonova.

Baš naprotiv, smatra ona, u britanskom predlogu vidimo jasnu pristrasnost, oličenu u tome što je u prvobitnom predlogu čak 35 puta bila upotrebljena reč "genocid".

Sada se pominje nekakav izmenjen tekst, ali to još niko nije video ili zvanično predstavio javnosti, pa ga zato ne mogu ni komentarisati, dodaje ona.

Ipak, čini mi se da Britanci nikada neće odustati od namere da pošto-poto u rezoluciju uvrste i pojam genocid, jer to deluje kao njihova osnovna namera, a to je za Srbiju, Republiku Srpsku, ali i sve ostale kojima je prvenstveno stalo do istine a ne do političkih ili kakvih manipulacija, naprosto neprihvatljivo, navodi za Danas Filimonova, komentarišući predloge britanske i ruske rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

"Sigurna sam da, kako god da eventualno budu menjali tekst svog predloga, on nikada neće biti ništa drugo osim još jednog guranja prsta u oko ruskoj, srpskoj i uopšte pravoslavnoj civilizaciji. Za razliku od toga, ruski predlog mi deluje mnogo uravnoteženiji i dobronamerniji, uvažava sve žrtve, sa svih strana u ratovima devedesetih, i stavlja naglasak na međunarodno pravo i Dejtonski sporazum. Samim tim, taj predlog doprinosi stabilizaciji u regionu", poručuje ona.

Ona ističe da je sam pojam genocida nametnut u presudama u Haškom tribunalu, "koji je osnovan u doba kada je Amerika kontrolisala unipolaran svet i postavljala pravila kakva joj odgovaraju, pa je i u 21. veku nastavio da izvršava naređenja iz Vašingtona, kako su, uostalom, pokazale i depeše Vikiliksa".

"Ali su čak i haške presude manjkave, jer pate od nedostatka dokaza za strahotne tvrdnje koje se iznose olako i paušalno, o čemu će se, između ostalog, razgovarati upravo na naučnoj konferenciji "Srebrenica 1995-2015", koju Fond strateške kulture i Muzej žrtava genocida organizuju 4. jula", najavila je ona.

Najveći svetski stručnjaci za genocid, među kojima i Efraim Zurof, vrlo ubedljivo su pokazali da je Haški tribunal manipulisao čak i samim pojmom genocida, koji je iskrivljavao prema svojim potrebama, tvrdi Filimonova koja je i odgovorna urednica internet portala Fond strateške kulture na srpskom jeziku.

Filimonova konstatuje da ako posmatramo britanski predlog u kontekstu anglosaksonske politike u poslednjih 200 godina, "koja je izrazito antipravoslavna, antisrpska i antiruska po svojoj prirodi, onda ovakvo ponašanje Londona nije nikakvo iznenađenje".

Govoreći o retorici srpskih zvaničnika kada je reč o predstojećem obeležavanju dvadesetogodišnjice događaja u Srebrenici, Filimonova navodi da je dobro što su i Beograd i Banjaluka jasno istupili protiv zloupotrebe pojma genocid u britanskom predlogu.

Povodom odluke Švajcarske da BiH, a ne Srbiji, izruči Nasera Orića, nekadašnjeg komandanta muslimanske vojske u Srebrenici, Filimonova naglašava da je Sarajevo "pokazalo da mu uopšte nije stalo da sudski procesuira ratne zločine, već slučajeve poput ozloglašenog Orića drži u fioci".

Vremensko poklapanje hapšenja Orića, hapšenja Ramuša Haradinaja i britanskog predloga rezolucije o Srebrenici, ukazuje na snažan pokušaj destabilizacije celog regiona, zaključila je Anja Filimonova.

Pročitajte još:
* Rusi poslali rezoluciju kao kontru Britancima
* Silovanje dečaka vratili u tekst!
* Dodik: Neprihvatljiva bilo koja britanska rezolucija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Dejanbg

03.07.2015. 12:05

A što Rusi ne podnesu predlog rezolucije o osudi kolonijalizma, eksploatacije drugih naroda ili recimo o slobodi medija i slično ? Sve to Britanci i Zapad generalno svakodnevno krše a međunarodno pravo je obična ruševina

Katarina

03.07.2015. 18:54

@Dejanbg - Jesu, ima dve godine. Za rezoluciju je glasala samo Srbija od evropskih zemalja. Potrazi na internetu...

Joca

03.07.2015. 12:51

To je sve dio strategije VB i SAD da pokusavaju spreciti geoekonomski savez Srbije i Rusije sa Nemackom. To su 'bullies' a sve to im se vraca kao bumerang.

selatin mumini

03.07.2015. 17:52

Rusi su priznali genocd nad ermenima posle 100 godina zaşto nebi priznali srbiji posle 20godina

Komadant Mark

03.07.2015. 22:12

@selatin mumini - Da je bilo zlocina i ubijanja, bilo je rat je! Osudjeni su i procesuirani svi! Srbija je pohapsila i izrucila sve koji su trazeni! Da je bilo genocida ne bi bilo muslimana u Raskoj i Crnoj Gori! Nikom ni na pamet nije palo da dira svoje gradjane! Moj brat je ozenjen Bosnjakinjom i ne bi je dao za deset snajki srpkinja. Ovo nije sukob dva naroda vec pokusaj anonimusa i poltrona da na tudjoj nesreci zadovolje svoje frustracije! No Pasaran !

baba Simana-Joko Ono

04.07.2015. 10:36

@selatin mumini - mumini, moli boga sto Srbija nije usla u rat u BiH, genocida nije bilo mozda je pobijeno vojnosposobnih 1500-2000 bosnjaka a mnogi od njih su krivi za zlocine nad srbima ostali su stradali u proboju ali ne 6.000 nego 2000 do 3000 a vecina ih je imala oruzje u rukama.

Op Ozi Cija

03.07.2015. 22:00

Sve je upravo tako. Ostaje nada da ce Srbija uskoro dobiti prosrpsku vladu koja ce dati sut kartu Britancima i njihovoj jadnoj i ogavnoj diplomatiji.

Цврчак

04.07.2015. 00:44

Англо-Саксонски народ гаји патолошку мржњу према нама Србима. Не знам шта имају са нама, али нека нас оставе на миру. Да ли су умислили да их угрожавамо или само желе нешто што ми имамо? Несрећан је онај народ као и сваки човек који није задовољан са оним што има. Ми смо мала земља али никад нисмо отимали другима и зато смо велики!

Rusofil 2

07.07.2015. 08:18

Jeste, Britanci guraju prst u oko Rusiji, zato sto su uzeli prejaku siptarsku drogu, pomutio im se razum i zaboravili da je umro jelcin, i da je sada Putin na celu ozivljene i najmocnije Rusije. Rasvestice se kad prestane dejstvo droge, a ojaca dejstvo Rusije.