Amerika sprečava propast pregovora

P. Vasiljević

13. 06. 2015. u 22:02

Diplomate iz SAD pritiskaju Prištinu na kompromis oko ZSO. Za Vašington je najvažnije da Zajednica ne bude "druga Republika Srpska"

Америка спречава пропаст преговора

Ukoliko budu postignuti konkretni dogovori, to će biti potpisano na rundi koja počinje 23. juna

UKOLIKO Priština ne odustane od ideje da Zajednica srpskih opština bude samo nevladina organizacija u okviru Kosova, ključni predstojeći pregovori u Briselu mogli bi da propadnu - saznaju "Novosti".

Prema našim informacijama, zbog rizika od fijaska, koji bi označio i spuštanje rampe na evropskom putu Srbije, američke diplomate vrše pritisak na albanske lidere da pristanu na kompromis. Važnu ulogu u narednim danima, odigraće i predstavnici američke ambasade u Prištini koji već "ublažavaju" albansku poziciju pred tehnički dijalog koji počinje u ponedeljak.

Cilj SAD je, prema našim informacijama, da ZSO dobije neka izvršna ovlašćenja i svojevrsnu autonomiju, ali da to nikako ne zaliči na "novu Srpsku".

Status ZSO, svakako će biti najteži deo predstojećeg susreta predstavnika Beograda i Prištine i Briselu, a dogovor oko preostalih otvorenih pitanja trebalo bi konačno da potpišu premijer Aleksandar Vučić i Isa Mustafa 23. juna.

VUČIĆ: ODLUKA O SREBRENICI JE NAŠA OSIM kosovskih pregovora, pred Vučićem je i teška odluka oko odlaska u Srebrenicu na obeležavnje 20 godina od zločina. - Išao ili ne išao u Srebrenicu, to će biti odluka Srbije, a ne odluka SAD ili Velike Britanije. Još nisam odlučio da li ću ići, a to zavisi od bezbroj faktora. Srbija će dati sve od sebe da očuva unutrašnju i regionalnu stabilnost - rekao je Vučić novinarima u centru Beograda. Upitan o britanskoj rezoluciji o Srebrenici, premijer je rekao da još nije video tekst tog dokumenta i da srpska podrška toj rezoluciji zavisi od toga šta u njoj bude pisalo.

Ali, ni ostale teme na dnevnom redu neće biti nimalo lake.

Priština, naime, insistira da na osnovu formalnog zahteva Austrije, dobije svoj međunarodni pozivni broj, čime se duboko zalazi u statusna pitanja. Beograd predlaže da Srbija da dozvolu za novi broj na teritoriji Kosova, ali da sever pokrajine i srpska zajednica ostanu u našem telekomunikacionom sistemu i da, praktično, ne pozivaju centralnu Srbiju kao da su u inostranstvu.

Albanski lideri zasad ne pristaju na taj kompromis. NJihov predlog je da njihova telekomunikaciona kompanija preuzme kontrolu nad celokupnim sistem, a da onda naknadno omogući Srbima jeftinije telefoniranje u centralnu Srbiju.

Neće biti lak ni dogovor oko energetike, pošto Priština insistira da "Valač" i "Gazivode" preuzme turska kompanija koja je kupila kompletnu energetsku mrežu na Kosovu, a Srbija ne planira da se odrekne svoje imovine.

Možda će se najlakše postići dogovor oko uklanjanja Parka mira sa mosta u Kosovskoj Mitrovici. Mogla bi da se otvori pešačka zona, a da se kasnije gradonačelnici dogovore o puštanju saobraćaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

momcilo

14.06.2015. 00:06

"američke diplomate vrše pritisak na albanske lidere da pristanu na kompromis". koja farsa

Zoran.ru

14.06.2015. 00:21

treba zadržati min. dostojanstva. ovako je bilo i pred prvi svetski rat, ustupala je Srbija do granice ispod koje se nije moglo.

Jovan Jovanovic

14.06.2015. 05:14

@Zoran.ru - Ti poceo da pretis svetskim ratom. da puknes od smeha, uradice se onako kako Amerikanci napisu.

021 NS

14.06.2015. 00:59

Amerikanci vrše pritisak? Na same sebe? Naši zapadni "prijatelji". Rezultat nedavne posete Vašingtonu je više nego vidljiv.

Sekula

14.06.2015. 02:30

Dok je srpskih politicara, pregovori ne mogu propasti. Koliko god Albanci trazili srpski politicari im mogu dati vise. Poslije 1999 svake godine srpski vrh govori kako moraju popustiti pod pritiskom EU i SAD, a ovi im ponovo postavljaju nove uslove i tako u nedogled. Ovo mi lici na ono sa magarcem i mrkvom, mrkva su obecanja EU i SAD, samo nikako ne mogu da odgonetnem ko je MAGARAC.

Dymitr Ogonowski

14.06.2015. 06:55

KiM su istorijski srpska podrucja. A sever Kosova jos je i sada etnicki srpski. Ne znam zbog cega istorijske i etnicke srpska podrucija moraju se podredivati siptarskim kolonistima i agresorima iz bande NATO?

Dejan D.

14.06.2015. 07:30

Kosovo je odavno izgubljeno, i šta više tu ima nego boljebinambilo da sačuvamo ostatak Srbije presvega na Vojvodinu itd.

VASKE

14.06.2015. 07:41

Ameri vrše pritisak na kosovske albance, ili nisam dobro video ili je ovo jača farsa od crtanog filma za decu.

Драган

14.06.2015. 08:55

Издати је тешко само први пут . После је то рутина , чак и потреба и то је ствар медицине а не политике .

gvatemala

14.06.2015. 08:58

...... otidjenje i delica teritorije je protiv ustavno - pa prema tome i krivicno delo...

prike

14.06.2015. 12:26

@gvatemala - E ti si bistar,svaka cas.Sprovesti jedan ustav koji je usvojen u BG a skroz protiv volje albanaca to je cirkus.Kako to mislis to na delo.Znas li da je to papir,a papir moze da proguta ne samo Kosovo vec i Japan a mozda i Ameriku ?! To je bezvredan,izgubio pogazio vreme.Kosovo je samostalna drzava ima svoju vojsku,policiju i sve ostalo i jos medjunarodne snage.Pisite drugi,skroman i realan neka bude i prilagodjen i drugima ne samo srbima.Kosovu zaboravite.

arsa

14.06.2015. 16:58

@gvatemala - Prike, pa ti si jedan mnogo pametan covek.Kada oslobodimo KIM, koje je trenutno kako sam kazes okupirano, "medjunarodna vojska, albanska policija", onda se pitaj sta si trazio u tudjem dvoristu i zasto ti se desilo to sto ce da ti se desi.Ali samo nemoj kriviti srbe.Budite sretni ako vam i Albanija bude opstala kao "drzava".

radikal

14.06.2015. 10:53

Da li neko spominje rezoluciju UN gdje stoji da vojska treba da bude na granici sa Albanijom itd.. Kosovo je SRBIJA I nema pregovora ili dogovora kad tad..

arsa

14.06.2015. 11:21

Svi u Srbiji znaju a zna i ceo svet, da nije Rusije, ti "nasi zapadni prijatelji" sa SAD na celu, zbrisali bi Srbiju kao da nikad nije ni postojala.

bez dlake na jeziku

14.06.2015. 16:23

Za ime Boga, dosta vise pomoci, dosta ste nam pomagali "zapadni prijatelji" nasi...od miline sto je stvoriste vasom "nesebicnom pomoci" u ovoj nesrecnoj drzavi ne da se vise ziveti...go home jenki !