ZAJEDNIČKA proslava sedam decenija od pobede nad fašizmom, 9. maja u Moskvi i zajednički projekti Srbije i Rusije - dve su ključne teme o kojima su predsednici dveju zemalja, Tomislav Nikolić i Vladimir Putin, razgovarali danas u Jerevanu, na marginama skupa posvećenog obeležavanju stogodišnjice pogroma nad Jermenima.

Prema našim informacijama, Nikolić i Putin imali su tokom današnje ceremonije prilike da se čak tri puta sretnu i razgovaraju, a interesantno je i da je naš predsednik bio prvi strani zvaničnik na komemoraciji sa kojim se šef ruske države rukovao i pozdravio.

Kako nam prenose Nikolićevi saradnici, u dugim i vrlo srdačnim razgovorima, dvojica predsednika dotakla su se niza tema od značaja za odnose između dve zemlje, ali i najvažnijih svetskih pitanja. Inače, ovo je šesti susret Nikolića sa Putinom.

Srpski predsednik razgovarao je danas i sa kolegama iz Jermenije, Francuske i sa Kipra.

Sa predsednikom Francuske Fransoa Olandom razmatran je napredak Srbije u evropskim integracijama. Dvojica zvaničnika saglasila su se da je Srbija preduzela značajne i hrabre korake u reformi svog sistema i da odlučno ide putem ka punopravnom članstvu u EU. Nikolić je istakao da bi EU mogla, kao znak dobre volje, uskoro da otvori pregovore o poglavljima sa Srbijom, kako bi je ohrabrila za sve što je dosad preduzela.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je na komemoraciji da Srbija, u vreme kad se politikantski neosetljivo manipuliše i samim pojmom "genocid", nije mogla da ne bude prisutna u Jerevanu i da, ako iko može da razume i oseti nesreću koja je zadesila Jermene, onda je to srpski narod.

Nikolić je poručio da je došao se u ime srpskog naroda i u ime države Srbije pokloni žrtvama strašne tragedije jermenskog naroda tokom prvog velikog svetskog rata u 20. veku.

"Ako iko može da razume i oseti nesreću biblijskih razmera koja se 1915. godine obrušila na Jermene u Osmanskom carstvu, kao i njene trajne i nezalečive posledice, onda je to srpski narod, onda je to Srbija" naveo je Nikolić u Jerevanu.

On je ukazao da je Srbija u Prvom svetskom ratu imala procentualno najviše gubitaka od svih zemalja i naroda pogođenih tom ogromnom ratnom nesrećom.

On je podsetio na reči pape Franje i da teče "Treći svetski rat na parče" kad ponovo stotine i hiljade ljudi gube živote, dostojanstvo i imovinu, kao nevine ili zabludele žrtve zaslepljene mržnje ekstremnih ideologija i ciničnih interesa bezočnih politika...

"Imamo li moralno pravo da jermenske žrtve od pre jednog veka ne shvatimo kao trajnu opomenu živima, da nespremnost i zaziranje od poštenog i celovitog suočavanja s najpotresnijim činjenicama prošlosti zakonito prozvodi nove tragedije u budućnosti" zapitao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, teret nepriznate i iskreno neupokojene i neopojane prošlosti pođednako teško pritiska kolektivnu svest potomaka žrtava i počinilaca najstrašnijih zločina, kojima moderna istorija nažalost obiluje.