Miloš Zeman: Hašim Tači je ratni zločinac

Danijela MILINKOVIĆ

30. 04. 2015. u 09:20

Милош Земан: Хашим Тачи је ратни злочинац

Miloš Zeman

Predsednik Češke o neuspehu Evrope na KiM, sudbini malih zemalja u novom hladnom ratu i odnosu sa američkim ambasadorom u Pragu: Ne priznajem Kosovo i zato ne šaljem ambasadora u Prištinu. U EU bićete u narednih nekoliko godina

SRBI su nas podržali 1934. i 1944, posle sovjetske agresije na našu zemlju. Mi smo vaši dužnici i moramo da vratimo naš dug. A prijateljstvo je jedno od najboljih načina za to.

Ovako Miloš Zeman, predsednik Češke, u intervjuu za “Novosti”, slika odnose Praga prema Beogradu, Srbe naziva hrabrim narodom, kojem nisu potrebni saveti, i ne libi se da iznese stavove suprotne politici koje prema Kosovu, Rusiji i EU vodi češka vlada.

Zeman smatra da je kosovski presedan otvorio Pandorinu kutiju i započeo opasan proces prekrajanja granica i menjanja teritorijalnog integriteta širom sveta. Za njega, sankcije Rusiji nisu dobro rešenje i zamera zapadnim silama na intervencionističkoj politici izvoza ljudskih prava i maniru da demokratiju donosi drugima na bajonetima.

* Jedna od glavnih svetskih tema poslednjih nedelja je obeležavanje Dana pobede u Drugom svetskom ratu, 9. maja, u Rusiji, i licitiranje ko će od svetskih lidera prisustvovati vojnoj paradi u Moskvi. Predsednik Srbije doneo je odluku da prisustvuje vojnoj paradi, na kojoj će učestvovati i naši vojnici. Hoće li se Srbija zbog toga naći na udaru pritisaka EU i SAD?

- Ja sam jedan od evropskih lidera koji će biti prisutni u Moskvi. Moramo da iskažemo naše poštovanje prema ljudima koji su svoj život dali tokom Drugog svetskog rata. Razumem lidere evropskih zemalja koji nisu oslobođeni od strane sovjetske vojske, ali većina Čehoslovačke jeste, i mi ne možemo zaboraviti prošlost, kako se ne bi ponovila.

EVROPI TREBA VOJSKA * Izneli ste ideju o formiranju zajedničke evropske vojske. Da li bi ona bila dopuna za NATO ili njegov pandan?
- Evropska armija bi trebalo da pomogne SAD da rešavanje kriznih situacija u svetu ne ostane samo na njima. Dalje je neodrživo da sve probleme koji more Evropu gasi samo Amerika. Zajednička evropska vojska efikasnije bi se suprotstavila agresiji, ma odakle ona da dođe.

* I vi ste se našli u žiži javnosti u Češkoj upravo zbog odluke da putujete u Moskvu 9. maja. Čak ste i oštro reagovali na izjavu američkog ambasadora u Češkoj, koji se usprotivio vašem odlasku u Moskvu. Jesu li vrata predsedničkog zdanja na Hradčanima i dalje zatvorena za njega?

- Jesu. Američki ambasador je reagovao u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, koja striktno zabranjaju bilo kom stranom ambasadoru da se meša u unutrašnja pitanja zemlje domaćina.

* Stranim ambasadorima u Srbiji, pogotovo onima iz zapadnih zemalja, često se zamera da se previše mešaju u unutrašnja pitanja naše zemlje i prelaze granice diplomatskog bontona. Da li je to, po vama, novi diplomatski manir “jačih” nad “slabijima” ili je reč o nečem drugom?

- Kao što sam rekao, zatvorio sam vrata ambasadoru koji se ponašao u suprotnosti sa Bečkom konvencijom. Mislim da je to razumna reakcija za svaki takav slučaj.

* Mogu li uopšte manje zemlje samostalno da vode nacionalnu i spoljnu politiku u novom globalnom geopolitičkom prestrojavanju snaga, koje je očigledno na delu?

- Treba napraviti razliku između malih i važnih zemalja. Nekada mala zemlja može biti veoma važna, i obrnuto.

* Kakva je, po vašem mišljenju, u tom okršaju giganata, sudbina zemalja koje žele dobre odnose i sa Istokom i sa Zapadom? Jesu li one osuđene na neku vrstu vazalnog odnosa? Kako mogu da se izbore za poštovanje sopstvenog suvereniteta?

- Morate imati hrabrosti. A Srbi su već pokazali da je imaju. Ne znam šta bih posavetovao hrabre Srbe.

* Da li praktično postaje nemoguće biti prijatelj i sa Rusijom i sa Zapadom, uz očuvanja nacionalnog identiteta i suvereniteta?

- Ko je uspešan u politici, ima mnogo, mnogo prijatelja. Ko nije uspešan - ima mnogo neprijatelja.

IDEOLOŠKA DIVERZIJA * Stoje li po vašem mišljenju optužbe koje stižu sa Zapada da Rusija ima imperijalističke ambicije i da je svet na ivici novog svetskog rata? I da li smo svedoci novog hladnog rata?
- Svaka supersila ima imperijalističke ambicije. Tako je bilo kroz istoriju, to nije ništa novo. S druge strane, te ambicije se mogu ostvarivati na miran način, i to je ono za što se zalažem - međusobnu komunikaciju, razmena mladih ljudi, biznismena, preduzetnika, turista... Komunisti su to zvali ideološka diverzija. Zato preporučujem ideološku diverziju kao oruđe dijaloga među državama, uključujući supersile.

* Rekli ste da EU, nažalost, nema zajedničku spoljnu politiku. Ipak, od Srbije, koja pregovara o članstvu u EU, traži se da uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom Unije, uključujući i to da uvede sankcije Rusiji...

- Sankcije protiv Rusije su kratkoročni problem. Pogledajte na primer slučaj sankcija uvedenih Kubi. Trajale su samo tri godine.

* Smatrate li danas, posle svega, da je bila greška što je Češka priznala nezavisnost Kosova?

- Ja lično ne priznajem nezavisno Kosovo! To pokazujem i činjenicom da nikada nisam imenovao ambasadora Češke u Prištini.

* Poznat je vaš stav da Kosovom vlada mafijaški režim koji se finansira od trgovine narkoticima... Da li je politika EU na Kosovu u ćorsokaku, jer i pored međunarodnog prisustva nije uspostavljen red i vladavina prava?

- Rekao sam mnogo puta javno da je Hašim Tači ratni zločinac, kriminalac.

* Ipak, EU od Srbije uporno traži da normalizuje odnose sa Prištinom i stalno ispostavlja nove zahteve oko Kosova. Mislite li da EU vodi principijelnu i fer politiku prema Srbiji?

- Sve zavisi od onoga što se dogovore Srbija i Kosovo. Po mom mišljenju, svako mešanje sa bilo koje strane može biti kontraproduktivno, greška.

* Hoće li krunski uslov za prijem Srbije u EU biti priznavanje nezavisnosti Kosova?

- To je pitanje za Evropsku komisiju. Lično, ne mislim da je takav uslov neophodan. Pa pet članica EU, Slovačka, Španija, Grčka, Rumunija i Kipar, ne priznaju Kosovo.

* Kada bi, po vašem mišljenju, Srbija mogla da postane punopravna članica EU?

- Mislim u narednih nekoliko godina. Iskreno se nadam.

* Koliko je bombardovanje Srbije, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, predstavljalo presedan za otvaranje vrata sličnim intervencijama širom sveta?

- Uzmimo samo Irak, Siriju i Libiju kao tri najsvežija primera. Sve te unilateralne akcije, bez kišobrana Saveta bezbednosti UN su bile, jednom rečju, katastrofalne. To su tri lekcije, sa Srbijom četiri, koje moraju da nas nauče da se sprovode samo one akcije koje će biti pod kišobranom Saveta bezbednosti. Jer, sve stalne članice imaju zajedničkog neprijatelja - a to je islamski terorizam.

* U više navrata pozivali ste na odbranu Evrope od islamizacije. Zašto?

- Zato što je to potpuno drugačija kultura, koja, između ostalog, isključuje polovinu populacije iz javnog života, a to su žene.

* Očekujete li smirivanje ukrajinske krize ili njeno rasplamsavanje? I na koje zemlje bi ta kriza, eventualno, mogla da se prelije?

- Sporazum iz Minska je dobra polazna tačka za smirivanje situacije u Ukrajini. Ako ubijate ljude, uključujući civile, vi ste kriminalac, a ako pokušavate da započnete mirovne pregovore, vi ste pravi političar.

* Kako vidite budućnost Evrope u narednim decenijama?

- Lično se zalažem za skandinavski model. Ako me pitate da li treba da se ide na Istok ili Zapad, moj odgovor je - moramo da idemo na sever, ka skandinavskom modelu uređene socijalističke države.

INVESTICIJE IZLAZ IZ KRIZE

* Češka Republika, po svim pokazateljima, ekonomski stoji veoma dobro. Da li mislite da je svetska ekonomska kriza definitivno prošla? Kako objašnjavate probleme zemalja pre svega na jugu Evrope?

- Pravi izlaz iz krize su investicije, ne štednja. Javne investicije, u kombinaciji sa privatnim, najbolje su rešenje.

* Zagovornik ste uvođenja evra u Češkoj Republici? Zašto?

- To otvara nove mogućnosti za strane investitore, jer stvara stabilniju i kredibilniju klimu za poslovanje. Drugo, to je još jedan simbol našeg članstva u EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (23)

неимени

30.04.2015. 10:04

Совјетска агресија 1944? Генијално. У реду овај има нешто више моћи од рецимо немачког преЦедника, али му је за све потребан потпис премијера и гувернера НБ. Као и остали преЦедници може да рекламира своју ракијештину, ако је има. Његов је посао замазивање очију. Једина права опозиција четвртом рајху је Орбан (Мађарска). Земан је ту да се власи не досете. Он би да иде на север, то као није запад, већ је север. Замлата.

Sever

30.04.2015. 11:24

@неимени - Pametan politicar, sve sto sam cuo o nordijskim zemljama (severnim) su modeli drustva u kojem bi i ja i moja deca volela da zive. Jak politicar koji je vodja a ne ovca. Mi idemo svi u trendu. Ne idemo prema Rusiji NE zato sto je u Rusiji odlicno politicko uredjenje i lep zivot nego zbog Amerike i njenih slugu koja nas unistise i ne samo nas. Rusija je prijateljska zemlja ali bi i mi trebali da vodimo a ne da budemo vodjeni. Uredjenje da tezimo kao na severu a jacanje prijateljstva sa Rusijom.

неимени

30.04.2015. 15:09

@неимени - Мој је мали донео кући књигу (сликовницу) о дечаку чији су се родитељи развели и који је остао да живи са татом. Тата је након неког времена почео да живи у том стану са својим "пријатељем". Кад сам их у (пред)школи питао зашто протурају педерлук пропаганду деци од 6 година, назвали су ме талибаном. Нордијске земље су лабораторије у којима се европљани тестирају и привикавају на ново доба. Наше веровање да је "тамо негде" мед и млеко ми никада није било јасно.

неимени

30.04.2015. 15:30

@неимени - Земан нема политичку моћ. Умало га нису натерали да плати пут у Мослву властитим новцем, али су се смирили кад је обећао да неће присуствовати војној паради. Иде на Дан Победе, али неће присуствовати војјној паради јер би тиме озакконио анексију Крима. Тачи је злочинац, али може у Чешку кад год се сети. Он је на страни Срба, а ЧР у Приштини има амбасаду. Он нема овлаштења да ишта одлучи, па глуми добрицу, али кад човек загребе испод његових изјава види јаловост истих.

неимени

30.04.2015. 15:31

@неимени - Оћеш савет? У реду. Једи леба. И пасуља.

Ajdemi Popusi

30.04.2015. 12:27

@Zbogom Juzni Tok - To si pisao pre pet godina i jos nisu priznali a i ako priznaju tzv. Kosovo to nece uciniti Srbija, Rusija i Kina a to znaci da nema ni stolice u UN i zvanicnog priznanja.

ranko75

30.04.2015. 13:19

@Zbogom Juzni Tok - Onda priznala,sada se predomislila. Ostaje da povuce priznanje. To je kao kada te u miliciji ubede da priznas da si konj, a kada dodjes u sud i znas da ne mogu da te biju,ti se predomislis i povuces priznanje.

mi zene u politika prosirujemo

30.04.2015. 10:20

Da kazem ovako. Kada pokusavate da otkrijete politicki interes, pametno je pogledati osnovni interes politicke stranke i da li je to osnovni interes koji motivise.

tel aviv

30.04.2015. 10:21

Lepo je da g Zeman zaboravlja 1968. i agresiju Rusije na tadasnju Cehoslovacku. Sta je sa tadasnjim ratnim zlocinima nad narodima tadasnje Cehoslovacke?

Косингас

30.04.2015. 11:48

@tel aviv - 1968. руски војници нису починили ниједно једино убисто а камоли ратни злочин. Своје тенкове су спуштали авинома директно на прашки аеродром и са њега заузимали државне институције по граду. Пражани и Чеси нису ни знали да се нека агресија догађа док им Руси то нису објавили са радија који су у том тренутку заузели! Никога Руси 1968. нису ни повредили јер су их и Чеси сасвим мирно прихватили! Није испаљен ниједан метак нити било какав пројектил из било ког оружја на са једне стране!

ranko75

30.04.2015. 13:11

@tel aviv - To nikoga ne interesuje, i niko o tome ne misli jer je to bilo davno i nije istina.Sve sada interesuju zlocini SAD svuda po svetu, i zlocini po Palestini koje su ucinili tvoji prijatelji. Jesi li zadovoljan odgovorom? Ako nisi mozes da puknes, mi ti necemo braniti.

kad bolje zaviris ima sta da vidis

30.04.2015. 11:02

Ocigledno je da Srbija ima na svetskom nivou politku. Sa obzirok da samoproglaseni politicari traze zastitu.

PEcanac

30.04.2015. 11:38

vrlo vrlo nebitna osoba u EU politici,takodje i Ceska kao drzava,0,0 miki maus !!! ipak hvala na priznavanju Republike Kosova !!!

Savez komunista

30.04.2015. 12:06

Podelio Jugoslaviju, a ispade Srbija još veća, nema sa čime da plaća.

Snouden

30.04.2015. 12:52

Lepo sto su Novosti napravile ovaj intervju. Sa Zemanom se slazem u jedno 80% recenog ali ima tu i dosta nebuloza.

Черчил, Никсон, Картер, Елизабета, Гуо Фенг, Хрушчов, Брежњев...несврстани

01.05.2015. 12:32

"Ko je uspešan u politici, ima mnogo, mnogo prijatelja. Ko nije uspešan - ima mnogo neprijatelja". У контексту ове Земанове изјаве, волели ми Броза или не (због његове унутрашње политике), упоредимо га са нашим данашњим "изабраницима". Сетимо се ко га је све позивао у пријатељске посете, ко му је долазио и ко му је све био на сахрани. И како смо тада живели. Старији се сећају.

čeh

02.05.2015. 10:04

koja 1934. i 1944. ?? 1944. je došla crvena armija oslobadjati čehoslovačku, a 1934 se nije desilo nista na sto bi trebali srbi da reaguju.