Emerik Šoprad: Nezavisnost Kosova istorijska greška

Goran ČVOROVIĆ

02. 03. 2015. u 17:49

Емерик Шопрад: Независност Косова историјска грешка
Emerik Šoprad otkriva zašto je u Briselu javno progovorio o stradanju Srba na Kosovu i Metohiji

PARIZ je napravio istorijsku grešku što je priznao Kosovo. Ono je srpska pokrajina, srce srpskog bića. To bi bilo isto kao kada bi se jednoga dana Sen Deni, u kom je čuvena Bazilika s nekropolom francuskih kraljeva, i gde je trenutno muslimansko stanovništvo postalo većinsko, odvojio od Francuske uz objašnjenje da postoji populacija koja je zamenila starosedeoce.

Ovako za "Novosti" govori Emerik Šoprad, koji je nedavno u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta, javno progovorio o stradanju Srba na KiM. Ovaj funkcioner Nacionalnog fronta, poručuje i da Kosovo nikada ne može da uđe u EU zato što je "leglo kriminala i snosi odgovornost za etničko čišćenje Srba i drugog nealbanskog življa".

U čijem je interesu nestanak Srba sa KiM?

- Sve je, nažalost, nastavak onoga što se dešavalo 1999. godine, iz vremena nelegalnog rata NATO protiv Srbije, čiji je cilj bio da se potvrdi separatizam Albanaca s Kosova, koji su, iz demografskih razloga, postali većinski na ovoj teritoriji. A EU je sledila američku politiku.

Ko profitira od toga?

- Uglavnom SAD. Srbija je pravoslavna zemlja, istorijski bliska Rusiji, regionalna sila. Razbijanje Jugoslavije imalo je za cilj da se oslabi srpski narod u korist drugih nacija. Iza prava manjina, krili su se strateški interesi, američki, ali i nemački.

Kako se danas postaviti prema dešavanjima na Kosovu?

- Treba braniti prava Srba. Oni se nalaze na svojoj zemlji. Nema razloga da budu tretirani kao građani drugog reda.

Šta je rešenje za KiM?

- Ima mnogo različitih modela, kao što je, na primer, jaka autonomija Zapadne Sahare u suverenom Maroku. U svakom slučaju, Kosovo i Metohija, sa svojim specifičnostima, treba da ostane pokrajina unutar Srbije. Logika nezavisnosti vodi u bezilaz. Tim pre što Albanci s Kosova imaju mafijašku ekonomiju koju, uglavnom, održavaju švercom, u šta sam mogao da se uverim tokom moje posete pre nekoliko godina. A to je veoma opasno, i za lokalno stanovništvo, i za EU, ako želi da integriše ovaj region.

KLjUČNA ULOGA zapadnih službi

KOLIKO su zapadne službe bile uključene u razbijanje Srbije?

- Poznato je da je BND u ono vreme podržavala OVK. Prešlo se s kulturnog terena na politički, do separatizma. U potpunosti razumem to što se Srbija tome protivi. Danas se nastavlja s potvrđivanjem te nelegalne nezavisnosti. Kosovo su priznale mnoge zemlje, pre svega iz oportunizma, sledeći SAD, ali ga, takođe, nisu priznale mnoge važne države u svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (73)

Vitomir

02.03.2015. 18:00

Pa zar je sadašnjim vlastima teško da povuku svoju odluku? Ali neeće. One slede nasilničku politiku SAD. A sve što se stekne nasiljem mora i da nestane. Nažalost, najčešće novim nasiljem. Uzmimo samo sadašnje ponašanje francuskih vlasti prema nelegalnim vlastima u Ukrajini. I koji je interes tih vlasti za račun velikog brata? Ili koji je interes vlasti Francuske koje su priznale tzv. Kosovo iako su znale šta se tamo dešava i ko je tzv OVK? Kakvu korist običan narod Francuske ima od toga korist.

ana

02.03.2015. 18:09

ajde što govori istinu koju već i vrapci na grani znaju,ali je lep i gospodstven čovek..svaka čast

Моћи, хтети, смети

02.03.2015. 21:34

@Kraljevic Marko - Могу и наши. Можда би и хтели. Али, да ли смеју?

Djekna

02.03.2015. 18:20

Zanima me sta Srbija radi na tome da neke zemlje povuku priznanje nezavisnosti KiM?

Miki-Zg

02.03.2015. 18:23

Dok god Srbija ne prizna na papiru dobrosusjedske odnose ( traženje parlamentaraca NJemačke i EU - Briselski sporazum ) ,potpis za članstvo KIM-a u EU ,uzalud Tačiju i Haradinaju lobiranje po svijetu za svoju paradržavu .Niko i nikad to im neće staviti potpis od Srba državnika .

pera

03.03.2015. 07:56

@Miki-Zg - Loše si se izrazio prijatelju. Tači i sledbenici samo plaćaju neke potkupljive političare na zapadu i tako opstaju. Zapadu je odgovaralo nezavisno Kosovo i Metohija jer im je neko napunio glave da će se tako osloboditi uljeza šiptara i vratiti ih u rezervat Kosovo. To se nije obistinilo i poslednji meseci govore da je bumerang krenuo ponovo prema zapadnim zemljama. Šiptari masovno odlaze sa tudje zemlje na zapad. Imaće oni svojih Kosova mnogo živi bili pa videli.

Rusofil 2

03.03.2015. 17:43

@Miki-Zg - Zapad je napravio katastrofalnu gresku na KOSOVU, I U BOSNI, bosnu su planirali da bude islamska ( i borili su se za to ) i onda bi otvorili fabrike sirom bosne, i pocinje ciscenje nemacke od islama, presele ih u bosnu ,i oslobode se 5 - 6 miliona turaka i poturica, ja mislim da je bila ukljucena i francuska sa istim ciljem , sad im se ta njihova prljava igra, vraca kao bumerang.

PEcanac

02.03.2015. 18:28

eee ovog treba vucic da plati za fine rijeci i ako nista ne vrijedi i dolaze od no name osobe,,,a ne tonija iz londona :)))

Gradjanin

02.03.2015. 18:32

Ove odlučne činjenice su poznate još pre 1999.godine, ali su sakrivane od svetske javnosti, u ime "viših demokratskih ciljeva" vladara sveta. Istina polako izlazi na svetsku pozornicu, kao i mnogo puta do sada, ali sada mnogo brže, bez istorijske distance od 50 godina, jer se se i promene u svetu neprorodno ubrzale, vodeći čovečanstvo u sunovrat.

Petar XXL

02.03.2015. 19:10

Vreme prolazi , vlade se menjaju i na kraju ce Kosovo i Metohija biti opet Srbska zemlja kao sto je bila hiljadama godina.

Milica

02.03.2015. 19:56

@Petar XXL - Posle toliko zracenja i ne mora vise da bude nase...kome treba ozracena zemlja?

hristina

02.03.2015. 20:57

@Petar XXL - Hirosima i Nagasaki nisu Sahara, zar ne? Pa i da je tako, opet je nase!

sreto

02.03.2015. 19:12

Gospodine Vucic, pozovite Gospodina Soprada da vam odrzi predavanje, imali bi vise koristi nego od ratnog zlocinca Tonija Blera !!!

Stelt

02.03.2015. 19:34

Svi su to znali i 1999 godine kada su nas bombardovali ali je tada propaganda bila jaka i izvrnula situaciju. Dzaba sada da svi pricaju ssta je bilo kada nema resenja za tu tvorevinu?

vlada

02.03.2015. 19:43

Mogu i da poverujem u iskrenost Vašeg zaključka ali toliko smo "otupeli" u naknadna kajanja, izvinjenja, greške, loše procene ...i da to ništa nije slučajno! I nije samo Kosovo, kao što nije ni samo Irak, kao što nije samo Libija, kao što nije samo Sirija /na sreću sprečili su Rusi/ ... i sve je to "politika" - prvo pucaj, pa pitaj ko ide! I sve to dobija podršku i od vaše vlade kojoj bi trebalo uputiti zamerku, a ne samo konstataciju! Mi istinu ODAVNO znamo!

Паланчанка

02.03.2015. 20:40

@vlada - Марина Лепен, чији је саветник за спољну политику баш г. Шопрад, већ је упућивала замерке француској влади.

Гоца СЗ

02.03.2015. 21:39

@vlada - И Република Српска Крајина... И Република Црна Гора (само, хвала Богу, без покоља Срба).

Gale

02.03.2015. 19:43

Na osnovi kosovske nezavisnosti Rusi su reagovali u Abhaziji i Juznoj Osetiji, preuzeli Krim a sada ce i Novorusiju. Bio je referendum u Skotskoj a bice ih jos u Svetu. Tek ce Zapadu presesti kosovska nezavisnost.

Laki

02.03.2015. 20:04

Emerik Šoprad Ziv i Zdrav bio ,ali bojim seda i Francusku i Nemacku ceka isto jednog dana.

Merci, monsieur Aymeric Chauprade!

02.03.2015. 20:36

А ево, видимо, постоји и у ЕУ, само што се у њој говор савести игнорише! И сада је јасно откуд код Марине Ле Пен симпатије према Србима, Шопрад је њен саветник за питања спољне политике. Надам се да ће у Француској да победи Лепенкина политика!

Merci, monsieur Aymeric Chauprade!

02.03.2015. 21:30

@Merci, monsieur Aymeric Chauprade! - Вероватно је читаоце збунио мој текст који мојом грешком није уметнут као одговор на коментар SOS-а ("izgleda da ipak u Francuskoj postoji sloboda izrazavanja"). Извињавам се!

Maniks

02.03.2015. 20:41

Sad pokrenite postupak za opoziv priznanja Kosova. Budite prvi a zatim ce i ostale zemlje.

Ne zanosite se

02.03.2015. 20:59

Sad je EU shvatila da od Kosova i Metohije nikad neće napraviti nešto što makar liči na normalnu nezavisnu državu, da se tamo nikad neće zaustaviti kriminal i da će sve više imigranata dolaziti sa KiM u EU, sad su kao shvatili da je to bila greška, pa ajde da mi lepo vratimo Kosovo i Šiptare Srbima, pa nek se opet tamane međusobno! Za početak puštaju "probne balone" preko opozicionih lidera, prvo onaj iz Austrije, sad ovaj Francuz! Ništa nije slučajno!!!

mijo

03.03.2015. 06:07

@Ne zanosite se - Svima njima ce Siptari I muslimani zaprziti corbu,samo polako! Samo treba cutati I gledati im cudo!

poka

02.03.2015. 21:02

kako svi progovorise istinu kada je voz prosao , a steta pricinjena nisam osvetoljubiv ,ali zelim da im se desi isto sto i srbima.....iz cisto praktickih razloga

Rusofil 2

02.03.2015. 22:03

Ovom gospodinu neizmerno hvala, namece se pitanje, zasto ti je savest bila uspavana tada, kad si video i znao sve. Drugo pitanje zasto je ta savest bila uspavana toliko dugo - do sada, ali ipak ti hvala COVEK SI.

Ruben

03.03.2015. 10:57

@Rusofil 2 - Nije mu savest bila uspavana ; jednostavno mediji su ga ignorisali ; kao sto ignorisu sve sto je protiv sorochevske globalne vizije sveta.

Rusofil 2

03.03.2015. 17:57

@Rusofil 2 - Ruben slazem se sa tobom, ali od zavrsetka nato - zlikovackog bombardovanja do danas, mogao je da ocisti dusu, a sta ako je ovaj ubacen od strane zapada kopji je uvideo gresku ( najzad ), i da pripremi postepena povlacenja priznanja te teroristicko - banditske tvorevine, daj BOZE da sam u pravu, a ovom coveku hvala, hvala neizmerno.

Miro Markovic

02.03.2015. 22:04

Svi se mi secamo kada je Tajvan (Formoza) bila predstavnik kineskog naroda u OUN. Vecina svetskih sila je priznavala samo Tajvan a ne NR Kinu. Medjutim, kada je Nikson priznao NR Kinu u uspostavio sa njom ekonmske odnose, onda su sutnuli Tajvan iz OUN. Secamo se dobro kada je BJR Makedonija priznala Tajvan, a ne NR Kinu. Kasnije je povukla svoje priznanje. Puj pike, ne vazi se! Tako ce da bude i takozvanom drzavom "Kosova". Cim Ameri ukinu vojn u bazu Bondsteel, ukinuce i "Kosova".

из главе

03.03.2015. 06:58

@Miro Markovic - da, a nestaće i bjrm i mne i bih, ali ako tog trenutka budemo razmišljali europski - nestaćemo i mi!

Mirko Šuka

03.03.2015. 15:03

@Miro Markovic - @Miro Marković: Nije Tajvan bio toliko za SAD interesantan kao Kosovo. Samo pod pritiskom SAD veliki broj država je priznao nezavisnost Kosova.

mijat311

02.03.2015. 23:03

Poštovani gospodine Šoprad dobro je što bar sad uviđate grešku.Međutim znajte da je Rusija mnogo veća greška i da će Evropa zajedno sa Francuskom mnogo izgubiti.Ako i malo želite da vidite shvatate da iz svega korist ima Amerika i pojedini evropski moćnici koji traže u tome svoj lični interes.

ercov

02.03.2015. 23:50

Mnogi inostrani politicari i znacajne licnosti se bore za istinu o Kosovu za razliku od mnogih nasih srpskih izdajnika a koje slep,naivan i uvek prevaren narod Srbije uporno glasa na izborima.

Рај

03.03.2015. 00:00

Схватање политичара са запада да су у питању Космета направили грешку, даје наду да ће грешке које су почињене бити исправљене и да ће правда бити колико толико задовољена.

Pero Ćivša

03.03.2015. 14:55

@Toša - @Toša:Teško da se neko sada predomišlja, mada je predsednik Češke podneo zahtev da se prispita odluka o priznanju nezavisnosti Kosova.

Orkan

03.03.2015. 00:31

Kad - tad će svi oni reći da su pogrešili što su priznali Kosovo... Kosovo jeste deo Srbije i drago mi je da su to shvatili makar i tek sada. Ali, plašim se samo da ovakvo odvajanje jednog dela teritorije suverene zemlje ne bude svakodnevica u buduće.

Nenad

03.03.2015. 00:32

Lepo je to što je neki strani državnik rekao da je bila greška priznati nezavisnost Kosova, ali mi nemamo ništa od tih reči. Mada, ako bi oni povukli nekako tu nezavisnost... Eto im sada Albanci, pa neka budu njihov problem. Meni je samo žao samog Kosova i naših ljudi koji su tamo živeli i žive...

Toša

03.03.2015. 00:32

Lepo je to sve, ali Kosovo je otišlo već... Kod ovakvih odluka nema UNDO opcije. Nažalost!

Danko

03.03.2015. 05:31

Nije greska samo priznavanje nezavisnosti Kosova, vec se greske cine ukontinuitetu, od pocetke "razbijanja" Jugoslavije, preko priznavanja neza-visnosti Slovenije i Hrvatske, NATO bombardovanja Srbije, te na krajuokrivljivanje Srbije za sve sto se je dogodilo, sto se dogadja i sto ce se ubuducnosti dogoditi.

zeljko

03.03.2015. 06:40

kasno marko na mosovo stize. mi srbi smo u startu znali da svi oni ratovi u HR BiH KS i SRB nece doneti nikom nista dobro sve je ovo ksno sto je ovaj izjavio

zarko

03.03.2015. 07:03

Molim nase politicare da ne priznaju Kosovo,da ne podlezu pritiscima i formiraju granicne prelaze....Tako nam ostavaljaju prostora da se Kosovo i Metohija vrate tamo gde pripadaju jednog dana,nadam se uskoro.

srki

03.03.2015. 09:37

samo mozemo da snjamo da priznati neko od vaznih politicara evrope da je greska mozda za 50 godina a da dozvole da se promeni nece nikad pogotovo sad kad imaju svoju bazu kao na kubi ko je lud da baci toliki ulozeni novac

herkules

03.03.2015. 09:39

eeee,nece moci!Sada 90% gradjana Srbije podrzava otcepljenje od Kosmeta.Ne zelimo novo pripajanje!

naranca

04.03.2015. 14:52

@herkules - @herkules Da.Samo podela pre toga.Sever nama:Jug I prizanje njima.Posteno.

Хераклес

04.03.2015. 21:08

@herkules - Наранца, ко те учио поштењу? Поштено да делимо моју кућу у коју сам те људски примио, као бескућника који је сишао са албанских планина?

Narcis

03.03.2015. 10:36

"Treba braniti prava Srba. Oni se nalaze na svojoj zemlji."- sad se setio kad Srbija jaca i pravi internacionalna prijateljstva...a dok su je lomili godinama unazad, tad niko nije mislio na nasa prava.

Ruben

03.03.2015. 10:55

@Narcis - Gresite ; Chauprade je uvek bio korektan ; njegove analize su bile objektivne i postene ; mada mu Srbija i njeni problemi nije bila glavna tema. Bio je u sistemu - predavao geopolitiku na visokoj vojnoj akademiji ("skola rata") u Parizu ; radikalizovao se tek kad ga je tadasnji ministar odbrane - americka podrepna muha - isterao sa te skole zbog njegove objektivnosti u analizi libijskog rata.

andrija

03.03.2015. 11:27

Pre nego se ucini veliki korak treba izmeriti 3 puta da li je vredno napraviti ga

Nepravda pa...........

03.03.2015. 13:41

Ovi stranci bar progovore naknadno jedan po jedan, shvate pokaju se? Nazalost domaci politikanti brini o Srbima i Srbiji ko o Marsu i Marsovcima!?Uopste....

bojan74

03.03.2015. 13:45

Problem Kosova podseca na mladu, lepu zenu, koju veoma volite, placete joj skupe krpice, a ona spava sa svima sem sa vama, i bruka vas na sve strane...Volimo Kosovo,na Kosovu su nase svetinje, ali i 2 miliona Albanaca, koji za 80 godina za drzavu preskupog posedovanja Kosova, nisu promenili stav...nece da zive u Srbiji. Samo od 1990.godine, policija i vojska na Kosovu nas je dnevno kostala 2 miliona DM, kriminal je cvetao, Albanci su natalitetom pretili da postanu vecinski narod u Srbiji.

naranca

04.03.2015. 14:49

@PetarW - @petarw Qui bono = ko ima koristi?Velika Nemacka=''medjunarodna zajednica''

Zoki

04.03.2015. 12:02

Ovo nema veze sa srpskom stvarnoscu. Francuska je privela ka sebi mnostvo naroda jer je imala universalni model sa svojom revolucijom i dakle njen posebni model integracije. Kod nas, taj model integracije je bio komunizam koji je trajao pola veka a kod njih taj model jos traje od 1789... tako da sopard ide mnogo u ekstremizam i vjerovatno je ekonomska kriza utice na njegove reci. Ovi paraleli sa nama to je cisto politika nista vise

naranca

04.03.2015. 15:00

Ma mi smo Srbi.Pobedili smo Turke.Fasizam,Komunizam.Pobedicemo I ovaj DEMOKRATIZAM.Doduse vec je sam poceo da se raspada.