Novak Lukić: Memorandum SANU nije bio genocidan

V. C. S.

03. 02. 2015. u 21:37

Новак Лукић: Меморандум САНУ није био геноцидан
Novak Lukić, član našeg pravnog tima pred Međunarodnim sudom pravde, o detaljima presude

VEOMA smo zadovoljni ishodom spora i kako je prihvaćena naša kontratužba, bez obzira na to što je bila iznuđeni kontrapotez i politička odluka, i uprkos tome što n ije usvojena. Najveći međunarodni sud priznao je da je postojala veza između hrvatskog državnog i vojnog vrha i akcije "Oluja", koja je dovela do nasilnog preseljenja i zločina nad Srbima. To u Haškom tribunalu nismo mogli da vidimo u "slučaju Gotovina".

Ovo za "Novosti" kaže Novak Lukić, član pravnog tima Srbije u sporu sa Hrvatskom pred Međunarodnim sudom pravde.

Druga važna stvar, po Lukiću, jeste paragraf u presudi u kom se decidirano navodi da Memorandum SANU nije genocidan dokument!

S obzirom na to da je sud utvrdio da je kod pojedinih konkretnih događaja u samim delima bilo genocidnih elemenata, i to sa obe strane, pitanje je da li i na koji način to obavezuje Srbiju i Hrvatsku.

Lukić tvrdi da se pred Međunarodnim sudom nije čulo ništa što naši i hrvatski pravosudni organi već ne znaju:

- Izneli smo činjenice vezane za ubistva civila u koloni, kao i onih koji su ostali u Krajini. To je sve već poznato hrvatskim organima. Da li po tome postupaju? Mi kažemo da ne! Što se tiče zločina koje su oni pominjali, to je tema za naše Tužilaštvo za ratne zločine.

Prema rečima Lukića, najveći epilog ovog procesa je preporučena intenzivnija potraga za nestalima s obe strane, kao i postepeno smirivanje strasti koje bi moglo da doprinese masovnijem povratku Srba u Hrvatsku:

- Na ovu presudu treba da gledamo trezveno, a ne navijački.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije