Prof. dr Radovan Radinović: Srbija u NATO zagrljaju

ponedeljak, 23. 03. 2015. u 13:15

Проф. др Радован Радиновић: Србија у НАТО загрљају

Prof. dr Radovan Radinović

Već duže vreme na delu je politika da se Srbija metodom korak po korak uvuče u članstvo NATO

VEĆ duže vreme na delu je politika da se Srbija metodom korak po korak uvuče u članstvo NATO. Na jednoj strani, formalno, i dalje je na snazi Deklaracija Skupštine Srbije prema kojoj naša država vodi politiku vojne neutralnosti, što svakako isključuje vezivanje, pogotovu, pridruživanje ili članstvo u bilo kakve vojne saveze.

Na drugoj strani, država se, gotovo potpuno predaje u čelični zagrljaj NATO. Zaključuju se ugovori, dogovori, planovi i aranžmani kojima se potpuno obesmišljava tzv. status vojne neutralnosti utvrđen aktom Narodne skupštine.

Naoružanje i druga vojna tehnika, infrastruktura, vojna industrija prihvataju standarde NATO. Vojnicima NATO odobrava se slobodan tranzit i korišćenje infrastrukture Srbije, bez naplate ili obeštećenja, pripadnicima NATO garantuje se diplomatski status i izuzeće od administrativne, krivične ili građansko-pravne odgovornosti, kad god se, po bilo kom osnovu, nađu na teritoriji Srbije.

Starešine i vojnici NATO tako na teritoriji Srbije dobijaju prava daleko veća nego što ih u Srbiji imaju starešine ili vojnici Vojske Srbije! Kada i čime NATO zasluži takve privilegije?

Uz obilnu finansijsku podršku NATO struktura i centara, u Srbiji je razvijen čitav sistem tzv. civilnog sektora koji vrši sistematsku propagandu u prilog članstva Srbije u NATO. Sredstvima srpskih poreskih obveznika takođe se, preko republičkog budžeta, finansira statusno neutralna pro-NATO propaganda. To što je oko 75% građana Srbije protiv članstva u NATO kao da nikog ne zanima.

Da li se milioni evra i dolara ulažu u propagandu da bi se anti-NATO raspoloženje građana preokrenulo u pro-NATO. Da li je to realno u zemlji koja je koliko juče, bila žrtva zločinačke agresije NATO?

Sve je vidljivije da je vojna neutralnost, kao zvanična državna politika, ugrožena i da se priprema teren za njeno i formalno napuštanje.

Srbija je je, u saradnji sa NATO, pripremila obiman dokument pod nazivom "Individualni plan akcionog partnerstva Srbije i NATO" (IPAP) koji dovodi u pitanje vojnu neutralnost države. Njime se, pored ostalog, predviđa obaveza Srbije da potpiše SOFA sporazume sa svim članicama NATO saveza, kakav je Boris Tadić potpisao 2006. sa tadašnjom državnom sekretarkom SAD Kondolizom Rajs. I vojnicima svih drugih članica NATO biće zagarantovana eksteritorijalnost i diplomatski status kad god se, bilo kojim povodom, nađu na teritoriji Srbije. Srbija će i njima garantovati izuzeće od odgovornosti za bilo kakva dela, uključujući krivična, za bilo kakva kršenja zakona Srbije ili izazivanje materijalne štete.

Individualnim akcionim planom partnerstva, predviđa se potpuno usaglašavanje standarda oružja, druge vojne tehnike i celokupne vojne infrastrukture u Srbiji sa standardima NATO. Nije objavljeno, niti se u tekstu dokumenta piše, koliko će sve to koštati Srbiju i koliko će se Srbija još zadužiti da bi sve te obaveze ispunila. U nedalekoj, neutralnoj Austriji, pritisci da se učlani u NATO, odbijeni su sa obrazloženjem da ne može da podnese velike izdatke koje članstvo u NATO nosi.

U dokumentu koji su u Briselu potpisali ministri inostranih poslova Ivica Dačić i odbrane Bratislav Gašić, ima mnogo drugih obaveza koje tek treba analizirati, čak i sa stanovišta njihove (ne)ustavnosti.

Kada se potpisuje novi dokumenat najavljen kao najviši stepen saradnje Srbije i NATO?

U martu 2015. nekoliko dana pre godišnjice početka agresije NATO 1999, uoči pomena žrtvama agresije, uoči sećanja na progon Srba i drugih nealbanaca sa Kosova i Metohije, sećanja na razaranja procenjena na preko 100 milijardi SAD dolara, korišćenja oružja sa osiromašenim uranijumom, razaranja bolnica, škola, porodilišta, fabrika, radio i TV stanica i releja, trafostanica i prenosne elektro-mreže, rafinerija. Saradnja sa NATO se podiže na najviši nivo kada se zaoštravaju globalni odnosi u Evropi i svetu i to upravo kada postaje očiglednije da je uzrok zaoštravanja nalazi u ekspanzionističkoj, intervencionističkoj i osvajačkoj politici NATO. Kada postaje jasno da NATO ni u kojoj krizi nije deo rešenja već deo zaoštravanja, destabilizacije i podela ili, kako se to sve češće piše i govori, deo kontrolisanog haosa. Kada u svetu jača otpor hegemonizmu i imperijalizmu, kada postaje jasno da paralelno, logikom istorijskog razvoja, odlaze sa istorijske pozornice i koncept liberalnog kapitalizma i koncept unipolarnog poretka svetskih odnosa.

To se dešava u vreme zaoštravanja odnosa između Zapada i Istoka, između SAD i Rusije, odnosno, između NATO i Rusije. U vreme početka novog hladnog rata.

(iz predgovora knjige Srbija i NATO)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (58)

Đura Zmaj

23.03.2015. 13:54

Bravo druže generale! Sad nek se zapitaju građani da li su za ovo dali mandat i šta im je činiti?!

Strašno sam ljut!

23.03.2015. 15:53

@Đura Zmaj - E, Đuro, Zmaju srpski! Šta nam je činiti? Pa na prvim izborima olovku u ruke kao jedino oružje koje je još ostalo, jer će nas ako izađemo na ulice sa go...njivim motkama, pomlatiti policija i plaćenićka vojska (zato ovi veleizdajnici pripremaju povećernje brojnog stanja komunalne policije po Srbiji) pa ove plaćene veleizdajnike izbrisati iz Skupštine! Treba birati poštene i srpstvu odane političare a ne više izdajnike. A posle izbora, ako ovi ne pobegnu sa opljačkanim parama sve njih na robiju

Đura Zmaj

23.03.2015. 22:27

@Đura Zmaj - Čitajte:"Svedočanstva: Englezi radili na uništenju Srbije, šokantno otkriće Dragoljuba Živojinovića u Londonu", na www.dzonsnon.wordpress.com ili u knjizi "Nevoljni ratnici, velike sile i Solunski front", pre nego što Bler dođe na još jedno kafenisanje...

dejan

23.03.2015. 13:55

ovo sto rade danasnji politicari na vlasti je ravno veleizdaji ,znaci potpisan je sporazum gde ce strani vojnik( pritom i clan vojne organizacije koja je bila egzekutor politike zapadnih sila 1999 godine)moci da se seta srbijom i ako slucajno nekog ubije ne odgovara nasim sudovima, pa taj koji je potpiso ovaj dokumenat mora da je ili debeli idiot ili covek koji radi u interesu druge zemlje mora podhitno da bude pozvan na odgovornost a dati sporazum biti ponisten

baba Simana-Joko Ono

23.03.2015. 13:57

Ako je tacno i Srbija srlja u nato Izdajnici Nikolic,Vucic,Dacic...da podnesu ostavke.

tomo

23.03.2015. 14:08

Samo u Srbiji politicari mogu da GAZE po ustavu,da poklanjaju dio drzave drugome i sve to bez ikakvog straha da ce za bilo sta da odgovaraju a zna se koja je optuzba za te stvari.

dragutin m.

23.03.2015. 16:06

@ tomo - Ma jok nije to tako,nisu oni dali nista od svoje teritorije,cak zadrzavaju i dalje tudje teritorije.Sto se Kosova tice ona nikad nije bilo srpsko i kao takva silom je oduzeto i vraceno albancima.

baunti

23.03.2015. 18:20

@ tomo - @dragutin m. - Ma sta mi naprica? Ajde navedi kad je to Kosovo pa bilo siptarsko u istoriji ove planete? Kao prvo, ni siptara nije bilo u Evropi do dolaska Turaka, a kamo li da su imali neke zemlje ovdje... A to kako je njima "vraceno" tako ce biti vraceno i nama, samo se bojim da ce im ovaj put kamata biti prevelika...

Zoran

23.03.2015. 14:48

Bravo druze generale, jel ste vi bili Titov podanik? Pa sta vam nije jasno. Tito na tome i radio, ovo je samo nastavak.

baunti

23.03.2015. 16:02

@Zoran - Ti se u istoriju razumijes k'o Marica u kriv... Tito je 1972. godine odbio da udje u EU zbog "prevelikog zapadnog uticaja" na SFRJ koji bi se tim cinom ostvario. Koliko god da ne volim ni njega ni njegova djela, imao je neke pozitivne stavove, a jedan od njih je bio i nezavisnost i neutralnost - u svakom smislu. A Vucic svakim danom pokazuje da nije nista bolji od Tadica. Za Dacica nisam nikad ni imao sumnje...

ranko75

23.03.2015. 16:19

@Zoran - Nije tacno!Tito je bio samostalni igrac, kome je za igru bila potrebna vojna neutralnost, i stvaranje nesvrstanih.Ali Tito je znao da trebamo imati jaku armiju i UDBU, a ne samo da pricamo o nesvrstanosti,da nije to imao brzo bi nas svrstali.Ovi danasnji nisu igraci i oni moraju da budu uz nekoga.Tito je ideoloski i po duhu bio blizi sovjetima to jest rusima.Za njegovu samostalnu politiku je bio opasan zagrljaj i od SSSR i SAD.Tito ne bi bio uz SAD protiv SSSR.Niti mi to smemo ako smo ljudi.

ana

23.03.2015. 14:52

ako Srbija udje u NATO,zbog ljudi koji ništa ne pitaju narod,doći će vreme kada će oni odgovarati,a Srbija izići....niko normalan ne ulazi na silu negde,kako da udjete u organizaciju koja vas ubijala?ko to očekuje on nije čitav u glavu

ranko75

23.03.2015. 16:30

@ana - Ne znam jos nikoga ko je tamo usao pa izasao, ustajmo dok nas nisu tamo uvukli!

boban

23.03.2015. 15:11

ako je sve gore navedeno tačno celo srpsko rukovodstvo treba da završi na goli otok a ako ga nema treba ga napraviti bruka i sramota banda prodana

baunti

23.03.2015. 18:16

@boban - @NN - Zasto je to problem? Pa taman da idu kod onih koje toliko sluze i obozavaju... :))

jovandeka

23.03.2015. 15:14

Najveći živi vojni strateg Srbije,prof.dr Radovan Radinović.Skrajnut je iz Vojske.baš zbog ovoga što piše.Veoma opasan za ove naše pogubljene političare.A imali su priliku da ga slušaju i da ih sve nauči.šta je Vojjska,čemu služi i kako se organizuje i sprema da brani svoju granicu.Naravno da je smetao koliko našim političarima,toliko i NATO-vcima,jer je profesorovo vojno učenje protivno njihovim ciljevima.

Đura Zmaj

23.03.2015. 15:16

Da se ne zaboravi - činjenica je: Za vreme rata od NATO je ubijeno 2.544 civila, 1.031 vojnik, ranjeno oko 6.000 civila (od toga oko 2.700 dece); načinjena šteta procenjena je na 100 milijardi dolara; uništeno je ili oštećeno 25.000 stambenih objekata; onesposobljeno 470 km puteva i 595 km pruga; oštećeno je 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture, i 44 mosta, dok ih je 38 razoreno. Ko ima mandat i pravo da im ovo zaboravi i oprosti?!

zoran

23.03.2015. 15:39

Sad je sve jasno svom snagom u predaji zemlje onima koji su nas bombardovali. Izabrali su za to najgore i najkvarljivije ljude u nasoj zemlji. E pa gradjani Srbije sami ste za to glasali.

ranko75

23.03.2015. 18:50

@zoran - Narodu se moze oprostiti kada ne zna, ali sada znamo i trebamo ustati i zbaciti izdajnicku vlast, ako je makar i deo ovoga istina.

ercov

23.03.2015. 15:53

Narode, ti koji si glasao za ovu izdajnicku vlast,trebas biti prvi koji ce izaci na ulicu i traziti njegovu smenu.Verujem,da 90% ljudi koji su ih glasali nije bila pri pameti ovakvom izdajnickom politickog ishoda.Zlo rezima Milosevica nije ni trunka zla koje su nam stvorili njegovi naslednici Djindjic,Tadic i Vucic a to je, unisteno dostojanstvo i indentitet srpskog naroda.

Dule Los Angeles

23.03.2015. 16:24

U Srbiji vlada goli apsolutizam? Ovakvo stvar ni Broz nije radio.Premijer sebi daje pravo koje mu niko nikad nije dao! Ni najvise zakonodoavno telo-Ustav! 1.Za ovakve,sudbonosne odluke po Drzavu i Narod,cak je Broz,makar i formalni,pitao svoj-Centralni Komitet.2. Rasprodaje Drzabnu imovinu,po svojoj volji,a to niko nema pravo da radi. 3."Zagrljaj sa NATO",je zlocin. Pustas zlicinca koji ti je zapalio kucu,-Da je on brani! I najgore,zlocinci nikad nece biti-Krivicno gonjeni! Sta god da urade!

ranko75

23.03.2015. 16:29

Ljudi sprema se izdaja!Deklaracija o neutralnosti je samo rusima i nama prasina u oci da nam rusi daju povlastice i podrzku.Zasto nema u Ustavu da smo neutralni i da se to ne moze menjati bez referenduma? Nasa vlast se po pitanju nato ponasa kao zene coveka koja ide i noceva kod komsije (i ako zna da je muz protiv) a govori da je postena i da postuje muza.To oni znaju da smo protiv,a oni nas toboz postuju.Dokle cemo trppeti to kurvanje vlasti. Ustajmo ljudi i trazimo neutralni status u Ustavu.

ranko75

23.03.2015. 18:48

@ranko75 - Pogresno sam se izrazio, izdaja se ne sprema,ona je davno spremljena, izdaja se realizuje na delu,ustajmo ljudi i pokazimo da smo slobodoljubivi potomci nasih slobodoljubivih predaka, koji ustadose 27 marta 1941 protiv izdaje.

ranko75

23.03.2015. 16:36

Ljudi, ova vlast nam pakuje iza ledja ulazak u NATO! Grci su isto bili protiv i tako su ih uvukli i vec decenijama ne mogu da izadju. Niko ovu vlast nece spreciti da ucine sramno delo kao vlada Cvetkovic Macek sto je napravila pakt sa Hitlerom,ako sada sami ne ustanemo!Vlast laze ruse i laze nes!Njima Kosovo treba samo zato jer ih ne bi izglasali kada bi ga ovoreno prodali,a prodali bi ga vrlo rado.Oni toboz nece u NATO samo zato jer znaju da smo protiv,ali sve cine da nas tamo odvuku.Ustajmo!

baunti

23.03.2015. 18:23

@ranko75 - Grke NATO spasava od invazije Turske, jer bi se to odavno desilo da nije NATO. Pogotovo sada, kada je Grcka u dugovima, i nije vise onoliko jaka koliko je ranije bila. Sto se nas tice, clanstvo u NATO ima losu stranu jer bismo automatski postali meta ruske nuklearne artiljerije... Na drugu stranu, omogucilo bi nam da nas NATO vise ne napada... Jedino sto ne bismo vise mogli da vratimo Kosovo tako lako. Ovako, dok smo neutralni, jos uvijek mozemo, i da trazimo zastitu vecih sila, npr. Rusije.

Преживели

23.03.2015. 16:45

Све потсећа на Хитлерову понуду да му се дозволи несметан пролаз кроз Југославију 1941. Политичари који су на ово пристали беху похапшени, неки интернирани у беспућију. Следило је бомбардовање Београда, окупација, разарања, убијања. Да није можда било боље пристати на Хитлерове понуде јер би тиме боље прошли? Многи су мишљења да би прихватање ове понуде по нас све било боље. Из овог искуства јуримо НАТО у загрљај, а како ћемо проћи видећемо после бомбардовања, нове окупације и међусобног клања.

Фрустрирани каплар

23.03.2015. 18:12

@Преживели - Зар мислиш да бисмо боље прошли да није било 27. марта? Српски ослободилачки покрети везивали су више немачких елитних дивизија које би биле употребљене на Источном фронту да нисмо устали против нацизма, а Срби би гинули борећи се против Руса. И ко зна какав би исход рата био! А у том случају сасвим је извесно шта би Србе чекало: крематоријуми у Крагујевцу и Сремској Митровици и затирање сваког помена српског имена. Хитлер је о томе често говорио сећајући се тешких пораза аустријске војске.

боле

23.03.2015. 18:18

Један човек спроводи у дело све оно што му запад наређује,понаша се као диктатор и себи организује митинг подршке за месец дана,ми више не постојимо као што не постоји ни Устав ове земље,јер он је изнад свега.

delja

23.03.2015. 18:41

svi znamo kako su prosli potpisnici trojnog pakta 1941.nadam se ovi sada moraju biti kaznjeni !!!

aca

23.03.2015. 19:27

@delja - Interesantno je da su uslovi pristupanja trojnom paktu bili bolji: nije postojao uslov uništavanja "viška" naoružanja.

proruski mozgofob

23.03.2015. 19:02

Naravno da će Srbija u doglednoj budućnosti biti članica NATO-a,jedinim garantom sigurnosti civilizovane Evrope ! Pa neće, valjda, ići "pod ruku" sa ruskim imperijalistima i sledbenicima ideologije g. 1.8. ?! Profesor Radinović je,očigledno,deo proruske propagande i njihovog informacionog rata,tj. njihov bot !

Sinisa

23.03.2015. 21:16

@proruski mozgofob - E moj druze,sto ti je tvoj NATO civilizovan govore njegova dela po celom svetu koja ostavlja za sobom.Dolazim do zakljucka da nekima glava sluzi samo za sisanje.Tesko nama dok ima takvih kao sto ste Vi.....

DW

23.03.2015. 19:13

U Srbiji je posle 2000. na delu evroatlanska politika kontinuiteta bez obzira ko je na vlasti. Samo što akutelna vlast tu politku sprovodi sa najvećim fanatizmom do sada. U NATO ne treba ići samo prošlosti (bombardovanje osiromašenim uranijumom i kasetnim bombama), sadašnjosti (sponzorisanje nezavisnosti Kosmeta), već i zbog budućnosti (eventualnog, ali realnog sukoba sa Rusijom) gde bismo recimo branili baltičke zemlje. Naravno, kao (kolonijalna) pešadija.

DW

23.03.2015. 19:17

Pozivam Novosti da svaki dan počev od sutra 24. marta, pišu po jedan članak o agresiji koja se desila pre 16 godina i to hronološki šta se zbivalo dan po dan. Da stariji ne zaborave, a mladi koji se toga ne sećaju ili su kasnije rođeni dobiju prave informacije.

osam hiljada dusa je poginulo u Milosrdnom andjelu

23.03.2015. 21:20

@DW - Da ne pominjemo materijalnu stetu. Sve smo generale predali Hagu, oruzje istopili, vojsku oblatili...i sta vise? Sta vise treba da uradimo?! Da izvrsimo kolektivno samoubistvo, da ne trpimo ovu sramotu? A nju nam na tacni serviraju oni koji zive nista ne radeci (politicari), o trosku svih nas koji placamo porez! EJ!?

MYSTIK

23.03.2015. 19:18

Plan u Briselu za ulazak Srbije u NATO je davno smisljen, a to je korak po korak,svaka vlada ucinice po jedan korak ka pristupanju ovoj alijansi.Oni su iskoristili dolazak na vlast SNS tj, bivsih radikala, da preko njih ostvare ovaj sramni sporazum a on je imao cenu. Sledeca vlada na celu sa Cedom koju planiraju da postave, posto narod ovima uskrati poverenje,bice vlada koja potpisiju predaju Kosova i pristupanju u NATO.

rothlib s. סטיין ראָטהליב

23.03.2015. 19:19

A vi objavite rat NATO snagama kao podrska ljubljenoj Rusiji. Opet cete "pobediti".

Đura Zmaj

23.03.2015. 21:16

@rothlib s. סטיין ראָטהליב - "Ničija nije gorela doveka, pa neće ni njihova!" Monoga su carstva propala i ovo će!

2fast

24.03.2015. 14:37

@rothlib s. סטיין ראָטהליב - Za sada je propala samo Srbija. Vidi na Jarinju.

Nikola

23.03.2015. 19:32

Ukoliko se ruskoj armiji i vojnicima ne daju iste priviligije u Srbiji po kratkom postupku ova situacija bi mogla dovesti do katastrofialnih poseldica po Srbiju i narod. Potpisnici tog sramnog dokumenta ce snositi punu odgovornost za posledice.

OTAN

23.03.2015. 20:59

@Nikola - @Nikola-----E, neće da može ! Svi koji su mogli pobegli su od ruskih škartova a ti bi da ih smestiš u Srbiju ?! Previše ih je i u Nišu !

ман.сити

23.03.2015. 22:44

@Nikola - Не лупај,дођи у Ниш па да видиш колико их има,а камо лепе среће па да их стварно има,а за тебе,живим у Нишу.

Na delu je izdaja, ali je srpski narod postao bljuvotina od naroda

23.03.2015. 21:15

I zapad i srpski politicari to znaju, i na haju za stav naroda. ionako se stav menja od epizode do epiziode Hurem i Zvezda Granda. To je sustinski akcioni plan...

piksi

24.03.2015. 19:39

@Na delu je izdaja, ali je srpski narod postao bljuvotina od naroda - nema predaje-ničija nije do zore

Sany

23.03.2015. 21:46

@proruski mozgofob...civilizovane Evrope?Imperijalizam,kolonijalizam,vladavina "velikih" nad malim narodima uz primenu "demokratskih" pritisaka su, stvarno,vrhunac civilizacije!

majstor Žika Kanarinac

23.03.2015. 23:15

Po mojoj slobodnoj proceni eto nas u NATO savezu već za 37 do 49 godina, ako Bog da. U međuvremenu moramo ispuniti samo nekih 475.396 uslova i još toliko poduslova. Pošto ćemo imati dosta vremena na raspolaganju, sa lakoćom ćemo savladati sve prepreke i ispunit sve uslove koji se postave ispred nas.

vlada

24.03.2015. 22:02

Vaša beseda je za udžbenike, a kao što nećemo ući u EU još manje šanse su za NATO! I ne treba! Uostalom jedan deo Srbije, koji se zove Kosmet, je već u "atlanskom savezu" a to je i dovoljno!