Pismo Dačića: Britanci ruše mir na Balkanu

D. M.

sreda, 01. 07. 2015. u 09:11

Писмо Дачића: Британци руше мир на Балкану
Novosti saznaju: Šta piše u novom Dačićevom pismu poslatom članicama Savetga bezbednosti UN: Usvajanje britanskog dokumenta destabilizovaće i BiH i region

SRBIJA smatra da bi usvajanje britanske rezolucije o Srebrenici bilo nepotrebno, štetno i izazvalo bi nesagledive i dugotrajne negativne posledice po proces stabilizacije u BiH, ali i na prostoru čitavog Zapadnog Balkana, i zato poziva članice Saveta bezbednosti da ne glasaju za ovaj dokument!

Ovo je ključna poruka pisma koje je srpski šef diplomatije Ivica Dačić u ponedeljak uputio članicama SB, a u koje su "Novosti" imale uvid. U obraćanju ministra Dačića, jasno se naglašava da se Zapadni Balkan suočava sa novim bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama, na koje lideri naroda regiona treba zajedno da pronađu nove odgovore:

- Međutim, nacrt ove rezolucije, koji je izrazito loše osmišljen i tempiran, prošlošću se bavi na način koji ne pomaže u suočavanju regiona sa potrebama sadašnjosti i budućnosti i neće doprineti da se proces saradnje i pomirenja ohrabri, ojača, olakša i ubrza - kaže Dačić, i naglašava da o tome najbolje svedoče strasti koje je u regionu izazvala sama najava "podnošenja ovakve neizbalansirane rezolucije, bez odgovarajućih transparentnih konsultacija sa svim zainteresovanim stranama".

U poruci članicama SB naglašava se da Srbija odaje poštu svim žrtvama sukoba na prostoru bivše SFRJ i da je čvrsto uverena da naša sećanja i aktivnosti, čiji je cilj da se prošlost ne zaboravi, treba da budu isključivo u funkciji pomirenja i promocije regionalne saradnje i dobrosusedstva:

BEZ GLASANjA U SARAJEVU Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odbio je juče predlog poslanika Socijaldemokratske partije Denisa Bećirovića da se izjasni o britanskoj rezoluciji o Srebrenici. Za predlog su glasala 22 poslanika, 11 ih je bilo protiv, dok su četiri bila suzdržana i bez dovoljne entitetske većine iz RS predlog je upućen Kolegijumu Doma na usaglašavanje. (M. F.)

- Nasleđe prošlosti ne sme da bude prepreka našoj zajedničkoj budućnosti. Upravo polazeći od toga, a u vezi sa namerom da se SB na usvajanje podnese nacrt rezolucije povodom 20. godišnjice zločina u Srebrenici, želim da istaknem važnost sveobuhvatnog sagledavanja svih aspekata i posledica njenog eventualnog usvajanja po proces pomirenja i saradnje u regionu.

U pismu se podseća da se ove godine obeležava i dvadeset godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, čiji je i naša zemlja garant:

- Duboko sam uveren da ovakva rezolucija u aktuelnom momentu može naneti samo štetu krhkom procesu pomirenja i negativno se odraziti na napore odgovornih lidera država u regionu Zapadnog Balkana da stvore bolju zajedničku budućnost.

Dačić poručuje da nacrt rezolucije o Srebrenici kao da je pisan sa "namerom da se odrede dozvoljeni pravci javne debate i da se ograniči mogućnost daljeg istraživanja i utvrđivanja istorijskih činjenica, a da se ukorenjene i iznova podsticane predrasude o krivcima i žrtvama još jednom ponove":

IZETBEGOVIĆ: NE ODBIJAMO VUČIĆEVU RUKU Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da Bošnjaci nisu odbili ruku pomirenja koju im je pružio srpski premijer Aleksandar Vučić i spreman je, kaže, da istinski radi na tome. On je rekao da se pozitivni pomaci mogu zasnivati samo na međusobnom poštovanju i uvažavanju. - Vučić je pružio ruku pomirenja, ali je njegova vlada u isto vreme radila na tome da, pred samo obeležavanje srebreničkog genocida, Orić bude uhapšen i odveden u zatvor u Srbiju - naveo je Izetbegović.

- Posebno je štetno po pravično suđenje ako se bilo koja vlast ili autoritet, osim nadležne sudske instance, bavi tekućim sudskim postupcima, što važi i za SB, utoliko pre što Srbija izuzetno ceni, poštuje i podržava njegov autoritet i doprinos svetskom miru i bezbednosti.

Srbija smatra i da proces pripreme nacrta Rezolucije nije osmišljen na način koji bi omogućio njeno prihvatanje od strane svih zainteresovanih strana. Nacrt, poručuje Dačić u pismu, ne odražava dostignut stepen saradnje i pomirenja u regionu i ne doprinosi stvaranju pozitivne klime za dalji napredak.

- Razlozi za njeno donošenje su nejasni i sigurni smo da bi njene posledice po regionalnu stabilnost, mir i saradnju bile višestruko negativne. Zato vam se obraćam kako biste svoj autoritet stavili u službu mira, stabilnosti i pomirenja u BiH i regionu, i kako se ovako osmišljena, pripremljena i napisana rezolucija ne bi usvojila - zaključuje Dačić u pismu članicama SB.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Dule

01.07.2015. 09:37

Kako to sad? Pa zar naš premijer ne kaže da su to naši prijatelji ( Bler, Devenport... ).

Branislav

01.07.2015. 09:42

Gospodine Dacicu, ne govorite Velika Britanija, jer to su ENGLEZI napisali rezoluciju. V. Britanija je samo vestacki i na silu stvorena , to nije drzava. Upotrebljavajte samo rec Englezi. To je sinonim za zlo.

Mali bata

01.07.2015. 09:44

Srbija ima prepoznatljivu politiku u svetu, ja donosim finansijski sistem na nacelima prava na ocuvanju socijalnog mira, bezbednosti i demokratije u regionu i svetu. Donosim resenja koja kazu da svaka kritika koja je usmerena prema nekom ili necemu i stanje u drzavi to je vasa moc.

Vasa S. Tajčić

01.07.2015. 09:46

Pa Dačiću gde vam je sad savetnik Toni Bler? Grliste se i ljubiste se ko braća rodjena... šta bi sad, pukla tikva jer mu niste platili savete?

2fast

01.07.2015. 09:46

Strasno! Zamislite da su nacisti nakon sudjenja u Nurnbergu i presuda za genocid, trazili da se to nigdje ne spominje i ne uci?!?!

Ja

01.07.2015. 11:36

@2fast - Ne moraš toliko daleko da ideš. Zamisli selo jedno tik uz Srebrenicu gde su muslimani pobili više Srba nego što je pobijeno muslimana u Srebrenici a to niko ne pominje ! Šta ćemo sa time ?

dd

01.07.2015. 11:56

@2fast - Које сте ви школе учили? Нигде се не помиње геноцид, већ холокауст. Нигде се руске, српске, ромске и друге жртве не помињу као жртве геноцида, већ само жртве ратних злочина и цивилне жртве рата.. Колико се ја разумем, ратни злочин и злочин геноцида није једно те исто. И геноцид као правна квалификација у то време није ни постојала, па самим тим нико и није могао бити осуђен за то дело.

Srpkinja

01.07.2015. 09:49

Imamo premijera koji nema jasan stav o rezoluciji i koji kao balansero ne bi da se zamera narodu koji ima jasan i negativan stav o tome ali ne bi ni englezima dok pola njegove stranke čak ima uopšte negativan stav o ulasku Srbije u EU a kamoli rezoluciji. Imamo ministarku u vladi koja podržava rezoluciju o Srebrenici što je nonsens svoje vrste i nezamisliva stvar u normalnim zemljama i ovog ministra spoljnih poslova koji osuđuje rezoluciju ! Kud plovi ovaj brod ili bolje reći čamac od Srbije !?

Јабре

01.07.2015. 11:19

Кад ће резолуција о геноциду над 500 000 деце у Ираку или 5 000 000 Вијетнамаца које је спровела западна Европа и Америка ?

kad bolje zaviris ima sta da vidis

01.07.2015. 11:55

Veoma naglasen izraz da medjunarodna zajednica zeli Srbiju da vrati se na mesto koje joj prirodno pripada u medjunarodnom drustvu ali preduslov je da uhapse se pocinioci zlocina nad covecanstvom, i predaju Casnom Medjunarodnom Sudu Pravde.

Sanja Birmingham UK

01.07.2015. 15:25

@kad bolje zaviris ima sta da vidis - Ne postoji 'Casni Medjunarodni Sud Pravde' vec samo ' kadija te sudi, kadija te tuzi. Kome su sudili za civilne zrtve u Iraku Libiji, Siriji, Avganistanu Srbiji...Liberal Padi Asdoun vezba svoj politicki uticaj i otuda rezolucija.Vazno da vlada i vecina naroda i dalje hoce u Evroupu i ne pitaju za cenu, a cena je velika.

Mikiboy

01.07.2015. 18:50

Pokvarena anglo-saksonska bagra koja se hrani sa mukama drugih.Umesto da smiruju situaciju oni dolivaju ulje na vatru.

vlada

01.07.2015. 20:22

Treba reći istinu, pogotovo što imaš podršku supersile /Rusije, da ne bude zabune/, jer samo tada imaš šansu da te poštuju!

vlada

01.07.2015. 22:37

Jednojajčana Srbija, ili ti demokratska, nema više ni snage ni volje da izbori ravnopravan status u medjunarodnim odnosima! Nema lidera /nažalost/ nema ideju i program, nema viziju i partiju, nema jedinstvo i saglasnost, nema toleranciju i državotvornost oko koje bi se okupila! Dačiću dobro si rekao, a trebalo je mnogo ranije!