Vučić: Zdrav novčanik, a sačuvan obraz

P. VASILjEVIĆ

27. 04. 2015. u 12:47

Вучић: Здрав новчаник, а сачуван образ

Foto: A. STANKOVIĆ

Vlada obeležila godišnjicu rada sednicom na kopu basena "Kolubara", premijer poručio: Stavili smo državu na put ekonomskog razvoja. Lomili su nas pritisci

AKO stanemo, Srbija više neće moći da krene napred! Ne želim više da čujem "ne mogu" i "ne znam". Niko neće imati pravo na izgovore!

To je poručio premijer Srbije Aleksandar Vučić, tačno na godišnjicu rada svog kabineta, na prigodnoj sednici Vlade, održanoj pod vedrim nebom na površinskom kopu "Tamnava - Zapadno polje".

Sumirajući rezultate, Vučić je rekao da je simbolično odabrao Rudarski basen "Kolubara" za jubilarno zasedanje, jer su i ministri u ovih godinu dana svakodnevno kopali i izvlačili državu iz "vode do guše", pošto su je takvu zatekli.

- Lomili su nas spoljni pritisci. Pogodile su nas užasne poplave, s kojima smo se žestoko borili baš ovde u "Kolubari". Sačuvali smo obraz i stavili državu čvrsto na put ekonomskog razvoja. Povlačili smo nepopularne poteze za dobrobit zemlje i građana. Vodimo tešku ekonomsku bitku u kojoj se nisu svi najodgovornije ponašali - poručio je premijer sa improvizovane govornice.

Pred nekoliko stotina rudara, koji su prvi put mogli da prisustvuju zasedanju Vlade, Vučić je istakao da će ključne reči ubuduće biti - odgovornost i rad:

- Oni koji žele da ostanu u Vladi moraju da bez prestanka budu u akciji. Moraćemo još više da radimo, ali će građani živeti bolje.

Taksativno nabrajajući rezultate po resorima, Vučić je poručio da je u protekloj godini u zemlji pokrenuto investicija u projekte u vrednosti od preko četiri milijarde evra:

- Dugoročne investicije jedini su način da se u potpunosti povrati ekonomska snaga zemlje. Novčanik Srbije danas je zdraviji nego pre godinu dana, a deficit će na kraju aprila biti upola manji od planiranog - oko 30 milijardi dinara.

Premijer je ponosan i na političku stabilnost zemlje, u kojoj je u poslednje dve i po godine otvoreno 192.927 radnih mesta, ali i na to što tajkuni više ne upravljaju Srbijom:

- U spoljnoj politici ostajemo na evropskom putu, uz tradicionalno blisko partnerstvo sa Rusijom, ali i s Kinom, arapskim zemljama. Pokazali smo da smo u stanju da obezbedimo poštovanje za Srbiju.

Premijer je naveo da je Vlada u prethodnih godinu dana smanjila ukupnu stopu kriminala za 9,7 odsto:

NAJTEŽI DANI PRVE GODINE MANDATA KAO najteže dane u prvoj premijerskoj godini Vučić je naveo prvi dan poplava u Obrenovcu, noć pred mere fiskalne konsolidacije i paradu homoseksualaca zbog događaja sa njegovim bratom: - A kad radim, svaki dan mi je dobar. Što duže traje radni dan, meni je sve bolje.

- Videli ste hrabre muškarce i žene u uniformama u najboljem izdanju kada smo spasavali otetu decu i kada smo izveli pred lice pravde Tijaninog ubicu.

U oblasti zdravstva, podsetio je da su obezbeđeni jeftiniji lekovi u dovoljnim količinama.

- Pred Vladom je zadatak da podstiče preduzetnički duh, da uvodi dualni sistem obrazovanja. Posle nekoliko godina ponovo ćemo imati Muzej savremene umetnosti i Narodni muzej. Deca će ponovo moći da vide Miroslavljevo jevanđelje, koje nisu mogli da pogledaju jednu deceniju. Vojska će imati šest odličnih lovaca aviona u roku od godinu dana, a za manje od godine i dva vrhunska nova helikoptera...

Vlada Srbije je na sednici jednoglasno usvojila izveštaj o jednogodišnjem radu. Potom je pušten u rad rotorni bager "glodar 3" i proizvodni sistem za otkrivanje jalovine, koji je bio potopljen u prošlogodišnjim poplavama. Premijer je pokretanje mašine ozvaničio putem "motorole".


SMANjIĆEMO BROJ POSLANIKA

VUČIĆ je najavio da će, u sklopu priprema za članstvo u EU, najverovatnije sledeće godine biti predloženo da se sadašnji broj poslanika u Skupštini Srbije sa 250 smanji na između 125 i 150:

- Nije to pitanje troška 100 poslanika, već sveukupnog našeg odnosa. Mora se rešiti i pitanje izbornih zakona i finansiranja AP Vojvodine.

Premijer je rekao i da će rekonstrukcija "biti kad je bude", a biće "kratka i slatka".


DOBRO JE, BIĆE BOLjE

POVODOM informacija da se zdravstveno loše osećao protekla dva dana, Vučić je rekao:

- Dobro mi je. Biće mi bolje. Zahvaljujem se i novinarima na interesovanju za moje zdravstveno stanje.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (87)

nasmesi se kamera snima

27.04.2015. 13:05

Ovi iz vlade vole da se slikaju interesatnim lokacijama. Ova slika je bas lepo izasla sa rovokopacem iza njih. Bas su mi svi nekako slatki, nasmejani, i radni. Slika ce uci u analogiju srpske politicke gluposti.

Filip Must Play

27.04.2015. 13:17

Procitas tekst i mislis da je Srbija druga Svajcerska, da su na granici guzve i da se stranci otimaju ko ce pre doci kod nas, a onda samo izadjes na ulicu medju svoj narod i osvestis se

Горан

27.04.2015. 13:20

Могли би се и дохватити и лопате па мало да ископају угља, таман да зараде за данашњи трошак, а и слика би била лепша.

MKV1

29.04.2015. 08:16

@Aleksandar - Možda u nekoj od hala Magnohroma ili Fabrike vagona u Kraljevu, a da posle skoknu do Ratine?

Srki

27.04.2015. 14:12

Odmah pored ovog clanka u Novostima je naslov: javni dug Srbije 24mlrd evra, sto je 80% GDP, kad se tome doda dug firmi i dug gradjana, to je debelo preko 100%. Brojke su cudo, a ja sam najbolji

Jelena

27.04.2015. 14:16

Stabilizovali smo javne finansije i smanjili smo budžetski deficit. Srbija je na dobrom putu da do kraja godine stvori uslove za poećanje zarada i penzija. Bravo za ovu Vladu Srbije, koja misli na građane !

oganj955

27.04.2015. 15:58

@Jelena - Misliš da pevaća smanjenje plata???Pa kako može nešto da se poveća pre nego se vrate na prethodni nivo???

Tomi.

27.04.2015. 14:22

Savim tačno, najuspešniji u zaduživanju . CITAT IZ DANAŠNJIH "NOVOSTI": Ministarstvo finansija objavilo je danas da je javni dug Srbije na kraju marta 2015. godine iznosio oko 24,19 milijarde evra, što je 73,3 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP)Svaki kome.tar je suvišan.

Tomi.

27.04.2015. 14:22

Savim tačno, najuspešniji u zaduživanju . CITAT IZ DANAŠNJIH "NOVOSTI": Ministarstvo finansija objavilo je danas da je javni dug Srbije na kraju marta 2015. godine iznosio oko 24,19 milijarde evra, što je 73,3 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP)Svaki kome.tar je suvišan.

Tara

27.04.2015. 14:35

Srbija je na dobrom putu ka potpunom ozdravljenju i može da priča ko šta hoće, rezultati su jasno vidljivi.

Косингас

27.04.2015. 15:26

@Tara - Тара, наведи нам таксативно све те јасно видљиве резултате које ти видиш а ми остали не видимо! Има довољно простора овде да нам набројиш бар неке од тих резултата!

ja

27.04.2015. 14:41

Ova vlast, ako ovako nastavi, napravice Srbiju najuspesnijom zemljom Evrope sa najnizim platama. I smesno i tuzno.

MilanceNS

27.04.2015. 14:43

'Slušajte, jednom u životu budete predsednik vlade, a ceo život sanjate da popravite nešto u svojoj zemlji. Zar je nekih sedam odsto ili pet ili 10 vredno od onoga što je rezultat ovog zakona'". Ovo je sustina svega, nije redak slucaj da vlast gleda svoju popularnost, mnogi imaju taj stav daj da mi sada imamo sto vecu podrsku i popularnost,pa u skladu s tim i donose odluke, a sta ce biti kasnije nije bitno, sadasnja vlada ima pravi stav po pitanju toga!

Косингас

27.04.2015. 14:47

Заиста је тешко проценити шта је луђе - да ли идеја да се поређају столови, микрофони и столице у рударском површинском басену и ту "држи седница владе", или изјава председника те владе да је Србија, ако овако настави, најуспешнија у Европи! Циркус је можда најближа дефиниција коју је неко од коментатора овде већ дао!

sumadinka

27.04.2015. 14:54

U danasnjem izvestaju bonitetne kuće Srbija je na 76. mestu po riziku poslovanja a daleko, daleko ispred nje su, recimo Slovenija 6. a Hrvatska 7. ispred su i Makedonija, Bugarska ali i Albanija, koja smo mi beda i o kom oporavku mi pričamo!?

Logic

28.04.2015. 15:30

@Mica Bor - Ne treba zaštita, crni Mićo, nemoj da bacaš državu u taj trošak, pa da se pokvari Evropi prosek, a taman krenuli da im ga dižemo

неимени

27.04.2015. 14:54

Резултати рада Тони Б'лајера (Tony B'Liar) су већ ту. Комбинација те двојице статистичара са изразито интелектуално напућеним усницама и благим погледима не може него да уроди плодом. Јадна мајка онима који буду морали да гутају те плодове.

zoran

27.04.2015. 14:59

Na voj fotografiji bi im stari Joza pozavideo...on je tako znao da se slika za strugom....pa u lovu...pa kako sam pravi kafu...ubijao se od posla. Ha,ha....ma ovo nije vishe ni sprdnja...

rozida

27.04.2015. 15:10

jasno je da ova vlada ima mnogo dobrih rezultata, ne samo prazna obećenja, i privredni rast i borba sa tajkunima , a upravlja u jako teško vreme za Srbiju priznaćete.

pametnica

27.04.2015. 15:11

Ko botuje nek botuje! Ja verujem i pozdravljam svaki korak ovog čoveka i ove Vlade,ali STVARNO!

BG Fighter

27.04.2015. 16:40

@pametnica - Надимак ти приличи ....додуше само ти саму себе тако можеш назвати.. Кући те тако зову из ироније али твој IQ не препознаје иронију...Ако си појела сендвич подрифгни и кући...

rajna

27.04.2015. 15:14

al se tajkuni neki mnogo nerviraju na ovu vladu, sve plaćaju samo da se nje otarase posebo premijera, a znamo i koji su otprilike, predstavljaju belo za crno i obrnuto, ali narod zna i vidi i nije više naivan.

student

27.04.2015. 15:17

Ovo je stvarno tuzno. Duzni 24 milijarde - to je vise od milijardu eura godisnje samo za kamate - ko ce to i kako zaraditi. Duznicko ropstvo se nastavlja - a oni porede sebe sa Evropom. Kome su namenjene ove price ......

Željko

27.04.2015. 15:19

Useh Vlade je evidentan i to ne može niko da ospori. Opozicija će morati mnogo da se potrudi kako bi imala program, koji bi bio bolji od programa ove Vlade. Ova Vlada nas vodi prema EU mnogo brže, nego što su to radile sve prethodne Vlade zajedno.

Jović

27.04.2015. 16:31

@Željko - Auu al je tebi dobro - da mi je tvoj mozak na par dana pa da se odmorim!

Istina, car je go.........

27.04.2015. 15:20

Koja slika ! Nema kise ni proloma a ni poplave niotkuda? Nepravda pa to ti je....

Миливоје Кнежевић

27.04.2015. 15:20

Имати подршку грађана од преко 50%, задужити државу преко 70% БДП, смањити толике плате и пензије, водити државу у дужничко и национално ропство(ЕУ, ММФ) и тврдити како су угрожени од политичара који су испод парламентарног цензуса је на рубу знаносити и вријеђање елементарне интелегенције сваког човјека без обзира на "сексуалну орјентацију".

Milos

27.04.2015. 16:21

@Миливоје Кнежевић - Kakvih 70% BDP-a, to je odavno preskocilo 100% jer se podaci o konsolidovanom tj realnom BDP-u prikrivaju a ne kaze se javno da smo bankrotirali sve dok se ne rasproda i ovo malo ostalo od imovine Telekoma, PKB-a, EPS-a i obradivog zemljista, tj kompletno strancima u ruke e nakon toga ce nam saopstiti da moraju da se povuku i da smo bankrot !!!

Solomon

27.04.2015. 15:21

Džabe troše pare!, imali su klupe i prostoriji u Nemanjinoj 11, troše benzin i ekstra dnevnice "Terenske", ali ovde će da privuku pažnju medija i više će se uslikati kako bi privukli pažnju građana preko istih medija, i da prikažu iza leđa rudnik koji odvajkada postoji. Hajd da su ga iskopali pa da se slikaju, ali ovako ovo postaje sve poniznije sa ovom prezaduženom garniturom, koja se razbacuje sa narodnim parama za radi ličnog promovisanja.

pero

27.04.2015. 15:25

Drugovi Srbi, je li nas premijer Gruevski consultant Vaseg premijera? Vidi se da od njega uci sve, stopostotna podudarnost je neverovatna. Neka bar plati za te usluge.

Ја

27.04.2015. 15:27

Једва спајамо крај са крајем и ја се таман спремила са породицом да запалим из ове беде, преко ! Кад ово читам реко би неко да смо аздисали и да смо луди што бежимо из овог благостања !? Људи, да л' сам ја нормална !?

Nemanja

27.04.2015. 15:37

Kod nas je na sceni konstantna kampanja a u ovakve price moze da poveruje samo neko sa smanjenim IQ...mada oni se u taj deo populacije i uzdaju jer njihove televizije,emisije i rialiti programi dovode do neverovatnog pada IQ.

bljak

27.04.2015. 15:47

Sta mi je pa se ovako brinem kad su mni upravo javili da smo najuspeniji?Odoh da kupim vezicu luka i jaja!

trudbenik

28.04.2015. 14:38

@mile - Cek,a sto 116 minusa na zvanican statisticki komentar???Alo botovi,pa vi jos malo lupacete minuse sto je npr.dan dan,tj.ako vodja ne kaze da je noc.,onda opravdano. Tacno je to moj Mile,14 milijardi dug bio pre ovih naprednih u julu 2012,a sada. A da je bar nesto napravljeno,stvoreno,nego nista,pa jos snizene plate 10-20%,penzije 10%. Izgleda su ove milijarde potrosene na zaposlavanje 50 000 novih radnika iz SNS,koji inace nisu trebali biti u javnom sektoru ni po jednom osnovu.

Kad bolje zaviris ima sta da vidis

27.04.2015. 15:49

Stoga, mozemo zakluciti da Srbija ima politicku kulturu u rastu, koja ce direktno uticati na stvaranje bogatstva u nezaposlenosti. Pitanje je kako ce reagovati EU na ovu izjavu.

Kute

27.04.2015. 15:51

Kako bre najuspešnija a najniži standard! Ovde neko nešto ne razume. Možda je najuspešnija ali zavisi od kada se računa. Nije isto biti npr -50 pa doći na 2,5 procenata i biti npr na 0 i imati 2,50 procenata (kao Nemačka na primer)!! U pitanju je vređanje intelegencije!!

vuksan vasovic

27.04.2015. 16:03

Au prijatelju,pa ti si skroz skenirao stoku kada ideš ovoliko daleko i smelo u šou program ! Zemljo otvori se,da skočim lastu sa sve svojim mozgom !

vlada

27.04.2015. 16:21

Vučiću, Ti si CAR! Ova "vojna vežba" zaslužuje medjunarodnu pažnju i potvrdjuje tvoju rešenost da "menjaš" ustaljene kabinetske šablone u donošenju odluka, radikalnih odluka! Šta reći, svaka čast a hajde da vidimo!

BG Fighter

27.04.2015. 16:33

Упркос свему наши празни новчаници ,тужна стварност и повређено национално достојанство које нам гази Вучић заједно са Хашимом Таћијем,Еди Рамом ,Тони Блером Гузенбауером и Клинтоновима нас буде много брже него што он успева да нас успава овим пропагандним триковима. ВУчић-СНС,Пајтић-ДСЧеда-,ЛДП,Вук-СПО,Шешељ СРС иду на сметлиште историје !ГОТОВ ЈЕ-100%

R.Kostic Kontrabot(sastavljeno)

27.04.2015. 16:39

Vidite li iljudi da je nasa vlada sposobna da odgovori na sve izazove! Ona nikada nebi obmanjivala narod... p.s.kad bi se jurili po fiJokama...

ignjat

28.04.2015. 05:16

@R.Kostic Kontrabot(sastavljeno) - Šta god trolovi pričali, ova vlada je stabilizovala budžet, a da pri tome nije prodala ni jedno preduzeće, pa ni Telekom.

боле

28.04.2015. 01:09

Ова седница ме подсећа на неке сцене из филма"Сабирни центар".

kljecan

28.04.2015. 09:38

velicanstven potez naseg premijera i dostignuca nase vlade,sad dosta dajte moj sendvic i dva evra

karamba

28.04.2015. 13:13

Svaka cast druze Vucicu. Smanjis plate i penzije za 10 %, sirotinja raja cuti. Smanjis iste za jos 20 % kako je predviudjeno, sirotinja raja cuti. Ukines plate i penzije da drzava Srbija ne bankrotira, sirotinja raja cuti, sto znaci da odbrava tvoje reforme na bolje, kako im ti saopsti, a poreske namete povecas.To je stvarno za svaku pohvalu. Dje te samo nadjose. Srecom po Srbe i jevropu sto vise ne okopavas muruze kao nekada???