Otvaranje poglavlja očekujemo u oktobru

Goran ČVOROVIĆ

ponedeljak, 18. 05. 2015. u 11:33

Отварање поглавља очекујемо у октобру
Na skupu "Prijatelji Srbije" u Briselu postignuta načelna saglasnost da se deblokira naš put u EU. Formalna odluka o nastavku pregovora u septembru. Berlin smekšao stav

BRISEL - OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA

NA ministarskom sastanku država članica EU u septembru biće doneta formalna odluka o nastavku pregovora sa Srbijom, a konkretna poglavlja trebalo bi da se otvore u oktobru.

Ovo je, kako "Novosti" nezvanično saznaju, načelan dogovor koji je danas postignut među učesnicima konferencije "Prijatelji Srbije", održane u Briselu. Na tom skupu, uz predstavnike 28 država članica EU, bili su i premijer Aleksandar Vučić i šef diplomatije Ivica Dačić, a posle sastanka procurilo je da se ni Nemačka ne protivi ovom scenariju.

Koliko je ovaj scenario izvodljiv znaće se verovatno već danas, pošto Vučić putuje u Berlin gde će razgovarati sa šefom Odbora za poslove EU u Bundestagu Ganterom Krihbaumom, a imaće i nekoliko važnih neformalnih sastanaka.

- Nadam se da će Srbija pre kraja godine otvoriti prva poglavlja u pregovorima sa EU. To mogu biti 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, 32 koje se tiče finansijske kontrole i 35, specifično samo za Srbiju. Očekujem da će se to dogoditi u septembru, ali još nisam izgubio sve nade da to bude i ranije - poručio je Vučić po završetku konferencije.

Na pitanje da li Beograd ima podršku Berlina za otvaranje poglavlja, Vučić je rekao da je nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer, koji je prisustvovao skupu, "bio veoma otvoren i jasan i da je stavio do znanja čime je sve ta zemlja zadovoljna".

MAKEDONIJA Premijer Vučić poručio je da se Beograd neće mešati u unutrašnje poslove Makedonije, ali da će uložiti napore da se sačuva politička i privredna stabilnost regiona. - Prvi put se pomalo plašim i osećam da nešto nije u redu na zapadnom Balkanu, zbog čega ćemo uložiti više napora da se sačuva stabilnost. Ne trebaju nam neredi, nemiri i pobune, ne treba nam iskra da se zapali u Bosni, na primer, ili u nekom drugom delu regiona - rekao je Vučić.

- Srbija je veoma cenjena u EU i nedvosmisleno postoji podrška svih zemalja Unije ekonomskim reformama i stabilizaciji javnih finansija. Pred nama je nastavak razgovora po određenim pitanjima u dijalogu sa Prištinom. Nastavićemo da radimo na tome, štiteći svoje nacionalne i državne interese.

Odgovarajući na novinarska pitanja, povodom odnosa Beograda i Moskve, Vučić je rekao da je bilo i izvesnih komentara oko usklađivanja s evropskom politikom, da se o tome otvoreno razgovaralo i dodao:

- Znamo naš strateški cilj, ali istovremeno želimo da održimo tradicionalno dobre veze s Rusijom i mislim da veliki broj zemalja članica razume položaj Srbije.

Domaćin skupa, šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc, koji je konferenciju organizovao sa italijanskim kolegom Paolom Đentilonijem, odao je priznanje Srbiji za ulogu koju ima u stabilnosti regiona:

- Ono što je viđeno u Makedoniji pokazuje da nedostatak evropske perspektive ne pomaže regionu zapadnog Balkana. Krajnje vreme je da se otvori prvo poglavlje sa Srbijom.

Atmosferu na sastanku kao veoma pozitivnu ocenio je i Đentiloni:

- Postoji konsenzus da treba brzo otvoriti pregovaračka poglavlja. To je dobra vest i za region, i za nas - zaključio je italijanski šef diplomatije.

VUČIĆ PUSIĆEVOJ: NE DRŽITE NAM LEKCIJE O ANTIFAŠIZMU!

Prijatnu atmosferu tokom radnog doručka, na kojem su se okupili šefovi diplomatija EU, zatalasala je Vesna Pusić. Kako prenose naši izvori, hrvatska ministarka spoljnih poslova je, ničim izazvana, počela da govori o "oživljavanju aveti prošlosti", očigledno aludirajući na nedavnu rehabilitaciju Draže Mihailovića.

Premijer Vučić nije oćutao.

- Niko nema pravo da nam drži lekcije na tu temu, jer su Srbi posle Rusa, Jevreja i Poljaka podneli najteže žrtve u Drugom svetskom ratu, za razliku od najvećeg broja zemalja u našem regionu. Srbija je nosilac antifašističke borbe u tom delu Evrope i svako pominjanje fašizma u vezi sa njom predstavlja najgrublju uvredu za moju zemlju. Uzdržao bih se iz pristojnosti od svakog daljeg komentara i opširnijeg odgovora - odbrusio je Vučić Pusićevoj.

OTVARANjE POGLAVLjA PRE KRAJA 2015.

Vučić je izjavio da je uveren da će Srbija do kraja godine otvoriti prva poglavlja u pregovorima sa EU.

"Nadam se i očekujem da će se to dogoditi u septembru, ali još nisam izgubio sve nade i za ranije dobijanje prvih otvorenih poglavlja. To mogu biti 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, 32 koje se tiče finansijske kontrole i 35, specifično samo za Srbiju", rekao je Vučić za RTS posle sastanka "Prijatelji Srbije" u Briselu.

Vučić je rekao da je Srbija veoma cenjena u Evropskoj uniji, da nedvosmisleno postoji podrška svih zemalja EU ekonomskim reformama i stabilizaciji javnih finansija, a da je pred zemljom da nastavi razgovore po određenim pitanjima o dijalogu sa Prištinom.

"Od Srbije se očekuje da nastavi da bude sidro ili stub bezbednosti u regionu i mi ćemo takvu politiku nastaviti da vodimo, bez obzira na političku cenu jer time kupujemo budućnost za našu decu i zemlju", rekao je premijer.

Na pitanje da li Srbija ima podršku Nemačke, s obzirom da je ministar spoljnih poslova Italije rekao da postoji konsenzus oko otvaranja poglavlja, Vučić je rekao da je nemački ministar Štajnmajer bio veoma otvoren i jasan i da je stavio do znanja čime je sve ta zemlja zadovoljna.

Vučić je najavio da posle Brisela putuje u Berlin, gde će sutra ujutru razgovorati sa šefom Bundestaga, kao i da će imati nekoliko važnih neformalnih sastanaka.
On je istakao da je dijalog sa Prištinom glavna stvar za predstavnike brojnih evropskih zemlja i da će Srbija nastaviti da radi na tome, štiteći svoje nacionalne i državne interese.

Vučić je rekao da je na skupu, kojem je prisustvovalo 20 ministara spoljnih poslova članica EU i osam njihovih zamenika i državnih sekretara. podržana borba Srbije za političku stabilnost u regionu i ne uvek laki ni popularni napori da se ta stabilnost održi.


"Imali smo otvoren i konstruktivan razgovor o nastavku dijaloga s Prištinom i veoma pozitivne stavove imale su ne samo Nemačka i Francuska, već sve zemlje regiona - Grčka, Kipar, Rumunija, Bugarska, Mađarska, Slovačka, Slovenija, Hrvatska, ali i po prvi put smo dobili otvorenu podršku od Letonije, od pribaltičkih zemalja", rekao je Vučić.

On je naveo da veliki broj prisutnih ministara govori o značaju ne događaja ne samo za Srbiju, već i za EU.

Vučić je rekao da je danas bilo lepo biti Srbin i građanin Srbije u Briselu.

"Od naših austrijskih, italijanskih, ali i od svih ih ostalih prijatelja čuli smo iskrenu podršku za Srbiju, pomalo smo se osećali kao deo EU i mislim da su nas na takav način svi naši evropski partneri tako i prihvatali", zaključio je on.
VUČIĆ ZABRINUT ZA MAKEDONIJU

Vučić je izjavio da Srbija neće da se meša u unutrašnje stvari Makedonije, ali je ukazao da regionu nikako nisu potrebni nemir i nestabilnost.

"Osećam i vidim da nešto nije u redu na Zapadnom Balkanu", rekao je Vučić novinarima i dodao da se po prvi put pribojava za stabilnost regiona.

"Ne trebaju nam nemiri niti nekakva iskra koja bi mogla da zapali vatru, na primer u Bosni ili negde drugde", kazao je premijer.

On je izrazio nadu da će makedonski narod prevladati teškoće koje su ga snašle i izaći iz krize.

"Nećemo prisustvovati nikakvim demonstracijama niti se mešati u unutrašnje stvari nijednog našeg suseda", rekao je Vučić.

Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc takođe je izrazio zabrinutost zbog krize u Makedoniji.

"Vidimo da nedostatak evropske perspektive nije dobar za stabilnost Makedonije kao ni za region", rekao je Kurc i istovremeno zahvalio Srbiji zbog konstruktivne uloge koju igra u regionu.KURC: KONSTRUKTIVAN SASTANAK

Šef diplomatije Austrije Sebastijan Kurc je ocenio je da je ovaj susret ministara i predstavnika svih zemalja EU bio veoma konstruktivan i da je pokazao jednoglasnu podršku svih predstavnika zemalja EU na današnjem sastanku, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Ministar inostranih poslova Italije Paolo Đentiloni, koji je uz austrijskog kolegu bio domaćin današnjeg skupa, kazao je da svi uvažavaju konsturkvinu ulogu Srbije u naporima za očuvanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu, kao i nedogmatski i pragmatični pristup Beograda rešavanju problema.
On je dodao da postoji opšti konsenzus za što ranije otvaranje poglavlja.

"Današnji sastanak i prve rekacije su dobra vest za Srbiju, ali i za Italiju i Austriju, kao organizatore ove konferencije", zaključio je Đentiloni.

SAGLASNOST OKO POGLAVLjA

Ministri spoljnih poslova Austrije i Italije Sebastijan Kurc i Paolo Đentiloni ocenili su danas da postoji saglasnost o potrebi da se otvore pregovaračke poglavlja o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Kurc je u Briselu, na konferenciji za novinare posle skupa Prijatelji Srbije, rekao da treba otvoriti prva poglavlja u pregovorima o pristupanju Srbije EU.

Želimo da Srbija bude u EU, izjavio je Kurc i dodao da Beograd na tom dobrom putu ima podršku.

Đentiloni je rekao da postoji opšti konsezus o otvaranju poglavlja na brz, pragmatičan i nedogmatski način.


To je dobra vest za ceo region, ocenio je Đentiloni.

PUSIĆ: PODRŠKA ŠTO SKORIJEM OTVARANjU PREGOVORA

BRISEL - Hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić izjabila je danas u Briselu da Hrvatska podržava što skorije otvaranje pristupnih pregovora sa Srbijom, ali da je zbog stabilnost u region važno da se napravi jasna distanca od veličanja nacističkih kolaboracionista, u koje je svrstala vođu četničkog pokreta Dragoljuba Mihailovića.

“Hrvatska je od početka podržavala put Srbije u EU, uključujući i članstvo u završnici procesa”, rekla je Pusić novinarima nakon skupa “Prijatelji Srbije" na kome su se okupili ministari spoljnih poslova zemalja članica EU”.

Pusić je kazala da Hrvatska, kao i većina ostalih u EU, želi što skorije otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja, s tim što je za to potrebno dosledno sprovođenje Briselskog sporazuma.

Ona je, međutim, ukazala da je rehabilitacija Mihailovića poslala vrlo lošu poruku u region i da se o tome razgovaraloi na jutrošnjem ministarskom sastanku.

“To kvari i situaciju u Srbiji", rekla je ministarka i dodala da je dobro što su se čelni ljudi Srbije, premijer Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, jasno ogradili od nedavne sudske presude u korist Mihailovića.

“Bitno je za odnose u regiji da se napravi što jasnija distance od ovakvih pokušaja rehabilitacije nacističkih kolaboracionista kakav je bio Draža Mihailović”, istakla je Pusić, podsećajući da je antifažam jedno od temeljnih vrednosti EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (68)

milenkovic

18.05.2015. 14:21

Zasluzili smo otvarnje pregovora sto pre, jer smo pokazali da smo ozbiljan kandidat za clanstvo, da smo zemlja koja ima stav, da smo voljni ispuniti sve uslove EU i da smo ponosni na novi ugled Srbije u svetu, jer Srbijom vise ne vlada korupcija i koristoljubivi politicari, vec ljudi koji sve napore ulazu za dobrobit zemlje.

ман.сити

18.05.2015. 19:07

@milenkovic - Мора да ти је Вучић лично написао коментар,јер ви и даље живите у његовим бајкама.

Nevana

18.05.2015. 14:21

To su lepe vesti ako je zaista tako, opet se pokazalo da bez saglasnosti Berlina nema ni e od evro integracija. Mislim da ako je zasita tako zasluga je na Vucicevom lobiranju u Nemackoj. Bravo

Natasa

18.05.2015. 14:22

Srbija je posvecena evropskom putu i razumljivo je da nam je potreban mali podsticaj. Ukoliko bi dobili priliku da otpocnemo pregovore, to bi bio jasan signal da nista od onoga sto radimo nije uzalud i da Evropa ceni nase zalaganje!

Dara

18.05.2015. 14:23

To što Srbija ima priljatelje u Evropi govori o statusu i poštovanju koji imamo. Trud, zalaganje, konstantni dijalozi urodili su plodom. Vreme je da se pregovaračka poglavlja otvore. Zaslužili smo to!!!

mali

18.05.2015. 14:24

Zasluzili smo, moramo da pohvalimo Premijera i njegove saradnike, vreme je da Srbija konacno krene napred...

SUMPORISTA

18.05.2015. 14:24

Lepo je biloo danas ali još bi bilo lepše da smo danas dobili datum početka pregovora po poglavljima i to polovinom septembra,Nadam se da će premijer Vučić do tada posetiti Nemačku i podsetiti Merkel koje je sve SRbija imala žrtve na putu ka EU-

Сократ.ме

18.05.2015. 14:25

Отварање првог поглавља ће бити у Септембру или до краја године или почетком наредне године, а ако тада не буде биће средином наредне године или крајем наредне године а ако тара не отворимо онда ћемо...

RodjO

18.05.2015. 19:37

@Сократ.ме - Šta si se ti zabrinuo oko toga kada će biti otvorena poglavlja? Biće kad budu, a do tada treba raditi da nam država ojača ekonomski. Šta nam znači da uđemo gologuzi u EU? I sama EU je rekla da neće primati ekonomske bogalje u članstvo.

Miro Đokić

18.05.2015. 14:26

Danas je premijer Srbije Aleksandar Vučić dočekao predstavnike svih 28 članica EU. Verujemo da će Srbija vrlo brzo biti 29-ta članicqa EU.

Чукни три пати!

18.05.2015. 23:43

@Miro Đokić - Пу - пу - пу! Далеко било!

Jana

18.05.2015. 14:27

Drago mi je da se mišljenje o Srbiji menja na bolje i da sigurnim koracima idemo ka članstvu u Evropskoj uniji. Zaslužili smo.

CANE - 54

18.05.2015. 14:27

Zahvaljujuci Aleksandru Vucic koliko vidim da Nemacka u poslednje vreme postaje veliki prijatelj Srbije, upravo iz tih razloga i sasvim ocekivano ublazavanje njihovih stavova kada je u pitanju ulazak Srbije u EU .Saradnja sa Nemackom je od velikog znacaja za Srbiju,Nemacke investicije su dobrodosle za Srbiju,pokazalo se do sada da su njihove investicije najbolje.

Miloš Kosorić

18.05.2015. 14:28

Danas smo se uverili da Srbija ima zaista iskrene prijatelje. Ovo je rezultat ispravne politike koju sprovodi vlada Srbije.

somala

18.05.2015. 14:28

Krajnje je vreme da bude tako, ova vlada je ispostovala sve rokove i izvrsila potrebne reforme da se bar dva poglavlja otvore i pocne sa pregovorima.

YEYA

18.05.2015. 14:28

: 2015-05-18 13:39:40 KOMENTAR: Nadam se da će već narednih nedelja EU obavestiti javnost o početku pregovora po poglavljima sa Srbijom i odrediti tačan datum u 2o15.g.

Darko

18.05.2015. 14:38

Srbija je zaslužila otvaranje poglavlja i svaka drugačija odluka EU bi bila nepravedna i uticala bi na smanjenje podrške naroda evrointegracijama.

Nikola

18.05.2015. 16:22

Samo vi nastavite da objavljujete ovolike botovske komentare pa vas necu otvarati ni vremensku prognozu da pogledam jer vec imate svi konkurenciju kojoj Vucic moze samo .......... po prozor, a vi samo napred.

Влада

18.05.2015. 17:08

@milos - "Ceka nas period iscekivanja...". Конструкција реченице типичног придруженог који се придружио!Наравно да имамо пријатеље, али они нису ни у Немцима, ни у Аустријанцима ни у осталим представницима бирократско-фачистичке ЕУробске уније. Ај сад по сендвич и не заборави да се придружиш...

nemaju oni za prijatelje nikoga

18.05.2015. 17:20

Najopakiji teroristi srpskog naroda i gradjana nalaze se u Srbiji. Zamerili se miroljubivom narodu!

Ника

18.05.2015. 17:43

Да ли сте свесни да и поред медијског мрака и свог форсирања про-ЕУ мишљења и забране супротног, ко 50% Србије је против уласка у ЕУ.Када мислите да се поведе озбиљна дискусија о предостима и манама уласка у ЕУ? Мислим на националне фреквенције, не на понеку локалну ТВ. "Нема алтернативу", а уопште се не дискутује о предностима, манама? Да видим како ћете да објасните Бугарско, Румунско па и Хрватско "благостање" а откад су они у ЕУ?

За ЕУ: 15 - 20%

18.05.2015. 22:06

@Ника - И ти си подлегао пропаганди! Одакле ти тих 50%? Из њихових анкета?

Активациони код

18.05.2015. 21:53

@hristina - Кључна реч за њихово активирање није више само "Вучић" у наслову текста, већ и "ЕУ", "НАТО", "поглавља" и "Косова, југословенска република".

hristina

18.05.2015. 23:33

@hristina - hristina/ Svi vi, Vicicevi, bojite se REFERENDUMA? Bojite se demokratije i istine?Kuda mislite da vodte narod, koji je kroz svoju istoriju dokazao da se ne boji ni Armagedona!!! REFERENDUM...pa da vidimo ko ce kuda!!!

Колективни савез за брзи одговор

18.05.2015. 23:41

@hristina - Ха-ха-ха! Стварно, више се не одазивају само на "Вучић је рекао", сад им је важно и да прогурају све захтеве Уније, па и "Косова репубљик" (Николићева платформа). А "кључна реч" им је и антибот. Налупаше ти 100 минуса за 100 секунди!

Колективни савез за брзи одговор

19.05.2015. 21:40

@hristina - Христина, не кажем теби, него оном "активационом".

maniks

18.05.2015. 21:21

Srbija treba prvo da otvori Prvo poglavlje a to je referendum . To je pocetak i kraj price o EU. Ne mogu da razumem one koji veruju da su nam oni prijatelji. Mozda su licni ali Srbije sigurno nisu. Priznali su Kosovo , uzeli nam 15 % teritorije, sada ubedjuju Vucica da pristane da se daju Gazivode siptarima i da da saglasnost na formiranju siptarske vojske da bi dobili zajednicu Srpskih opstina , a onda mozda otvaranje nekakvog poglavlja bez volje naroda.

Паланчанка

18.05.2015. 22:03

Вучић је забринут за Македонију, а ми смо баш себичњаци, забринути смо за Србију!

Ђорђе С.

18.05.2015. 23:59

@Паланчанка - Ови лупачи минуса раде целе ноћи? Решили да убеде и западне екипе за праћење јавног мњења и неодлучне Србе да једва чекамо да уђемо у ЕУ тамницу!

ema

18.05.2015. 22:03

U Briselu su Vučić i Dačić razgovarali sa tzv. prijateljima Srbije. Kakvi su nam to prijatelji, pokazaće se na delu!

kako izbeci nepozeljnog u drustvu.

18.05.2015. 22:16

EU nema alternativu ali moze da uvede novo poglavlje.

То је неправда!

18.05.2015. 23:54

Пусићка, Вучић и Дачић се " jasno ogradili od nedavne sudske presude u korist Mihailovića". Па стварно, како је суд могао да га ослободи кад му је Хитлер уценио главу на 100.000 златника? А уз то, савезничке државе га одликовале за заслуге у борби против нациста!

Dalibor

18.05.2015. 23:58

Hrvatska koristi svaku priliku da oteza put Srbije u EU iako tvrde suprotno. Zemlje EU su izrazile podrsku Srbiji na evropskom putu i odale priznanje za neosporni napreda. Moguce je da se i Nemacka slozi da se pregovaracka poglavlja sa Srbijom otvore sto pre.

rada

19.05.2015. 06:35

Veliki napori su ucinjeni kako bi doslo do otvaranja poglavlja, da nije tako sigurno bi bili veoma razocarani jer to bi bilo krajnje nepravedno.

sestra

19.05.2015. 07:40

ovim susretom sa clanicama EU pruzena nam je nada, ali da ne ostane samo na nadi i prijateljstvu bez otvaranja poglavlja za pridruzivanje

Artemida

19.05.2015. 07:41

Srbija je kao zemlja mnogo uradila n a reformama i njihovoj implementaciji, čime je pokazala da je jasno opredeljena ka evropskim standardima i normama, to je ono što se primeti i što sve zemlje u načelu podržavaju.

Zoro

19.05.2015. 07:52

Podrška Srbiji u otvaranju poglavlja je od velikog značaja za nas i time se pokazuje da se ceni rad Srbije u procesu evrointegracija.

otorinolaringolog

19.05.2015. 08:48

mislim da nasi politicari moraju na pregled kod usnog lekara. ocigledno da ne cuju glas naroda, koji nece u tu famoznu eu !

Ruben

19.05.2015. 17:57

@otorinolaringolog - "ko nije sposoban da cuje glas naroda rizikuje da oseti secivo sikire": Sun Tzeu

Zlatko

19.05.2015. 08:50

Dobro je da neko prepoznaje trud i rad ove vlade kao i odricanje njenog naroda sve zarad otvaranja tih poglavlja i konačnog pristupanja EU. Otvaranje poglavalja bi bila potvrda dobrog rada!

Kosta

19.05.2015. 08:51

Kao kec na deset bi bilo otvaranje poglavlja tako brzo! To mi bila potvrda da ova vlada radi dobar posao. Verujem da će do kraja godinem upravo to i da se desi konačno!

Mirko

19.05.2015. 10:11

Očigledno je da je i u interesu EU da Srbija ostane na putu evrointegracija, jer je Srbija, od kada je na mestu premijera Vučić, postala najpouzdaniji partner EU na Balkanu.

Nina KV

19.05.2015. 14:02

Otvaranje prvih poglavlja smo aposlutno zaslužili. Potrebno je još mnogo toga uraditi, pre 2020-te Srbija ne može postati punopravni član EU, ali za početak do kraja godine prvi pregovori treba da počnu.

Ruben

19.05.2015. 17:55

@Nina KV - Ziveo Josip Broz ; ziveo NKVD zivela jututunska juhahhahhhha!!!!

vojce

19.05.2015. 20:39

Otvaranje poglavlja o kojima se Vucuc toliko hvali, ne znace nista. Tom pricom kupuje sebi nekoliko dana vlasti vise, i to je sve.

MOРАВАЦ

19.05.2015. 22:23

Ne lipši magarče do zelene trave je najbolje poredjenje u vezi otvaranja poglavlja.Evropa nikada kroz vekove Srbiji nije bila iskren prijatelj.Oni koji su ubijali nevinu decu u Republici Srpskoj 95-te,i u Srbiji 99-te nikada nam ne mogu biti prijatelji...jedino dušmani koji nam drzavu polako ali sigurno svode na granice Beogradskog pašaluka(nazalost i uz nasu pomoc).Sveti Vladika Nikolaj je još pre WW2 napisao"Evropa je bolesna,ako birate Evropu birate djavola"...