Ovo je istina

Ratko Dmitrović

06. 02. 2015. u 21:30

Pune 23 godine prostorima Balkana i Evrope kruži jedna gusta, krvava laž

Ово је истина

Pune 23 godine prostorima Balkana i Evrope kruži jedna gusta, krvava laž. Neko vreme stanovala je u arhivama Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu, a nakon presude po tužbi Hrvatske i kontratužbi Srbije evo je ponovo ovde: u Zagrebu, gde je rođena, i u Beogradu gde se gnezdi po potrebi i gde niko od srpskih zvaničnika (iz još uvek neutvrđenih razloga) već 15 godina ne sme ni u oči da je pogleda, kamoli da ospori njeno postojanje. To je laž o ratu devedesetih, o rastakanju Titove Jugoslavije, a glasi: Jugoslaviju je razbila Srbija, predvođena Miloševićem, tako što je izvršila agresiju na Hrvatsku.

Ništa u ovoj rečenici nije tačno, nijedna reč, slovo, zapeta. Ovo je najveća od svih velikih laži iz devedesetih godina, iz te laži izrasle su sve druge. Sve optužbe na račun Srba, sve antisrpske kampanje krenule su iz te laži. A kako je zaista bilo?

Počelo je 30. maja 1990. godine, dolaskom na vlast u Hrvatskoj istih onih ljudi koji su osamostaljenje Hrvatske hteli 1971. godine. Ovo je važan podatak zbog eventualnog "kontraargumenta" kroz spominjanje Miloševića i Gazimestana. Nova vlast odmah pokreće masovne smene i otpuštanje Srba s posla. Kao i Pavelić 1941, tako je i Tuđman 1990. godine tražio da Srbi u Hrvatskoj potpišu dokument o lojalnosti hrvatskoj državi.

Dozvoljen je slobodan povratak preživelih ustaša u Hrvatsku. Među njima i visokom službeniku Ministarstva odbrane NDH, Vinku Nikoliću. Vratio se i Ivo Rojnica, ustaški stožernik za grad Dubrovnik, kojeg je Tuđman odlikovao i imenovao za konzula u Argentini. Zabranjena je upotreba ćirilice, izvršeno nasilje nad jezikom u koji su uvedeni termini važeći za vreme ustaške Nezavisne Države Hrvatske: bojna, satnija, stožer, satnik, bojovnik, postrojba, novačenje, zdrug... a službena valuta postaje kuna, kao i za vreme NDH.

U decembru 1990. godine usvojen je novi Ustav Hrvatske iz kojeg su Srbi nasilno izbačeni a bili su konstitutivni narod. U isto vreme traje akcija razoružavanja opština sa srpskom većinom, što je za posledicu imalo tzv. balvan revoluciju. Marta 1991. Hrvatska oružano napada Srbe u Pakracu i na Plitvicama. S proleća 1991. godine počinju likvidacije Srba po većim i manjim gradovima, uključujući Vukovar. Samo u Sisku zverski je likvidirano više od 500 Srba. Napadi hrvatske paravojske na kasarne JNA krenuli su krajem leta te godine. U Bjelovaru pukovnik Rajko Kovačević predaje kasarnu Hrvatima koji ga, sa još trojicom oficira, streljaju na licu mesta. Nigde u Hrvatskoj nije registrovano da su Srbi ili JNA prvi napali, prvi započeli oružani sukob.

Prvi ministar policije u Tuđmanovoj Hrvatskoj, Josip Boljkovac, napisao je pokajničku knjigu "Istina mora van", u kojoj konstatuje: "Nije Jugoslavija napala Hrvatsku, već je Hrvatska napala Jugoslaviju."

Nijedan od navedenih podataka nije moguće osporiti. Tako stvari stoje. Ovo je istina o ratu u Hrvatskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (196)

srb

06.02.2015. 21:52

Nikakva ideja o Velikoj Srbiji nije postojala, postojala je samo ideja Zapada da se razbije Jugoslvija i postojala je velika mrznja hrvata prema Srbima.

Hrvoje

07.02.2015. 01:11

@srb - Kako misliš da je postojala ideja zapada da se razbije Jugoslavija? Prvo, razbio se i SSSR, i DDR i Čehoslovačka, pa nikome nije palo na pamet da na razvalinama tih bivših komunistički saveza gradi "Veliku Češku" ili "Veliku Rusiju", kao što je to Srbiji palo na pamet sa "Velikom Srbijom". Al, uostalom, zašto vi uopće negativno gledate na raspad Jugoslavije? Pa zar bi Srbi zaista voljeli živjeti u zajedničkoj državi sa "groznim Hrvatima koji su počinili Jasenovac, proterali nejač" i slično??

Radovan

07.02.2015. 12:20

@srb - Ceska, Rusija i Srbija su postojala kao drzave i pre za razliku od Hrvatske koja je postojala kao SR Hrvatska, federalna jedinica Hrvata i Srba koji u njoj zive u sastavu Jugoslavije.

Hrvoje

07.02.2015. 14:58

@srb - Aha - a ako Hrvatska nije postojala prije toga kao drzava, pa onda nije niti postojala kao vama omiljena NDH, zar ne? Zasto onda Hrvatsku optuzujete za "genocid u Drugom svetskom ratu"? I podsjeti me, kada je to Srbija postojala kao drzava u ovim granicama u kojima je danas?

Radovan

07.02.2015. 16:24

@srb - Ta nakaza od drzave zvana NDH je postojala, u to niko ne sumnja kao sto niko ne sumnja da je to bio genocid i to onaj najgori kakav je normalnom coveku tesko i zamisliti.. I ne pricam ti o granicama, Hrvatska uopste nije postojala kao drzava da bi neko mogao da je napadne.

naranca

07.02.2015. 16:58

@srb - @hrvoje Mogu da te podsetim na Srbiju Cara Dusana Silnog kada je obihvatalaCelu danasnju Hrvatsku,Bosnu, delove madjarske i Runmunije,Pola Bugarske Severnu Grcku

Ne optuzujemo mi Hrvatsku

07.02.2015. 17:58

@srb - nego Hrvate. Svi Hrvati nisu ustase, ali sve ustase su Hrvati, zar ne? Doduse, za ovo prvo nisam siguran.

naranca

07.02.2015. 22:53

@srb - @hrvoje Ti ili si slep ili si sljep pa ne vidis Veliku Nemacku a Bogami I okupiranu Eurupu.Cesi aha ahahahah.Veliku Cesku hahahahahah.Kako mama kaze.I na zadnje pitanje ja licno ne bi ali se radi o teritorijama.

Marija

06.02.2015. 21:55

Ovo je jedina istina koju svi Srbi treba da znaju i da ne dozvole da im ispira mozak ustaška propaganda!Svaka čast, Dmitroviću, jednostavno rečeno i tačno.

2fast

06.02.2015. 21:59

Moze biti iz vaseg kuta. No zaboravili ste pomenuti "jogurt revolucije", pa izvezene "jogurt revolucije". Pa nosanje kostiju tzv. "kneza" lazara pocijeloj bivsoj SFRJ. Pa ste dobro naveli da smo htjeli razoruzati opcine sa srpskom vecinom jer ih je JNA (citaj Srbija) naoruzala..... Ali, ipak vam toplo preporucam da "zaronite" u arhive UN-a (a Srbija se stalno poziva na UN) i njihovih sudova i procitate presude. Samo to ostaje da vazi, a ostalo ce nestati kao i vas tekst.

Dragan

07.02.2015. 00:53

@2fast - Niste vi zbog kneza Lazara razbijali SFRJ, nego je to od mnogo ranije, tačnije još iz Kraljevine SHS koju ste razvaljivali od prvog dana (Maček, Radić) do sloma 1941, kad znamo kako ste dočekali Nemce u Zagrebu. Postavlja se pitanje, zašto ste uopšte ulazili sa nama u državu? Da ti kažem, podlo ste nas iskoristili da izbegnete gubitničku stranu u I sv. ratu, napravili ste taj ustupak i smišljeno ušli u zajedničku državu, a zatim je podlo i izdajnički iznutra polako razarali. Od vas nema gorih...

Jura

07.02.2015. 00:56

@2fast - To nosanje po Hrvatskoj mošti cara Lazara mi nikad nije bilo jasno, pjevanje u Hrvatskoj da je zemlja Obilića itd. Da su te skupove ispendrekali milicajci ko one kosovskih rudara nebi kasnije radile motorke uz hrvatske ceste.

naranca

07.02.2015. 16:53

@2fast - 2fast A ti zagnjuri u arhive III Rajha i videces da ste vi u pravu.

Ustaski sine

07.02.2015. 17:11

@2fast - i dalje imas Kosovo kod Knina i crkvu Lazaricu i manastir Krku koji je podigla Jelena, sestra cara Dusana. Nigde vas tu nije bilo, dok niste presli na katolicku veru i postali Hrvati.

naranca

08.02.2015. 02:42

@2fast - 2fasts @''Jogurt revolucuje''.Sta je u toj tvojoj demokrciji nisu dozvoljene demonstacije?A?

naranca

08.02.2015. 08:38

@2fast - @2fast A vi ste zbog Cara Lazara kupovali kalasnjikove I naoruzavali HDZ-ovce!Pa sta sta su onda Turci trebali da rade?Da kupe atomsku bombu???

Radenko

06.02.2015. 22:05

konačno da neko okrene medalju i sa druge strane.Malo je istine prisutno u sredstvima informisanja o počecima i toku rata u Hrvatskoj i Bosni i na Kosovu i Metohiji.Ne čudi me što malo ima istine u sredstvima informisanja van Srbije,ali ne mogu shvatiti istoričare i majstore pera u Srbiji i Srpskoj da su se prepustili letargiji i da su više prisutni u javnosti Kandićka,Biserko,Čeda i drugi plaćenici i protagonisti novog svjetskog poretka koga plasira amerika,najveće zlo ovog svijeta...

da ali malo juče

06.02.2015. 22:06

Balvan revolucija u Hrvatskoj je počela mnogo prije dolaska HDZ-a na vlast, srbi nisu bili konstitutivan narod u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj....

Snouden

06.02.2015. 23:27

@da ali malo juče - "srbi nisu bili konstitutivan narod u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj" A ti uzmi lepo pa ga procitaj. Ustav SRH iz 1974 ni na jednom mestu ne izdize Hrvate iznad Srba, vec kaze da je to drzava Hrvata, Srba, Madjara i ostalih ravnopravnih naroda i narodnosti.

Jura

07.02.2015. 00:49

@da ali malo juče - Isto tako u tom ustavu nigdje se ne pominje pojam konstituivnosti. Volio bih znati koje pravo to ima večinski narod a da ga nema neka nacionalna manjina.

Rale

07.02.2015. 08:19

@da ali malo juče - hdz je osnovan 1989. , oruzje je nabavljeno u leto 1990. 20000 kalasnjikova.Hrvatska dijaspora je na ovome radila od 45

Hrvoje

07.02.2015. 10:15

@da ali malo juče - Zašto se pozivati na Ustav SR Hrvatske 1974 pa izmišljati? Taj ustav kaže (od riječi do riječi): Socijalistička Republika Hrvatska je nacionalna država Hrvatskog naroda, država srpskog naroda u Hrvatskoj i država narodnosti koje u njoj žive". I sad pazi - ti tvrdiš da ova odredba ne diže Hrvate iznad Srba, ali ni iznad ostalih "narodnosti"? I kako si ti zamislio posljedicu? Kada se dogode demokratske promijene (a demokracija = vladavina većine), da svatko od tih narodnosti može radit što hoće?

Adv. Zoran

07.02.2015. 10:59

@da ali malo juče - S tobom ne vredi raspravljati jer veze nemaš o čemu pričaš. "Balvan" revolucija je počela upravo u periodu koji pominje autor teksta, znam jer sam živeo tamo u to doba. Da su Srbi bili u Ustavu konstitutivan narod, jasno je svakome ko ga je čitao. A osim brojnih istorijskih razloga, takav status su dobili i kao malu kompenzaciju zbog stradanja u NDH.

Pa Kroasane

07.02.2015. 12:35

@da ali malo juče - i ti napisa da je Hrvatska drzava i srpskog naroda u Hrvatskoj. Kakvu onda "narodnost" pominjes? Zato sto ste ih sveli na narodnost, zato je i doslo do rata.

Snouden

07.02.2015. 16:59

@da ali malo juče - @Hrvoje . Ocigledno sam vise upucen u istoriju tvoje drzave i naroda nego ti koji tamo zivis (pri tome sa Hrvatskom ja nemam nista). Ravnopravnost/konstitutivnost Srba i Hrvata vuce korene jos iz vremena NOB, kada su donesene odluke da to bude tako. Te odluke su imale svoj fromalno-pravni kontinuitet.

Bob

08.02.2015. 00:08

@da ali malo juče - Po tebi je ''demokracija = vladavina većine''. Recimo da si u pravu, a ti meni reci da li sam i ja u pravu. Do vecine se dolazi tako sto hiljade i hiljade proteras, hiljade i hiljade pobijes po logorima, a hiljade i hiljade pokatolicis da bi ih ostavio u zivotu. Ono sto ostane mimo svih ovih hiljada to je demokratska vecina!

posteno govoreci

06.02.2015. 22:13

svako govori istinu rizukje da ga NVO javno lincuje. divim se Vasoj hrabrosti!

Laki

06.02.2015. 22:19

Bravo, ali dzabe ovakvi tekstovi kad nama nema spasa nazalost. Srbi ni danas nista nisu naucili, a vec smo dosli prakticno do kraja u svakom mogucem smislu, zato ce se stradanje nastaviti.Nama samo dragi BOG moze pomoci i niko vise.

Slavko

06.02.2015. 22:27

"Počelo je 30. maja 1990. godine, dolaskom na vlast u Hrvatskoj istih onih ljudi koji su osamostaljenje Hrvatske hteli 1971. godine". Ratko, istine radi, pocelo je u Drezdenu 1928. godine na IV kongresu KPJ, gde rekose nekako ovako... Jugoslavija je velikosrpska tamnica naroda koju treba unistiti i umesto nje stvoriti nezavisne drzave: Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Crnu Goru, Makedoniju, Veliku Albaniju i Vojvodinu. Tu zakulisno konce vuku mnogo veci igraci od tamo nekih Hrvata iz 1971.

ПЕТАР

07.02.2015. 09:02

@Slavko - Тачно у сриду , Славкане. Све ово после је демон из дрезденске боце.

Krle

06.02.2015. 22:30

Slozio bi se i jos bi dodao siri kontekst.Padom Berlinskog zida, americka vojska je iz Nemacke negde morala van.SAD su zakljucile da je najbolje mesto za selidbu Kosovo i u tom kontekstu je trebalo razbiti Jugu,ali bilo je i drugih razloga npr. zbog isporuka oruzja njihovim neprijateljima. SAD su dobro znale da ima nerascisenih racuna medju narodima ovih prostora i odigrale su na tu kartu. Avgust 1990-pozivaju predsednike rep. svakog posebno u SAD,da bi ih se podrzalo za podeljenost /celovitost

Surovi

06.02.2015. 22:33

Odličan tekst! JNA je bila veliko razočaranje u tom ludom vremenu, zbog svoje apsolutne pasivnosti i defanzive u prvim danima raspada Jugoslavije. Nikakva reakcija na napad slovenačkih teritorijalaca je uslovila kasnija dešavanja. O onom snimku kada su snimali Špegalja i naoružavanju hrvatskih snaga može da se snimi crna komedija.

Činjenice

07.02.2015. 09:21

@Surovi - Morate uzeti u obzir da je u tom periodu vrh JNA bio etnički podeljen i da su u svim segmentima bili hrvatski i slovenački kadrovi potpomognuti šiptarskim i muslimanskim kadrovima. Da toga nije bilo ne bi bilo krvi ! Ni jedan dokument, ni jedna naredba nije mogla proći a da ne bude doturana separatistima ! To jeste izdaja za nas ali za njih vrh patriotizma !

naranca

07.02.2015. 16:49

@Surovi - @cinjenice Takav oblik patriotizma i odanosti nekoj grupi, nije nigde u svetu zabelezen(osim u JNA) .Cak ni u Mafiji.!!!!!Bili su gori od Mafije.

naranca

08.02.2015. 12:55

@Surovi - @naranca A ima ih i dosta ,visokih oficira koji su uzimali stotine hiljada DM za ''lijepo upakovane'' predaje.Ti sada zive u BGD u svojim toplim domovima i smeskaju se.A izbeglice se mrznu po ''Centrima''.........

Тачно!

06.02.2015. 22:36

Апсолутно тачно, али Срби имају једну голему ману: лако и брзо све забораве, па им се - још брже - са супротне стране увек нека нова прича подастре и... Терај, Ленка.

elektricar

06.02.2015. 22:36

E, pa, kad bi i Srbi u Srbiji hteli da prihvate tu istinu bilo bi drugacije. Ali, ni mnogima ovde ne odgovara takva verzija, zato i cute. Ne zele da rehabilituju Milosevica, pa makar sve propalo ... Jer, ovima ovde izgleda Hrvati i nisu bili neki neprijatelj. Veci problem im je bio Milosevic, zato je nepravedno okrivljen za sve i svasta i kukavicki prodat Hagu, a zatim su predati i svi ostali, navodno, da bi se opravdala Srbija! Tako smo upali u sopstvenu klopku iz koje ne mozemo da izadjemo!

Милош

06.02.2015. 22:39

Да, то је права истина. Али, Ратко, од свих Срба, најгори су Хрвати,

Bob Rock

06.02.2015. 22:39

Kako je moguce da u drzavnim insitucijama Republike Srbije postoje ljudi koji dolaze na posao svakoga dana, dobijaju platu, penzije i pune beneficije, a nikada nisu pokrenuli kampanju na Engleskom jeziku da se podaci koje je izneo Urednik Blica objavljuju na Internetu, radiju i televizjskim emisijama? Kako je moguce da RTS nije napravila 20 emisija na Engleskom jeziku koje opisuju stanje stvari pre dogadjaja u Vukovaru?

naranca

08.02.2015. 01:24

@Bob Rock - @bobrock Zato sto je PR kompanija Tonija B rekla da to nije dobra ideja.

viganj

06.02.2015. 22:46

tu istinu znaju svi... i SAD i Evropa i Hrvatska.. za njih mi nije čudno što to iskrivljuju i kriju istinu... čudno je što naši "velikani" to nesmeju da izuste...(tako su im naredili)... TO je problem..

srna

07.02.2015. 00:07

@viganj - A ko im je to naredio? Nikada nisam sasvim razumela, ni do dandanas, sta se stvarno desavalo? Gospodin Ratko Dmitrovic je to dobro opisao, tako da i ja to razumem ali bi se trebalo malo vise udubiti u objasnjenja, da bi to i obican narod, ili zenske glave kao ja , mogle razumeti sasvim i u celini. Mozda bi gospodin Ratko mogao, u njegovom dobro razumevajucem stilu, da produbi malo za nas lose informisane. A ako je tako kako je, zasto nasa Vlada tu istinu ne brani?

pitalica

07.02.2015. 02:03

@viganj - Nemoj da pitaš Ratka da ti objašnjava - pitaj svoju Vladu !...(ako jeste tvoja ?)

viganj

07.02.2015. 08:26

@viganj - @srna... dobro je da uopšte neko sme i MOŽE da iznese ovakvo gledanje... a na Vaše pitanje bih imao odgovor sledeći..naša Vlada ne brani tu istinu zato što ne radi sa svojom glavom, već radi po nalogu onih, koji finansiraju Srbiju, da može da vegetira..

Ja

07.02.2015. 10:59

@viganj - Verujem da je Vama to jako teško za razumeti pa Vam zato i neobjašnjavaju !?

nEs

06.02.2015. 23:16

hrvati su izmedju ostalog rabijanje Jugoslavije poceli sa krsenje ustava SFRJ. Jel mozete da zamislite kako bi Obama odregaovo, kad bi npr. Kalifornija prekrsila-pogazila ustav SAD. Ovo je samo jedan od mnogih hrvatskih grehova. Verovatno zbog tih silnih grehova hrvati i nesmeju pogledat u buducnost, plase je se, pa se zato hrvati stalno bave sa prosloscu i zive u proslosti.

Hrvoje

07.02.2015. 01:22

@nEs - Da li je Srbija prekršila ustav SFRJ kada je proglasila višestranačje, ukinula vlast radne klase, prešla iz socijalizma u kapitalističko uređenje, odrekla se planske privrede itd., itd., ... Ili ti dijelovi ustava bivše države zapravo nisu uopće niti bitni? Bitni su samo oni dijelovi koji jamče "svi Srbi u jednoj državi", "Beograd glavni grad cijele regije", "Srbi konstitutivan narod" ..., pa onda, kako rekoh, kršenje ovog potonjeg je kršenje Ustava SFRJ, a za ono prethodno, koga zapravo briga?

naranca

08.02.2015. 01:18

@nEs - @hrvoje ... Ili ti dijelovi ustava bivše države zapravo nisu uopće niti bitni? Bitni su samo oni dijelovi koji jamče "svi Srbi u jednoj državi", "Beograd glavni grad cijele regije", "Srbi konstitutivan narod" ..., Molim te u kom je to ustavu ikada pisalo ili pise ????????????????????

Marija

06.02.2015. 23:21

Da... to jeste istina i mnogi od nas je znaju i pamte. Ono sto meni nije jasno bilo tada, a ni sad: Kako i zasto je srpsko rukovodstvo, diplomatija... sta god, dozvolilo da se takva laz nametne kao istina? Jer, Evropu i svet bas i ne zanima mnogo sta se stvarno dogodilo... oni prihvataju ono sto im je servirano... ali za sve lose godine koje slede, najvecu odgovornost snose oni koji nisu znali, nisu umeli ili nisu hteli da se izbore za istinu. Za sve nas i svu nasu decu.

laza

06.02.2015. 23:26

dobro, to svi znamo kao što znamo da srbija nije stvorila mladu bosnu i naoružala principa. takođe srbija nema ništa sa mladićem i karadžićem, srbija nije odgovorna za markale, ni za račak...pa šta je onda? šta se dešava? zašto su svi oduvek protiv nas?

s

07.02.2015. 00:17

@laza - Markale su podmetnute da bi Nato udario na Republiku Srpsku, a o Racku danas buji ceo zapad, da je to najbicnija laz. Ubijene teroriste su u Racku predstavili kao civile, i onda je Nato napao Srbiju. Mladic i Karadzic nista nisu kriv. A zasto nisu kriv ??? Uzmi danasnju Ukrajinu, Mladic i Karadzic nisu mogli izgradit mir sa nekim ko nije zeleo mir.

Sasa

07.02.2015. 06:48

@laza - Ocigledno je da slabo poznajes istoriju jer odgovor na tvoje pitanje je vrlo kratak: protiv nas su oni kojima smeta pravoslavlje i sto je Srbija vekovima bila uz Rusiju protiv koju stalno zapadne sile zele da pokore zbognjenog rudnog bogatstva-to je pravi razlog, da se ne lazemo.

Teorija relativiteta Ovaj svet vec odavno ne funkcionise na istini!

07.02.2015. 08:07

@laza - Nis u svi protiv,samo "neki"!?

Sima

07.02.2015. 09:58

@laza - E moj Lazo...eto zbog toga i takvih pisanja kao sto je tvoje.Nisu svi protiv nas koliko smo mi sami protiv sebe.Nas ,ne sve na srecu,odlikuje velika podguznost i servilnost tudjim interesima,na zalost za malo lagodnog zivota i molitvenih dorucka.Mi moramo da jednom zauvek napisemo i dostojanstveno reci,napisati i objaviti,sta su nasi interesi i doneti zakon koji nije protiv drugacijeg misljena nego protiv izdaje tih nacionalnih interesa.Hvala.

slusaj

07.02.2015. 10:19

@laza - Zato sto smo oduvek na strani pravde i Rusije! I zato sto je Nemacka jaka a mi neslozni!

anabella

07.02.2015. 10:56

@laza - Nisu svi protiv nas, pa cak ni Zpad nije protiv nas, mi naprosto nemamo plan, nemamo ciljeve, pa onda nemamo ni saveznike. Hrvatska je uvek trazila saveznike i sta sve nisu cinili da ih zadrze. Nama se stvari dogadjaju. Dok shvatimo sta nam se dogadja sve je vec gotovo, a onda nastupe nasi politicari koji rade upravo ono sto ne bi trebalo da rade ili govore.Sama ta ideja da su svi protiv nas je losa jer nam uskracuje suocavanje za nasu odgovornost za nasu sadasnjost i buducnost.

hristina

07.02.2015. 12:22

@laza - Smiri se. Gavrilo Princip, kao i Mladic i Karadzic, su bosansko-hercegovacki Srbi!Srbi su vekovima vecinski narod u BiH, sto znaci da, ove, nije niko poslao naoruzane da osvajaju! Branili su svoje od okupatora! Gavrila Principa i Srbe, opravdava ishod Prvog svetskog rata! Razumes,Srbine! Sto se tice druge dvojice, i njih ce opravdati istorija, kad-tad, jer su kao i Princip branili svoje! Ne treba mnogo mozgati da to razumes! Ako si Srbin...uopste!

pajo

06.02.2015. 23:28

Nazalost,gradjani su na niskom nivou svesti,tako da su podlozni manipulacijama,kome je jasno,shvatice!Veliki pozdrav,malobrojnim!

Srbin

06.02.2015. 23:33

Zapad i hrvati sa svojim lazima nemogu daleko stici. Samo polako Braco Srbi. Vladika Nikolaj Velimirovic je u svom prorokovanje reko, zacari se Hristova Istina, zasija lice Srbinovo.

Hrvoje

07.02.2015. 01:27

@Srbin - Zapravo najbolje je da nitko niti daleko ne stigne - sasvim je u redu da svatko stoji gdje sada jeste...

SRB CG

06.02.2015. 23:33

"Rekoh, i spasih dušu!" Bravo Dmitroviću! Na žalost, danas su najveći neprijatelji Srba - Srbi iz Srbije, naravno ne svi, ali bogami jedna dobra polovina... Mi Srbi iz Crne Gore, iz Republike Srpske i sa drugih strana svijeta, više volimo sprstvo i Srbiju nego mnogi građani Srbije koji boluju od neke dosad neviđene vrste mazohizma... Rekoh, i spasih dušu!

Dovla

07.02.2015. 07:33

@SRB CG - Moj srpski brate iz Crne Gore..Ne generalizuj I ne pravi neslogu. Bracu iz Crne Gore, Srpske, Hrvatske I drugih zemalja nece nikada da otudje od matice Bratski pozdrav iz Sumadije.

bane

07.02.2015. 07:34

@SRB CG - I među Srbima van Srbije ima onih koji Srbiju ne vole, a ni srpstvo. I opasno je kad su takvi u srpskoj vojsci, sa vrlo visokim činovima, ukorenjeni, rovare i navijaju za NATO bato! Jedan je bio iz Knina čini mi se, a drugi je iz Banja Luke. Nikada nisu preboleli raspad Juge. Ne zbog Srba i srpstva, već zbog svojih neostvarenih bolesnih ambicija. A hteli da budu maršali u JNA. Ti živote nisu dali i danas su u punoj snazi, uporno idu ka NATO-u. Eto da se zna.

laggards

07.02.2015. 08:01

@SRB CG - Nažalost u pravu si delim tvoje mišljenje dosta njih u vladi ima hrvatske pasoše' mi i dalje glumimo Jugoslaviju

СРБ СРБ

07.02.2015. 10:08

@SRB CG - А колико то Срба има у Црној Гори? Ко призна Косово? Ко се лиже са српским непријатељима? Није Мило Црна Гора!

Kurir Jovica

06.02.2015. 23:34

Martin Špegelj, 14.10.1990. u Gakovu: „A Knin ćemo rešiti na taj način što ćemo pokasapiti. U to imamo i međunarodno priznanje za to, onda ćemo ih pokasapiti. Pogotovo sad kad je i ova kurva pobedio u Srbiji, Milošević. Sad nam Amerikanci, drugi dan od kad je on pobedio, ponudili svu pomoć. A do tada su sve špekulisali.. Bi, ne bi. Kažu sad ovako, hiljadu komada transportera oklopnih, ovakvih, onakvih automobila.. Šta ja znam .. Za sto tisuća vojnika kompletno naoružanje besplatno.“"

Папа, Римски

07.02.2015. 11:52

@Kurir Jovica - Шпегељ наравно тада није имао појма шта се иза брда ваља, али је оставио ово изузетно важно сведочење. Из њега се прелепо види да су САД биле решене да униште СФРЈ свим средствима, али им је изненада засметао Милошевић. Ето ко је наредио Немцима и Мађарима да наоружавају проусташке снаге у Хрватској. Паметан ће брзо уочити и то ко је стајао иза операције Олуја. Питате се, зашто је све то требало САД? Па прочитајте у новинама о сукобу у Украјини и биће вам све јасно.

hristina

07.02.2015. 12:40

@Kurir Jovica - Razumemo li sad, mi Srbi, ko je branio srpstvo i od kakvih dzelata?

sestric

06.02.2015. 23:43

Puk. Rajko Kovacevic je imao cvrste garancije ustasa da ce postadeti njih nekolicinu sto su ostali da brane kasarnu . Rajko potice iz porodice koja je stradala u podgrmecu u drugom sv.ratu, kao i major Tepic cija je rodbina stradala na Kozari od ustaskih zlikovaca. Puk. Kovacevic je bio na bolovanju u Beogradu pre tragicnih dogadjanja i imao zakazanu operaciju kicme na VMA, ali je sve prekinuo i vratio se u Bjelovar da pogine. Da bi spasao nekoliko ljudi , a pomoc od predpostavljenog gen.trifun

Razmisljacte i vi o tome

07.02.2015. 09:36

@Slavka - kad vas poteraju iz vaseg toplog doma. Tada ce biti kasno. Ko ne zna svoju istoriju, osudjen je na propast.

Radovan

07.02.2015. 09:58

@Slavka - Pa moze da promeni to da neki ne zive kao amebe celi zivot, nego da malo razmisljaju svojom glavom Slavka. Koliko znam nikoga glava nije zabolela od razmisljanja, a od gluposti jeste mnoge.

Gospodjo draga

07.02.2015. 12:37

@Slavka - zbog takvih kao vi, mi zaboravljamo nase kraljeve, a Hrvati ih izmisljaju. Posle nam je djavo kriv.

Jaнко

07.02.2015. 00:11

Као и обично, право у центар, текст након којег немаш шта да додаш ! Издржите још мало, доалази време када ће истина поново бити у моди мада би неки радије диск џабе и нема везе шта пишете !

Pero

07.02.2015. 00:37

Uvek Ratko je istina to sta kazu Srbe sve ostalo je laz u Hagu sud nije negirao napad Jugoslavije na Hrvatsku nego pri tom napadu receno je da nije bio genocida a sto se tice Miloseviceva politika to je bila politika mira i jednokovsti koja je trebalo cela Jugoslavija da privati milom ili silom .Jer braniti Milosevicevu politiku koja je bila ravna sa Hitleroskom politikom koju ceo svet osudio ali za vas to je prava politika koja stiti Srbe i daje njima veca ovlascenja nad svih .

M

07.02.2015. 01:04

To je to. I zar nisu to, sto stane na jednu kucanu stranicu, mogli nasi pravnici da izloze na sudu? Bilo kom sudu, istina je jjedna i vecna.

mil

07.02.2015. 01:45

G-dine Dmitrovicu, mislim da ste zbog istine sledeci posle nacelnika vojske na nisanu Kandicke, Biserko, zastitnika i poverioca jer sirite istinu (po njima i njihovim gazdama mrznju) za to Srbi idu u Hag .Moguce je da budete procesuirani u Srbij,i zajedno sa Sarovicem i Radetom po preporuci Haga. Jos ako vam se nameri Vukcevic i njegov do njega Veka u tuzilastvu, eto problema i za 90-te. Ovo je dobro sto napisaste za one Srbe koji ne znaju ili ne zele da znaju istinu. Vecina tu istinu zna, ali.

kalašnjikov

07.02.2015. 01:47

svaka ti cast ratko hrvatska nam nikad nece biti prijateljska zemlja treba im vratiti broza ili ga baciti u dunav

Miro Markovic

07.02.2015. 02:23

Svaka cast na hrabrosti, g-dine Dmitrovicu! Objaviti istinu je plemenito, jer ona je ziva i jaca od svih lazi. SAD i Nemacka su nam saopstili da je sve gotovo, da Jugoslavije vise nema i da su Srbi krivi za njeno rasturanje. Ovo je vrhunski idiotizam, jer samo su Srbi ginuli u dva svetska rata i od 1990. do 1999. za njeno stvaranje i ocuvanje. Narod zna da nista nije gotovo. Tek je prvo poluvreme zavrseo. Beckovic jednom rece: "Ceracemo se mi jos".

srbin iz hrv

07.02.2015. 02:29

hrvati već dugo pokušavaju da tuđmana opravdaju srpskim nacionalizmom, da je on njegova posledica. Postavlja se onda pitanje, zašto je stvorio hrvatski nacionalizam i hdz, a nije ostrastio hrv Srbe, koji su ogromna većina bili uz SDP koji ih je onda pustio niz vodu. Međutim, tvrdokorno jezgro oko Knina je posle postalo isključivo i išlo je takođe na ratnu opciju kao i Tuđman. Posle su krenuli avanturisti, lokalni i "dobrovoljci iz Srbije", za koje bi bilo bolje da nas nisu "branili"(čast nekima)

Slavko

07.02.2015. 12:39

@srbin iz hrv - Tudjman se nikada ne bi ni pojavio da iza svega nije stajao plan SAD da se relativno jaka drzava Jugoslavija unisti i rasparca na vazalne drzavice. Drugo je pitanje, koje sile stoje iza samih SAD i ko ih iznutra kontrolise. Postavite prst na celo pa se zapitajte, koje sile od dolaska Lenjina na vlast sire granice Ukrajine na stetu Rusije i na kraju joj daju Krim oko koga su se nepunih 100 godina pre toga zapadnjaci tukli protiv Rusa. Oni se vekovima muce a onda Rus lepo vrati Krim sebi bez metka

Boba

07.02.2015. 04:34

Hvala gospodine Dmitrovic...da neko konacno u nasoj Srbiji jasno i glasno napise istinu, a ne da stalno ponavlja lazi Zapada. Nadam se da je to samo pocetak. Spostovanjem. Boba

зокс

07.02.2015. 06:17

НДХ,Маспок су покушаји да се направи самостална држава Хрватска!Тако да је хрватско разбијање како прве тако и друге Југославије почело већ тада,а не деведесетих!Јер историја на Балкану не почиње деведесетих него је старија барем од Хрватске ако већ "није"од "косове"!

Bojan

07.02.2015. 07:03

Hvala autoru na tekstu. Danas je mnogo mladih neobavestenih. Istina mora da se prenosi!

Velja

07.02.2015. 07:42

Svako može da piše šta hoće. Papir trpi sve. Činjenica je da su se grobari Jugoslavije na političkoj sceni pojavljivali ovim redosledom: MILOŠEVIĆ, apropo njemu Tuđman (tesno sarađivali na rastakanju Jugoslavije), Kučan, Izetbegović pa ostali. Dakle, Milošević je pokrenuo lavinu čuvenom 7. sednicom. A šta je Milošević radio od 1980 do 1986 u Americi? Bio direktor propale banke? Gde je tu CIA? Mislite o tome.

Teorija relativiteta Ovaj svet vec odavno ne funkcionise na istini!

07.02.2015. 08:05

Ovaj svet vec odavno ne funkcionise na istini!

R.

07.02.2015. 08:30

Честитам! Било би добро да на ову тему напишете још неколико текстова из простог разлога што сте били тамо и изузетно добро познајете менталитет и наравно помагаче формирања нове НДX.Наши политичари то нигде и никада неће и не желе да помену , па они ни западно (НАТОевропско) бомбардовање не помињу а да траже ратну одштету - то никако. Наставите.

oldlala

07.02.2015. 08:53

Citam komentare kako se ova istina zaboravlja kako eto to svi znaju a nemare itd.Na nama je da tu istinu stalno i glasno ponavljamo,kako nasoj javnosti onima koji znaju i onima koji neznaju,tako i jos vose celom svetu kako onima koji to neznaju i jos vise onima koji se prave da neznaju!

Joksa

07.02.2015. 09:19

Sve je tacno. Ovakvi komentari,valjda,obnavljaju pamcenje i otreznjuju posrnule Srbe koji veruju falsifikatima.Ovakvim temama samo se bavi Dmitrovic. Zasto ostali cute?Ili - dokle ce da cute?

Selektivna prošlost

07.02.2015. 09:25

Hm, a gdje nestaše svi oni Šolajićevi pokušaji održavanja "mitinga istine" po Hrvatskoj 1989. godine (pokušaji jogurt revolucije i u HR) dok su još komunisti bili na vlasti i dok Hrvati još nisu ni znali za Tuđmana, šta je s blokadom cesta prema jadranskom moru, razoružavanja tadašnjih milicionera Hrvata po Kninu i drugim mjestima gdje su srbi bili većina, gdje nestaše sve one zahrđale kašike za klanje, a granica Vilovitica, Kalovac, Kalobag, ma koji ono narod ne zna da radi ali zna da se bije..

Krle

07.02.2015. 12:36

@Selektivna prošlost - Nesto slabo pamtis datume. HDZ je osnovan 1989 u suprotnosti sa ustavom, dakle, na silu

naranca

07.02.2015. 14:16

@Selektivna prošlost - @selektivnaproslost.A gdje je ona podska rudarima is Trepce koji brane Avnoj?Gdje je ono povlacenja jedinica specijalne milicije Hrvatske u sklopu savezne milicije jugoslavije, sa Kim 1983 jer to'' nije nasa drzava''A da ne pominjemo feniks 1972.Zar ste zaboravili Ludviga Pavlovica vaseg heroja(postovanje) koga ste vi ubili kad ste dosli na vlast .HDZ.Gde je ono'' sve nase devize (DM) idu niza Savu''.Dje je ono ''Hrvatsko proljece''?I na kraju.Jel ti to branis Jugoslaviju???Nemojte ljudi.

naranca

07.02.2015. 16:38

@Selektivna prošlost - @selekpros A HDZ Hrvatska do Zemuna,A ZAP.A NDH -nas dragi Hajduk.........

promilko

07.02.2015. 09:29

Bio sam mobilisan septembra 91.ono je bila sprdnja ne ratovanje,a ginulo se mnogo.Meštani Sarvaša su nam jednom prilikom rekli ostavite tehniku idite kući i čućete za nedelju dana da je Zagreb naš.Taj rat je bio VELEIZDAJA Srbskog naroda.

Hrvoje

07.02.2015. 15:01

@promilko - Cekaj malo - kako to da si bio "mobilisan"? Zar su ljudi u Srbiji bili "mobilisani" za ratovanje u drugim zemljama, s kojima ratovima Srbija navodno nema nikakve veze?

naranca

07.02.2015. 16:35

@promilko - @hrvoje A kupovanje kalasnjikova i deljenje istih clanovima svoje paritje(HDZ).To nikada niko, ni fasisti ni komunisti ni u Aziji ni u Africi nije radio!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sto se pravis lud

07.02.2015. 17:06

@promilko - bio je mobilisan u jedinu regularnu vojsku u to vreme-JNA. U toj vojsci je bilo i tvojih Hrvata, ali i svih drugih, pa i Slovenaca, koji su se vec bili otcepili. Posle sporazuma iz januara 92. JNA se povukla iz SR Hrvatske, a kasnije iz SR Bosne i Hercegovine. Ali, znamo mi, da vi imate neku drugu istoriju. Moj pokojni otac je uvek za vas govorio da ste latinske varalice.

зокс

07.02.2015. 17:34

@promilko - Hrvoje@није Србија мобилисала него ЈНА!То је она војска државе Југославије од које сте добили државу после Другог светског рата,уместо да вас истребе!

Bob

08.02.2015. 00:00

@promilko - Ti Hrvoje treba malo da se naspavas pre nego sto bilo sta komentarises, potpuno si pobrljavio. Srbi su bili mobilisani u JNA u okviru SFRJ, dakle nisu vodjeni u neku drugu drzavu da ratuju nego su branili svoju. To je ista ona drzava u koju ste usli 1918 zajedno sa Srbima, Slovencima i ostalom ekipom. Tada vam je odgovaralo da udjete iz dobro znanih razloga, kada ste postigli sto ste hteli onda ste pozeleli izaci.

Нема заборава

07.02.2015. 09:32

Ништа не бих додала, право у центар као и увек ! Желим вам добро здравље јер само тако можете бити на челу ваше/наше куће, јер само тако можете остати нада на српском медијском простору где су патриотизам и родољубље постали теме за исмејавање и спрдачину, проглашени од домаћих и страних хохштаплера за национализам итд. а што Новости, морала бих да додам и Политику, једноставно не дају !

Србијанка

07.02.2015. 09:40

Верујем да знате и да сте свесни да вам којекакве организације, душебрижници свих грађана али који не воле Србију,жене у црном-жутом и остали намазани, Кандићке, Орловићке, Лихтићке итд. ...неће опростити ово ! Имате обавезу да издржите и борите се у име свих нас који не мислимо и не пада нам напамет да мислимо као они/е !

Гоца СЗ

07.02.2015. 09:47

Док будемо тражили да "међународна заједница" и њени "судови правде" одлучују шта је истина, шириће се ова лаж и ван "простора Балкана и Европе". Узалуд бивши званичници УН, НАТО, ХТ... којима је прорадила савест, дају изјаве за нашу штампу и пишу књиге које ми читамо, ако Србија не помогне да се истина рашири по свету.

Dani Kovac

07.02.2015. 10:01

g. Ratko Dimitrovicu, razbijanje SFRJ-a je delo Beograda...aneksijom Kosova i Vojvodine koje su bile Konstitutivne elemente Federacije...imali su vishe ili manje sve sto i sama Srbija, Hrvatska i bilo koja druga federativna jedinica je imale....upotrebom vojnih, policijskih i paravojnih snaga (arken), Beograd oduzima im autonomnost, Ustav, federativni identitet, stvara od njih obicni komuna Srbije...namjere su osujetene, Srbija, sa novim YU-granica...

Slavko

07.02.2015. 12:31

@Dani Kovac - Eeeee, da je meni tvoj mozak pa da se malo odmorim, covece... Jednostavno blokiras sve informacije koje mogu da naruse tvoje relativno mentalno blagostanje i pri tome se nicega ne stidis. A sve to se radi samo zbog toga da se ne otvori pitanje moralne krivice, koja kod savesnih ljudi moze da izazove odjredjene psihicke patnje. Lakse je zadudjivati sebe lazima i poluistinama nego se potruditi da se dodje do istine.

naranca

07.02.2015. 13:40

@Dani Kovac - @danikovac Druze Dani ,zar je na kraju bitno ko je kriv.Ti si Hrvat Ostvarili ste ''tisuculjeni san''.Usli ste u maticu Njemacku tj Eu.Gledate u buducnost.Cjeli svije vam se divi.Ako ste Krscani ili Hriscani vi cete to oprostiti.Kajne?I da de zamolim nesto.Nemojte vise da mi branite Jugoslaviju I da zalite za njom.Please.

Дејан

07.02.2015. 15:33

@Dani Kovac - Дани Ковач је шиптар! Замотао се обланде хрватског имена! Погледај и добро проучи текст и начин писања и све ти је јасно!

goran.s

07.02.2015. 15:35

@Dani Kovac - "Ispunio sam svoj zadatak.Jugoslavija vise ne postoji!" "Jugoslavija je mogla da opstane u nekom obliku da je Milosevic pristao na savez nezavisnih drzava.." Ako ne znas to je izjavio hrvat. Ono sto si ti naveo kao razlog cak ni fakticki nije tacno.Ustav Srbije je promenjen samo utoliko sto pokrajine nisu vise mogle da stavljaju veto na odluke republike(sto usput nigde u svetu i nema) a vanredno stanje na kosovu je uvedeno proglasenjem republike kosovo i Rugove za predsednika.

Lujo

07.02.2015. 16:14

@Dani Kovac - Обзиром да је госп. Ратко дао ПОТПУНО ТАЧАН опис почетка сецесије и грађанског рата у СФРЈ (Словенци нису споменути, сада није толико ни битно, мада су они повукли први кончић из џемпера), Хрватска је урадила оно што је било пресудно за почетак свих крвавих сукоба. Дани нам баца прашину у очи и даје "одговор" на ту очигледну истину заменом теза о некаквим посебним федералним јединицама САП Војводини САП Косову и Метохији. Кад нема правог одговора на истину онда се овако "спинује".

luka

08.02.2015. 11:35

@Dani Kovac - Pa zato Kosovo postalo potpuno nezavisno,i svaka pretnja od Srbije pod hitno se kaznjava bolno za Srbiju.

Mali bata

07.02.2015. 10:28

U demokratskim drustvima u kojima se postuje nacelo prava, nesme nikom da sudis ako nemas cvrste dokaze, a na politickom nivou, privatizacija bavi se tom temom da pronadje u coveku njegove skrivene sklonosti i vrline. Nisam dosao da preuzmem vlast vec da zavedem vladavinu prava i da predam Srbiju u ruke naroda.

naranca

07.02.2015. 17:22

@Mali bata - @malibata Kao npr Snoudenu i Asanzu.A jel mozes da mu namestis misterioznu automobilsku nesrecu ili trovanje lekom za tuberkulozu, koji on nikada nije uzimao:)?

naranca

07.02.2015. 14:27

@Deda - @deda Istinu pravi Bog a Zapad I Istok ,Sever I Jug je interpretiraju kako misle I kako im odgovara I kako misle da im odgovara.

nEs

07.02.2015. 15:26

@hristina - Tako je kristina, pardon hristina. Svidelo se to nekima ili ne, Slobodan Milosevic ce svakim danom biti sve populari i popularni. Kada balkan jos dodatno potone, Slobodan Milosevic ce biti proglasen za sveca. On je nesrecnik morao da se brani, kad su ga stalno napadali.

nova generacija odgovornih sinova i cerki Srbije

07.02.2015. 13:04

Da napravimo kratku uporednu analizu sa americkom politikom. Ocigledno je da Srbiji ima granicu i pored toga postoje politicki cvrsti dokazi da postoji teritorija sa narodom i politickim vlastima i postoji cvrst dokaz da ne postoji preduslov tradicionalne srpske politike. Zakljucak! vlast sa svim politickim komponentama a nema preduslov, sa njima nije nesto uredu! Preduslov je logika politike!

naranca

07.02.2015. 22:27

@nova generacija odgovornih sinova i cerki Srbije - @novagen O cemu ti to domacine???

1941 - 1945, 1991 - ?

07.02.2015. 13:44

Радоване, забораван си, имали су они државу и прије СРХ. Сјети се! НДХ!

naranca

07.02.2015. 14:25

@1941 - 1945, 1991 - ? - @1941? Steta sto ne mozemo da pitamo Hitlera sta je mislio o toj ''nezavisnosti'' I o ''drzavi''.

MilosBg

07.02.2015. 16:30

@1941 - 1945, 1991 - ? - A sta bi pa mislio nakon onakvog euforicnog doceka njegovim trupama u Zagrebu 1941. godine ? Sigurno nista lose. Srecom, postoje snimci...tu ne mozete ouno da lazete

1941 - 1945, 1991 - ?

07.02.2015. 17:50

@1941 - 1945, 1991 - ? - naranca, питај Меркелку. Она о независности Хрватске мисли исто као и њен чувени претходник. Само је у реализацији отишла корак даље од њега.

naranca

08.02.2015. 02:53

@1941 - 1945, 1991 - ? - @1941 Pitao sam je rekla je ''Croatien?Was ist das?Frakfurter?Ha ha ha ha .

naranca

08.02.2015. 19:36

@1941 - 1945, 1991 - ? - @milosbg Mislio sam na duge staze. Posle pobede Rajha.

зокс

07.02.2015. 14:10

Драги народе,па рвати морају гласно да говоре и подржавају ово стање,јер ако дође до промена у геополитици нема их нигде!Знају да су отели оно што им никада није припадало!Зато је онај усташа из ХДЗ-а тражио написмено од Србије да се Србија одрекне идеје велике Србије,јер зна да су отели оно што није никада било њихово,па им треба написмено и то од кога од Србије да им "овери" и службено њихову пљачку!Само полако народе,све ће ово доћи на своје место!Кад тад ћемо сести за здрави сто!

Vizantijski vizionar

07.02.2015. 14:36

Dosli smo do najvislje stepenice i praga sa koje se pada ili nastavllja, gde pametni ostaju a uporni idu dalje!

Dika

07.02.2015. 15:40

Istina je junak, drzi se ko stena. I kad na nju zine ala; i kad mislis da je pala, POBEDA JE NJENA>

mk

07.02.2015. 16:54

G. Ratko, sve ste ispravno naveli a mene interesuje, cime su ucenjeni ili koja je pretnja u pitanju da se Vlade ponasaju protiv interesa Srbije i Srba do danas??

Cane

07.02.2015. 17:05

A što se tome čudimo kada je vladjuća garnitura na čelu sa Nikolićem i Vučićem oberučke prihvatila (kao tobož veliko priznanje Srbiji) konstataciju da Srbija ima ključnu ulogu u stabilizaciji odnosa na Balkanu. A što nam je nametnuto od strane nemačkih drmatora u EU i Amerikanca. Valjda ključnu ulogu imaju oni koji su destabilozovali Balkan rasturanjem SFRJ devedestih godina prošlog veka. A to svakako nije Srbija i neka nas već jednom ostave na miru ameri, "europljani" i njihovi mešetari.

Мирко

07.02.2015. 17:07

Коме је истина једини путоказ, правда светионик, а частан живот и храбро супростављање лажима смисао постојања, и те како добро зна да је г. Дмитровић у праву. Деценијама се бори да победи истина која многима ни у Србији не одговара. Ако постоји интелектуалац који је све време био сведок крвавог рађања нове усташке државе, врстан аналитичар антисрпских гибања у Хрватској и одличан познавалац менталитета домољуба задојених мржњом према свему што је српско, онда је то колега Дмитровић.

Мане

07.02.2015. 17:21

Увек сам једва чекао Дмитровићеве текстове, и у Аргументу и Печату и Вечерњим (за раније сам премлад).

Goran Samardzic

07.02.2015. 18:14

Gola istina, ali to je samo jedan tekst, to je potrebno preneti na sve medije nase i svetske da bi zaista razbilo lazi i stereotipe. Zbog nase pasivnosti uskoro ce tvrditi da smo mi Srbi u Jasenovcu pobili milion hrvata.

Bob Rock

07.02.2015. 18:58

Pre 17 godina, odem ja u inostranstvo. Na jednom unverzitetu, u toku neke proslave upoznam mladu zenu iz Holandije. Pita ona mene "kako je u Srbiji?". Ja kazem, "sankcije nas unistavaju, narod nema leba da jede". Ona meni kaze "tako vam i treba kada ste u toku drugog svetskog rata podrzavali Hitlera". Obrazovana zena, podlegla stravicnoj anti-srpskoj kampanji koja harala Evropom devedesetih godina, i zamenila uloge Hrvata i Srba u II Svetskom Ratu. -> RTS mora da pravi emisije na engleskom.

realni

07.02.2015. 19:24

Hrvatska je samostalna drzava i clanica EU .Hrvati imaju veci standard nego Srbi Hrvati imaju prekrasno more Hrvatske firme su kupile mnoge firme iz Srbije . Srbi mogu imati svoju istinu niko im to ne brani. Pogledajte koliko je Srba osudeno za ratne zlocine jos dok osude Karadica i Mladica

naranca

08.02.2015. 02:31

@realni - @realni Hrvati nemaju sta da jedu.More im je hladno daleko preskupo I puno besnih Siptara.A pogledaj koliko je Jevreja ubijeno u Nemackoj(u pravnoj drzavi).Hrvatska je Njemacka kolonija.:)

GREMBA

08.02.2015. 11:24

@realni - Ne bih da ovo neko shvati kao anticroatian propagandu, ali ima jedno mesto u Nemackoj, u kojem je napisano na nekakvoj spomen ploci: Boze, cuvaj me od kuge i hrvata... Realno...

Miro Markovic

07.02.2015. 19:43

"Novosti" su srpski list. Pregledom brojnih komentara se vidi jedna trecina "bivse brace" iz "nezavisnih drzava". Zasto njih interesuje gola istina koje sprske novine iznose na videlo? Da li ih savest grize? Znaju da su vestacke tvorevine i da kao takve nece da opstanu. Osnovane na grobovima poubijanih i proteranih Srba, koji su ih oslobodili od Austro-ugara i Turaka. Bivsa 'braco', Srbi su pravedan i hrabar narod. Istina kaze da nije sve zavrseno. Upamtite ovo!

Ja vas se još uvek sećam

07.02.2015. 20:03

Ratko Dmitrović je novinarčina, samo ne treba zaboraviti ni Krste Bijelića, Milu Štulu, Stefana Grubača, Elviru Fekete i druge.

nesecašseti

08.02.2015. 19:48

@Ja vas se još uvek sećam - Ti si verovatno plemenitog roda "Žena u crnom".

naranca

07.02.2015. 21:33

Istina?Dva primitivna Africka plemena nemaju sta da jedu,ne mogu da zive u zajednici,mrze jedni druge jer su isti I svaki put kad naidje vetar novih gospodara oni se kolju medju sobom je su kukavice da se kolju sa neprijateljem,tako da ih se I sam gospodar zgadi.To je to.

Prota

07.02.2015. 21:43

Istorija po nasoj meri. Imam tu knjigu i nikako nisam nasao to da piše. Kad su nas to napali i gde?

Croata

07.02.2015. 21:46

ovo je ko zna koja po redu istina. Na kraju ce vas proglasiti blazenim i svecima a sam patrijarh iz Carigarada i Papa iz Rima donijece potvrdu iz Jeruzalema da ste vaistinu Božanski narod. Bas mi je krivo sto nisam Srbin.

Pimpek Dudekov

07.02.2015. 23:41

@Croata - Проучи мало свој родослов, велика је вероватноћа да јеси!

@@@

08.02.2015. 00:02

@Croata - @Croata."Bas mi je krivo sto nisam Srbin"..TI nisi ali tvoji preci pre pokatolicavanja..Sigurno jesu..

Милутин

08.02.2015. 08:51

@Croata - Да знаш свој родослов занао би да си уведен у НОВОКОМПОНОВАНУ нацију и то давно. Пошто незнаш историју, незнаш ни од када вас зову Хрвати и које је то племе и одакле на Балкану. Ако ти се презиме завршава на `ић` није ти потребно много муке да установиш да си пореклом СРБИН је та презимена су ИСЛЉУЧИВО српска. Погледај енциклопедије а у првом реду КАТОЛИЧКУ ЕНЦИКЛОПЕДИЈУ. Ниси ти једини који је `отпао` од српског племена, од таквог отпада су настали; Бугари, Македонци, Бошњаци, Црн(Мил)огорци..

улични ходач

08.02.2015. 11:15

@Croata - Не каже се Јерузалем, него Јерусалим. Потражи ђедову икону, још увек је негде на тавану.

GREMBA

08.02.2015. 11:20

@Croata - Papa je nama pomogao, kad vas je uzeo pod svoje okrilje, a neka pomogne tebi da osvestis svoje saznanje o korenima... Ma, ne moras! Bolje je ovako!

Izrod(i)

08.02.2015. 21:27

@Croata - @Croata : Ne očajavaj, ti i jesi Srbin, doduše malo zastranio ali jesi i od toga nema bežanja .

Spiridon S.

07.02.2015. 23:03

Laz da je Srbija izvrsila "agresiju" na Hrvatsku koristena je od strane Hrvata u propagandne svrhe prema svetu,da bi se opravdao primarni cilj-Isterati jedan narod sa teritorije,oduzeti mu pravo na zivot..Izjava Franje tudmana po ulazku u Knin vise nego jasno definise istinu..Doticni zlikovac je izmedu ostalog reka:"Da Hrvatska nije htijela rat,rata nebi bilo.."Hrvati su jedan od naroda koji laz uzima za zvanicnu istinu..,Zasto je to tako,moze se danima pricati..

SFRJZORAN

08.02.2015. 02:21

svi mi mozemo samo da pricamo i da se ujedamo a zna se dobro da su zlocini bili i sjedne i sa druge strane treba se samo osvestiti i poceti novi zivot sad ce da kazu kakav novi zivot mani su ubili ovog onog i tako mozemo da se prepucavamo ceo zivot ! a nevidimo sutra da ce opet rat doci pred vrata pa ce moj komsija srbin ili hrvat doci do tog da jedan drugog zastite kad bi bili pametni oni bi to uradili a ne da im drugi kroji kapu USTASE CETNICI dokle to dok ze nepoubijamo hitler je mrtav ali j

naranca

08.02.2015. 13:02

@SFRJZORAN - @sfrjzoran Zoki u pravu si 100%.Srbi su to uradili 1945.I sta je posle bilo......

1/2istine

08.02.2015. 09:22

Šta je sa drugom polovinom istine ?Gde je Miloševićevo delanje i delanje njegovih pomagača , gde su litije i nošenje moštiju i kopanje po starim ranama i raspirivanje mržnje. Gde su mitinzi i nasilni pokušaj širenja jogurt revolucije i žute grede na celu Jugoslaviju . Ovo je sve bilo pre Tuđmana i ovo je razlog takvog glasanja na izborima 1990 . Ako hoćete istinu ne možete je prikazivati polovično ,morate napisati i izrok i posledicu !

naranca

08.02.2015. 12:45

@1/2istine - @1/2 istine A sta je trebalo da sedi i da cuti o iseljavanjima,silovanjima,ubijanju i preoravanju grobova na Kosovu!Ti bi vjerovjatno sutao da se to desava tebi i tvojima.A gde je vasa podrska rudarima iz Trepce koji strajkuju gladju, uz banane jer studentima na Pr un nije bila podgrejana hrana!O povlacenju Hrvatske milicije iz savezne jedinice na Kim-u -Jer to nije nasa drzava.A zuti-jogurt je samo primer uspesnih demo.Jel su kod vas zabranjene demonstracije u demokraciji?E idi kupi Svajcarce

1/2istine

08.02.2015. 13:13

@1/2istine - Aloo naranca , polako ja sam ovde u Srbiji i dobro pamtim sva ta zbivanja i glavne aktere rasturanja Jugoslavije. Ko je pomenuo Kosvo , ja sam pisao o istini koju Dmitrović opisuje . A za Albance se zna , od Kosova republike preko Kosova džave stigoše do izbeglčkih logora !

naranca

08.02.2015. 15:58

@1/2istine - @1/2istine Nemoj ni sekundu da mislis da sam GA voleo.A li sto rece Paroski,''Ne moze sve na njegov rabos''.Za Hrvate istorija pocinje od Vukovara a za tebe od Gazimestana.Pre toga je bio pretpostavljam, raj na zemlji I na nebu.Takodje treba pomenuti lek za tuberkulozu ,iz Haga, koji on zvanicno nikada nije uzimao(a verujem ni da nije ni cuo za njega).Nikada I nigde nije rekao niti pomenuo''Veliku Srbiju''AU floskulu Pocoreka I nasih HDZ-ovaca.Nisi odgovorio na prvo pitanje o preoravanju???1/2?

1/2istine

08.02.2015. 18:43

@1/2istine - Ne prijatelju ja sam Srbin starosedeoc , koji pamti više od onoga šta je jutros doručkovao i razmišlja svojom glavom , a ne televizorom !

naranca

08.02.2015. 19:31

@1/2istine - @naranca A da je bio cvecka ,nije.Tesna saradnja sa Tudjmanom i na kraju izdaja Krajine(Vidi ''dogovoreni rat'' na jutjubu).Tvrdoglavo insistiranj na YU i Avnoj granicama.Arkan,Krkan,Rkan,Kokan,Mrkan i organizovani kriminal.Dafina i Jezda.Eskadroni smrti koji ubijaju neposlusne.Upropastavanje vojske i jacanje njegove policije.Rezirana inflacija.Nezakonito slanje novca na Kipar.''Tranzicija'' i ''gajbice'.'Dosta toga da se zasluzi smrtna kazna u samoj Srbiji,.

@1/2 istine

08.02.2015. 19:45

@1/2istine - Dobar ti je nik, sve tvoje konstatacije su polovicne. Ja sam takodje starosedelac, takodje razmisljam svojom glavom i ni u 1/2 se ne slazem s tobom.

Bolje bi ti bilo

08.02.2015. 19:57

@1/2istine - da razmisljas mozgom, a ne glavom. Neznanje nas ubi.

Sta je to starosedeoc u Srbiji

08.02.2015. 20:01

@1/2istine - posle Velike seobe Srbija je naseljena iz Hercegovine i Crne Gore. Posle srpskih ustanaka opet seoba, opet naseljavanje. U Beogradu pre 150 godina bili su samo Turci.

triwun

08.02.2015. 19:00

@90 - Prema komentarima rekao bih da nas istorija ničemu nije naučila ni nas ni Hrvate ! Da nije motke koju vitlaju velike sile iznad naših glava , poklali bi se do poslednjeg . Ne vidim oprosta ni razumevanja , samo mržnju . Nikome nije bitno što govorimo istim istim jezikom ,verujemo u istog boga, imamo slične običaje .Tražimo samo razlike i one su nam neuporedivo bitnije . Da Bog sačuva i sakloni !!

Srpski komunista

08.02.2015. 22:41

@90 - Neka se Hrvati ne vracaju u proslost, neka se oni ne vracaju u devedesete i mi necemo sigurno. Nama je najmanje do vracanja u mracnu proslost ali oni to stalno cine. A drugi da te samara, vredja, ponizava najgore a ti da cutis, pa to ne ide bratac.

Klara

13.02.2015. 17:35

.....da im je dato odmah po trazenju da se odcepe, ne bi bilo ratova. Isto i sa Slovenijopm, Makedonijom itd. .. da ne nabrajam.... Tuzno da niko nece sa Srbijom!