London ponudio novu rezoluciju!

D. MILINKOVIĆ

27. 06. 2015. u 22:02

Velika Britanija predlaže izmenjeni nacrt dokumenta o Srebrenici, koji je, kao i prethodni, neprihvatljiv za naš državni vrh

Лондон понудио нову резолуцију!

VELIKA Britanija napravila je novu verziju rezolucije o Srebrenici, ali su izmene kozmetičke i ne menjaju suštinu prvobitnog teksta koji je i u Beogradu i u Banjaluci ocenjen kao neprihvatljiv - saznaju "Novosti".

Prema našim informacijama, praktično su uočljive samo dve promene. Prva je da se reč genocid, koja je u prvobitnoj verziji navedena na čak 35 mesta u tekstu, sada pominje manje puta. Druga se odnosi na formulaciju o "desetinama hiljada žena, devojaka, muškaraca i dečaka žrtava seksualnog nasilja tokom sukoba u BiH, uključujući i Srebrenicu". Umesto "desetina hiljada" sada stoji - "na hiljade"!

Ostali sporni delovi uglavnom su ostali netaknuti. I dalje se poziva na osudu svakog negiranja genocida u Srebrenici i apeluje da se lekcije iz prošlosti o ovakvim zločinima usade budućim generacijama i uđu u školske udžbenike. Vlasti u Beogradu imale su uvid u novi tekst, ali je i on ocenjen kao neprihvatljiv i izrazito antisrpski.

Kako tvrde naši izvori, još nisu obavljene konsultacije među članicama Saveta bezbednosti UN o britanskoj inicijativi, niti je definitivno doneta odluka da li će se i u kom obliku dokument naći na sednici 7. jula.

U diplomatskim izvorima objašnjavaju da za utvrđivanje dnevnog reda još ima vremena i da on može biti utanačen i uoči same sednice, i to telefonskim dogovorom između članica SB. Stalne članice SB zasada su se samo usaglasile da 7. jula minutom ćutanja odaju poštu žrtvama ratova na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. do 1995.

KRITIKE I POZIV IVANIĆU NIKOLIĆ je pozvao člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića da zakaže sednicu tog tela kako bi donelo stav o rezoluciji o Srebrenici i dodao da onaj ko predstavlja RS u Sarajevu mora da ima stav koji mu Banjaluka nalaže. - O tome kako Ivanić predstavlja RS i srpski narod u Predsedništvu neka odlučuju oni koji su glasali i koji na to imaju pravo. Kao predsednik Srbije, koja može da ima posledica od nepostupanja Predsedništva BIH, tražim da on sazove sednicu. Neprirodno je da Srbija donosi odluku o rezoluciji pre nego što to učini BiH.

Dokument koji Velika Britanija pokušava da "progura" u SB, uoči obeležavanja srebreničkog jubileja, u petak je bio među glavnim temama razgovora državnog vrha Srbije i Republike Srpske, na zajedničkoj sednici vlada dveju država, održanoj u Beogradu.

Predsednici Srbije i RS, Tomislav Nikolić i Milorad Dodik, poručili su da o rezoluciji svi moraju imati isti stav, da joj se treba usprotiviti, jer je ona uperena protiv interesa RS, ali i Srbije.

- U Srbiji i u Srpskoj ne sme da postoji političar koji nema stav o predložnoj britanskoj rezoluciji. Poštujem srebreničke žrtve, ali to ne znači da treba da se uništi srpski narod i da se pod pojmom genocid nametne reč Srebrenica - upozorio je Nikolić.

Dodik je ponovio da je dokument antisrpski i deo loših namera Britanije, da je reč o nepristojnoj ponudi, čiji rezultat mogu biti mnogi problemi u Bosni i ugrožavanje mira i pomirenja:

- Usvajanje tog dokumenta može da povuče za sobom niz problema, od zahteva za reparaciju ratne štete, pa nadalje. Odbijamo rezoluciju kao nepotrebnu, jer može samo da unosi više problema u BiH nego što može da donese ono što je svima potrebno, a to je pomirenje.

Srpski premijer Aleksandar Vučić naglasio je da Beograd poštuje integritet BiH, ali da će uvek biti mesto na koje Banjaluka može da se osloni. On je rekao da će odluku o odlasku u Potočare, 11. jula, doneti u skladu sa interesima Srbije i srpskog naroda, i da će o tome razgovarati i sa Nikolićem i sa Dodikom:

- Prijateljstvo Srba i Bošnjaka je od značaja za oba naroda, ali nećemo gaziti naše interese - poručio je Vučić, i dodao da je Srbija spremna i finansijski da pomogne RS, ukoliko bude imala probleme sa likvidnošću, što je Nikolić posebno pozdravio.

BRATUNAC SLEDEĆI PREDSEDNIK Nikolić pozvao je da zajedničke sednice vlada budu pravilo, a premijer Vučić je naredni sastanak najavio za oktobar, u Bratuncu: - Očekujem da u septembru otvorimo radove na mostu Bratunac-LJubovija, a ubrzo potom i da održimo sednicu vlada.

Najviši zvaničnici Srbije i RS su razmenili mišljenja o svim važnim političkim i ekonomskim temama. Vučić je naglasio da nema oblasti u kojoj se ne otvaraju nove mogućnosti za saradnju, a posebno na polju infrastrukture, namenske industrije i zdravstva. Vlade su u petak potpisale i dva sporazuma - Memorandum o saradnji u oblasti saobraćajne infrastrukture i Protokol o stručnim ispitima i licenciranju u građevinarstvu. To će, prema Vučićevim rečima, omogućiti da građevinske firme Srbije i RS rade u obe zemlje, kao i da zajednički nastupaju na trećim tržištima.

Šef srpske države je na sednici dveju vlada upozorio da je situacija u regionu veoma složena i ocenio da su napadi sve učestaliji kako je Srbija bliža EU:

- Neki se trude da stvore nepovoljnije okolnosti kako bi zaustavili naš napredak, stoga vas molim da uspostavite i održite snažne veze i budete kao porodica.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (42)

PP

27.06.2015. 22:43

Jedini normalan odgovor na rezoluciju bi bio hitan poziv Vlade Srbije da Republika Srpska ubrza pripreme za referendum o nezavisnosti.

Princeza Dajana

28.06.2015. 01:46

@PP - A sta ima London da podnosi reezoluciju i koga bre briga za Londonom? I to ce bas da im prodje kod Putina. Koliko vas placaju da pisete o takvim nebulozama?

gogo

28.06.2015. 01:57

@PP - Dali ti zaista mislis da ce vlada Srbije pozvati vladu RS da prekrsi Dejton a Srbija kao neko 'garant' za taj Dejton.??Naime vrlo dobro se zna kako se u BH raspisuju referendumi od vitalnog znacaja, a ako ti ne znas to je da se sve tri strane prvo moraju u potpunosti usaglasiti/dogovoriti kako ce glasiti referendumsko pitanje i tek onda se referendum raspisuje ali ne samo u RS nego istovremeno i u federaciji i distriktu Brcko je3r se radi o vitalnom interesu tj odcepljenju jednog entiteta.

Миливоје Кнежевић

27.06.2015. 22:50

Можете ли како да нас поштедите од оваквог смећа, макар на Видовдан?

pater f

27.06.2015. 22:59

Od kada je VB prijatelj narodima Balkana? Svoju politiku vekovima kreiraju kao kolonizatori a sada i jak finansijski lobi koji imaju za cilj "zavadi pa vladaj".Moramo se još uvek štititi od posledica prošle i sadašnje politike sa Kraljevskog dvora VB.

GB

28.06.2015. 03:27

@pater f - Kad ne bi imali Nemce mozda bi onda Englezi bili nasi najomrzeniji narod! I kad ti nudi pomoc, bezi sto dalje od njih.

ana

27.06.2015. 23:04

Britanijo,jadna s,stidi se ovolikih laži i podmetanja...Srbi nikad nisu bili silovatelji kao drugi što su....u London više nikada poći neću

ZAŠTO ? ZA KOGA ? KOLIKO ?

27.06.2015. 23:10

Neka nam neko od pametnih i obrazovanih rastumači ZAŠTO se britanska državna politika tako ponaša prema Srbima na Balkanu još od 1830. i Hatt-i-šeriffa? pa 1878. nakon Berlinskog kongresa stvaraju I Prizrensku ligu za Veliku Albaniju ?..pa spašavaju Pavelića, a tek misterija Tito.. ZA KOGA oni to rade ? Koji je interes britanske Krune da MI nestanemo ? I najvažnije pitanje za City KOLIKO KOŠTA uništenje Srbije i Srba ? KO daje više ili duže ? 90-tih su pitali Slobu: jel deo Rešenja ili Problema

smb

27.06.2015. 23:50

@ZAŠTO ? ZA KOGA ? KOLIKO ? - oni nas ne unistavaju, niti imaju interes da mi nestajemo. sa tim smo mi sami zapoceli posle drugog svetskog rata i nismo se do danasnjeg dana promenili. nas mentalitet je da cutimo, slusamo, verujemo, cekamo da drzava za nas ucini ovo ili ono kao maloletna deca. nismo sazreli, ne brinemo se svi zajedno o nama kao narodu, svadjamo medjusobno, potkupljivi smo... jel dosta osobina? sad polako i vi u zemlji uvidjate kako nas drugi gledaju. mi, koji na zapadu radimo i zivimo osecamo se tako dnevno.

Влада

28.06.2015. 00:11

@ZAŠTO ? ZA KOGA ? KOLIKO ? - Раде за себе. Увек је било због подршке Турској. Да не развлачим причу, погледајте односе између Турске, Енглеске и Русије у задњих 200 година.

4c

28.06.2015. 06:59

@ZAŠTO ? ZA KOGA ? KOLIKO ? - Glupost da je sve pocelo nakon drugog svjetskog.Svako sa iti malo mozga zna da je to pocelo davno prije,dok jos njesu postojale ideologije i podjele na bjedne cetnike ,partizane i statijaznam.Problem je nas dodvornicki mentalitet,nedostatak ponosa i nacionalne svjesti.Mnogima je vaznije da su simpatizeri partizana ili cetnika nego da su Srbi.Globalna sila iliti sile zla to vide odavno i koriste za svoje podle ciljeve,a to vidimo i po ovoj izmisljotini o Srebrenici.

z@p

28.06.2015. 07:24

@ZAŠTO ? ZA KOGA ? KOLIKO ? - Da li si ti bas toliko naivan. bas njih briga za sve samo interes je u pitanju "...Merima Brkić politički savjetnik britanskog premijera Davida Kamerona..." "...Sanela Diana Dženkins, glavni promoter i lobista Bošnjaka u svetu..."

Arsenije

27.06.2015. 23:30

Британци, највећи злочинци у историји човечанства, који су починили бројне геноциде, који су уништили у потпуности бројне народе, културе, који су поседовали робове до пре 2 века се нама усуђују да причају о неком геноциду! Нека их буде срам, а и нас, што уопште то дозвољавамо, да нас тако вређају. Мој народ није геноцидан, Европо и свете, срами се! Сребреница је исценирана, а они би да се ваде јер су за то одговорни. Препоручујем филм "Сребреница, издани град"

ЖИГ СРАМА

27.06.2015. 23:44

"Manje se pominje reč genocid"! Па да л' су они нормални? И да л' смо ми глупи? Па довољно је ваљда да само једном напишу да су Срби извршили геноцид и у случају усвајања декларације били бисмо у целом свету ЗА СВА ВРЕМЕНА ЖИГОСАНИ као геноцидна нација!

Todorovic

28.06.2015. 07:52

@ЖИГ СРАМА - Nismo bolje ni zasluzili. Dok god nas vode ljudi koji misle da smo mi ovce za sisanje nece se nista promeniti. Metar napred, nazad fva.

Последњи српски цар

27.06.2015. 23:53

Миле, Србине, не дај нас! И утичи на Тому да савлада страх од Вучића и затражи вето Русије (без обзира шта мислим о нашем председнику, чини ми се да још само у њему може да се пробуди оно мало преосталог српског поноса).

gedza

28.06.2015. 00:08

Ma kakva " rezolucija" i kakva "velika britanija " ,manite se ljudi gluposti !

Stana

28.06.2015. 00:11

Imperijalisticka i agresivna Velika Britanija nikada Srbiji nije bila naklonjena.Sada im je u interesu da seju seme razdora sa iskonstrusanom verzijom u njihovoj kuhinji ,rata u Srebrenici 1995.godine.Nismo mi kao oni da sejemo ratove,strah,podmetanja ,ucene i dr;u svetu.Sta su radili u Severnoj Irskoj,Skotskoj,Foklandskim ostrvima i drugim delovima sveta.Vlada Srbije treba da zastupa interese samo gradana Srbije od kojih su izabrani.U suprotnom je izdaja drzavnih interesa.

nikola - london

28.06.2015. 00:12

Nije mi jasna njihova podrska mudzahedinima, muslimanima i sada novonastaloj IS kada su upitanju Srbi dok se u isto vrjeme ,,bore,, po citavom svjetu protiv njih. Pa cak i u svojoj zemlji.

Nije sija,nego vrat

28.06.2015. 00:25

Moram da razjasnim da je VB i dalje kolonizator,da i dalje imaju robove ali se to sad sve zove drugacije.

Jova

28.06.2015. 00:26

Britanci bolje da pisu rezoluciju o tome sta i kako su uradili Aboridzinima u Australiji nakon svog dolaska i svega sto su uradili tom narodu... sestematsko istrebljenje jednoh naroda,pohlepno zauzimajuci tj otimajuci njihovu zemlju,oduzimajuci im decu,ubijajuci itd. A da ne pricamo dalje...

Dumar

28.06.2015. 00:56

Zasto bi bilo neprirodno da Srbija pre zauzme stav o rezoluciji od BiH? A kako je prirodno to, da Englezi, ne da imaju stav, nego pisu rezoluciju? Jos Dacic kaze kako mi nismo trazili niti od koga u SB da ulozi veto, nego smo samo uputili pismo. On, kao da se nekom pravda. Moze li neko da objasni, zasto imamo o svemu ovome tako mlitav stav. Nije valjda da je jedini odgovor : Izdaja ?

Деки

28.06.2015. 01:51

Коју? О Фокландским острвима? О иживљавању над заробљеним аргентинским војницима? О мучењу аргентинских родољуба и рибара, које су храбри енглески војници заробљавали и убијали? Да им тада нису улетели американци са авијацијом, у одсудном тренутку, пушили би се још увек. Само то мало људи зна... Хајде нека Новости покрену фељтон о енглеским злочинима од настанка те хорде до данас! Да види сав свет са каквим олошима имамо посла, са генераторима светског зла!

SSF

28.06.2015. 04:15

Приватно живим по систему "борба на све или ништа" и можда је мало незрело препоручити исти систем за цео народ, али изгледа да се приближавамо резултату "ништа" тј. нестанку. Ја бих довео Русе на Копаоник, упалио радар, заузео копнену зону и северно Косово, инсталирао СС300 и СС400 ракете, купио 20-ак најновијих авиона, економска интеграција са Русима, Кинезима па и арапима. Једноставно морамо кренути са пута нестанка на пут коначне победе и опстанка.

В.Петровић

28.06.2015. 07:41

Напред браћо Срби из европе ,целог света и балкана са браћом Русима у нове победе за правду и истину, Вучићу , Николићу, Додик недајте нападе на свој народ.

Mali bata

28.06.2015. 08:15

Jedna stvar je sigurna da taj deo rezolucije koji govori da postoji razlog za prestanak tvoje funkcije svi smo saglasni.

pera borin

28.06.2015. 08:59

Pa nemoguce je ljudi moji,da se danas"Indijanac"u"Severnoj Americi"Zove Dzon i sabijen je u rezervate!A da za to niko nije odgovoran!?I da ni u kom slucaju tamo nije bilo genocida!?Podignimo glavu i mi,i za onih 500 godina trebljenja zatrazimo odstetu!Sme li to neko da pomene?A ako nesme,zasto?Da li su pokatoliceni Srbi,sada van Srbije,to cinili dobrovoljno?I gde je tu Rezolucija Engleske?I opet!Zasto oni moraju da donose"Rezolucije"i odakle im to pravo?Ma nevolim ih brate moj pa to ti je!

elektricar

28.06.2015. 09:21

Izmisljanje ove rezolucije i insistiranje na njenom usvajanju u UN je nista drugo do otvoreno izrazavanje neprijateljstva ove drzave, Engleske, prema nasem narodu. Sve ostale drzave koje bespogovorno podrzavaju ovu rezoluciju (bez obzira koju njenu "usglasenu" varijantu) na taj nacin otvoreno izrazavaju takodje svoje neprijateljstvo prema nasem narodu.Sve to uvek treba imati u vidu i time se pametno rukovoditi.

oldlala

28.06.2015. 11:00

Uporno ocemo da saradjujemo sa onima koji su dokazali da nas nepodnose i da jedva cekaju da nam napakoste,a udaljavamo se od drzava koje nam kolko toliko pomazu a pritom nerade nista lose Srbiji,Nesto mi tu nije jasno?

čiča

28.06.2015. 11:34

Koja je razlika , par puta nas manje nazivaju genocidnima i to oni koji su izmislili koncetracione logora koje je kasnije hitler usavršio . I to su nam prijatelji ,kakvi li su nam neprijatelji

privatizacija funkcija

28.06.2015. 12:04

Lazi i podmetanja su mnogo kostale srpski narod. Samo istina moze povratiti ugled srba, pravoslavaca pre svega. Istoricari i novinari moraju agresivno i otvoreno pisati o svim zrtvama koje su se desile nad srbima od formiranja Jugoslavije, narocito u drugom svetslom ratu pa sve do danas. Zapadni svet o tome malo zna.

Јабре

28.06.2015. 12:05

Нека пошаљу резолуцију о 500 000 убијене деце у Ираку !

Op Ozi Cija

28.06.2015. 17:51

Ja bih podrzao rezoluciju ako bi u njoj rec Srbi bila zamenjena recima Englezi, Amerikanci, Nemci......

Op Ozi Cija

28.06.2015. 17:59

Sve je moguce jer zapad sigurno ima previse dokaznog materijala o prljavstinama srpskih politicara i time ih ucenjuje. Za te prljavstine izgleda da mora platiti Srbija i Srbi.