Demokrate pogazile reč i grb

J. SIMIĆ

17. 03. 2015. u 21:10

Neočekivani obrt u Skupštini Vojvodine - nije prošla odluka o srpskim simbolima. DS povukao obećanje, Pastor iznenađen. Navodno je reč o ustupku ligašima

Демократе погазиле реч и грб

Poslanici SNS, SPS, DSS, SRS i SVM bili su za usvajanje odluke o paralelnom isticanju simbola

SUPROTNO svim očekivanjima, srpski grb i zastava iz 1848. neće se uskoro u Vojvodini zavijoriti na jarbolima pored "novokomponovanih" grba i zastave, starih 11 godina. Simboli starih Srba stavljeni su na "led" bez nade da ponovo dospeju na dnevni red ovog skupštinskog saziva.

Za to su se pobrinuli poslanici Demokratske stranke koji su se, uprkos ranijim obećanjima podrške, u utorak predomislili na samoj sednici pokrajinskog parlamenta!

Spekuliše se da su time učinili ustupak ligašima, a oni bi, zauzvrat, trebalo da zajedno sa Pajtićevima bojkotuju sednicu Skupštine u petak na kojoj bi trebalo da se raspravlja o mahinacijama pokrajinske vlasti u vezi sa izgradnjom zdravstvenog kompleksa "Kamenica 2".

Umesto dogovorene dvotrećinske većine (81 poslanik), Odluka o paralelnom isticanju simbola dobila je 50 glasova naprednjaka, koalicije oko SPS, DSS, SRS i SVM. Protiv je bilo 10 poslanika LSV, a od glasanja se uzdržalo 42 demokrata i četvoro bivših članova Tadićevog SDS. Sednici je prisustvovalo 106, od ukupno 120 poslanika.

Iznenađenje je usledilo već na početku obraćanja Borislava Novakovića, šefa kluba demokrata.

- Posle dužeg razmišljanja zaključili smo da je izostala široka javna rasprava o izgledu tradicionalnih simbola Vojvodine, pa smo odlučili da budemo uzdržani - rekao je Novaković, i izazvao nevericu u sali.

Predsednik pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor (SVM), prekinuo je sednicu, sazvao hitan kolegijum, a posle dvadesetak minuta saopštio da nijedna poslanička grupa nije promenila svoj stav.

LIČI NA PREVARU PRAVNI ekspert prof. dr Slobodan Orlović, koji je sa poslanikom DSS Branislavom Ristivojevićem inicirao raspravu u parlamentu, veoma je neprijatno iznenađen ishodom glasanja: - Na sednicama Odbora prethodnih dana sve je usvajano jednoglasno, a ovo danas mi liči na čistu prevaru - rekao je Orlović "Novostima".

- Sve do maločas živeo sam u ubeđenju da će napor koji sam u prethodnim nedeljama činio da obezbedim dvotrećinski dogovor danas rezultirati usvajanjem odluke - kazao je Pastor po završetku sednice.

On je potvrdio da je u petak, na poslednjoj sednici Odbora za ustavno-pravna pitanja "bila dogovorena svaka zapeta odluke, pa tako i podrška demokrata", a slično je bilo i na kratkom sastanku sat uoči sednice Skupštine.

Šef poslaničke grupe naprednjaka Predrag Matejin rekao je da je ovim Skupština Vojvodine zadobila pukotinu, koja neće moći da bude zaceljena u ovom sazivu:

- DS je pogazila tradicionalne simbole Vojvodine koje predviđa Statut i tako dovela parlament u pravno-neregularan status. Ukoliko postoje mogućnosti za izbore do kraja godine, mi ćemo ih pronaći, kako ovakav rad i ponašanje više nikada ne bi brukali ovaj parlament.

Poslanik DSS Milenko Jovanov kazao je da ovakvim ishodom glasanja van snage stavljeni i dosadašnji aktuelni grb i zastava Vojvodine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Tixon

18.03.2015. 08:14

Neverovatno je da mladi srpski politicar Pajtic,uz to i sin jednog prote.ne zeli srpsku zastavu.Mnogi u njemu vide mogucu alternativu sadasnjem rezimu,po svoj prilici pogresno.

čačanin

18.03.2015. 08:22

polako se vojvodina distancira od beograda ,a posledica će biti van srbije.to je cena ostanka komunizma.ko ne veruje nek posmatra dogadjaje.mi antikomunisti smo na to decenijama upozoravali al nije niko slušao,tako i danas,stom razlikom što će odvajanje vojvodine podržati srbi,jer ne mogu da izdrže zulum komunista koji su nas doveli do prosjačkog štapa,i to i dalje čine.

kiwi

18.03.2015. 08:46

pa stace nam svi simboli isti nismo dvojnici,neka srbija ima svoje vojvodina svoje,kosovo ima svoje,svak svoje

baba Simana-Joko Ono

18.03.2015. 09:13

Sta ocekivati od antisrpske stranke koja je sve radila da srbima nanese takve katastrofalne stete da se od njih nece oporaviti za 1000 godina.

baba Simana-Joko Ono

18.03.2015. 11:29

@baba Simana-Joko Ono - Mislim na takve kao sto si ti koji je podrzavao te stetocine.

Aleksandar

18.03.2015. 14:40

@baba Simana-Joko Ono - Ne podrzavam ja nikoga, ali oni koje sam pobrojao su gore stetocine od demokrata hiljadu puta...

Aleksandar

18.03.2015. 10:48

Zar vec ima 11 godina kako Vojvodina ima one nakaradne simbole? Ali ih ima... i zasto se sad opet to poteze? I da li je normalno da koristi dva grba i dve zastave (nakaradne i ove nove)? Jedino sto je u celoj prici dobro je da Vojvodina svoje simbole (kada se oko njih usaglasi) moze koristiti samo uz simbole Srbije, nikako samostalno.

Makinalni

18.03.2015. 17:05

Pocetkom 20. veka je Vojvodina odlucila da se pripoji Srbiji, ne da bi postala Srbija vec Vojvodina u Srbiji Boga mu poljubim.

Бранко

19.03.2015. 02:41

Као грађанину само из једног разлога ми је драго што је овај пројекат пропао. Разлог томе је невиђена бесмислена одлука о паралелном истицању "старих" и "нових" симбола, као и нестручна реконструкција историјског грба Српског Војводства из 1848. године.