Hrvatsko-hrvatski sukob u Jasenovcu

Ratko Dmitrović

30. 04. 2015. u 21:30

Šta je pokazalo obeležavanje 70 godina od proboja logoraša u strašnom ustaškom konclogoru

Хрватско-хрватски сукоб у Јасеновцу

Ko će za tridesetak godina, ako se kojim slučajem zatekne u Jasenovcu, znati da je na tom mestu Nezavisna Država Hrvatska, za samo četiri godine Drugog svetskog rata, ubila najmanje pola miliona Srba, nekoliko desetina hiljada Jevreja, Cigana, Hrvata antifašista...? Ko garantuje da će 2050. godine uopšte postojati nekakav memorijalni kompleks u Jasenovcu. Onaj Kameni cvet, Bogdana Bogdanovića, ako i preživi, neće imati nikakvo značenje, kao što ga nema danas, niti ga je ikada imao. Hrpa stilizovanog betona.

Tako stoje stvari, sve se odvija u tom pravcu. Na tome radi i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović čiji je iznenadni, pomalo misteriozni, odlazak u Jasenovac, u sredu 22. aprila, savršeno jasno pokazao kakav će tretman u modernoj nezavisnoj državi Hrvatskoj imati zločini prema Srbima, počinjeni od 1941. do 1995. godine. Nije greška; tihi, uporni i vrlo delotvorni zločin u politici i kulturi činjen je prema Srbima u Hrvatskoj i nakon Drugog svetskog rata, za vreme Tita.

Molim da se ovo što sledi ne shvati kao samohvalisanje, muka mi je i od podsećanja, ali mora se čovek nekada pozivati i na samog sebe, ako druge nema, a nema. Dakle, pre dvadesetak godina napisao sam tekst, u stvari vapaj, da se nešto uradi, u Beogradu pre svega, kako bi se osujetio plan hrvatske istoriografije (sklone velikim falsifikatima) i politike (u Hrvatskoj je to uvek vezano kao prst i nokat) da se sintagma "antifašistički pokret u Hrvatskoj" preimenuje u "hrvatski antifašistički pokret", odnosno da se spreči zatiranje istine da je antifašistički partizanski pokret u Hrvatskoj, u Drugom svetskom ratu, u stvari bio srpski antifašistički pokret.

NOVI HRVATSKI ANTIFAŠISTI Poslednjih godina u Hrvatskoj se pojavilo nekoliko mladih intelektualaca, uglavnom istoričara, koji ruše postavke i nacionalne mitove rođene u vreme stvaranja nove hrvatske države i Tuđmanove vladavine. Najpoznatiji i svakako najhrabriji među njima su Hrvoje Klasić, Mate Kapović, Dragan Markovina, Tvrtko Jakovina... Oni su, nakon Igora Mandića, koji to tvrdi već 20 godina, javno izneli mišljenje da je rat u Hrvatskoj, početkom devedesetih, bio građanski ili je imao elemente građanskog sukoba, što je jedna od najvećih uvreda svakom hrvatskom domoljubu. Tvrde da je Hrvatska i danas pod teretom obnove ustaštva, da je ta ideja sve jača, da su Srbi izloženi konstantnoj represiji, da je nad njima devedesetih izvršen veliki zločin i etničko čišćenje...

Niko nije mogao, ne može ni danas - ali koga to više interesuje, sem nas nekoliko "ludaka koji se zanose prošlošću" (citat preuzet iz drugosrbijanske elite i medija) - da ospori činjenicu da su do kapitulacije Italije, septembra 1943. godine, Srbi činili više od 90 odsto partizana aktivnih na prostoru Hrvatske. Sve velike i slavne divizije bile su srpske divizije. E, sad, što su im politički komesari uglavnom bili Hrvati, to je druga i duga priča. Vratićemo se na nju, u nekom drugom tekstu.

I dogodilo se: već desetak godina, prilikom obeležavanja datuma iz Drugog svetskog rata, niko više u Hrvatskoj ne koristi pojam "antifašistički pokret u Hrvatskoj", već "hrvatski antifašizam". Srbi i njihove divizije više ne postoje. Donedavni predsednik Hrvatske, Ivo Josipović, u ovom prljavom i smišljenom podmetanju otišao je tako daleko da je pri kraju mandata objašnjavao kako je Hrvatska u Drugom ratu, po svom otporu antifašizmu, bila na prvom mestu u Evropi. O Srbima ni slova.

A šta je uradila Kolinda? Otišla je, rekoh, u Jasenovac krišom, kao da nešto krade, ili falsifikuje, i tamo u knjizi utisaka ostavila desetak rečenica koje imaju univerzalno značenje do mere da ih se može primeniti na bilo kom stratištu kugle zemaljske. Nigde imenice, nigde slova o tome ko su bili zločinci, ko žrtve, nigde NDH, ustaša, Srba... Sve okruglo pa još okruglije. Upravo to što je napisano objašnjava odluku Kolinde i njenog kabineta da se pet dana kasnije ne pojavi u Jasenovcu, skupa s predsednicima Vlade i Sabora Hrvatske, s preživelim logorašima, starim partizanima, predstavnicima malobrojnog antifašističkog saveza Hrvatske.

Kolinda Grabar Kitarović jeste antifašista, ali samo do linije na kojoj treba da se spomenu Srbi-žrtve, i ustaše-zločinci. Ona to ne može da izgovori, ona dolazi iz najrigidnijeg sklopa Hrvatske demokratske zajednice, onog u kojem se i dalje i sve više blagonaklono gleda na NDH, Rafaela Bobana, Juru Fancetića, Pavelića. Ta škola uči kako je u NDH bilo incidenata ali nikako, ni slučajno, masovnih ubistava, posebno ne nad Srbima. Otuda dolaze sve glasnije tvrdnje da je Jasenovac za vreme ustaške kontrole bio radni logor s pozorišnim predstavama. Ubijanja je, kažu, bilo ali tek nakon maja 1945. godine, kad su u Jasenovac ušli partizani i počeli sa likvidacijama Hrvata. Ima li neko snage da garantuje da ovo "tumačenje" već za dvadesetak godina neće biti službena hrvatska verzija Jasenovca?

Ako nije došla u Jasenovac skupa s ostalim hrvatskim političarima, na dan proboja logoraša, 26. aprila, Kolinda je najavila da će ove godine 16. maja, svakako otići do Blajburga, mesta poraza ustaške vojske Nezavisne Države Hrvatske. Tamo je godišnji ustaški dernek, još iz vremena devedesetih. Do pobede Milanovića i Josipovića, pokrovitelj ove jadikovke nad sudbinom koljača, ratnih zločinaca Ante Pavelića, bio je Hrvatski sabor. Po dolasku u kabinet predsednika Vlade Hrvatske Milanović je to ukinuo, ali ove godine, odmah po useljenju u Josipovićev kabinet, Kolinda je najavila mogućnost obnove pokroviteljstva sada od strane predsednika države i odlaska tog predsednika, odnosno nje, u Blajburg.

Treba sačekati da vidimo kako će to da prođe, a u slučaju Kolinda-Jasenovac, dodatnu pažnju pleni jedan vrlo interesantan detalj. Kolindu je u Jasenovcu predstavljao Branko Lustig, kao njen specijalni izaslanik. U pitanju je veliko ime svetske, pre svega holivudske kinematografije, dobitnik dva Oskara za filmsku produkciju ("Šindlerova lista" i "Gladijator"), čoveku koji je zbog sopstvenog porekla (Lustig je Jevrejin rođen u Osijeku), kao dete dospeo u Aušvic. Čudom je preživeo, ali njegovi najbliži nisu.

SRPSKI MIT ILI HRVATSKA ISTINA Dođete li u Jasenovac, dočekaće vas podatak, stav države Hrvatske, da je tamo ubijeno 83.000 ljudi: Srba, Jevreja, Cigana, Hrvata antifašista i ostalih. Svako spominjanje krupnijih brojki u Hrvatskoj se proglašava "velikosrpskim mitom", odnosno, tvrdi se da su Srbi izmislili broj ubijenih u Jasenovcu kako bi to politički koristili. Laž. Podatak o više stotina hiljada ubijenih u Jasenovcu, uglavnom Srba, nije iz srpskih već iz hrvatskih izvora. To je utvrdila Zemaljska komisija Hrvatske, koja je nakon rada na terenu 1946. godine objavila podatak da je u konclogoru Jasenovac ubijeno najmanje 650.000 ljudi. Predsednik komisije bio je Venčeslav Celigoj, a sekretar Ante Stokić.

Otkud Lustig u ovoj priči, šta on ima s HDZ-om, strankom od koje bi trebalo da bude udaljen svetlosnu godinu? Racionalan odgovor ne postoji.

Dodatnu pometnju u ovu priču o Lustigu unosi činjenica da je Branko Lustig, sredinom devedesetih, nagovorio svog prijatelja, Stivena Spilberga, takođe Jevrejina, da se otvorenim pismom obrati Franji Tuđmanu, pohvali njegovu državničku mudrost, osećaj za demokratiju i pravičnost.

Rekoh, tu nijedno eventualno objašnjanje nije zasnovano na logici. Umesto zahvalnosti, Lustig je pre neku godinu u Hrvatskoj doživeo da njegov dokumentarac o Holokaustu, zločinu nad Jevrejima "Poslednji let Petra Ginza", bojkotuju u nekoliko gradova. U Kninu, na primer, Lustig je sam sedeo u praznoj dvorani i gledao sopstveni film.

Poznatog filmadžiju, Kolindinog izaslanika, okupljeni u Jasenovcu su izviždali, ali su zato Zorana Milanovića, predsednika Vlade Hrvatske, desetak puta prekidali aplauzima. Kazao je Milanović da su njegovi preci, Hrvati iz zaleđa Dalmacije, 1941. godine ustali protiv ustaškog zuluma nad Srbima i da je on ponosan na to. Sramnom je nazvao odluku predsednice Hrvatske da ne dođe u Jasenovac kad i ostali iz vrha hrvatske politike i pitao je zbog čega nije napustila fudbalsku utakmicu Hrvatska - Norveška, nedavno odigranu u Zagrebu, kad je publika urlala (Milanovićev termin) "Za dom spremni". Umesto toga, kazao je Milanović, predsednica Hrvatske je kasnije izjavila da je atmosfera bila veličanstvena.

Šta sve ovo govori? Šta nagoveštava? Ulazi li Hrvatska u novu fazu unutrašnjih odnosa koja može da kulminira sukobom između tamošnje desnice i levice, šta god to sadržajno i praktično značilo?

Od početka devedesetih, vremena sloma bivše države, hrvatska politička scena sadržavala je, sve do pre neku godinu, srpski faktor koji je eksploatisan na razne načine, najviše u predizbornim kampanjama, kako je kome odgovaralo. Nakon "Oluje", koja je zauvek rešila srpsko pitanje u ovoj državi, još nekoliko izbornih ciklusa nosilo je u sebi srpsku dimenziju, naduvavan je strah od "povampirenja velikosrpskih ideja", ali je s vremenom to splasnulo i potpuno utihnulo. Hrvatska je ostala bez "remetilačkog faktora" i okreće se sebi, bolnim unutrašnjim traganjima ideološkog karaktera, podeli na one koji su poklonici ustaštva i ustaških ideja i one koji se tome protive. Taj sukob je sve otvoreniji, dobija na brutalnosti i veliko je pitanje kako može da okonča.

I kakve su čije šanse u slučaju sudara? Zavisi od žestine kojom jedni i drugi budu branili svoje ideološke i političke pozicije. Desnica je po definiciji militantnija, brutalnija, upornija mada iskustvo kaže da levica u okolnostima otvorenog političkog a posebno oružanog sudara može da bude vrlo, vrlo ekstremna.

Istraživanja govore da će HDZ sigurno pobediti na predstojećim parlamentarnim izborima koje možemo očekivati početkom sledeće godine, već u januaru. Zoran Milanović, jedini od hrvatskih političara koji nikada i nigde nije koketirao sa hrvatskim ekstremnim nacionalistima, da ne spominjemo ustaštvo, ima nekoliko velikih prilika da postojeću situaciju izmeni u svoju korist. Ovu jasenovačku je iskoristio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (41)

berislav

30.04.2015. 22:05

Zločin u Jasenovcu se u Hrvatskoj se minimizira već od 1945 godine i nadalje, a pogotovo zadnjih godina. Srbija kao država srpskog naroda nije nikada na svojem teritoriju napravila jedan memorijalni kompleks holokausta naprimjer u Beogradu ili u Novom Sadu kojem bi se bez cenzure sa hrvatske strane prikazivali ustaški zločini u punom svijetlu. Dovoljno je bilo pogledati HTV i slušati komentatora koji uporno naglašava da je tu samo ubijeno 86.000 ljudi i Srbija mora napraviti mnogo više........

Јад Вашем: 700.000 Срба, Јевреја и осталих

02.05.2015. 21:57

@berislav - "Само" 86.000! А толико је, заправо, убијено дјеце. Према подацима Међународне комисије за истину о Јасеновцу, убијено је преко 700.000 Срба, 23.000 Јевреја, 80.000 Рома и других муслимана и 3.500 Хрвата. А дјеце... 110.000... Њемачки командант Александер Лер објавио је податак да је до почетка 1943. у Јасеновцу убијено 400.000 Срба, послије чега су усташе уништиле архиву. Евиденција се и даље водила (уништена 1945), па Херман Нојбахер извештава да је до августа 1943. убијено око 500.000 Срба.

СВЕМИР

30.04.2015. 22:21

Противфашизам хрватског народа јесте једна подмукла обмана САД - УК тајних служби, како би под стегом репресивног титоистичког режима наставили разбијање српског родољубивог духа на Балканском полуострву, коју нису успели уништити ни Турци ни Германи. Нажалост, сукоб око Јасеновца јесте само политичка парада левих - који желе нашминкати хрватску срамотну прошлост и десних - који се подругљиво исмејавају српским жртвама! Како год, и они и ми добро знамо да су једна повесна мрља човечанства.

Бест Тестер

30.04.2015. 22:33

макар мала победа, мала кап правде у целој овој несрећној причи, црвено бела, српска ноћ, вечерас у загребу!

Nebojsa007

30.04.2015. 23:32

Vaspitavajmo decu i ucimo ih istoriji kod kuce. Politika DOS-a je skoro zabranila da se u skolama uci o stradanju Srba. Najbitnije je bilo da se Tadic izvine hrvatima a zasto to ni on ne zna. Izviniti se zlocincu zato sto sto ceo svoj zivot znamo da su hrvati ti koji su istrebljivali Srbe. Izviniti se hrvackoj sto je hrvacka stvorila etnicki cistu hrvacku drzavu bez manjina (ima ih ali cute i ne smeju ni da spomenu svoja prava). Nema veceg dusmanina Srbinu od Hrvata.

Kraljevic Marko

01.05.2015. 00:01

Probudimo u nama duh predaka nasih,otmimo se iz kandzi amerikanizacije i podjimo ka Rusima !!!

владимир

01.05.2015. 01:25

Давне 1988 сам био у Јасеновцу у оквиру ескурзије основне школе.Одлично се сећам свих слика,чак и филма који су нам приказали,многи нису издржали да га одгледају до краја.Новости су прве писале о Драгановићу и пацовским каналима,касније је РТВ Београд снимио документарни филм о томе.Данас тек понеки текст,да се не замеримо.Неофашизам се у Европу враћа на мала врата управо преко Јасеновца,стадиона,све подсећа на 1933,Господе,опрости им,јер не знају шта чине.Хвала на тексту, да се не заборави

Marcus

01.05.2015. 02:47

Istrebljenje Srba na podrucju danasnje hrvatske koju je nazalost vlada u BG i Srbija priznala je klasican genocid koji se polako zataskava i nestaje potpuno. Uz pomoc katolicke crkve i politickih struktura evrope pomuceni razum pokatolicenih Srba je proizveo zlocin mozda i najveci na podrucju Evrope o kom niko i ne prica niti ga interesuje. Samo su Rusi mozda vise stradali ali i jedni i drugi su pravoslavne vjere pa se to i ne broji. A nasi svestenici se utrkuju ko ce blize papi.

VazdaValjevac

01.05.2015. 03:27

Ne postoji veca patologija od paologije hrvatskog nacoonalizma. Ubijes onoga ko te oslobodio posle 1000 godina tudjinske noge, i pruzio ti ruku da zivis kao slobodan covek. I lazes da ga nisi ubio, i njega i njegovu decu a prezivele proterao, i umanjujes brojke. Sjajan clanak inace.

samuraj

01.05.2015. 07:36

Ova kolinda je jaka,mozda je i feministkinja,to sa dva prezimena govori o samoj zeni,a jos kada se to pomesa sa politikom i jos sa nacionalizmom,to je jednako katastrofi.

Milorad

01.05.2015. 07:45

Zoran Milanovic je prototip realnog politicara.Mozda je najbolji na balkanu,ali i sire.Ne pravi kompromise sa budalastinama i ne koketira ni sa kim.ide sa ubedjenjem zasnovanim na vrednostima i istinama.Kolinda je dnevno politicka licnost.ne poznaje elementarne postulate zivota.zaslepljena i poslusna dama koja manipulise i kojom manipulisu.Srbi i Hrvati,apsolutno isti narod.Napravili su puno gresaka i doveli svoje odnose do tacke na kojoj jesu.Milanovic ndi racionalni izlaz.kolinda nudi nista.

Српски гени - противтежа васпитању

02.05.2015. 21:19

@Milorad - Иако не жели да проучи своје генеалошко стабло, његову подсвест муче приче из детињства о српском пореклу Милановића.

lune

01.05.2015. 08:09

Najtačnije od svega je da zločin prema Srbima i njihovoj kulturi nije prestajao ni za vreme Tita. Nacionalni projekat nije ni jednog trenutka napušten, što se lepo vidi u po hrvatskom novogovoru. Obratie pažnju: da je reč ''neovisan'' postojala 1941, država se ne bi zvala Nezavisna. Ova reč je očigledno izmišljena naknadno, t.j. u vreme bratstva i jedinstva. Činjenica je da projekat čiji je cilj da istrebi Srbe iz Hrvatske traje i dalje.

Milos

01.05.2015. 08:15

Ko je od pokrstenih Srba,nazovi Hrbata,i u proslosti,i sada a i u buducnosti,ocekivao nesto drugo,taj je u velikoj zabludi.Napravili smo '19.god. po zavrsetku prvog svetskog rata veliku istorijsku,milenijumsku gresku,cije posledice skupo placamo.Zato,budimo mudri i strpljivi,tocak istorije se okrece.

Dejan

01.05.2015. 11:46

@Milos - Sta to znaci pokrsteni Srbi ? Pa koje smo religije bili kad su nas pokrstili ?

Historia magistra vitae est

02.05.2015. 12:06

@Milos - Преведени у католичанство, под претњом ликвидације целе породице. Страшно је што је и после ослобођења већина похрваћених Срба страховала и није смела да о томе прича, па су се изјашњавали као Хрвати, а многима су деца постала најокорелији србомрсци (синдром Срба преведених у ислам и католичанство). Такав је и случај једне породице из Бијељине (одрастао син тврди да је Хрват и љути се на оца који говори о томе како је присилно покатоличен). О томе постоји и документарни снимак РТС-а.

Pokrsteni Srbi

02.05.2015. 19:03

@Milos - su Rvati koji dedinu ikonu drze na tavanu i neizmerno mrze Srbe koji nisu promenili veru...

Najpre ste bili

03.05.2015. 06:43

@Milos - pravoslavni Srbi, pa Srbi katolici, i na kraju ste Hrvati... Znate vi sve, samo se pravite mutavi...

MILANKO

01.05.2015. 08:17

Ako mi našoj deci budemo prenosili šta bi u Jasenovcu, Hrvati čitav memorijalni centar mogu porušiti ali će sećanje živeti. Ako, ne budemo ni 1000 Bogdanovićevih cvetova neće nam pomoći. Sve je do nas. U jednom tekstu u Novostima, bivši logoraš Bastašić reče: "Za 100 godina srpska deca Kozare biće deca iz Kozarca", a Kozarac nema nisćta sa Srbima...

BojanBg

01.05.2015. 08:44

Postovani Ratko, jos jedan tekst za udzbenik podizanja srpske svesti. Ne smemo zaboraviti zlo koje je ucinjeno, iako nasoj deci sa svih strana serviraju gnusne lazi na ovu temu.

HitmanSRB

01.05.2015. 09:12

Svaki dan sve više volim Novosti zbog zoga što imaju ..... da kažu ono što niko ne sme da kaže zarad "dobrosusedskih odnosa" i "evropskih vrednosti". Dmitrovića za ministra kulture i informisanja, odmah i po hitnom postupku!

željko

01.05.2015. 09:20

Manipulacija sa brojem žrtava logora Jasenovac počela je odmah poslije 1995.godine,kao svaki ubijeni ima prezime i ime ,tada se registrira u muzejskoj administraciji i sa tim se službeno barata..25.4.ove godine održan je parastos na "Dubičkim krečanama",2o km od logora Jasenovac,gdje su se vršile masovne likvidacije Srba.!957.godine na tom mjestu iz masovnih grobnica iskopano je 715o kostura žrtava,izbrojano je 6774 lobanja od čega 3oo dječijih.Njihova imena ni od kuda su neće se nikada doznati.

Stevo

01.05.2015. 09:20

Odlican tekst. I krajnje je vreme da se nasa naucna istorijska zajednica zajedno sa drzavom ujedini i krene u stalnu kampanju i podsecanje na hrvatske zlocine koji su toliko brutalni da normalan covek nemoze razumeti. Kampanja treba biti usmerena na svaku stranu delegaciju i sve ambasade treba da odrzavaju stalne postavke u ambasadama o hrvatskim zlocinima i antifasizmu u hrvatskoj a ne o hrvatskom antifasizam. Kolindu treba pris svakom kontaktu pitati da objasni svoje ponasanje.

bljak

01.05.2015. 09:44

Izvrstan tekst i ....gola istina!!!!Kakav su to Srbi narod kada su spali na to da im je vaznije sta je rekla koja starleta nego kako se komsije odnose prema kostima N a s i h sunarodnika!Hrvatska je ociscena od Srba, Kosovo takodje, U Skadru nas odavno nema a ni u Dalmaciji ( koja vekovima nije imala nista sa Hrvatskom).Sve se to gura u zaborav a mladi narastaji obucavaju da zaboravv raze po svetu! Nijedna vlast od 2.sv.rata nije nista uradila na opamecivanju ovog naroda.Cak suprotno!

Dejan

01.05.2015. 11:43

@bljak - Pa ako Dalmacija nista nije imala sa Hrvatskom, objasni ti onda a sta je imala sa nama ?

Немке

02.05.2015. 10:26

@bljak - Имала је већину спрског живља, који је до краја 19. века био претежно православни, од тада католички али са јасном свешћу о припадности Српству

bljak

02.05.2015. 12:17

@bljak - Pa citaj malo Istoriju...ali ne onu sto je pisao Tito ili Tudjman!Nemam kad da ti ja objasnjavam kad sve lepo pise u stranim izvorima.

Стара Дубровчанка

02.05.2015. 12:23

@bljak - А у Дубровнику се већина становништва изјашњавала као Срби, без обзира на вероисповест. Али Dejanе, не мораш да верујеш Србима, пронађи дубровачке новине из тог времена, бићеш изненађен! Пронађи и аустроугарске пописе становништва из тог периода, бићеш још више изненађен! Прочитај и записе италијанских окупатора који су са неверицом сведочили о крвавим злочинима над Србима из Дубровника, Далмације и Херцеговине, занемећеш!

bljak

02.05.2015. 12:35

@bljak - Nece on gospodja biti iznenadjen jer nece ni procitati!Na zalost, vecina naroda formira misljenje na osnovu dnevne stampe..citaj politike!

klerofašisti

01.05.2015. 11:58

Kontinuitet zločinačke NDH i današnje hrvatske je potpuno dokaziv. Hrvatska je genocidna tvorevina. Samo kad pogledate taj potpuno neobični oblik države kao dva roga. Vidi se da je Bosna i hercegovina kao kamen u stomak ili u glavu hrvatske države koji brani da se širi na istok. Klerofašizam u hrvatskoj nikad nije nestao. Katolička crkva je i dalje mesto iz koje se širi seme mržnje. Zašto papa franja ćuti na to?

nenadoni

01.05.2015. 16:50

Ljudi,mozda je u Jasenovcu stvarno ubijeno "samo" 83000 Srba,Jevreja i Roma sa punim imenom i prezimenom.Ali ni Dmitrovic u clanku nije napisao da je najvece gubiliste i stradaliste bilo u Donjoj Gradini,koja je danas na teritoriji RSrpske.Tamo su Srbi i Romi,deca i zene ubijani,bacani u jame i spaljivani,na hiljade Srba je baceno u reku Savu,o tome ustase nisu vodile evidenciju.Dok je Donja Gradina u sastavu RSrpske genocid nad srpskom narodom u ustaskoj NDH nikad nece biti zaboravljen.

Крв и пепео Јасеновца

02.05.2015. 10:59

@nenadoni - nenadoni, толико је у Јасеновцу побијено деце са мајкама! Само у логору Јастребарско (у светској историји једином логору искључиво за децу), док није ослобођен 1942, убијено је 3.336 деце "sa punim imenom i prezimenom"! Фрањо Иловар је по сопственом сведочењу, док је радио као гробар (само 6 недеља), покопао 768 деце! Знао је тачан број јер је био плаћен "по комаду"! Стравична истина! Усташки логори нису били највећи, али су по методама убијања били најсуровији.

nenadoni

02.05.2015. 13:51

@nenadoni - U dokumentarnom filmu Jasenovac-sustina uzasa preziveli logorasi iz Jasenovca Ado Kabiljo,Mihajlo Maric,Edo Sajer govore da ustase nisu vodile nikakvu evidenciju i da su skelom prebacivali muskarce,zene i decu iz Jasenovca u Donju Gradinu i tamo vrsili masovna ubijanja,bacali ih u rake i spaljivali.Desetine hiljada mrtvih ljudi je baceno u reku Savu.Luburic i fra Majstorovic su sami govorili da su ustase pobili 500-600.000 Srba u NDH i ja te njihove izjave u potpunosti prihvatam

Јад Вашем: 700.000 Срба, Јевреја и осталих

02.05.2015. 22:00

@nenadoni - "Само" 83.000! А толико је, заправо, убијено дјеце. Према подацима Међународне комисије за истину о Јасеновцу, убијено је преко 700.000 Срба, 23.000 Јевреја, 80.000 Рома и других муслимана и 3.500 Хрвата. А дјеце... 110.000... Њемачки командант Александер Лер објавио је податак да је до почетка 1943. у Јасеновцу убијено 400.000 Срба, послије чега су усташе уништиле архиву. Евиденција се и даље водила (уништена 1945), па Херман Нојбахер извештава да је до августа 1943. убијено око 500.000 Срба.

GALEB BIJELI

01.05.2015. 20:26

Nije mi jasno kako to autor smabnjio broj žrtava Jasenovca od 700.000 na pola miliona, a neki sa 1 miliona na 700.-000. ČUDNO! Ja sam siguran da svi oni mogu imenovati svakoga od milion žrtava ponaosob. Inače- u suprotnome- to bi značilo da su još za SFRJ podrivali temelje bratstva i jedinstva, i zloupotrebljavali žrtve, a u cilju anatemiziranja jednog naroda.

ustaski mentalitet je deo Hrvatskog nacionalnog bica

02.05.2015. 02:55

@GALEB BIJELI - Tu ne treba imati iluzije, svi su Ustase, i sa levice i sa desnice, od kolevke, pa do groba. I, da parafraziram Draskovica, mozes jednog za stol, hraniti ga i pojiti, i drugog Krvata ispod stola, i u rebra sutirati, obojica ce ti isto misliti. Sto ce reci, ne zanosite se, svi su isti...

Ko ih ne zna

03.05.2015. 06:40

@GALEB BIJELI - Hrvatski sovinista je onaj, koji mrzi Srbe vise nego sto je to normalno...

Првослав

02.05.2015. 14:06

 Ништа не радимо на томе да побројимо, попишемо и евидентирамо стратишта српског народа од 1912.године па до сада! Зочинци: Хрвати, Бугари, Шиптари, Албанци, муслимани, Мађари, Аустроугари, Немци....најновија је Сребреница... Двапут више је побијено срба у околини Сребренице под окриљем холандских мировњака, него муслимана у Сребреници! Где је наш маузолеј страдлим Србима у Јасеновцу, Мачви, Јадовну, Јастребарском, Београду.....итд.

Perica

03.05.2015. 23:31

Ostavite mrtve da pocivaju u miru bozijem, ne prebrajajte ih, ne ubijajte ihponovo, ali ih ne zaboravite. Svu paznju posvetite zivima i buducnosti, kojanije bas ruzicasta. Mladjim generacijama preporuka: Zelite li istinu iz blizeproslosti, pitajta osvedocene antifasiste: Josipa Manolica, Stjepana Mesicaili procitajte knjigu pokojnog Josipa Boljkovca pod naslovom "Istina moraizaci van."