Otvoren put razvoju države

ponedeljak, 27. 04. 2015. u 12:32

Отворен пут развоју државе
Ministri, za "Novosti", sumiraju rezultate rada u resorima za godinu dana mandata i ocenjuju uspeh celog tima Vlade

Ministri su nam odgovorilina tri pitanja:

1. Koji je vaš najveći rezultat u prvoj godini rada Vlade?

2. Šta je najveći neuspeh u vašem jednogodišnjem radu?

3. Ocenite od 1 do 10 rad Vlade u prvoj godini mandata.


IVICA DAČIĆ (spoljni poslovi)

1. Imidž Srbije u svetu je poboljšan. Uspeli smo da, odmerenom politikom, izbegavajući konfrontacije, budemo predvodnik regiona, da negujemo dobre veze sa susedima, ali i velikim silama, a da istovremeno ne ugrozimo naše spoljnopolitičke i nacionalne prioritete. Predsedavanje OEBS pokazuje da smo ozbiljan partner i za to dobijamo priznanja.

2. Neuspeh je što, omeđeni ekonomskom krizom, nismo mogli dublje da uđemo u reforme i pojačamo diplomatiju.

3. Najverniju ocenu našeg rada treba da daju građani. Lično, mislim da smo radili za devetku.KORI UDOVIČKI (državna uprava)

1. Najponosnija sam što smo ušli u reformu javne uprave na način na koji nikada nije rađena i, uprkos teškim okolnostima i nasleđem, ostvarujemo velike rezultate. Usvojen je Zakon o inspekcijskom nadzoru. Smanjujemo i prostor za korupciju. Udarili smo kamen temeljac za izgradnju nove profesionalne, modernizovane, optimizovane javne uprave.

2. Nažalost, uvek je iskakalo nešto što bi nas vraćalo korak nazad ili privremeno zakočilo, ali to su posledice glomaznog, nedovoljno transparentnog, jasnog rada koji se taložio decenijama, a s kojim ulazimo ukoštac.

3. Pobornik sam opisnih ocena. Naši rezultati govore o tome koliko smo dobro radili.


ZORANA MIHAJLOVIĆ
(saobraćaj i infrastruktura)

1. Zakon o planiranju i izgradnji. Otkočeni svi krediti. Deset puta se više gradi puteva nego 2012. godine.

2. Još uvek nespojeni koridori i putevi.

3. 10

RASIM LjAJIĆ (trgovina)

1. Puštanje digitalnog televizijskog signala i činjenica da će proces digitalizacije biti okončan pre 17. juna, kada je krajnji rok za to. Puštena je u rad i 4G mreža mobilne telefonije kod sva tri operatera, a prodajom slobodnog spektra za te namene, u budžet se slilo 21 milion evra. Doneli smo i Zakon o zaštiti potrošača, koji je u rangu evropskih.

2. Obećali smo da će do kraja prve godine mandata biti usvojeni Zakon o turizmu i Strategija razvoja turizma 2016-2025. Nažalost, kasnićemo oko mesec dana.

3. Ocenu treba da daju javnost i građani.

NEBOJŠA STEFANOVIĆ (unutrašnji poslovi)

1. U prethodnih 12 meseci zaplenili smo mnogo više narkotika nego što je to bio slučaj u ranijim godinama. Podigli smo svest u policiji da je borba protiv narko-dilera jedan od najvažnijih prioriteta. Zahvaljujući rigoroznijoj saobraćajnoj kontroli, smanjili broj poginulih na putevima i za godinu dana sačuvali više od 100 života. Otvorili smo nove policijske ispostave, kako bismo približili policiju građanima.

2. Nisam zadovoljan brzinom kojom se odvijaju reforme u policiji. Moraćemo više da radimo na edukaciji pripadnika MUP, da bolje koristimo donacije kako bismo obezbedili bolje uslove rada policije, a onda će i rezultati, nadam se, biti bolji.

3. Vlada je zaslužila 8,5. Smanjena je nezaposlenost, omogućen dolazak investitora, otvorene nove fabrike koje su zaposlile nekoliko hiljada radnika...


NIKOLA SELAKOVIĆ (pravda)

1. Posle više od 40 godina beogradsko pravosuđe dobilo je novu zgradu Prvog osnovnog suda u Beogradu. Adaptirani su sudovi u Leskovcu i Šapcu, a nakon 100 godina urađena je rekonstrukcija Paviljona C u KPZ Niš. Renoviran je deo CZ-a, blok Specijalne zatvorske bolnice i otvoren nov paviljon Okružnog zatvora u Subotici. Doneto je više od devet zakona, kao i Zakon o zaštiti uzbunjivača.

2. Prethodnu godinu obeležio je četvoromesečni štrajk advokata. Štete zbog protesta su velike. Ipak, pronašli smo zajedničko rešenje da štrajk okončamo.

3. Građani su na izborima ukazali poverenje vladi Aleksandra Vučića. Pravu ocenu daće upravo isti ti građani na narednim izborima.

ŽELjKO SERTIĆ (privreda)

1. Ušli smo u proces okončanja privatizacije i rešavanja sudbine preduzeća u restrukturiranju. Započeli smo reformu javnih preduzeća sa ciljem da ne posluju sa gubicima. U naredne tri godine doći ćemo do pozitivnih bilansa. Strategija za podršku razvoja MSP za narednih pet godina je strategija razvoja cele privrede. Obezbedili smo više od 150 miliona dinara za 18 projekata za opremanje industrijskih zona. Doneli smo novu Uredbu o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija.

2. Prepreka su prevaziđena zakonska rešenja. Neki direktori stavljaju sopstveni iznad interesa komapnija, a i zaposleni u Ministarstvu i agencijama moraju biti efikasniji.

3. /


ZLATIBOR LONČAR (zdravstvo)

1. Da bi građani imali što kvalitetniju i efikasniju zdravstvenu negu sproveli smo niz aktivnosti: formirali fond za lečenje u inostranstvu, nabavili gama-nož, 64 kompletno opremljena vozila za hitne služne, snizili cene lekova, odobrili specijalizacije... Posle nekoliko godina, tokom kojih smo ubedljivo bili najlošije ocenjeno zdravstvo u Evropi, uspeli smo da napredujemo nekoliko stepenika napred.

2. Mnogo je nasleđenih problema u zdravstvu, koji moraju hitno da se rešavaju, ali i objektivnih problema, pre svega materijalnih. Svakodnevno ulažemo maksimalne napore da sve što je u našoj moći učinimo boljim, pre svega, za građane, ali i za sve zaposlene u zdravstvenom sistemu.

3. Građani treba da ocene rad Vlade.

BRATISLAV GAŠIĆ (odbrana)

1. Imamo dvostruko više obučenih vojnika za rezervni sastav i vojnika na služenju vojnog roka u odnosu na 2012. Zalihe koje su tada bile na nuli, a danas su na 70 odsto popunjenosti. Smanjena je i lista čekanja za stanove. U prethodne dve i po godine obezbedili smo krov nad glavom za 1.710 naših pripadnika. Tu su i Zakon o odbrani i Zakon o vojsci, podizanje kapaciteta namenske industrije, veći broj vojnika u mirovnim misijama. Prvi put posle 15 godina otvorili smo budžetski fond za nabavku naoružanja i vojne opreme.

2. Nismo postigli da raščistimo uništene ili oštećene objekte tokom NATO bombardovanja. Cilj nam je da to završimo do kraja 2015.

3. Vlada je postigla odlične rezultate na brojnim poljima. Zaslužila je 10.


ALEKSANDAR ANTIĆ (energetika)

1. Završena je revitalizacija Bloka B1 i priključen je na elektroenergetsku mrežu. Potpisan je Ugovor o zajmu za kredit za povlašćenog kupca za drugu fazu Paket projekta Kostolac-B.

2. U godini u kojoj je usvojen Zakon o energetici, sačuvan i u potpunosti oporavljen sistem nakon poplava i kada smo učinili ključni korak da Srbija konačno dobije veliki energetski objekat nakon skoro tri decenije, nema razloga govoriti o neuspesima. Pred sebe postavljamo najviše ciljeve, među kojima je i uvođenje potpunog reda u javna preduzeća.

3. Ocenu daju pre svega premijer i građani.

SNEŽANA BOGOSAVLjEVIĆ BOŠKOVIĆ (poljoprivreda)

1. Poljoprivreda i zaštita životne sredine su oblasti u kojima godinama nije bilo sistemskog pristupa, ali i u kojima se rezultati ne mogu videti preko noći. Uradili smo mnogo toga, postavili strateški okvir za razvoj poljoprivrede kroz Strategiju i otpočeli završne radove na Velikom bačkom kanalu koji je bio označen kao ekološka bomba. Najveći uspeh je početak rada Direkcije za nacionalne referentne laboratorije, čime smo napravili najodlučniji korak na putu bezbednosti hrane.

2. Ne bih smatrala to neuspehom, ali mi je žao što nismo uspeli da obezbedimo više sredstava za subvencionisanje poljoprivrednika.

3. Mislim da smo nastojali da damo maksimum. Ali pošto ništa ne može biti idealno, dala bih 9.


ALEKSANDAR VULIN (rad)

1. Ministarstvo je uspelo da uštedi 1,8 milijardi dinara bez umanjenja i jednog prava korisnika u oblasti socijalne zaštite, bez smanjenja socijalnih davanja. Potpisan je kolektivni ugovor u oblasti socijalne zaštite. Unapređen je rad Socijalno-ekonomskog saveta, a time i socijalni dijalog.

2. Nismo uspeli da izvršimo snažniji uticaj na socijalne partnere da se u Zakon o radu unese i deo koji se odnosi na rad agencija za privremeno zapošljavanje radnika. Zbog toga je 40.000 radnika ni na nebu ni na zemlji. To ćemo ispraviti ove godine donošenjem posebnog zakona.

3. /

SRĐAN VERBIĆ (prosveta)


1. Stvaranje atmosfere poverenja da su pozitivne promene u obrazovanju moguće. U prosveti postoje hiljade problema koje niko ne može da reši preko noći, ali pokazujemo odlučnost da sistemski rešavamo stvari. Insistiramo na transparentnosti procedura. Spremni smo da se suprotstavimo svima koji urušavaju obrazovni sistem bez obzira na to koliko bili veliki i moćni. U ministarstvu rade ljudi koji nemaju problem da budu objektivni i da priznaju šta valja, a šta ne.

2. I dalje ne uspevam da odvojim dovoljno vremena za pozitivne priče. Najveći deo radnog vremena uvek odlazi na rešavanje problema i gašenje požara. Imao sam nameru da svake nedelje obiđem barem jednu školu.

3. Rad Vlade bih opisno ocenio. Smatram da je ova vlada započela neke obimne i ozbiljne reforme čije ćemo rezultate, nadam se, ubrzo moći sa vidimo.


JADRANKA JOKSIMOVIĆ (zadužena za EU)

1. Uspešno je okončan proces skrininga. Kao nacionalni IPA koordinator podigla sam vidljivost pretpristupnih fondova. Nakon katastrofalnih poplava, u koordinaciji sa Kancelarijom za evropske integracije, pokrenula sam mehanizme za obezbeđivanje pristupa Srbije Fondu solidarnosti, kao i određenim sredstvima koja su Srbiji na raspolaganju kroz IPA fondove.

2. Sve što je do nas uradili smo i zaslužili otvaranje poglavlja.

3. 8

VELIMIR ILIĆ (vanredne situacije)

1. Najveći rezultat predstavlja realizacija projekta trajne sanacije posledica elementarnih nepogoda u naselju Tekija kod Kladova, kao i završetak radova na izgradnji odvodnog kanala oko Grabovice, čime je rešeno pitanje bezbednosti ovih mesta.

2. Nije se u potpunosti sprovela inicijativa za unapređenje sistema protivgradne zaštite, uvođenjem metode zasipanja gradonosnih oblaka iz vazduha.

3. U trenucima kad se Srbija suočavala sa ogromnim posledicama elementarnih nepogoda, Vlada je učinila maksimum, pa joj treba dati maksimalnu ocenu.


IVAN TASOVAC, (kultura)

- Nije želeo da odgovori na pitanja "Novosti".


VANjA UDOVIČIĆ (sport)

1. Bez obzira na krizu i manja sredstva, posle višegodišnjih kašnjenja uspeli smo da redovno isplaćujemo stipendiste, nosioce nacionalnih priznanja, sportske nagrade... Nastavljen je razvoj sportske infrastrukture, započete projekte privodimo kraju i imamo plan za nove.

2. Stvari se ne odvijaju brzinom kojom bismo želeli. Tu pre svega mislim na projekte i razvoj sportske infrastrukture. Zato je prioritet da još više napredujemo i da sve što započnemo mnogo brže sprovedemo u delo.

3. Nije na nama da ocenjujemo rad sebe samih. To prepuštam građanima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Mali bata

27.04.2015. 13:51

Ja promovisem prepoznatljivu srpsku politiku u svetu, temelj EU a izvorno srpsko gradjansko pravo, (otvorena je diskusija od zaceca ili rodjenja cisto zbog krivicnog pravilnika i gonjena), i privatizaciju ali pod izvornim srpskim imenom. Negde procitao sam da deficit je smanjen, nije bitno koliko jer mnogo sto sta drugo potvrdjuje da nije tacno. Sta to uradili ste ili postigli za narod?