BEOGRAD je dobio garancije Brisela da će sutrašnji ministarski skup u Prištini, čiji je pokrovitelj Evropska unija, biti organizovan bez bilo kakvih državnih obeležja.

Tako će se potpredsednici srpske vlade, šef diplomatije Ivica Dačić i ministarka infrastrukture i građevinarstva Zorana Mihajlović, naći za istim stolom sa Hašimom Tačijem, ali bez zastava i drugih simbola.

Kako smo čuli od Dačića, to nije nikakva bilateralna poseta, niti znači promenu stava Srbije kada je reč o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Ministarska konferencija zemalja regiona, pod nazivom "Zapadni Balkan 6", nastavak je berlinske inicijative nemačke kancelarke Angele Merkel, iz avgusta prošle godine, a u cilju promovisanja ekonomske saradnje zemalja regiona.

Prethodni skup, održan pre dva meseca u Beogradu, bio je u Gimnih-formatu, odnosno, bez državnih obeležja, pa se očekuje da će i domaćini u Prištini organizovati sastanke bez isticanja zastava i državnih obeležja. Na ove forume dolaze predstavnici Albanije, Makedonije, Crne Gore i BiH.

Na konferenciji u Prištini raspravljaće se o konkretnim ekonomskim projektima od regionalnog karaktera, s posebnim naglaskom na ulaganja u infrastrukturu.

Skup se održava u prištinskom hotelu "Svis Dajmond", koji je već danima pod strogim merama obezbeđenja. Kako saznajemo, iz Brisela su stigle direktive da se obezbedi maksimalna bezbednost učesnika i izbegnu bilo kakvi incidenti, s obzirom na dolazak visokih zvaničnika iz Beograda.


HOĆE UJEDINjENjE

Pod motom "Jedna zemlja, jedan narod, jedan san" juče je održana druga zajednička sednica vlada Kosova i Albanije u Tirani. "Albanci žele ravnotežu i ono što im pripada", poručio je albanski premijer Edi Rama. Potpisano je 11 sporazuma o saradnji u graničnim patrolama, bezbednosti, obrazovanju, trgovini, a prema rečima Rame dve zemlje će se ujediniti ulaskom u EU. Najavljeno je da će Kosovo i Albanija otvarati zajedničke konzulate, poput onog u Minhenu i planiranog u Milanu.