Srebrenica zatalasala Ist River

D. M.

ponedeljak, 29. 06. 2015. u 08:05

Сребреница заталасала Ист Ривер

Sergej Lavrov, Filip Hamond

Počinju konsultacije oko ruske rezolucije o BiH, Britanski ne povlače dokument

U SAVETU bezbednosti već danas počinju konsultacije između stalnih članica oko nacrta rezolucije o BiH, koji je Moskva dostavila kao kontrapredlog britanskom dokumentu o Srebrenici - saznaju "Novosti".

Istovremeno, Beograd će na adrese predstavnika 15 država u SB poslati novo pismo, u kojem će ukazati da je britanska inicijativa za nas neprihvatljiva i da nije u interesu ni Srbije, ni celog regiona, jer ne doprinosi pomirenju, već stvaranju novih tenzija.

Time praktično diplomatska bitka, koja se nedeljama vodi na Ist Riveru, ali i u svetskim centrima moći, oko inicijative Londona uoči srebreničkog jubileja, ulazi u fotofiniš, čiji se rasplet očekuje 7. jula, za kada je zakazana sednica SB.

Do sada nije postignut konačan dogovor da li će se britanski dokument tog dana naći na dnevnom redu sednice SB. Prema našim informacijama, London je sa negodovanjem reagovao na potez Moskve, koja je praktično uložila kontrarezoluciju britanskoj. Britanija nema nameru da povuče svoj tekst.

Pre podnošenja ruske rezolucije, Britanija je računala na podršku još sedam od 15 članica SB - Francuske, SAD, Čada, Jordana, Litvanije, Malezije i Novog Zelanda - što bi bilo dovoljno da njihov predlog prođe kroz "iglene uši". Međutim, posle poteza Moskve, taj odnos snaga mogao bi da se promeni.

NOVI ZELAND BRITANCI se na Ist Riveru uzdaju i u svog tradicionalnog saveznika Novi Zeland, koji od 1. jula preuzima predsedavanje SB. Naši izvori tvrde da će na njih, ali i na sve nestalne članice SB narednih dana biti izvršen veliki diplomatski pritisak iz Londona, ali i iz Vašingtona, da se po svaku cenu spreči dogovor o debati o ruskom dokumentu.

Jer, za razliku od britanskog teksta, koji je i u drugoj, korigovanoj verziji, i dalje ocenjen kao izrazito antisrpski i tretira samo događaje u Srebrenici, Kremlj u svom predlogu traži da SB još jednom potvrdi podršku Dejtonskom sporazumu i da se najoštrije osude svi zločini počinjeni tokom svih sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

Moskva smatra da je zadatak SB da postigne dogovor o tekstu koji bi doneo istinsku korist celom regionu i pozvao na pomirenje među narodima i saradnju država na Zapadnom Balkanu. Prema ruskoj vladi, ovakav dokument mnogo više odgovara raspravi o stanju u BiH, koja će se 7. jula voditi u SB, od rezolucije koja bi se bavila bilo kojim pojedinačnim zločinom, pa i srebreničkim.

Među velikim silama zasada postoji samo dogovor da se 7. jula minutom ćutanja oda pošta svim žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Teoretski, SB može da raspravlja o obe rezolucije, što nije ustaljena diplomatska praksa, ili da na stolu ostane samo britanska, jer je ona prva podneta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Slavko

29.06.2015. 09:21

Po ko zna koji put smo u defanzivi. Umesto da Rusima sugerisemo da izadju sa bar jednako bezobraznim, zlonamernim i tendencioznim dokumentom kao sto su to ucinili britnci, mi ponovo gonimo nekakvu pravdu i pozivamo se na humanost i mir medju ljudima. Na njih se moze pozivati ako su sa druge strane razumni ljudi zeljni da se ucini nesto dobro. Medjutim, znajuci ko su britanci i koliko im je stalo do pravde i postenja, i mi i Rusi smo trebali ovo da odigramo mnogo prljavije.

inicijativa za nervozu o istini zakonu i pravu

29.06.2015. 09:22

Ako mislis da u pitanju je provokacija od strane clanova saveta bezbednosti UN, onda dajes SBUN duznost da u toku postupka da ispita da li clanice svojom dobrom voljom ili diplomatskim uticajem daju izjavu o navodima iz Engleske inicjative. Pa ako stalne clanice SB oceni da clanice UN nestrucno i nesavesno obavljaju svoju funkciju, predlozice mere prema inicijatoru.

Павле

29.06.2015. 09:43

Већина од нас зна да је 7. јули био дан устанка против фашистичког окупатора у Србији и баш на тај дан се ставља на усвајање резолуција Британскеваладе у СБ. Ако се сетимо да је јуче, на Видовдан, изручен пок. Прсд. С.Милошевић нелегитимном суду, основнаом мимо орагнизације УН, Хашком Трибуналу, онда је симболика савим провидна. Све то се догађа због неве-роватне пасивности досадашњих српских влада на плану откривања исти-не о догађајима у ратовима деведесетих година.

СВЕМИР

29.06.2015. 09:51

Све већи утицај Русије и Кине у балканском региону, забрињава евро-америчке криминалне структуре које осећају бојазан за своје интересе, између осталог и "Зелену трансверзалу" којом се превози дрога, тероризам, нафта. Резолуција о Сребреници, покушај укидања Републике Српске као и убиство полицајца, дрон на утакмици, терористички напад у Куманову само су неки од провокативних радњи којима се жели запалити Балкан како би међународне "хијене" неометано наставиле економску експлатацију колонија.

daki

29.06.2015. 11:35

Pricate o uticaju Rusije na Balkan. Izgubili su uticaj u Avganistanu, Kubi, Siriji,Gruziji, Iranu, Ukrajni, Azeberdjanu, celom Balkanu osim u Srbiji. E ako im je Srbija ta dobitna karta za uticaj na nekog onda svaka cast.

tajfun

29.06.2015. 12:06

@daki - Ne ,,daki,, te što si nabrojao su upravo proizvod mešetarenja tih tzv ,,demokratsih procesa,,od strane USA i EU.A kako to ti sada objasni dogadjaje u Grčkoj,Makedoniji.Dogadjaje u Ukrajini.Kako ja tebe mogu da razumem,po tebi je dobro ono što se negativno radi tvojoj zemlji i narodu,braniti se netreba i saveznici u odbrani su štetni.Dao ti bog malo rodoljubljivog duha.

tajfun

29.06.2015. 11:58

Što veća mržnja izmedju zavadenih naroda to veća korist onom koji mešetari a to su Anglosaksonci i ostala zapadna ,,demokratska civilizovana,, Europa sa USA.Bolesnici i zlobnici na sve su spremni.

Ivan Zgrozeni

29.06.2015. 12:05

Britanski predlog rezolucije bi, ukoliko bude usvojen, obavezao Tribunal u Hagu da Mladica i Karadzica osudi za genocid. SB je osnivac Tribunala pa je veoma malo verovatno da bi Tribunal bio protiv svog osnivaca. Obzirom da procesi Karadzicu i Mladicu jos nisu zavrseni podnosenje predloga ove rezolucije je ocigledan dokaz pokusaja da se presudi pre presude i izvrsi pritisak na Sud gazeci nezavisnost sudstva i pretpostavku nevinosti optuzenih.

Snouden

29.06.2015. 13:12

"Ako na dnu okeana vidite dve ribice kako se svadjaju , budite sigurni da je britanska podmornica u blizini",rekao je mudri Mahatma Gandi. Ocigledno britanska podmornica opet namerava mnogo aktivnije da plovi bosanskim vodama.

prevodilac

29.06.2015. 13:21

Englezi su uradili slicno lopovu koji obavesti zrtvu da ce da ga pokrade,blaze receno kao roditelj koji preti detetu.Srbija je na vrijeme uopzorena da se brani, ali lazom se ne moze nista braniti sto znaju i Rusi pa su pribeglu kotra-tuzbi.Opet glupo i neumesno.Rusi su mogli i trebali samo reci: rezolucija o Srebrenici je lazna ili istinita....Svim manipulacijama ce doci kraj pa i Ruskim...

Филип Корвин: "Крај сребреничког мита"

29.06.2015. 17:21

@prevodilac - Сам си рекао "Rusi su mogli samo reci: rezolucija o Srebrenici je lazna ili istinita". Али српска власт није хтела руски вето, а покушај доказивања лажи бескрупулозног Запада је осуђен на неуспех. И непотребан ако се употреби вето (лажи Запада су већ доказане писаним сведочанствима тадашњих званичника у БиХ, координатора мисије УН Ф. Корвина, команданта НАТО-а Л. Мекензија, аналитичара Е. Хермана и многих других). "Преводиоче", прочитај "The Srebrenica Massacre:Evidence, Context, Politics"!

Вето и тачка!

29.06.2015. 17:26

Српске власти "бране" Србију дефанзивом и одступањем. Да ли због дневница? Јер руски вето би ставио тачку на расправе које нам само доносе штету у целом свету.

Ђорђе С.

29.06.2015. 17:35

Нико из српске власти није нам објаснио зашто је игнорисан руски предлог за улагање вета. Одлучили су да цео свет испира уста гнусним лажима о Србима!? Зар нам није било доста? А истина је већ записана у студијама независних западних аналитичара, који осуђују лажи северноатлантских земаља! Довољно је било само ветом ућуткати надмене Енглезе.

Dile

29.06.2015. 21:56

Срби ,силоватељи,Срби фашисти Срби овакви Срби онакви,Срби никакви,Срби најгори.Срби први стадоше на браник Турцима али нико из Европе тада није озбиљно схватио да треба да се неман заустави па Турци дођоше до Беча. Срби се међу супроставише моћном Аустроугарском царству и извојеваше прву победу у Првом светском рату . Први се супроставише Хитлеру и његовој солдатески,нађоше се у антихитлеровској коалицији. Увек смо били на правој страни и увек бранили слободу и част и данас то чинимо.