ZASTAVA Kosova nije se danas zavijorila u Prištini pred delegacijom iz Beograda, na trećem neformalnom ministarskom sastanku "Zapadni Balkan 6", ali domaćini nisu propustili priliku da sa skupa pošalju poruku da je "Kosovo - država".

Tako je i centralna tema sastanka - ekonomski razvoj regiona i zajednički infrastrukturni projekti - donekle ostala u senci razmene varnica između srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića i ministra spoljnih poslova privremenih institucija u Prištini Hašima Tačija.

Tači nije propuštao priliku da poruči da se "bez Kosova ne može zamisliti stabilan Balkan i njegova integracija u EU", "da Priština stiče međunarodni subjektivitet" i da je "formiranje nove vlade pokazalo je da je Kosovo država".

Dačić je uzvratio da treba "spustiti loptu". Srpski vicepremijer, koji je konferenciji prisustvovao sa ministarkom infrastrukture i saobraćaja Zoranom Mihajlović, jasno je stavio do znanja da Srbija neće pristati na marginalizaciju Zajednice srpskih opština, koja, kako je naglasio, ne može da bude nikakva nevladina organizacija:

- Ova konferencija pokazuje relaksaciju odnosa na Balkanu. Treba da definišemo projekte i predstavimo ih EU. Ne smemo da dozvolimo "sindrom drona" kada je reč o ovako važnim stvarima - rekao je Dačić.

Ministarka Mihajlović izjavila da skup u Prištini treba da dovede do boljeg regionalnog povezivanja. Ona i Dačić razgovarali su i sa predstavnicima liste "Srpska".

Na konferenciji u Prištini učestvovali su i ministri iz Crne Gore, BiH, Makedonije i Albanije, dok je Brisel, koji je pokrovitelj skupa, predstavljao komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han. On je najavio da će EU izdvojiti milijardu evra za unapređenje infrastrukture u zemljama Zapadnog Balkana. Ministri su potpisali zajedničku izjavu kojom su podržali uspostavljanje transportne mreže u regionu.

SRPSKI UZ KAFU

Dačić i Tači imali su i neformalni susret na marginama skupa, popili su kafu, a kako saznajemo, deo razgovora vođen je i na srpskom, koji albanski političar pomalo razume. Dačić i Zorana Mihajlović nisu doživeli nikakve neprijatnosti tokom boravka u Prištini.