Petar Ivancov: Nije zločina bilo samo u Srebrenici

D. Milinković

13. 06. 2015. u 21:05

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov govori za “Novosti” o rezoluciji koju priprema London i potezima Moskve. Žrtve bili i Srbi i Hrvati, ne samo Bošnjaci. Tekst još nismo videli

Петар Иванцов: Није злочина било само у Сребреници

UPOZNATI smo sa inicijativom Velike Britanije da se u Savetu bezbednosti UN donese rezolucija o Srebrenici, ali još nismo videli tekst i ne znamo šta je u njemu. Obećano nam je da ćemo dokument imati u narednih nekoliko dana.

Ovo za "Novosti" poručuje Petar Anatoljevič Ivancov, ambasador Rusije u Sarajevu, povodom najava iz Londona da će uoči srebreničkog jubileja u SB inicirati usvajanje dokumenta o osudi genocida u Potočarima.

- O tome smo razgovarali i na upravnom odboru Saveta za implementaciju mirovnog sporazuma, koji je održan u utorak i sredu. Jasno smo rekli da ova rezolucija mora biti koordinisana sa BiH i partnerima iz međunarodne zajednice.

Kakav je generalno stav Rusije oko ove inicijative?

- Svi znamo da je pitanje Srebrenice, onoga što se tamo desilo, osetljivo i delikatno. Ove godine se obeležava 20 godina od tragedije koja se tamo dogodila. Verujemo da bi ovo pitanje trebalo tretirati sa izuzetnom pažnjom.

PODRŽAVAMO VEZE S BANJALUKOM MNOGI strahuju da se ovim dokumentom zapravo "udara" na RS i da je cilj slabljenje veza Beograda i Banjaluke?
- Ne možemo da sudimo jer nismo videli tekst. Svesni smo bliskih odnosa između Beograda i Banjaluke, i podržavamo ih. Te specijalne veze podržava i Dejtonski sporazum.

Kada će SB raspravljati o ovom pitanju?

- O tome bi trebalo da se debatuje početkom jula, a mislim da tačan datum još nije utvrđen. Ako se rezolucija ove prirode usvoji, njena svrha mora biti pomirenje i prevazilaženje nepoverenja koje još postoji među ljudima u Bosni.

Hoće li Rusija, kao stalna članica Saveta bezbednosti, staviti veto na usvajanje rezolucije?

- Prvo moramo da vidimo tekst. Prerano je da se govori o vetu. Ta rezolucija trebalo bi da bude u skladu sa odlukama Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, koji je doneo nekoliko presuda. Poenta je da ovde diskutujemo o zločinima koje su počinili pojedinci. Treba napomenuti i da su zločini činjeni, ne samo u Srebrenici, nego i na drugim mestima i protiv drugih naroda u BiH, ne samo protiv Bošnjaka, već i protiv Srba i Hrvata. Ni te zločine ne smemo da zaboravimo. A zločini koje su počinili pojedinci, ne mogu se kvalifikovati kao zločini čitavog naroda ili entiteta.

Predsednik RS Dodik predlaže da međunarodna komisija ispita događaje u Srebrenici.

- Nismo još dobili predlog, ali sve zločine treba ispitati.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Стефан Зоран

13.06.2015. 22:25

Одустаће они, у замену за Орића. Појавио се у незгодно време, могао би сребренички спектакл да пропадне ако би Срби да искористе прилику и дају публицитет Орићевим "подвизима" пре ослобођења Сребренице!

Dusan

14.06.2015. 01:05

S velikom uvazavanjem njegove ekselencije ipak moram da kazem, moje misljenje je da bi usvajanje takve rezolucije dovelo upravo do suprotnog efekta = doslo bi do jos veceg udaljavanja naroda BiH i konacnog raspada zemlje na njene entitete.

Раде

14.06.2015. 02:18

сребрница од првог дана исполитизирана и данас се исто ради нема везе са реалношћу....

srbo

14.06.2015. 09:44

evo rešenja da udba za koju je radio orić u vreme miloševića ispriča šta je sve orić radio u srbiji dok je bio u udbi,pa da on kaže nešta o tome,pa da se vidi koliko je on doprineo dogadjaju u srebrenici.mora se znati šta je prethodilo srebrenici.pa da se kaže ko je skrivao zločine dela muslimana u ustaškim uniformama u vreme drugog svetskog rata.ko to sve krije.

Opereta

14.06.2015. 18:03

@srbo - AAAAA,zbog toga se,znaci,desila Srebrenica.Zbog Bosnjaka u ustaskim uniformama.A mozda i zbog Jasenovca,bez obzira sto je bio hrvatski ustaski logor.A mozda i zbog dahija(tako rece Mladic).Nalazicete vi izgovore,tonu.Ali istina je samo jedna.I ne ide vama u prilog.

Злочин и казна

14.06.2015. 12:32

Није га ни било у Сребреници! Српски цивили су масакрирани у селима око Сребренице! А муџахедини су изгинули док су бежали према централној Босни.

Стефан Зоран

14.06.2015. 12:51

И Ви говорите о трагедији? Тежак пораз и погибија сурових ратника џихада на чијим рукама је крв жена, деце и стараца - за Вас су трагедија? "Прво морамо да видимо текст"? Господине Иванцов, морате прво да видите текстове изворних, неревидираних извештаја припадника "међународне заједнице". Прочитајте студију Едварда Хермана, зборник сведочења западних инсајдера у догађајима пре и после ослобађања Сребренице. Не ослањајте се само на конструкције ХТ-а.