Silovanje dečaka vratili u tekst!

D. MILINKOVIĆ

četvrtak, 02. 07. 2015. u 20:59

Силовање дечака вратили у текст!
Velika Britanija našoj Vladi danas uputila i četvrtu varijantu rezolucije o Srebrenici. Poziv na osudu poricanje svih počinjenih zločina za vreme rata

U ČETVRTOJ verziji britanskog nacrta rezolucije o Srebrenici, koja je danas dostavljena srpskoj vladi, dodatno je ublažena jedna od najspornijih formulacija u vezi sa osudom negiranja zločina, ali je u delu o silovanjima vraćeno da su žrtve bili i - dečaci!

Prema našim saznanjima, premijer Aleksandar Vučić informisao je ministre na današnjoj sednici Vlade da je i ova verzija britanskog dokumenta za nas neprihvatljiva.

U tekstu, u koji su "Novosti" imale uvid, sada se poziva na osudu svakog poricanja genocida u Srebrenici, ali i "drugih dokazanih zločina i zločina protiv čovečnosti, počinjenih tokom sukoba u BiH, koje bi otežavalo pomirenje".

Takođe, član koji se odnosi na seksualne zločine u poslednjoj verziji, glasi:

- Procenjuje se da su hiljade žena, devojčica, muškaraca i dečaka na svim stranam a bili žrtve seksualanog nasilja za vreme sukoba u BiH, uključujući i Srebrenicu.

"Ustupak" Britanaca je i taj što se sada poziva na sve presude Haškog tribunala, a ne samo na one koje se odnose na Srebrenicu. Ali, dodata je i napomena da se u Hagu vode suđenja "protiv navodnih počinilaca Ratka Mladića i Radovana Karadžića, uključujući i optužbe za genocid".

PREDLOG UGLjANINA SDA, čiji je lider Sulejman Ugljanin, podnela je danas Skupštini Srbije "Predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici". U tom dokumentu traži se da 11. jul bude proglašen za "dan sećanja", izražava se saosećanje sa svim žrtvama na prostoru bivše Jugoslavije i traži od države da sprečava genocidne i druge zločine.

London i dalje insistira da je u Srebrenici stradalo 8.000 ljudi i da se sve države pozovu da lekcije o genocidu usade u udžbenike.

Reč "genocid" pominje se 27 puta, kao i u trećoj verziji, dok se termin "pomirenje" sada upotrebljava na sedam mesta. Dodata je i rečenica da se "pozivaju svi građani BiH da unapređuju mir, pravdu, toleranciju i pomirenje".

U četvrtoj verziji ostao je član preuzet iz ruskog kontrapredloga, o potvrdi "Dejtonskog sporazuma". Ostale izmene su, manje-više, kozmetičke, i akcenat je i dalje stavljen na događaje u Srebrenici, za razliku od ruske rezolucije o BiH, koja tretira sve zločine.

Do petka bi trebalo da bude poznato da li među članicama SB ima kompromisa o tekstu o kojem bi se glasalo na sednici 7. jula. Srbija zasada nije dobila poziv da prisustvuje ovom sastanku.

Predsednik RS Milorad Dodik rekao je da je "bilo koja britanska verzija rezolucije o Srebrenici neprihvatljiva":

- Treba odati počast svim žrtvama u BiH i posvetiti se pomirenju.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (59)

Mirsad-Bihac

02.07.2015. 21:17

Na tabli stoji Srbija je odgovorna za genocid.Pa da Srbija je odgovorna sto smo presli u Islam..

bosangero

02.07.2015. 22:06

@Mirsad-Bihac - A ko ti to brani da se vratis tamo, ako si bas toliko siguran u tu svoju konstataciju...? slobodan si covjek covjece, radi sto mislis da je dobro za tebe, ali makni se ovakvih tema i Srebrenice i uz to pogledaj ona strijeljanja pa ces se zastidjeti svojih komentara o Srebrenici...

Мирсад Ђоковић

02.07.2015. 22:59

@Mirsad-Bihac - Стријељање заробљеника јесте по конвенцији ратни злочин, али у грађанском рату стријељањем препознатих сурових злочинаца задовољава се принцип правичности. Босанђеру препоручујем да прочита макар дио свједочења западних инсајдера у тим догађајима (шефа мисије УН Филипа Корвина, команданта НАТО-а Луиса Мекензија, аналитичара Едварда Хермана и многих других независних аутора). А имењаку из Бихаћа поздрав од Мирсада Црногорца!

niksha

02.07.2015. 21:17

Srbija jeste odgovorna za genocid ali iz razloga sto nije zastitila svoj narod koji je tamo mucki pobijen!Krajisnik iz Texasa!

ranko75

02.07.2015. 22:36

@velko - To je isto kao da predlazes da suigraca u sahu udaris sahovskom tablom po glavi,jer je povukao neudoban za tebe potez.

Вук З.

02.07.2015. 21:53

@Radovan - Грешиш! Они су злонамерни, а све њихове верзије су злокобне по нас!

Сарајлија

02.07.2015. 21:37

велики поздрав за српског генерала који је бранио и одбранио српски народ у РС,Ратка Младића. Жив био генерале,хвала ти што сам жив.

daki

02.07.2015. 21:43

Приближимо се Немачкој у сваком погледу, врло вештом дипломатијом. Све остало ћемо средити верменом тј.затражити подршку у одређеном времену и повратити изгубљено .Нећемо морати ићи ми код њих ,Немци ће доћи код нас.Замислите да смо имали подршку Русије као Сирија сада каква би тек била Србија. И никад више да не погршимо (боље роб него гроб),јер је боље бити роб са платом од 3000еур, него слободан са 250еур.

Rusofil 2

03.07.2015. 11:00

@daki - daki : Tamo sam boravio 32 god. Sreca sto sam tamo bio samo fizicki, ali ne i mozgom. Opstina u kojoj zivim , ima dosta penzionera sa zapada, najvise nemacka, sa njima ne moze da se razgovara, otisli su u k...c.zapad im isisao mozak totalno,. pogotovu jednom koji boravi u sud u Prokuplju, godinama samo nekoga tuzi, preko 40 godina boravio u nemackoj, doneo je suplju praznu glavu, to niko ne ceni za coveka, da li vrede one 3000 eura u ovoj situaciji, ja mislim ,, ne ,, Kontr hvala za odobrenje.

Đura Zmaj

02.07.2015. 21:49

O tome kakve su zločine počinili Englezi piše Miloš S. Milojević u Istoriji Srba iz 1872. godine. Šta nam to čini Engleska i kuma Karađorđevića Kraljica Majka, šta nam to čine oni koji izazvaše 27. mart 1941. godine i zbog kojih ginusmo 50 i 100 za jednog Nemca... Dokle bre - sjašite više!!!

Hasan seckati

02.07.2015. 21:51

A gde je tu pozivanje na silovanje domacih i divljih zivotinja, paprati, mahovina, lisajeva, trave i drveca? Kise i snega, brda i dolina. Imaju britanci jos dosta materijala da ugrade u njihovu opevanu rezoluciju. Cudi me samo kako se nisu setili da je sve to deo plana za stvaranje Velike Srbije koji je vodio Sloba. Ali neka, doci ce sve na naplatu pa i poznato britansko licemerje.

Мда

02.07.2015. 21:51

Са Британцима би требало прекинути све односе и УН поднети резолуцију о осуди британског геноцида над народима Африке Азије и Балкана. Ћутање само охрабрује лажи и служи као подлога и оправдање за све прошло и будуће малтретирање. Ко то не схвата не схвата ни природу британског империјализма који је био и остао исти - истински геноцидан и дан данас све народе посматрају као инфериорне.Проблем није у њима већ у нама јер све док се са таквима партнеришемо заслужујемо да нас третирају као крпу.

Dile

02.07.2015. 22:11

@Мда - Слажем се у потпуности и мислима да Британцима, који су жарили и палили по читавом свету и где су год дошли направили су јад и беду.не треба дозволити да они као такви праве сада некакве резолуције и држе лекције о некаквом хуманизму.Србијо одлучно одбиј,ако нису моћна позови пријатеље.

Само кажем

02.07.2015. 22:45

@Мда - Заборавио си геноцид над народима северноамеричког континента.

Parcet

02.07.2015. 21:57

Ja mislim da smo mi napravili genocid i nad Austrougarima izmedju 1914 i 1918 pa nad Nemcima od 1941 do 1945. I za njih bi trebalo da se izabere neki datum, a o Turcima i genocidu 4/5 vekova da i ne pricam! Strasan smo mi narod bre !

Marija

02.07.2015. 21:58

Skinuti tu tablu odmah ako već nije skinuta.Ne mogu mudžahedini da se bahate u Republici Srpskoj, nek znaju gde im je mesto!

Само питам

02.07.2015. 22:03

Да ли су овај што ће да иде и овај што би волео да иде прочитали шта је тема и схватили шта је циљ ове маркетиншке представе!?

Radovan

02.07.2015. 22:10

Covece, ovima nene i polupismeni pisu transparente. Ovo lici na ono u "salas u malom ritu", STUDENT NIJE ZAPALIO!

Zinat +

02.07.2015. 22:32

Ovo sta britanci traze u rezoluciji o nekakvoj Srebrenici, to je njihovo delo, oni su za cigaru je,,,,li sve balinkuse i decake po BiH. Ko podnosi rezoluciju , isti oni iz britanskog parlamenta koji se pre mesec razotkriveni kako su silovali nebrojano decaka u svojim klubovima. Sve sto je silovano u BIH muslimanke to je radio KFOR sa britancima i francuzima na celu uz blagoslov amerikanaca. Mudzahedini su samo dosilovali i ostavili zlo seme na balkanu.

baćo

02.07.2015. 22:39

Mislim da bi,ovdje, jedan dobar buldozer učinio čudo i prekinuo ovu skaradnu igru "prijatelja Srba i Srbije.

Туга српска

02.07.2015. 22:41

Читам овај злонамеран текст на билборду и размишљам да ли Срби знају да пишу! И да ли имају мозак! Не да се правдају, већ да се боре за истину! Овакве фотографије ће да преплаве свет, а имају за циљ да очи исламског света скрену са правих, западних злочинаца, на народ који је највише страдао у разбијању Југославије. А наши политичари би да се сликају поред ове табле и својим клањањем изгинулим муџахединима потврде ове лажи...

Zorzo

02.07.2015. 23:48

@Туга српска - Na zalost, Srbi nemaju ni mozga niti znaju pisati, niti izaci na ulice i napraviti proteste u cilju istine i lazi o Srebrenici. Evo samo nekoliko srpskih novina je objavilo da je nestao, par dana posle Oricevog hapsenja, novinar Aleksandar Dorin, covek koji se fanaticno borio za tu istinu i skupljao materijale i dokaze, da je potkrepi. Gde su tv emisije o njemu, gde su protesti na ulicama, gde su zahtevi od strane nase Vlade, povodom misterioznog nestanka coveka, koji je jako bitan za nas?

МАЛИџин

02.07.2015. 23:02

Верујем да су и ову "пријатељску" лажну таблу поставили управо британци. Њихов је "пријатељски" циљ увек био да нас има што мање. Срамотно , бедно, погано .... али од њих се то и очекује !!!

Асистенти режије

02.07.2015. 23:05

Ови су уз помоћ Запада надмашили Гебелса!

pater f

02.07.2015. 23:06

Sve žrtve rata u BIH moraju dobiti istu počast.O genocidu u Srebrenici, poredjenja radi , Turci ne priznaju za genocid od 1915-1923 sakaćenje oko 1,5 miliona Jermena? U Srebrenici je bio zločin velikih razmera,kao i u Kravici,Bratuncu,Potočarima.Žrtve su iste,narod.Zločinci i kriminalci poput Orlića koji se izvukao,štete svima.

MIDEL

02.07.2015. 23:11

Ovakvo ponasanje zapadnih sila je cisto ugnjetavanje arogancija ,moc sile, tj. cisti fasizam . Nemojte se iznenaditi ako budu nove sankcije I bombardovanje... !

VASKE

02.07.2015. 23:13

Ima li kraja ovom licemerju Britanaca. Da li su se setili da napišu rezoluciju o genocidu svoje vojske po raznim delovima sveta gde su DONOSILI DEMOKRATIJU zajedno sa amerima. Toliko o BRITANCIMA. Reč dve o našim političarima zašto se toliko uvlačite u zadnjicu tim englezima za kad vam trebaju jel su nam ikad pomogli u nečemu NIKADA ENGLEZI nisu bili prijatelji Srbiji i srpskom narodu.

posteno govoreci

03.07.2015. 00:37

@VASKE - malo procitaj o Aparthejdu o Juznoafrickoj republici i zlocinima prilikom kolonizacije Indije i dijela Kine, i nikada vise neces postaviti ni sebi ni bilo kome takvo pitanje. Bice ti jasno kao dan da je Hitler bio human i pokazivao i emocije u odnosu na ono sto su radili i rade Britanci.

naranca

04.07.2015. 11:50

@VASKE - @postenogov Da cuo sam da mu je bilo jako zao kad je uveo 100 za 1.

Nikola

02.07.2015. 23:47

Narod mora uzeti stvari u svoje ruke kada kvislinzi i veleizdajnici u vladi dopustaju ovo sprdanje najvecih pedofila na svetu sa nama.

Dejanbg

02.07.2015. 23:50

Bio to ili ne bio genocid, ja samo primećujem da za oko milion do dva miliona srpskih žrtava u 20. veku još niko nije odgovarao niti je iko osuđen za genocid. Drugi su opet manje - više svi na broju , ne sudi im se za zločine nad Srbima ali zato bi da prikažu Srbe kao genocidne. Pred zoru je mrak najgušći, a to je upravo sada. Zato civilizacija i proada jer se davi u licemerju, mešetarenju i aroganciji.

Доситеј

03.07.2015. 00:08

Силовање истине се наставља! И после Блера, Блер!

Хенрик 8

03.07.2015. 00:22

Сви који летују у Грчкој (где има аеродрома)знају како се британски туристи монструозно понашају на летовању! Пазите на летовању,на одмору а замислите како би се тек понашали у рату!!!!

Andra Loncaric Emigrant

03.07.2015. 08:05

-Srbi setite se sta je nikola Pasic rekao o Britancima a to isto ponovio Djeneral Draza!? Ko zna zana!?

naranca

04.07.2015. 11:02

@Andra Loncaric Emigrant - @andralonac Po stoti put nam to ponavljas!Jel znas nesto pametnije???Zana.''Rukuju se rukuju oni koji putuju.....''

observer

03.07.2015. 08:36

...a zasto su 'Britanci i kompanija' dozvolili rasturanje Jugoslavije..zamislite se dobro, pa pokušajte odgovoriti,jer očigledno to nisu bezazlene radnje..sve se odvijalo pod budnim okom 'zapadnih demokrata' i njihovih zastitnih snaga 'OUN',pa sve do uključenja NATO..farse...pade Srebrenica...pade Srpska krajina...zavadiše...da bi lakše vladali...čim krene nabolje..opet zavadjaju..zapadni lažni saveznici...podmetači ratnih vatri..širom napaćene planete Zemlje !

naranca

04.07.2015. 10:58

@observer - @observer nisu to saveznici to je savetnik Toni Bliar...Koga ne placa Srbija nego za Srbiju Saudijska Arabija!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ja BL

03.07.2015. 18:22

Za zrtve u Srebrenici su dokazano krivi Alija Izetbegovic I Bil Klinton I to I muslimani znaju, ali jednostavno vise vole da krive Srbe. Ne znam sta vise hoce od nas.

baba Simana-Joko Ono

04.07.2015. 18:36

@Ja BL - Znaju oni sve samo se prave ludi misle da ce unistiti Republiku Srpsku ali malo morgen, transparetni su-providni.

dusan

03.07.2015. 21:09

Srpski vojnici nikada nisu bili pedofili niti pederi jer takvi su otpustani iz JNA i VJ .prema tome jos jedna obmana sveta jer kod VB I SAD pedera i pedofila ima u vojsci.

naranca

04.07.2015. 10:33

@Darko Tanackovic - @darkotanackovic To uopste nije tacno! Potpis Elton Dzon ,njegova ''supruga'' David Furnis I ''njihova'' dva sina Zaharije I Ilija.(Para vrti gde burgija nece).

Ja BL

04.07.2015. 09:45

Britanci su bolesna nacija, I oni nam pricaju o silovanju djecaka. Amerika je postala iseljavanjem najvaceg olosa iz engleske silovatelja, ubica I kriminalaca koje su bukvalno skidali sa vjesala I slali tamo brodovima.Tuzna je njihova istorija, zato im smeta nasa.

baba Simana-Joko Ono

04.07.2015. 10:24

Dok su se nasladjivali devojcicama u Sarajevu bilo im lepo..joj englezi ko vas ne zna ..

naranca

04.07.2015. 13:13

Ovaj natpis na slici je falsifikat.Medjunarodni sud nikad nije doneo takvu presudu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!A I muslimani su poreklom Srbi tako da bi uradili genocide na sami sebi!!!!!!!!!!!!!!A Englezi hoce da proguraju genocide ovde da bi ga progurali na KiM .Da bi mogli da opravdaju svoj zlocin.Za koji su ocigledno svesni da postoji I da je politicki opasan po njih .Zato tako I kidisu kao necastivi.Kad kazem oni mislim na Toni Blair-a I njegovu kamarilu.