Zagreb sprema novu ucenu!

D. M.- D. R. Đ.

sreda, 03. 06. 2015. u 21:33

Загреб спрема нову уцену!

Slučaj Veljka Marić produžava spisak zahteva iz Zagreba

Ni premeštanje Veljka Marića u hrvatski zatvor neće zadovoljiti apetite suseda i zaustaviti njihove nove zahteve. Sada traže da izmenimo zakon na osnovu kojeg je Marić "otet"

NI izručenje Veljka Marića Zagrebu, osuđenog u Srbiji za ratni zločin, po svemu sudeći neće zadovoljiti apetite Hrvatske. Ona sada traži da Beograd izmeni i zakon na osnovu kojeg je Marić, kako kažu, "otet"!

Naime, hrvatska poslanica u Evropskom parlamentu Marijana Petir izjavila je da zakonska regulativa u našoj zemlji na osnovu koje je Marić osuđen predstavlja opasnost za još 300 hrvatskih građana:

- Pravna analiza, koja ukazuje da je reč o "pravom hibridu", prošle nedelje je poslata na mnoge adrese u EU i nastojaćemo da Srbija ukine taj zakon.

Zagreb time praktično uspostavlja novi uslov Srbiji na putu ka EU, uz već poznate zahteve - od korekcija granice na Dunavu, povratka imovine do otvaranje arhiva Udbe.

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić kaže, za "Novosti", da izručenje Marića nije nikakav politički ustupak Zagrebu, već odluka našeg sudstva:

- Srbija je pokazala da je posvećena dobrosusedskim odnosima i miru i stabilnosti u regionu, red je da to pokažu i naše komšije. Očekujemo da Hrvatska ne koristi nerešena bilateralna pitanja kako bi kočila naše evropske integracije. Imamo još otvorenih tema, ali one ne bi trebalo da se rešavaju ucenama u evropskim institucijama.

Premeštaj Marića u hrvatski zatvor, po mišljenju Vladislava Jovanovića, nekadašnjeg šefa diplomatije, u duhu je sporazuma o istragama i suđenjima koji postoji između BiH, Srbije i Hrvatske, ali on napominje da treba sačekati i videti kako će Zagreb tretirati Marića:

- Ovo je test njihovog kredibiliteta - hoće li ispoštovati sporazum ili ga izigrati puštajući Marića na slobodu posle određenog perioda. Ne vidim da je davanjem dozvole za premeštaj Beograd odstupio od bilo čega, ali ukoliko Zagreb ne uzvrati sličnim potezima, ovo bi mogao da bude primer naše naivnosti. A na daljem putu Srbije ka EU, ne bih računao na to da nam Hrvatska otvori prolaz. Izvesnije je da će nas kočiti.

U Hrvatskoj se tvrdi da je veliki doprinos da se reši slučaj "Marić" dala i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović koja je razgovarala sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, a ističe se i kooperativnost premijera Vučića.

NESTALO 1.606 OSOBA, SPORNE I GROBNICE

Prema poslednjoj evidenciji o nestalima iz Hrvatske i Srbije tokom ratova devedesetih, 1.606 osoba vodi se kao nestalo, a za 424 traže se posmrtni ostaci. Predsednici vladinih komisija za nestale - Veljko Odalović (Srbija) i Ivan Grujić (Hrvatska) - juče su konstatovali da je preostalo da se reše pitanja premeštanja masovnih grobnica s teritorije istočne Slavonije, povratak dokumentacije iz vukovarske bolnice, ekshumacije poznatih grobnica...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

СВЕМИР

03.06.2015. 21:49

Све док српски народ воде неспособни политичари, вођени личним пљачкашким интересима, свака хрватска уцена ће бити услишена и то на коленима. Министар правде Селаковић одбацивао је пркосно сваку помисао на изручење Вељка Марића хрватским властима, политичком играријом, јуче је изручен, а за који дан ће бити пуштен на слободу. Толику незаинтересованост за народне интересе ја нисам могао ни да замислим!

Београд

04.06.2015. 09:01

@СВЕМИР - Вељко Марић. Ма јок, уопште није покатоличени Србин. Такви су и правили највише злочина над Србима у хрватској. Кад ћемо коначно једном кинески зид према хрватској да почнемо да градимо, и да се решимо тог зла.

perapk

03.06.2015. 22:25

Možemo i Marsovce da dovedemo i opet nikad nećemo ući u tu uniju. Zar to nije već svima jasno kao dan?

Петар

04.06.2015. 07:10

А ви што имате тајне потернице за Србе,ником ништа

Strašno sam ljut

04.06.2015. 11:04

Dopada mi se stav HR. Tako se bori za svoju državu. Ne kao ovde naše njonje od političara- da im HR traži, dali bi im i poslednje gaće. Umesto da ih oteraju u "ružnu njihovu" m... i potegnu pitanje srpske imovine i proteranih odnosno pobijenih Srba, pa makar prekinuli i diplom. odnose i prijem u EU (do koga verovatno zbog ucena HR nikada neće doći) ovi naši samo popuštaju! Koja bre prava nemaju ti Hrvati u SRB? Šta sve oni nama duguju? Dajte bre političari opametite se -oko za oko zub za zub!

Bojanic89

04.06.2015. 14:38

U kakvoj smo mi mat poziciji! Ali nicija nije do zore gorela! Zamislite Srbe pre i posle Kosovskog boja ili Albanske golgote, koliko je snage trebalo da se ta vremena prezive! Daleko je ovo od najgoreg, ali sloga, rad na sebi, radjanje i vaspitanje dece, i promenice se svetske sile i njihov odnos! Svanuce i nama!

Lazar

04.06.2015. 15:12

Hrvati se nista ne pitaju sto se tice našeg ulaska u Eu, mala su oni država da bi tako nešto radili, kljucnu reč imaće Nemačka i Sad.

GALEB BIJELI

04.06.2015. 16:07

Za nas to nisu nikakve ucjene, nego sasvim legitimni i opravdani zahtjevi! I bez njihova ispunjenja sigurno nećete dobiti taj famozni DATUM,kojega već podosta čekate! I neka ne misle neke prazne glave kako Hrvatska "ništa ne odlučuje" Odlučuje itekako, i odlučivat će! Podsjećam takve "mozgove" da je malena Slovenija usporila naš ulazak za više od tri godine!

Цврчак

04.06.2015. 20:36

@GALEB BIJELI - Баш супер, хвала!!! Тиме што ћете успорити наш улазак у ЕУ чините нам први пут услугу у животу. Од саме помисли да са вама будемо опет у истој држави...хвата ме ужасна језа!

Ljubica

05.06.2015. 09:22

@GALEB BIJELI - Samo tako nastavite. Time sto otezete za po jedan krug nase pristupanje EU . Inace i sami znate da pucate iz peazne puske. Igracete sitno kako Nemica svira.

Liman

05.06.2015. 02:13

Pa, zar nije ovo bilo procesuiranje ratnih zločina? Hrvati očigledno misle da samo Srbe treba kazniti, a njihove usraše nagraditi.