Dušan Proroković: Bauk Majdana nad Evropom

29. 05. 2015. u 14:07

Zašto zapadni centri moći više ne vide Gruevskog i Orbana kao ljude kojima mogu verovati? Najčešći odgovor u medijima je: zato što su se ovi okrenuli Moskvi. Tu se traži i paralela sa Srbijom

Душан Пророковић: Баук Мајдана над Европом

Dušan Proroković

Nije prošlo ni nekoliko dana posle upada albanskih teorista u Kumanovo i organizovanja mitinga opozicije u Skoplju, a u srpskoj blogosferi se već počelo pisati o mogućem pokretanju "evromajdana" u Beogradu. Izgleda je prvi na ovu temu nešto napisao narodni poslanik iz redova vladajuće SNS Vladimir Đukanović.

Da li će "beogradskog evromajdana" biti ne znam, ali bih se u ovom članku pozabavio važnim razlogom zbog kojeg se iniciraju "obojene revolucije".

Zašto je pokrenut bunt protiv Janukoviča u Kijevu, protiv Gruevskog u Skoplju, zašto se sprema protiv Orbana u Budimpešti i zašto se, evo, o tome govori i u Beogradu?

Sličnost je u tome, što su vlasti svih ovih država u jednom trenutku počele da odbijaju pritiske Zapada. Za Janukoviča se to ne može reći, Ukrajina je ovde svrstana jer je to bio prvi "evromajdan" pokrenut u Evropi, ali Gruevski i Orban su dugo vremena bili najbolji zapadni đaci. Na vlast su dolazili kao vatreni pobornici evroatlantskih integracija, u prvim godinama svog mandata su širom otvarali vrata međunarodnim finansijskim institucijama i uvažavali sve preporuke koje su im otuda stizale.

Sudeći po pojedinim potezima koje je vukao, ali još više po retorici, slično se može zaključiti i za Aleksandra Vučića.

Gde je onda dolazilo do problema u komunikaciji? Zašto zapadni centri moći više ne vide Gruevskog i Orbana kao ljude kojima mogu verovati. Najčešći odgovor u medijima je: zato što su se ovi okrenuli Moskvi? Tu se traži i paralela sa Srbijom kada se prave poređenja i najavljuje destabilizacija.

Prvo, ovo nije u potpunosti tačno. A drugo, čak i da je tačno, trebalo bi videti zašto se to čini? Mađarska je i dalje u EU i NATO, a Makedonija teži da postane članica obe organizacije. Dakle, ne radi se o okretanju ka Moskvi, već pokušajima vođenja uravnotežene politike. Kakve koristi ima Mađarska od uvođenja sankcija Rusiji? Kako će Makedonija uspešno rešiti svoje energetsko pitanje, ako ne bude gasovoda iz Rusije? Ni Mađarska ni Makedonija nisu ni najavile da se odriču EU i NATO, samo su pokušale da se na spoljnopolitičkom planu postavljaju kako im najviše koristi.

I tu dolazimo do jednog od ključnih razloga zbog čega se već počelo sa organizovanjem niza "evromajdana" u Evropi. Politika "EU nema alternativu", koja se u manjoj ili većoj meri pojavljivala kao dominirajuća u svim istočnoevropskim državama od završetka Hladnog rata, se pokazala potrošenom. Pod ovom parolom je, inače, i većina istočnoevropskih zemalja ušla u NATO. Nigde to tako zvanično nije obrazloženo, ali je u praksi bilo jasno: put do EU vodio je preko članstva u NATO.

Današnja EU se u mnogim stvarima razlikuje od one koja je postojala devedesetih godina, a da o okolnostima u međunarodnoj politici i poziciji evropskih država u globalnoj areni i ne govorimo. Evropa je, skoro u svakom pogledu, u fazi opadanja. Ona se sreće sa ogromnim ekonomskim, demografskim i energetskim problemima, ona je već zakasnila sa donošenjem mnogih odluka koje bi rešile njene geopolitičke dileme.

Posledice su svima jasne: čvrsto vezivanje za EU i NATO u ovom trenutku, pogotovo posmatrano iz ugla narušenih odnosa sa Rusijom i destabilizacijom Bliskog istoka, istočnoevropskim državama ne može doneti preteranu korist, ali ih može uvući u mnoge probleme. Otuda i pokušaji balansiranja u politikama Orbana i Gruevskog, otuda i odluke srpskih političara da se ne ugrožava do sada ostvaren obim odnosa sa Moskvom. Međutim, očigledno je da na samom Zapadu, nema niti spremnosti da se priznaju sopstvene greške, niti sluha da se dozvoli zemljama Istočne Evrope da pokušaju sa alternativnim političkim platformama, koje će doprineti ublažavanju posledica velike ekonomske krize. U ovom pogledu, Zapad čini istu grešku kao i sovjetsko rukovodstvo krajem sedamdesetih: brane potrošenu politiku.

Kada shvate da se puno toga treba menjati, verovatno će biti kasno. Kao što je bilo kasno i kontraproduktivno sve što je pokušao Gorbačov. A dok se ne pojavi neki zapadni Gorbačov, živećemo u periodu "evromajdana".

Dušan Proroković, Centar za strateške alternative

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije