NATO vojnici ubuduće bi trebalo da imaju slobodan tranzit kroz Srbiju, da koriste našu vojnu infrastrukturu i budu "zaštićeni" posebnim statusom dok borave na našoj teritoriji.

Ovo je samo jedna od stavki na koje se Srbija obavezala Individualnim partnerskim akcionim planom (IPAP), čije su stupanje na snagu u sredu u Briselu ozvaničili šef diplomatije i ministar odbrane Ivica Dačić i Bratislav Gašić.

IPAP, između ostalog, podrazumeva potpisivanje tzv. SOFA sporazuma (koji već imamo sa SAD) sa članicama NATO, a kojim se reguliše prelazak granice i nivo imuniteta za pripadnike Alijanse dok prolaze kroz Srbiju ili borave u njoj, kao i pristup vojnim objektima.

Srbija se, takođe, obavezala i da regionalni centar za obuku "Jug", kod Bujanovca, bude otvoren za sve zemlje članice Partnerstva za mir i NATO, da postepeno usklađuje svoje propise u oblasti odbrane sa EU, uništava viškove naoružanja.

Posebno je intrigantna obavezna stavka o saradnji sa NATO na polju javne diplomatije, ali to, kako tvrde naši sagovornici, ne znači da Srbija treba "slepo" da sledi NATO vojnu doktrinu, akcije i spoljnu i bezbednosnu politiku, već da sarađuje na podizanju svesti o NATO standardima, aktivnostima u okviru Partnerstva za mir i promociji regionalne stabilnosti.

Prema ministru Dačiću, podizanje saradnje sa NATO na najviši politički nivo ni na koji način ne obavezuje Srbiju da postane članica, niti dovodi u pitanje našu vojnu neutralnost:

- Ovo je najdalji korak koji će Srbija učiniti ka NATO - poručio je Dačić.

Da je učešće u PzM optimalan okvir za ostvarivanje bezbednosnih ciljeva i unapređenje odbrambenih kapaciteta Srbije, uz zadržavanje vojne neutralnosti, poručuje za "Novosti" i ministar Gašić:

- IPAP predstavlja najviši stepen saradnje sa partnerskom državom koja nije opredeljena za članstvo u NATO. Razvijamo saradnju sa Alijansom u okviru PzM i time doprinosimo dostizanju interoperabilnosti u Vojsci Srbije, izgradnji vojnih kapaciteta za doprinos međunarodnom miru i stabilnosti.

Ni za vojnog analitičara Aleksandra Radića obaveze iz IPAP nisu sporne. On kaže da nije sporna čak ni ona obaveza da se NATO vojnicima obezbede slobodno kretanje i specijalan status:

- U tim sporazumima nema nikakve misterije i oni služe da se uproste carinske i granične procedure, kao i uslovi tranzita kroz Srbiju, kada, recimo, strani vojnici dolaze ovamo na zajedničku vojnu vežbu ili nekim drugim povodom. Kada s nekom državom potpišemo ovakav sporazum, onda istovetna prava imaju i naši vojnici u toj zemlji.


MOSKVA NEĆE REAGOVATI

Aleksandra Joksimović, direktor Centra za spoljnu politiku, kaže za "Novosti" da tačke iz IPAP-a ne ugrožavaju naše vojne i odbrambene pozicije, niti dovode u pitanje saradnju sa drugim državama, uključujući Rusiju:

- Ne vidim zašto bi ovo izazvalo ikakve posebne reakcije Moskve. Uostalom, za septembar je zakazana zajednička srpsko-ruska vojna vežba. Po meni, nije problem ni obaveza saradnje u javnoj diplomatiji, jer to podrazumeva vidljivost određenih zajedničkih akcija, ne borbenih, već u spasavanju ljudi i u elementarnim nepogodama.


PRIVATIZACIJA!?

U IPAP-u se Srbija obavezuje i na jaču demokratsku kontrolu oružanih snaga i obaveštajnih službi, ali i na okončanje restrukturiranja firmi u državnom vlasništvu i završetak privatizacije. Takođe, u okviru energetske stabilnosti, obavezali smo se na usklađivanje tržišta gasa sa direktivama EU.