Izjava Saveta bezbednosti umesto rezolucije?

D. M. - M. F.

utorak, 30. 06. 2015. u 14:22

Изјава Савета безбедности уместо резолуције?
Na Ist riveru traje odmeravanje snaga uoči sednice Saveta bezbednosti najavljene za 7. jul. Tekst koji bi potpisao predsedavajući SB kao zamena za predloge Londona i Moskve

POTVRDA Dejtonskog sporazuma i upotreba termina genocid - glavne su tačke razmimoilaženja Rusije i Velike Britanije, zbog kojih su male šanse da dođe do kompromisa oko rezolucija o BiH i Srebrenici, koje su ove dve zemlje predložile u Savetu bezbednosti.

U ovom trenutku teško je predvideti epilog višenedeljnog diplomatskog rata koji se poveo oko srebreničkog jubileja, jer i Moskva i London, prema našim informacijama, vode široke konsultacije na Ist Riveru kako bi opipale puls članica Saveta bezbednosti i obezbedile što širu podršku za svoj predlog.

Ukoliko odnos snaga u SB bude tesan, prema ocenama u diplomatskim krugovima UN, moguća izlazna strategija mogla bi da bude da ne prođe nijedna rezolucija, već da se usvoji zajednička izjava, koju bi potpisao predsedavajući SB, a u kojoj bi bile izbegnute sve "kontroverzne tačke".

Najekstremnija, ali manje izgledna varijanta, jeste da nijedna od strana ne odustane od svog dokumenta i da, kao stalne članice SB, pribegnu pravu veta.

Kako je "Novostima" rečeno u vrhu srpske vlasti, čitava diplomatska aktivnost Beograda trenutno je usmerena na sprečavanje usvajanja britanske rezolucije, koja je i u dorađenoj varijanti, izrazito antisrpska i ne doprinosi pomirenju, već dizanju tenzija u regionu. Zbog toga je juče svim članicama SB poslato još jedno pismo, u kojem se ukazuje na pogubnost i štetnost britanskog dokumenta o Srebrenici.

Ruski tekst, kao kontrapredlog britanskom, mnogo je odmereniji. U njemu se traži osuda svih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, ali i poziva da SB još jednom potvrdi "Dejton". Po mnogima, upravo slabljenje Dejtonskog sporazuma indirektno za cilj ima rezolucija Londona.

NIKOLIĆ: NE DELIM SRBE, NEGO POZIVAM NA JEDINSTVO Ne delim Srbe sa ove i one strane Drine, već pozivam na jedinstvo relevantnih političkih činilaca da usmere aktivnosti na postizanje kompromisa u interesu građana, pomirenja i mira u regionu - poručio je juče srpski predsednik Tomislav Nikolić. On je reagovao na kritike Ivanića koji je rekao da izjave Nikolića samo doprinose daljim podelama Srba zapadno od Drine i da ne treba da drži lekcije i trenira strogoću. Nikolić je poručio da inicijativa Londona neće doprineti pomirenju, niti će sprečiti da se slični zločini ponove. On je, kako kaže, spreman da sa članovima Predsedništva BiH oda počast stradalima svih veroispovesti na mestima koji ti narodi izaberu.

Predsednik Srpske Milorad Dodik potvrdio je da je juče, u ime institucija RS, uputio pismo SB UN u kojem ističe da je britanska Rezolucija o Srebrenici antisrpska, te da UN treba da je odbaci:

- Ona ne doprinosi pomirenju, već destabilizaciji BiH i poništava ranije pozitivne korake.

Pismo članicama SB i generalnom sekretaru UN juče je, u svoje ime, uputio i predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić, u kojem ih poziva da ne usvoje britansku rezoluciju o Srebrenici. On je zatražio da se uoči 11. jula, umesto rezolucije, iskaže poštovanje prema svim žrtvama.

Za predsednika SNP Nenada Popovića kontrarezolucija Rusije o BiH pokazuje da Srbija u ovom trenutku nema bližeg političkog saveznika od Moskve. Da te podrške nema, smatra Popović, SB bi mogao da usvoji potpuno antisrpsku rezoluciju, koja bi predstavljala ozbiljnu opasnost za opstanak RS.RUSKI DOKUMENT O BiH KOJI JE PROSLEĐEN SAVETU BEZBEDNOSTI

Nacrt rezolucije o BiH, Moskva je sročila na dve strane i u sedam tačaka. U uvodu se poziva i na potvrdu predanosti očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih država na teritoriji bivše Jugoslavije u okviru njihovih međunarodno priznatih granica. Reč "genocid" se pominje na jednom mestu, a Srebrenica nigde.

1. Najoštrije se osuđuju veoma ozbiljni zločini koji se tiču međunarodne zajednice u celini, a koji su počinjeni tokom konflikta u bivšoj Jugoslaviji nad ljudima različite etničke i verske pripadnosti.

2. Naglašava se odgovornost država da poštuju relevantne obaveze po međunarodnom pravu kako bi se okončala nekažnjivost i krivično procesuirali odgovorni za veoma ozbiljne zločine koji se tiču međunarodne zajednice u celini.

3. Izražava se saučešće žrtvama na svim stranama konflikta u bivšoj Jugoslaviji, kao i njihovim porodicama i poziva države-članice da nastave da pružaju dugoročnu podršku preživelima, kao što je i predviđeno.

4. Pozdravlja se rad Međunarodne komisije za nestala lica i Instituta za nestala lica BiH.

5. Ponovo potvrđuje svoju podršku Mirovnom sporazumu, kao i Parisko-dejtonskom sporazumu o stvaranju Federacije BiH i apeluje na strane da se striktno pridržavaju obaveza prema ovim sporazumima.

6. Ponovo naglašava da primarna odgovornost za dalje uspešno sprovođenje Mirovnog sporazuma leži na vlastima u samoj BiH.

7. Apeluje na Bošnjake, Hrvate i Srbe, kao na konstitutivne narode (zajedno sa drugima) i na sve građane BiH iz oba entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske, da unapređuju mir, pravdu, toleranciju i pomirenje na osnovu Mirovnog sporazuma, Ustava BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Feud

30.06.2015. 16:05

Ma daj referendum pa da vidimo dali zelimo putem ucena da idemo i dalje. Nesmete da iznesete misljenje i pozovete na veto ostale zemlje. Ostace od Srbije samo Bg

Стефан Зоран

30.06.2015. 20:56

@Трифун - У селу мога деде и у неким народним песмама некада су тако звали Босанце (за разлику од Мораваца, Пречана, Врцана, Славонаца, Васојевића)... Чисто територијална одредница за Србе из Босне (без обзира на вероисповест).

Srki

30.06.2015. 16:23

Nazalost, Dacic i Vucic cak nisu uputili ni protest britanskoj ambasadi, a ja mislim da bi im trebalo otkazati gostoprimstvo

Apsolutno

30.06.2015. 16:48

@Srki - Nemoj da Britanska vlada otkaze njima gostomprimstvo i da ih baci narodu bilo bi to strasno.

Slavko

30.06.2015. 17:01

Bilo kako bilo, iz cele price Srbi su ipak mogli da izvedu zakljucak ko im je jedan od najvecih istorijskih neprijatelja. Hvala britancima sto su se potrudili da to jos jednom javno dokazu.

vlada

30.06.2015. 19:48

Da nije bilo reakcije Moskve, bilo bi usvojeno bez SB, ad hok ! To je jedan u /vekovnom/ nizu podrške Rusije za neupućene i zlonamerne, koji u njima vide zlo! Nisu oni samo neobrazovani, oni su američka razbojnička škola, kojih Srbija treba da se stidi, pa čak i da ih pozove na odgovornost!

Геноцид само једном?

30.06.2015. 20:43

У тексту руског предлога, кажете, "Reč genocid se pominje na jednom mestu". Где и у ком контексту, не пише нигде. Ако се ради о организованом злочиначком подухвату Хрвата, квалификација је у реду, они су успели у томе. Ако се ради о истој намери муслимана, покушај је био мање-више успешан "само" у 39 српских села око Сребренице, где су се преживели Срби вратили после ослобођења. А ако се Србима подмеће вршење геноцида, свеједно је да ли се помиње 36 пута или само једном. Геноцида није било!

Grobar

30.06.2015. 23:40

Prvo su ih zakopali pa ih otkopali , pa ih opet zakopali i ponovo otkopali i ponovo zakopali. Primarna , sekundarna , tercijarna . Zašto ?