BEOGRAD - Šef delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport ocenio je danas da Srbiji predstoji težak period i da je potrebno preduzeti hrabre korake, koje Vlada Srbije prvi put preduzima i bori se s nasleđem državnih i društvenih preduzeća.

"Ti napori imaju punu podršku EU, ne samo političku već i kroz instrumente koje EU stavlja na raspolaganje Vladi Srbije", rekao je Devenport na otvaranju konferencije "Svet u 2015."

Dosledno i predvidljivo zakonodavstvo, uz primenu zakona, izuzetno je važno za Srbiju i u procesu pristupniih pregovora sa EU i za stvaranje atraktivne poslovne klime za investitore, izijavio je on danas.

Devenport je na otvaranju konferencije "Svet u 2015.", podsetio da je Srbija na početku nove faze u pregovorima sa EU i da će u fokusu biti oblasti poput vladavine prava, osnovnih ljudskih prava, borba protiv korupcije.

"To je ekstremno važno za stvaranje predvidljivosti i poslovne klime kakvu žele potencijalni investitori", rekao je on.

Ambasador EU je podsetio da je Unija najvažniji trgovinski partner Srbije sa dve trećine ukupne razmene i kao primer naveo da je izvoz Srbije u Italilju i Nemačku veći od njenog ukupnog izvoza u Rusijiu, Kinu, Tursku i SAD.

Kompanije iz EU su, prema njegovim rečima, od 2005. godine daleko najveći investitori u Srbiji sa 13,5 milijardi evra inesticija, što čini tri cetvrtine direktnih stranih investicija u Srbiju u tom periodu.

EU je i najveći donator u poslednjih10 godina sa više od 2,5 milijardi evra.

"Nastavićemo da budemo ubedljvo najveći partner Srbije i kada se radi o donacijama", rekao je Devenport.

Direktorka USAID u Srbiji Aza el Abd izjavila je da se Srbija transforiše i oslobađa prošlosti, u čemu ima podršku američke vlade.

"Srbija je na pravom putu, ali dobre namere nisu dovoljne za rešenje krize budžeta, unapređenje poslovne atmosfere, otvaranje novih radnih mesta", rekla je ona.

Podsetivši na usvajaje važnih zakona, El Abd je upozorila da reforme moraju biti sprovedene i da to zahteva zajedničke napore cele nacije.

Taj proces je, prema njenim rečima, previše važan da bude prepušten političarima, direktorima preduzeća, sindikatima.

Ona je rekla da prvi korak predstavlja priznanje da je prošlo vreme velikih državnih preduzeća i da privatni preduzetnički sektor mora da bude pokretač rasta.

Direktorka USAID-a je istakla da put Srbije ka EU predstavlja najsigurniji put ka uspehu i da Vašington snažno podržava priključenje Srbije Uniji, kao i da tao predstavlja pozitivan signal i za investitore.