Tahiri: Izvršna ovlašćenja ZSO su iluzija

Tanjug

27. 12. 2014. u 11:34

Kosovska ministarka zadužena za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri tvrdi da Zajednica srpskih opština neće imati izvršna ovlašćenja

Kosovska ministarka zadužena za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri tvrdi da Zajednica srpskih opština neće imati izvršna ovlašćenja, a da je ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Aleksandar Jablanović, koji je rekao suprotno, iluzionista.

"Iluzije pojedinaca posebno zvaničnika koji misle da izlaze van zakona Kosova i Briselskog sporazuma su samo verbalno moguće, ali zakonska osnova i sporazum od 19. aprila govore jasno da zajednica srpskih opština treba da se formira na osnovu postojećih zakona Republike Kosova", zaključila je Tahiri.

Tahiri je naglasila da Srbija treba da zaboravi članstvo u EU sve dok ne prizna nezavisnost Kosova, dodavši da je jasno da Srbija mora da pročita dobro principe iz Brisela odnosno, kako je ona rekla, princip dobrog susedstva, s obzirom da jedan takav princip zahtevaju članice Evropske unije.

Govoreći o političkom dijalogu sa Srbijom koji će ponovo početi u februaru 2015. godine, Tahiri je rekla da će već u prvom susretu u Briselu Kosovo zahtevati od Srbije da uvaži postignute sporazume u okviru procesa normalizacije, kako je rekla, međudržavnih odnosa.

Ministarska Tahiri je ukazala da će pored premijera Ise Mustafe, koji će voditi politički dijalog sa Srbijom, deo kosovskog tima činiti i zamenik premijera kosovske vlade i ministar spoljnih poslova Hašim Tači.

Nakon što se sprovede Briselski sporazum, Tahiri je rekla da će insistirati da se otvaraju teme o reparaciji rata i ona o sukcesiji između Kosova i Srbije.

Ministarka Tahiri je dala do znanja da će se u Briselu diskutovati i o statutu Zajednice srpskih opština koja, po njoj, neće imati izvršna ovlašćenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Neša

27.12.2014. 14:09

Zahvaljujući evropskim i američkim "prijateljima" i šiptari nam drže lekcije! Eh, bruke, sramote i poniženja!

Dardani

27.12.2014. 19:33

@Neša - Zahvaljujuci vasem pameti smo stigli tu gde smo.Lako je kriviti druge.Da niste vi imali bratstvo i jedinstvo drugim slovenskog naroda vi tom pametom ne bi ni postojali. Ali idete tom putem.

mijo

27.12.2014. 21:13

@Neša - Srbija mora da otvori NOVI front protiv EU I NATO, KAO U II ratu protiv Hitlera. Zar Rusi I Kinezi vec to ne rade? Srbima NEMA opstanka u EU niti NATO. OPAMETITE SE!Moja baka vam je sve I ranije to rekla!

Where is serbian pride disappeared?

27.12.2014. 22:20

@Neša - Захваљујући и нама Србима! А брука, срамота, понижење... Шта је то? У нама, бре, постоји понос! Развијмо поносно и подигнимо високо заставе дугиних и европских боја!

ranko75

27.12.2014. 14:47

Samo vi politicari i dalje prodajte Kosovo radi EU, dignuce se "kuka i motika" i oduvace vas.

U Pristinu po istinu

27.12.2014. 15:19

Iz dosadasnjeg iskustva da se primetiti da sve sto Albanci kazu tako jeste ili tako i bude!Ovi nasi nas stalno lazu.! Ali tako nam i treba!

Radovan

27.12.2014. 16:30

Uhh, muka mi od ovakvih likova. Ona sad kao nesto vodi politiku a do juce nisu znali ni da se obrisu.

Daki

27.12.2014. 16:44

Babi se snilo što joj srcu milo! A šta će vam država kad ćete svi da popadate od osiromašenog uranijuma MADE IN USA u narednih 30 godina? Kukala vam majka!

Boki

27.12.2014. 17:23

Nista novo to znaju i nasi politicari nema ulaska u EU pre priznavanja Kosova.Ali vesto i pametno upotrebljavaju pregovore sa EU da koliko toliko zavedu red u drzavi i dobiju nesto novca iz pristupnih fondova.Nece biti uskoro ali sta ce na kraju biti videcemo.

PetarW

30.12.2014. 23:20

ZSO ima elemenata nezavisnosti i autonomnosti srpske vlasti i to je dogovoreno u Briselu,a što je Priština donela zakone koji to sprečavaju je opet opstrukcija koja koči inplementaciju kako je dogovoreno !

Косовац

02.01.2015. 11:09

@PetarW - Мислио си, АП КиМ има "elemenata nezavisnosti i autonomnosti"? Слажем се, то је регулисано Уставом. А шта ти је то ZSO? То Шиптари не признају, као што ми не признајемо RK! КиМ је тренутно под окупацијом, а оно што је неко договорио у Бриселу, народ неће никад да призна! Чак и ако то ова власт угради у Устав Србије!

Pjer

31.12.2014. 16:00

ZSO neće biti RS, koje se Priština plaši,ali će morati da ima odredjeni stepen izvršne vlasti kao i sve evropske autonomije ! Ni više, a ni manje !